• یکشنبه / ۱۱ مهر ۱۳۹۵ / ۱۲:۳۰
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95071106522
  • خبرنگار : 71191

ثبت استاد «نبی‌پور» در فهرست «مفاخر حامل میراث ناملموس»

ثبت استاد «نبی‌پور» در فهرست «مفاخر حامل میراث ناملموس»

«با ایجاد فهرست ملی «مفاخر حامل میراث ناملموس» استاد غلامرضا نبی پور از استادکاران بنام قنات در این فهرست جای گرفت. »

به گزارش ایسنا، به نقل از معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، «فرهاد نظری»، مدیرکل  دفتر ثبت آثار، حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی با اعلام این خبر گفت: استاد غلامرضا نبی‌پور با ۹۳ سال سن،  از نادر استادان قنات‌کار است که از دوران نوجوانی با شاگردی استادکاران قدیم، این دانشِ بومی را آموخته و برای حفر و پایش قنات در گناباد که از عصر هخامنشیان تا عصر حاضر در این منطقه مورد بهره‌برداری است، آنها را به کار برده است.

او  با اشاره به اهمیت میراث فرهنگی ناملموس و پاسداری از آن ازسوی جامعه جهانی با تصویب کنوانسیون ۲۰۰۳ یونسکو و الحاق جمهوری اسلامی ایران به این کنوانسیون در سال ۱۳۸۴ گفت: یکی از مصادیق پاسداری و موثرترین راه­‌ها برای پاسداری پایدار از میراث ناملموس، تضمین استمرار و توسعه­ دانش و مهارت حاملان و مجریان آنها و انتقال و آموزش آن به جوان‌تر ها و نسل‌های بعدی است.

وی افزود: به همین منظور نخستین اقدام مهم در راستای پاسداری از میراث ناملموس و حاملان آن، تضمین شناسایی این عناصر و افراد و گروه‌ها به وسیله ایجاد و به‌روز رسانی فهرست‌های ملی است. از این رو با توجه به مهارت‌های استاد نبی‌پور در دانش سنتی و پایش قنات، نام وی را در این فهرست به ثبت رساندیم.

نظری با  اشاره به ماده ۲ کنوانسیون ۲۰۰۳ مبنی بر اینکه میراث فرهنگی ناملموس به جوامع، گروها و افراد حس هویت و استمرار می‌بخشد و ضامن توسعه پایدار است اظهار کرد: بسیاری از بیان‌ها و ادبیات شفاهی، هنرهای اجرایی، آئین‌ها و مراسم اجتماعی و آئینی، دانش و مهارت‌های سنتی، صناعت و کسب و کار سنتی به علت تعداد در حال کاهش حاملان و مجریان این مهارت­ها، بی‌علاقگی رو به افزایش جوانان و نیز کمبود بودجه در خطر نابودی هستند.

او با تاکید بر اینکه به همین منظور باید حاملان و مجریان کم نظیر میراث ناملموس پس از شناسایی،  به رسمیت شناخته و تکریم شوند، گفت: در این زمینه همزمان باید کلیه اقدامات لازم در خصوص پاسداری از دانش و مهارتهای این حاملان شامل انتقال و آموزش به نسل‌های بعدی، مستند نگاری، توسعه و ترویج انجام گیرد.

براساس این گزارش؛ استاد غلامرضا نبی پور متولد ۱۰ مرداد ماه ۱۳۰۲ از شهرستان گناباد در خراسان رضوی و از استادان قناتی بنام کشور  در فنون بومی و سنتی و دانش پایش قنات است. او سراسر عمر ۹۳ ساله خود را برای یادگیری مهارتهای حفر قنات از اساتید و بعدها برای به کار بردن این دانش‌ها برای حفر قنات صرف کرده و در حال حاضر نیز با توجه به روحیه روستایی از سلامت جسمانی خوبی برخوردار است.

انتقال این دانش بومی  به نسل‌های اینده از مهم‌ترین دغدغه های استاد نبی‌پور است .او خود را مسئول می‌داند و به طور دائم دانسته ها و تجربیات خود را در اختیار جوانتر ها که دوست دارند قناتی شوند و یا در این حرفه مشغول به کار هستند، قرار می دهد.

پرونده «دانش بومی حفر قنات در گناباد» بر پایه مصاحبه با استاد نبی پور و آقای صدیقی از سوی دفتر ثبت آثار ملی خراسان رضوی تهیه و پس از ارائه در شورای سیاستگزاری ثبت، به شماره ۸۰ در تاریخ ۱۵/۱۱/۹۳ در فهرست میراث ناملموس به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha