• سه‌شنبه / ۷ فروردین ۱۴۰۳ / ۱۵:۴۴
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403010703132
  • خبرنگار : 50037

مسجد میرزا آقاجانی اسدآباد بنایی به قدمت تاریخ

مسجد میرزا آقاجانی اسدآباد بنایی به قدمت تاریخ

ایسنا/همدان اسدآباد، یکی از شهرهای استان همدان و دارای پیشینه‌ تاریخی ارزشمندی است، این منطقه از ایران را می‌توان به‌عنوان یکی از مناطق گردشگری کشور معرفی کرد که با وجود جاذبه‌های طبیعی و تاریخی می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای بازدید گردشگران و میهمانان نورزی به عنوان یکی از مقاصد گردشگری باشد.

این شهرستان دارای ۱۵۰ اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی بوده که تاکنون از این تعداد ۸۹ اثر ثبت فهرست آثار ملی کشور شده است.

مسجد میرزا آقاجانی واقع در محله میدان شهر اسدآباد یکی از آثار دیدنی تاریخی این شهر متعلق به دوره قاجار بوده که این بنای زیبا و تاریخی در سال ۸۷ ثبت فهرست آثار ملی کشور شده است.

نقشه کلی مسجد میرزا آقاجانی شهر اسدآباد 

این مسجد مستطیل شکل بوده و شبستان قدیمی ستون‌دار آن در ضلع شمالی صحن قرار دارد و مدخل شبستان در ضلع خاوری با طاق جناغی است ضمن اینکه آجر و ملات گچ و گل از مصالح اصلی به‌کار برده شده در ساخت این بنای تاریخی به شمار می‌رود.

شبستان مسجد به ابعاد ۱۰.۶۵×۱۰.۵۷ متر دارای چهار فیلپای چهار ضلعی به ابعاد ۶۸×۷۰ سانتی‌متر بوده و روی این فیلپاها از چهار طرف چهار طاق و بر روی آنها در کل ۹ طاق ضربی بر پا داشته‌اند ضمن اینکه سه طاق ضلع شمالی مسجد در قرن اخیر بازسازی شده است.

در وسط ضلع جنوبی شبستان محرابی به ارتفاع ۱۸۷ سانتی‌متر و در دو طرف آن نیز دو طاق نما با همین ارتفاع قرار دارد، در فضای محراب نورگیر و در اضلاع دیگر شبستان، طاقنما، طاقچه و پنجره هایی تعبیه شده است.

در زمینه تاریخ ساخت مسجد، مدرک قطعی در دست نیست اما با توجه به انتساب مسجد به حاج میرزا آقاجان می‌توان گفت که در دوره سلطنت محمدشاه (۱۲۵۰-۱۲۶۴ هـ. ق) این بنا توسط میرزا الطیف مشهور به حاجی میرزا آقاجانی از سرشناسان به نام اسدآباد بنا شده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان اسدآباد در گفت‌وگوبا ایسنا،  اظهار کرد: مسجد میرزا آقاجانی مربوط به دوره قاجاریه واقع در محله میدان شهر بوده که این اثر در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۵۱۶۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کامران اکبری‌شایگان با بیان اینکه این مسجد از وضعیت مطلوبی برخوردار بوده و تمامی مرمت های آن‌ انجام شده و هنوز هم در این مسجد تاریخی قدیمی نماز جماعت و مراسم و برنامه‌های مختلف برگزار می‌شود، یادآور شد: علاقمندان و گردشگران می‌توانند در ایام تعطیلات نوروز  هم از این بنای تاریخی بازدید داشته باشند.

اکبری‌شایگان تصریح کرد: در سال ۸۶ در راستای مرمت این اثر تاریخی لایه‌برداری سطوح داخلی و خالی کردن بندها و تعویض آجرهای فرسوده و ساب و بندکشی و نیز بام‌سازی بنا انجام گرفته است.

وی با اشاره به مرمت‌های انجام شده در سال‌های ۸۷ و ۸۹ بیان کرد: انجام عملیات فضای داخلی و خارجی مسجد، انجام عملیات خاکبرداری کف مسجد برای سنگ‌کاری، کف‌سازی و لایه‌برداری سطوح سیمانی فضای بیرونی مسجد از اقدامات انجام شده در راستای مرمت این اثر در سال ۸۷ می‌توان برشمرد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان اسدآباد اضافه کرد: در سال ۸۹ نیز عملیات فضای داخلی و خارجی آبدارخانه مسجد و احداث کانال دفع رطوبت آبدارخانه مسجد به منظور مرمت اثر  انجام گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: این اثر تاریخی مربوط به دوران قاجاریه با مصالحی چون آجرهای چهارگوش، گچ ملات گل و ماسه ایجاد شده که ضخامت دیوار آن در حدود ۱۰۰ سانتی‌متر است.

اکبری‌شایگان با بیان اینکه سال گذشته نیز ایزوگام لازم برای مرمت سقف مسجد به هیأت امنای این مسجد تحویل و سقف آن به طور کامل ایزوگام مجدد شد، افزود: تصمیم داریم تا در سال‌های آینده هم برای حفظ زیبایی فعلی این مسجد تاریخی نسبت به ساب کشی و بند کشی مجدد بنا اقدام کنیم.

به گزارش ایسنا، حمام گلستان، آب انبار صفوی، مسجد جامع شهر، کتیبه آقاجان‌بلاغی، موزه مردم‌شناسی، بنای یادبود سیدجمال، تالاب پیرسلمان، روستای گردشگری ملحمدره معروف به ماسوله غرب کشور، روستای گردشگری حبشی و پل شکسته خسروآباد از دیگر آثار تاریخی و طبیعی این شهرستان بوده که بازدید از هر یک از این آثار تاریخی و طبیعی خالی از لطف نیست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha