• یکشنبه / ۱۲ فروردین ۱۴۰۳ / ۲۲:۰۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403011205372
  • خبرنگار : 30147

قدر؛ شبی که باید در آن تمرین بندگی را عاشقانه تمام کرد

قدر؛ شبی که باید در آن تمرین بندگی را عاشقانه تمام کرد

ایسنا/خراسان رضوی پس از یک سال چشم انتظاری سرانجام شب‌هایی که قلب رمضان نام گرفته‌اند از راه رسید، شبی که برتر از هزار ماه است. شبی که در آن شاهد اوج بندگی بندگان خداوند متعال هستیم و باید در آن تمرین بندگی را عاشقانه تمام کرد.

مردم خراسان رضوی در شب‌های قدر به جهت حضور در مساجد، تکایا و بقاع متبرکه سر از پا نمی‌شناسند تا با معبود خود خلوت کرده و در سیاهی شب از ذات اقدس حق طلب استغفار کنند.

در این شب ندای «الهی العفو» و «الغوث الغوث خلصنا من النار یا رب» مردم شهرستان‌های این استان به آسمان‌ها رسید. در واقع باید گفت که شب نوزدهم رمضان شب تقدیر روزه‌داران بود، اولین شب از شب‌های پرفضیلت قدر و شب ضربت خوردن دومین شب قدر، شب شهادت مولای متقیان است، شبی که فاصله زمین و آسمان کمتر از هر زمان دیگری می‌شود و می‌شود در آن ره صد ساله را یک شبه پیمود.

در این شب مساجد، حسینیه‌ها و بقاع متبرکه در سراسر شهرهای خراسان پر از مردمی است که دست‌هایشان رو به آسمان و صدای الغوث الغوث شان به گوش ملائکه می‌رسد.

شب وصل شدن مستقیم قلب‌ها به خدا، شب برآورده شدن حاجات است. در این روزها دل به اندازه یک زندانی بی‌تاب می‌شود؛ مثل آزاده‌ای که یک سال در کالبد، در زندان نفس اسیر بوده و در شب  قدر با ذکر حق، برات آزادی، پر پرواز گرفته و می‌خواهد آسمان را بغل کند.

شب قدر بهانه‌ای برای بخشش بندگان است. شبی برای خانه تکانی دل و رقم خوردن تقدیر یک ساله، در این شب‌ها روزه‌داران با قرائت دعای جوشن کبیر قرآن بر سر می‌گذارند و دست تضرع، توبه و دعا به سوی خداوند متعال دراز می‌کنند.

آنچه در شب‌های قدر برای انسان رقم می‌خورد

کارشناس سیره اهل بیت(ع) در همین خصوص در گفت و گو ایسنا با بیان اینکه توصیه شده در ماه مبارک رمضان سوره قدر را در نمازها و غیر آن خوانده شود، افزود: تکرار سوره قدر توجه شما را در شب قدر بیشتر و رحمت خدا را در این شب بر ما افزون می‌کند.

حجت‌الاسلام حسین طاهری در خصوص مضمون سوره قدر گفت: یک شب قدر برابر با هزار ماه است، در این شب خداوند اجازه می‌دهد تمامی ملائکه بر روی کره زمین بیایند و به وجود مقدس امام زمان(عج) مراجعه می‌کنند.

وی بیان کرد: بر اساس روایات در این شب سرنوشت مؤمنان و بندگان را تحویل امام زمان(عج) می‌دهند و تمامی اتفاقاتی که می‌خواهد طی یک سال برای افراد بیفتد در اولین شب قدر مشخص، دومین شب قدر تثبیت و در شب قدر سوم نهایی و قطعی می‌شود.

قدر؛ شبی که باید در آن تمرین بندگی را عاشقانه تمام کرد

کارشناس سیره اهل بیت(ع) عنوان کرد: باید به گونه‌ای رفتار کرد که بتوان در سرنوشت خود اثر گذاشت، خداوند متعال فرموده‌اند سرنوشت هر فرد توسط خودش نوشته می‌شود و ثمره و نتیجه عمل خود فرد است.

وی با بیان اینکه باید به گونه‌ای رفتار کرد که زندگی یک سال پیش رو به سمت رشد و تعالی باشد، گفت: شب قدر شب خاصی است و گفته شده در این شب آدابی را رعایت کنیم.

طاهری عنوان کرد: رحمت خدا به کسانی است که به نیازمندان در شب قدر رحم و توجه کنند و از اموال خود برای نیازمندان خرج کرده و صدقه بدهند.

وی با اشاره به اینکه شب قدر شب توبه و استغفار است، اظهار کرد: کسی که در این شب دو رکعت نماز بخواند دل خداوند متعال را از خود راضی کرده است.

کارشناس سیره اهل بیت(ع) به ۶ عملی که حضرت موسی از خداوند متعال خواست اشاره و اظهار کرد: قرب خدا برای کسی است که در این شب بیدار بماند، رحمت خداوند برای آن‌هایی است که به مساکین رحم و به نیازمندان رحمت داشته باشد، جواز رد شدن از پل صراط برای کسی است که در این شب صدقه بدهد، اگر کسی بهشت بزرگ می‌خواهد و اشجار جنت را آرزو دارد خداوند را تسبیح گوید، نجات از آتش برای کسانی است که امشب استغفار کنند و رضای خدا برای افرادی است که امشب دو رکعت نماز بخوانند.

وی تصریح کرد: اگرچه قرآن ناطق و مفسر و مبین واقعی قرآن امیرالمؤمنین علی(ع) بود، اما تجلی قرآن در امیرالمؤمنین با پیاده کردن قرآن در جامعه توسط ایشان بود، حضرت علی(ع) به دنبال این بود که قرآن در جامعه مهجور نماند.

قدر؛ شبی که باید در آن تمرین بندگی را عاشقانه تمام کرد

طاهری با تأکید بر اینکه باید قرآن را مبنای زندگی خود قرار داد، گفت: حضرت علی(ع) تجلی اجرا کردن قرآن در زندگی فردی خود، جامعه و سطح اجتماعی و حاکمیتی بود.

وی بیان کرد: کسانی که در جامعه ما بیشتر با اهل بیت نزدیک هستند دغدغه بیشتری برای اجرا شدن قرآن دارند، فلسفه قرآن به سر گرفتن این است که می‌خواهیم زندگی زیر سایه قرآن باشد.

کارشناس سیره اهل بیت(ع) گفت: جهت‌گیری رفتار خانوادگی، کاری و سیاسی ما اجرا شدن قرآن باید باشد و در همه این سطوح حرف خدا در زندگی پیاده شود.

قدر، شب نزول قرآن

در ادامه عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به ایسنا گفت: در خصوص نزول قرآن در ماه مبارک رمضان آیات مختلفی وجود دارد که سوره قدر از آن جمله است.

حجت‌الاسلام جواد نیک‌بین با اشاره به اینکه یک شب قدر را به احیاء، استغفار و دعا خواندن گذراندن از نظر ثواب برابر ۸۰ سال است که انسان بخواهد عبادت کند، افزود: در شب قدر که شب نزول قرآن است فرشتگان و ملائکه برای استجابت دعای مؤمنان نازل می‌شوند.

وی مساجد را بهترین مکان برای احیاء شب‌های قدر دانست و تصریح کرد: بر اساس سخن امام باقر(ع) که فرمودند کسی که شب قدر را احیاء بگیرد گناهانش بخشیده می‌شود هرچند گناهش به عدد ستارگان، سنگینی کوه‌ها و پیمانه‌های دریاها باشد باید جدی گرفت.

نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در این شب‌ها هیچ مکانی برای خواندن دعا بهتر از مسجد نیست، از والدین خواست با فرزندان خود در مراسم شب‌های قدر حضور پیدا کنند هرچند این بدان معنا نیست که فرزندان را به زور به این مراسم بیاورند.

قدر؛ شبی که باید در آن تمرین بندگی را عاشقانه تمام کرد

وی با اشاره به اینکه باید به گونه‌ای که اهل بیت(ع) دستور داده‌اند برنامه‌ها به بهترین نحو اجرایی و عملیاتی شود، اظهار کرد: شب قدر از برترین ایام است کاش بینا و بصیر باشیم و عظمت این شب‌ها را درک کنیم.

نیک‌بین افزود: در شرایطی که دشمن می‌خواهد مردم را از محتوای دین و شناختن امیرالمؤمنین دور کند باید تلاش کنیم با پیروی از مکتب علی مرام علی هم داشته باشیم.

وی با تأکید بر اینکه علی(ع) را نباید فقط در شب شهادت خلاصه کنیم، بیان کرد: به حق که یکی از الطاف و موهبت‌های ویژه خداوند در ماه رمضان شب قدر است. چنانکه پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرموده‌اند: «خداوند از روزها، جمعه و از ماه‌ها، ماه رمضان و از شب‌ها، شب قدر را برای خود اختیار کرده است»

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی شب قدر را اوج معنویت و عبادت ماه مبارک رمضان دانست و بیان کرد: در این شب قرآن، کلام خداوند در آن نازل شده است و مقدرات زندگی بشر تا شب قدر آینده در آن تعیین می‌شود.

این شب‌ها شیعیان جهان علاوه بر احیاء شب قدر در سوگ سالروز ضربت خوردن امیرالمؤمنین حضرت علی(ع) هستند که در چنین شبی در میانه نمازش از ابن ملجم شمشیر خورد، فرقش شکافت و فرمود به خدای کعبه رستگار شدم.

بسیاری این شب‌ها را به یاد تمام مظلومان عالم هم خواهند بود، مظلومان عالمی که در این سال‌ها نیز فریاد ستم‌کشی و دادخواهی‌شان در هر گوشه بلند است.

این روزها حرم امام اول شیعیان حضرت علی(ع) حال و هوای دیگری دارد. مسجد کوفه آرام و قرار ندارد. همهمه، ناله‌ها و ذکر یا حیدر فضای کوفه را حزن‌انگیز کرده است.

امشب آن ناشناس مهربان دیگر از درب نمی‌آید تا به لطف بیکرانش دست نوازشی بر سر ایتام بکشد. آری امشب یتیمان کوفه به جای نان غم در کیسه دارند.

ای زائران مولا بیایید دلتان را با فرشتگان مسجد کوفه همراه کنید طوافی کنید در گرداگرد محراب شهادت و برای خودتان و هرکسی که دلتان می‌خواهد دعا کنید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha