• دوشنبه / ۲۰ فروردین ۱۴۰۳ / ۱۶:۰۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403012010566
  • خبرنگار : 30147

هشدار اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سرخس به عشایر؛

هر چه زودتر ترک قشلاق کنید

هر چه زودتر ترک قشلاق کنید

ایسنا/خراسان رضوی  رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سرخس از عشایر و بهره‌برداران مراتع خواست هرچه زودتر مراتع قشلاقی این شهرستان را ترک کنند.

سید حسین حسینی‌کیا در گفت و گو با ایسنا خطاب به تمامی مرتع‌داران عشایر و بهره‌برداران عرصه‌های منابع طبیعی شهرستان سرخس گفت: با توجه به تصمیمات به عمل آمده در جهت عدم تمدید تاریخ خروج دام از مراتع قشلاقی در امسال تمامی عشایر و بهره‌برداران تا ۲۰ فروردین‌ماه مراتع قشلاقی را باید ترک و تا حد امکان با کمترین فشار به مرتع در مسیر کوچ قرار گیرند.

وی اظهار کرد: در صورتی که عشایر و بهره‌برداران مراتع قشلاقی را ترک نکنند اداره منابع طبیعی شهرستان سرخس و واحدهای تابعه آن موظف هستند برابر مواد قانونی(تبصره ۲ بند ۵ ماده ۴۷ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، مواد ۱ و ۲ قانون مسئولیت مدنی و دیگر مواد قانونی) علیه متخلفان برای اعمال مجازات قانونی اعم از جنبه حقوقی و کیفری و اخذ خسارت وارده به مراتع در مراجع قضایی اعلام جرم کنند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سرخس ادامه داد: پروانه‌های چرایی که برای دامداران صادر شده مربوط به سال‌های ۸۰ تا ۸۵ است و برخی مراتع ممیزی شده‌ و دارای پروانه چرا هستند.

هر چه زودتر ترک قشلاق کنید

وی گفت: شهرستان سرخس با آب و هوای گرمی که دارد مناسب برای قشلاق دام است، همه ساله قشلاق عشایر از ۲۰ بهمن‌ماه تا ۲۰ فروردین‌ماه انجام می‌شود.

حسینی کیا با بیان اینکه بیشتر دامدارانی که وارد شهرستان می‌شوند عشایر فریمان، جلگه رخ تربت‌حیدریه، چناران، قوچان و بخش‌هایی از هزار مسجد هستند، گفت: با توجه به مناسب بودن هوا عشایر از مناطق قشلاقی سرخس و مراتع موجود استفاده می‌کنند.

وی اظهار کرد: همه ساله جلسه کنترل کوچ عشایر توسط اداره کل منابع طبیعی، عشایری و سازمان‌های وابسته‌ای که در خصوص کوچ عشایر تصمیم‌گیری می‌کنند برنامه‌ریزی می‌شود و معمولاً بر اساس پروانه‌های چرایی که دارند ۲۰ فروردین باید مراتع را ترک کنند، مگر اینکه وضعیت مناسب و خشکسالی و ریزگردها نباشد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سرخس عنوان کرد: به دلیل اینکه شهرستان‌ سرخس درگیر معضل ریزگردها است و در این خصوص مصوبات شورای عالی مبارزه با ریز گردها را هم داریم امروز باید تمامی عشایر منطقه را ترک کنند.

وی در خصوص وضعیت مراتع شهرستان گفت: از ۴ سال قبل میزان بارندگی در سطح شهرستان بسیار کم بوده و باوجود اینکه در بارندگی‌های اخیر بیشترین میزان را داشتیم اما همچنان مراتع منطقه از وضعیت خوبی برخوردار نیستند.

پوشش گیاهی منطقه ناپایدار است

حسینی کیا وضعیت پوشش گیاهی منطقه را به دلیل خشکسالی‌های چندین ساله و تثبیت نشدن ریشه گیاهان در خاک به طور کامل ناپایدار دانست و افزود: مراتع شهرستان مناسب برای چرا و ماندگاری دام نیست.

وی اذعان کرد: به دلیل گرمای شهرستان و وضعیت مناسب منطقه برای زاد و ولد دام اجازه ورود به عشایر داده شد وگرنه بر اساس مصوبه شورای تأمین قرار بر این بود قرق مناطق در شهرستان انجام شود.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سرخس ادامه داد: بر اساس ظرفیت چرایی که هر دامدار داشته در سال‌های قبل پروانه چرا صادر شده است، به عنوان مثال اگر دامداری ۵۰ رأس دام دارد به هیچ عنوان اجازه داده نخواهد شد که حتی یک رأس دام اضافه وارد کند.

هر چه زودتر ترک قشلاق کنید

وی گفت: هر دامداری که دام اضافه وارد کند بر اساس قوانین و مقررات به تعداد روزهایی که در آن منطقه باشند جریمه شده و به مراجع قضایی معرفی می‌شوند.

حسینی کیا با بیان اینکه در حال حاضر مراتع شهرستان از پوشش خوبی برخوردار نیستند، افزود: پوشش گیاهی فعلی متوسط و فقیر است، در صورتی که سال‌های قبل سرخس منطقه مرتعی و دامداری بود.

وی تعداد سامانه‌های عشایری شهرستان سرخس را ۲۵ سامان عرفی اعلام کرد و گفت: چشمه دوزخه، چهل کمان، آبتلخ طلاغوندره، چشمه شور، گردنه سبز، لوشی، درخت بید سفلی، شمالی دهنه ببری، سیرون عطاییه و چشمه خاکستری از معروفترین این سامانه‌ها هستند.

گرانی آذوقه موجب کاهش شدید دام عشایر شد

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سرخس عنوان کرد: هرچند در سال‌هایی که خشکسالی نبود تعداد دام شهرستان بسیار زیاد و در حد ۱۰۰ هزار دام بوده، اما به دلیل خشکسالی‌های سال‌های اخیر محله‌های دامداری و تعداد دام‌ها بسیار کاهش یافته است.

وی گفت: اگر قبلاً ۱۰۰ هزار پروانه دام داشتیم امسال از این تعداد فقط ۱۰ تا ۱۵ هزار دام وارد منطقه شده‌اند و باقی دامداران بومی محلی و حتی عشایر ترک دامداری کرده‌اند و یا تعداد دام را کاهش داده‌اند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سرخس تصریح کرد: گرانی آذوقه و مشکلات اقتصادی موجب شد دامداران ناخواسته نسبت به کاهش بسیار زیاد دام‌هایشان اقدام کنند. حتی در بخش کشاورزی هم با مشکلات جدی مواجه‌ایم.

وی ادامه داد: هرچند برخی دامداران کمتر از پروانه‌شان دام وارد مرتع کرده‌اند اما برخی هم بوده‌اند که بیشتر از پروانه چرا دام آوردند که نیروهای یگان حفاظت در حال بررسی و تنظیم تخلفاتشان و ارائه گزارش به مقامات قضایی هستند.

حسینی کیا در خصوص راه نجات مراتع سرخس گفت: هدف اصلی منابع طبیعی حفظ و احیاء مرتع است، هیچ‌گاه اجازه نمی‌دهیم از ظرفیت موجود بیشتر بهره‌برداری شود.

مراتع در شهرستان سرخس حدود  ۳۶۵ هزار هکتار است و دامداران عشایر در ۲۵ محله طی فصول سرد سال قشلاق گذرانی می‌کنند.

 انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha