• جمعه / ۱۳ شهریور ۱۳۹۴ / ۰۲:۱۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 94061307972
  • خبرنگار : 71191

هشدار پیش از تخریب «دبستان دهخدا»

هشدار پیش از تخریب «دبستان دهخدا»

تقریبا چیزی از بنا باقی نمانده است، ‌بخش‌های زیادی از سقف آوار شده و روی جداره‌ی اصلی را هم شهرداری مانند بناهای قدیمی همین خیابان که حالا با لودر با خاک یکسان و آماده‌ی ساخت پاساژ شده‌اند، با بنری بزرگ از عکس‌های قدیمی لاله‌زار و خیابان صف پوشانده است.

تقریبا چیزی از بنا باقی نمانده است، ‌بخش‌های زیادی از سقف آوار شده و روی جداره‌ی اصلی را هم شهرداری مانند بناهای قدیمی همین خیابان که حالا با لودر با خاک یکسان و آماده‌ی ساخت پاساژ شده‌اند، با بنری بزرگ از عکس‌های قدیمی لاله‌زار و خیابان صف پوشانده است.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، «دبستان دهخدا» در خیابان صف تهران، باقی مانده از دوره‌ی پهلوی اول، بنایی تاریخی است که با وجود آماده بودن پرونده‌ی ثبتی‌اش، در سال 89 مجوز تخریبش صادر شد، اما خوشبختانه پای کار، اجازه‌ی تخریبش داده نشد؛ اما این بنا هنوز مانند گذشته است؛ بی‌رمق و رو به تخریب!

خصوصیات معماری این بنا مانند بناهای همان دوره است و تا همین یکی دو سال پیش، در کنار دیگر بناهای تاریخی خیابان صف مانند مدرسه‌ی کودکان استثنایی که هر چند در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده بود، حالا با خاک یکسان شده، قرار دارد؛ بنایی که جزو بناهای ارزشمند و تاریخی منطقه هم محسوب می‌شود.

ارزش این خیابان از ابتدا به اندازه‌ای بوده است که شهرداری یک گام جلوتر از میراث فرهنگی، به پیاده‌روسازی آن اقدام کرد، اما حالا با وجود این‌که یکی از معدود بناهای قدیمی این خیابان «دبستان دهخدا»ست، هنوز در فهرست آثار ملی به ثبت نرسیده است.

البته برخی از مغازه‌داران قدیمی این خیابان که ابتدا یکی از باغ‌های قدیم تهران در دوره‌ی قاجار بوده معتقدند این بنا تا مدتی پس از تاسیس به عنوان دفتر کار فرح پهلوی استفاده می‌شده است.

در سال 89 مسئولان میراث فرهنگی تهران، پرونده‌ی ثبتی دبستان دهخدا را به‌صورت اضطراری تهیه و برای سازمان مرکزی میراث فرهنگی و گردشگری با هدف بررسی ثبت در فهرست آثار ملی فرستادند، اما باز هم ثبت این بنا بی‌نتیجه ماند.

حتی در همان سال و با توجه به مطرح‌شدن احتمال تخریب این بنا، «قدیر افروند»، معاون وقت حفظ، احیا و ثبت آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران به خبرنگار ایسنا گفته بود که پرونده‌ی ثبتی این بنای تاریخی در شورای فنی استان بررسی و تأیید شده و با هدف صدور شماره‌ی ثبت، به سازمان مرکزی میراث فرهنگی و گردشگری فرستاده شده است.

وی ثبت این بنای تاریخی را نخستین اقدام اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران در این زمینه دانسته و افزوده بود: به من اطلاع داده‌اند که ساختمان از نظر استحکام و ایستایی، مشکلی ندارد؛ اما طبیعی است که پس از ثبت آن، مردم انتظار رسیدگی به بنا را از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دارند.

او با اشاره به این‌که پیشنهاد تبدیل و راه‌اندازی موزه به‌عنوان کاربری این بنا پس از ثبت آن در فهرست آثار ملی داده شده است، اضافه کرده بود: این پیشنهاد از سوی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران به مالک داده شده و ظاهرا مالک از این پیشنهاد استقبال کرده است؛ ولی این موارد صحبت‌های اولیه است. امیدوارم فکر اساسی برای این بنا شود. طبیعی است، اگر مالک این کار را انجام دهد، ما هم استقبال می‌کنیم.

از سوی دیگر تلاش حمید بقایی، رییس وقت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را در آن زمان نباید نادیده گرفت که دست‌کم قول داد پیگیری مساله‌ی صدور مجوز تخریب «دبستان دهخدا» را از قوه‌ی قضاییه انجام دهد، اما آن هم نشد.

انتهای پیام

دبستان دهخدا

دبستان دهخدا

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha