• چهارشنبه / ۹ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۰:۴۸
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402120905746
  • خبرنگار : 50035

مشارکت سیاسی زنان/۲/

نقش مؤثر زنان در افزایش مشارکت انتخاباتی

نقش مؤثر زنان در افزایش مشارکت انتخاباتی

ایسنا/همدان طی ۱۱ دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی خیلی شاهد کنشگری زنان در جامعه به عنوان نماینده نبودیم به طوریکه تنها دو زن شامل «الهه راستگو» از حوزه انتخابیه ملایر در مجلس پنجم و مرحومه «مرضیه حدیدچی(دباغ)» در همان دوره از حوزه انتخابیه همدان و فامنین به بهارستان راه یافتند.

در واقع مشارکت سیاسی زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور، از نقش مؤثری در توسعه پایدار برخوردار است. هر چند اغلب زنان در پایین‌ترین سطح از کنش سیاسی یعنی رأی دادن مشارکت داشته و کمتر خود به عنوان کنشگر سیاسی وارد عرصه شده‌اند.

حال ایسنا در حال بررسی آن است تا در زمینه کنشگری زنان و اینکه چقدر فضا برای حضور پررنگ آنها در جامعه فراهم است و دایره نفوذ زنان و افزایش اثرگذاری آنها و انتظاراتشان از نمایندگان آینده با چند تن از زنان به صحبت بنشیند.

زنان همواره در تمام عرصه‌های سیاسی اثرگذار بوده‌اند

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری همدان در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: حضور در انتخابات یک وظیفه و مسئولیت سیاسی و اجتماعی است که زنان در این مسئولیت نقش مهم و بسیار حائز اهمیتی دارند. زنان در عرصه‌های مختلف همچون پیروزی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و انتخابات نقش‌آفرین و در تمامی عرصه‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، علمی، ورزشی و هنری فعال، تعیین‌کننده و اثرگذار بودند. زنان به عنوان یک کنشگر در خانواده تأثیرگذار هستند و در این انتخابات نیز حضور پررنگ و فعالی خواهند داشت چراکه سرنوشت ایران، سرنوشت همه است.

فاطمه ستاری‌نوید مطرح کرد: زنان نیمی از جمعیت کشور هستند، حضور آنها در عرصه انتخابات مهم است، زنان در اطلاع‌رسانی و برگزاری انتخابات و حضور حداکثری در پای صندوق‌های رأی نقش اساسی را ایفا می‌کنند. با توجه به اینکه مادر محور خانواده است، اگر گفتمان‌سازی و روشنگری در خانه مطرح شود، فرزندان با مباحث مختلف آشنا و در آینده به رسالت سیاسی خود آگاه‌ترخواهند شد.

وی انتظارات خود از نمایندگان آینده را اصلاح قوانین به سمت تأمین حقوق جامعه زنان، نظارت بر اجرای قوانین موجود مرتبط با جامعه زنان، بومی‌سازی قوانین مرتبط با زنان برای تحقق خواسته آنها در جمیع نقاط جغرافیای کشور و وضع قوانین در شأن زنان با کاربرد بین‌المللی دانست.

نمایندگان باید مطالبه‌گر برای دریافت حقوق مردم استانشان باشند

یک بانوی فعال رسانه نیز در گفت‌وگو با ایسنا، انتظارات خود از نمایندگان آینده را این‌گونه برشمرد: نخست آن‌که نماینده مردم باشند تا نماینده حاکمیت جامعه و در جهت تصویب قوانینی بکوشند که تسهیلگر و نیرو محرکه بخش تولید باشند و باعث حفظ سرمایه‌های اجتماعی کشور شوند. قوانینی تصویب کنند که سبب حفظ منابع تجدیدناپذیر کشور همچون آب، خاک، محیط زیست و میراث فرهنگی می‌شود.

شیما عباس‌زاده با تأکید بر اینکه نمایندگان باید عضو حزب‌الله و مردم باشند، مطرح کرد: نمایندگان باید تسهیلگر، مؤثر، مروج و هماهنگ‌کننده بین دستگاهی در استان خود برای رفع چالش‌های مهم استانی و مطالبه‌گر برای دریافت حقوق مردم استانشان باشند.

وی با اعلام اینکه فضا برای حضور زنان همچون مردان در انتخابات فراهم است اما دایره نفوذنظر زنان به علت وضع قوانین به نفع مردان در جامعه کنونی پایین است که باید اصلاح شود، اظهار کرد: مطالبه‌گری زنان و حضور مؤثر آنها در انجمن‌ها و سمن‌ها و ارتقاء سواد زنان جامعه می‌تواند به تدریج جامعه‌ای سالم‌تر رقم زده و به مرور سبب رشد فرهنگ کل جامعه شود چراکه زنان قوی مادران مؤثری در جامعه خواهند بود که فرزندان روشنفکر، دانا و آگاه پرورش خواهند داد که می‌تواند در جهت اصلاح قوانین مردانه و برقرار کردن تعادل در این زمینه مؤثر باشد.

عباس‌زاده با اشاره به اینکه اگر در تعیین صلاحیت‌ها اجازه حضور زنان و مردان با افکار از طیف‌های مختلف داده شود، باعث حضور افراد قوی و مؤثر و زنان تأثیرگذار به عنوان نماینده مردم خواهد شد و می‌توانند به خوبی از حقوق مردم دفاع کنند، گفت: هنوز حضور و موفق شدن کاندیداها در انتخابات براساس نظام سرمایه‌داری و خرید و فروش رأی و تعیین صلاحیت‌ها با معیارهای و با سلایق خاص است که سبب حضور افراد بی‌سواد و رانت‌جو در مجلس شده است که برای نجات وطن باید این رویه اصلاح شود.

زنان نخبه می‌توانند مردم را به حضور در انتخابات تشویق کنند 

یک بانوی نخبه همدانی نیز به خبرنگار ایسنا گفت: زنان و دختران همیشه نقش مؤثر و تعیین‌کننده‌ای در عرصه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ایفا می‌کنند و نیمی از موفقیت‌های انقلاب و ایران مدیون تلاش آنها بوده که حضور فعال در انتخابات نیز یکی از این عرصه‌هاست و زنان نخبه می‌توانند با تبیین درست و منطقی دلایل شرکت در انتخابات برای خانواده، دوستان و همکاران مردم را به حضور در انتخابات تشویق کنند یا اینکه فرزندانی صالح و سالم را به عنوان نسل بعدی نمایندگان مجلس تربیت کنند بنابراین جامعه‌ای که زنان و دختران آن مدام و هر لحظه برای پیشرفت ایران تلاش می‌کنند، آسیب نخواهد دید.

نرگس باستان تصریح کرد: نمایندگان باید تعهد، مسئولیت، سابقه کاری، تجربه، دانش و اخلاق کاری برای تشکیل مجلس کارآمد داشته باشند که برای بررسی تعهد و تخصص باید به عملکرد آنها مراجعه کرد در ضمن باید برنامه‌هایی در راستای وظایف خود که قانون‌گذاری است، داشته باشند.

وی ادامه داد: طبق فرموده مقام معظم رهبری درباره انتخاب کاندیدای اصلح، انتخاب درست و صحیح و حضور در انتخابات باعث ایجاد فضای مناسب برای تشکیل مجلس کارآمد، قوی و متخصص خواهد شد که با تصویب قوانین خوب و تأثیرگذار موانع و محدودیت‌های موجود در زمینه‌های مختلف مانند تولید، کارآفرینی و ... را رفع کرده و با تصویب قوانین بیشتر و ایجاد زمینه در راستای حمایت از نخبگان از خروج آنها از کشور جلوگیری کرده تا همه با هم ایرانی آباد بسازیم.

این بانوی نخبه تصریح کرد: کاندیداها بعد از انتخاب شدن نباید منافع خود را به منافع مردم ترجیح دهند و باید بدانند که آنها منتخب مردم بوده و عملکر آنها زیر ذره‌بین مردمی قرار دارد.

تعداد نمایندگان از جامعه زنان در مجلس ناکافی است

یک کارمند بازنشسته نیز با اشاره به اینکه بیش از نیمی از جمعیت کشور را زنان به خود اختصاص داده‌اند بنا براین سهم مهمی در تعیین سرنوشت کشو دارند اما متأسفانه سهمی که از کرسی مجلس می‌برند بسیار ناچیز است، اظهار کرد: آیا وکلای جامعه زنان می‌توانند به دنبال مطالبات اجتماعی زنان باشند؟ چند درصد از مردان درک درستی از مشکلات زنان دارند؟ آیا می‌توانند تصمیمات و راهکارهای قانونی منطقی و علمی صحیح را اتخاذ کنند؟

بهجت عباسی افزود: مسلم اینکه کسی می‌تواند درست تصمیم بگیرد که درگیر و دار مشکلات باشد و متأسفانه در کشور ما تعداد نمایندگان از جامعه زنان در مجلس ناکافی است و برای تصمیمات مهم در حوزه زنان معمولاً در اقلیت هستند بنابراین تأثیرگذاری زیادی در تصویب قوانین مربوط به حوزه زنان وجود ندارد.

وی تصریح کرد: متأسفانه باید بگویم در سال‌های گذشته همین جمع قلیل زنان نماینده نیز خیلی مدافع حقوق زنان بودند حتی در بعضی موارد دیده شده که زنان نماینده مدافع قوانین به ضرر زنان بودند، مثل قانون چندهمسری آقایان که سروصدای زیادی هم کرد، به هر حال امیدوارم جامعه زنان حساسیت بیشتری در انتخاب نمایندگان زن در مجلس داشته باشند تا در این دوره شاهد پر شدن این خلأ بزرگ در مجلس و در نهایت تاًثیرات آن در جامعه باشیم.

زنان می‌توانند رهبری افکار در خانواده و محیط‌های اجتماعی را شکل دهند

یک کارمند نیز به خبرنگار ایسنا گفت: اغلب فرآیندهای انتخاباتی به سمت افزایش مشارکت زنان می‌رود چراکه وقتی زنان به عنوان یک قشر جمعیتی گسترده جامعه شروع به کنشگری در موضوعات اجتماعی و سیاسی مانند انتخابات می‌کنند، بازخوردهای مختلفی شکل می‌گیرد.

زهرا بیگدلو بیان کرد: معمولاً در انتخابات کاندیداها با ترفندهای مختلف سعی در بالا بردن مشارکت زنان دارند و یکی از شعارهای اغلب نامزدها اعطای مناصب مدیریتی به زنان یا استفاده از این قشر در موقعیت‌های مناسب و یا افزایش نقش زنان در جامعه با حمایت‌های بیشتر از آنهاست و این موضوعات را یک امتیاز تبلیغاتی برای جمع‌آوری آراء زنان درنظر می‌گیرند بنابراین زنان هم تأثیرگذار هستند و هم تأثیرپذیر.

وی ادامه داد: از سوی دیگر دولت‌ها هم سعی می‌کنند در مباحث سیاسی، اجتماعی و فرهنگی همیشه سهم عمده‌ای را به زنان اختصاص دهند، اگرچه در عمل هیچ نمودی ندارد اما می‌دانند زنان می‌توانند با حضورشان مشارکت را در موضوعات سیاسی و اجتماعی بالا ببرند و در رأی سایر اقشار به ویژه مردان تأثیرگذار باشند چراکه قدرت رهبری افکار دارند و قادر به انسجام و شکل‌دهی گروه‌های فکری، سیاسی، فرهنگی و ... هستند.

بیگدلو افزود: زنان می‌توانند رهبری افکار در خانواده و محیط‌های اجتماعی را شکل دهند؛ به عنوان مثال یک معلم و استاد زن به علت ارتباط عمیق‌تری که نسبت به مردان با شاگردان و دانشجویان دارد، تأثیرگذاری بیشتری دارد. اگرچه به علت روحیه آرام‌تر و صلح‌طلبانه‌تر و عدم تمایل به حرکت به سمت چالش خیلی وقت‌ها از بیان نظرات مستقیم در مورد مسائل سیاسی اجتناب می‌کنند اما همین که به عنوان فعال سیاسی، فرهنگی و اجتماعی حضور داشته باشند، افکار زیادی را سمت و سوی اتفاق‌، رویداد و کنش سیاسی سوق می‌دهند.

وی اضافه کرد: امتیاز دیگری که زنان نسبت به مردان دارند، این است که معمولاً در فضایی که زنان به عنوان کنشگر حضور می‌یابند سلامت برگزاری آن رویداد و اتفاق بالاتر می‌رود، تجربه ثابت کرده است سلامت انتخابات در حوزه‌ای که زنان وارد فعالیت اجرایی و راهبری می‌شوند خیلی بیشتر است، شاید علت آن روحیه صلح‌طلبانه زنان است در ضمن تحرکاتی که در اجتماع دارند بیشتر به سمت رشد طولی جامعه می‌رود و گرایششان به سمت توسعه فکری و رشد اجتماعی و سیاسی است اما دیدگاه آقایان این است که توسعه فیزیکی در جامعه رخ دهد.

این کارمند خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر با توجه به اینکه زنان خیلی در فضای اجتماعی رشد کرده‌اند و قشر تحصیلکرده جامعه و خانم‌های شاغل بیشتر شده و نسبت به قبل آدم‌های آگاه‌تری شده‌اند و ابزارهای تکنولوژی و ارتباط جمعی خیلی پیشرفت کرده است، همه اینها امتیازهایی برای حضور زنان در انتخابات است، در واقع این نقطه عطفی محسوب می‌شود و اگر درست از این ظرفیت، فضا و پتانسیل مؤثر موجود در جامعه استفاده شود، درصد مشارکت در انتخابات بالاتر می‌برد و سلامت انتخابات را بیشتر می‌توان تأیید و تضمین کرد و اتفاقات خوبی در انتخاب اصلح و شایسته رقم می‌خورد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha