• چهارشنبه / ۲۹ دی ۱۳۹۵ / ۰۰:۲۳
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 95102818377
  • خبرنگار : 71574

به انگیزه ماجرای شی‌ء پرنده و شلیک ضدهوایی

رسانه‌ها با وحشت مردم چه کنند؟

رسانه‌ها با وحشت مردم چه کنند؟

صدای مداوم شلیک ضدهوایی در مرکز پایتخت، بسیاری از تهرانی‌ها را عصر دوشنبه به خیابان‌ها یا روی پشت‌بام‌ خانه‌هایشان کشاند. در حالی که هنوز صدای شلیک‌ها شنیده می‌شد، خبر این اتفاق که بعدها گفته شد به‌خاطر پرواز یک هلی‌شات در منطقه ممنوعه بوده، در شبکه‌های اجتماعی و در ادامه در رسانه‌های رسمی منتشر شد.

در پی حادثه رویت شی‌ء پرنده و شلیک ضدهوایی، هر رسانه‌ای تلاش کرد با بهره‌گیری بیشتر از صوت و تصویر در کنار انتشار خبر مکتوب خود، مخاطب را بیشتر به دل ماجرا ببرد و از آنجا که انتشار موضوعات اینچنینی در رسانه‌های رسمی از حساسیت‌ و محدودیت‌هایی برخوردار است، شبکه‌های اجتماعی روز دوشنبه بسیار راحت‌تر به موضوع پرداختند.

خبر در حد موضوعی معمول، در شبکه‌های رادیو و تلویزیونی از جمله بخش‌های خبری صداوسیما آورده شد و فردای آن روز هم بسیاری از روزنامه‌ها با تیترهایی چون «شلیک به پرنده مرموز»، «شلیک دیوار آتش به ریزپرنده»، «شلیک به پرنده ناشناس در منطقه پرواز ممنوع» و «شلیک ضدهوایی در آسمان تهران» به موضوع پرواز ریزپرنده در تهران و شلیک ضدهوایی پرداختند.     

اما اینکه عملکرد رسانه‌های رسمی در قبال موضوعاتی اینچنین باید چگونه باشد تا ضمن جلوگیری از بروز شایعات و سوءاستفاده برخی از حادثه، اتفاق به وضوح برای مخاطب اطلاع‌سانی شود، موضوعی است که خبرنگار ایسنا در گفت‌وگو با یک استاد ارتباطات و همچنین یک مدیر مسوول روزنامه، آن را به بحث گذاشته است.

در این راستا محمد سلطانی‌فر می‌گوید: هر اتفاقی که در جامعه می‌افتد و باعث ترس و وحشت مردم می‌شود، باید توسط رسانه‌های رسمی پوشش داده شود و این امر وظیفه اصلی رسانه‌هاست.

مدیرکل سابق دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها با اشاره به وظیفه رسانه‌های رسمی درباره موضوع پرواز کوآدکوپتری که مورد هدف پدافندها قرار گرفت، اظهار می‌کند: هر اتفاقی که در جامعه می‌افتد و باعث ترس و وحشت مردم می‌شود باید توسط رسانه‌های رسمی پوشش داده شود و این امر وظیفه اصلی رسانه‌هاست و باعث جلب اعتماد مردم می‌شود.

این مدرس دانشگاه می‌افزاید: ما حق نداریم بگوییم که پوشش دادن این رویدادها باعث تشویش اذهان عمومی است بلکه پوشش ندادن این اخبار عامل تشویش در اذهان و افکار عمومی می‌شود.

سلطانی‌فر با اشاره به واکنش مقام‌های رسمی درباره‌ی پرواز هلی‌شات در آسمان مناطق مرکزی تهران، گفت: وظیفه دستگاه‌های ذی‌ربط پوشش دادن این اخبار است. مقام‌های رسمی کشور چند دقیقه بعد از این اتفاق دلیل این آتش بازی را اعلام کردند و سریع واکنش نشان دادند.

او اضافه می‌کند: در این نوع رویدادها سرعت واکنش رسانه‌های رسمی نیز بسیار مهم است و حرف اول را می‌زند. مقام‌های رسمی و رسانه‌ها در انتشار رویداد روز گذشته، خوب عمل کرده و فضا را از دست شبکه‌های اجتماعی خارج کردند.

مدیر مسوول روزنامه شرق هم که تیتر یک «شلیک ضدهوایی در تهران» را برای فردای روز حادثه انتخاب کرده بود، با اشاره به وظیفه رسانه‌ها در بازتاب رویدادهای امنیتی در کشور می‌گوید: مردم صدای ضدهوایی روز گذشته را شنیدند؛ بنابراین رسانه‌ها باید شفاف‌سازی کنند تا نگرانی برای مردم ایجاد نشود. وظیفه رسانه‌ها شفاف‌سازی است و مسوولان نیز در این راستا باید اطلاعات درست به رسانه‌ها بدهند تا آن ها منتشر کنند.

او درباره انتشار اخبار در شبکه‌های اجتماعی هم چنین اظهار نظر می‌کند: شبکه‌های اجتماعی بیشتر سرعت محورند و دقت لازم را در انتشار اخبار ندارند و تلاش هم نمی‌کنند تا دقتشان را بالا ببرند به دلیل این که سرعت برای شبکه‌های اجتماعی مهم‌تر است.

این مدیر مسوول روزنامه با اشاره به لزوم دقت عمل در انتشار خبرها در رسانه‌های رسمی بیان کرد: مسوولان و رسانه‌های رسمی باید دقت خود را در انتشار خبر بالا ببرند. مردم زمانی که اتفاقی در سطح کشور می‌افتد به شبکه‌های اجتماعی مراجعه می‌کنند اما در نهایت به سمت رسانه‌های رسمی می‌روند تا از صحت اخبار مطمئن شوند.

او می‌افزاید: مسوولان رسانه‌ها باید سرعت لازم را در نشر خبر داشته باشند اما دقت مهم‌تر است. زمانی که اینگونه اتفاقات در کشور رخ می‌دهد، مسؤولان باید به رسانه‌ها اطلاعات کافی بدهند؛ البته تا جایی که مربوط به مسائل امنیتی نمی‌شود.

مهدی رحمانیان درباره‌ی نحوه انتشار این نوع اخبار در رادیو و تلویزیون هم می‌گوید: رادیو و تلویزیون مخاطبان خود را دارد و یک مقام رسمی است و باید اخبار را در چارچوب دقت منتشر کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۵:۲۷

بنظرم هرهفته از همين ابزارهاي رسانه اي به اسمان تهران يا كلان شهرها بفرستند تا مسئولان نظامي هم مانوري براي اعاده توانايي با اتفاقات پيش بيني نشده را داشته باشند . اتفاقا اگر اين مسايل در نيمه شب رخ دهد هيجانش بيشتر است تصور كنيد مردم با پيژاما و زير شلواري بريزند بيرون . خوب آمادگي براي مبارزه با استكبار بيشتر مي شود. تازه شايد جوانان هم فرهنگ مبارزه را بيشتر لمس كنند. مي ماند ماجراي عكس سلفي گرفتن ! كه لازم است مكاني به اين منظور تعبيه شود تا بعدازشليك ضد هوايي ووحشت مردم ، جوانان عكس سلفي بگيرند ... خدايش مي شود پول پوكه اش هم دادشايد هم دونگي حساب كردند ! اقايان مسئول ، بهتون برنخوره ها اين يك نوع پيشنهاده....

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۸:۱۵

به نظرم در طرح این سوژه دچار اشتباه شدین ...خبر اصلی شلیک حدقل 40 گلوله ضدهوایی با صدایی گوشخراش در قلب پایتخت یه کشور سیاسیه...به نظر من نه تنها شبکه‌ها اجتماعی بلکه رسانه‌های رسمی هم باید به این خبر بپردازن..این مرگ مشکوک یه ادم در یه گوشه نیست که رسانه‌های اجتماعی گاهی مقصر جلوه بدن در بزرگ کردن اون..این مساله به خودی خود اونقدر بزرگ هست که سرخط خبرهای رسانه‌های رسمی بشه.این مساله توسط شبکه‌های اجتماعی بزرگ نشده بلکه به اندازه کافی بزرگ بوده...منتها ما مدتیه چون دل خوش از شبکه‌های اجتمعای نداریم میندازیم گردن اونها همه چی رو..به نظرم در طرح صورت مساله باید دقت بیشتری بشه..مثلا همه باید میگفتن هیچی نبود و هیچ اتفاقی نیفتاد و هیچی شلیک نشد. البته در فالو نیوزها میشد بهتر عمل کرد ولی نه خبر اصلی.خبر اصلی رو تو این مورد باید داد. بحث اینکه در دنیای امروز که کوادکوپترها زیادن باید یه روش دیگه به جای ضدهوایی برای مقابله پیدا کنن هم یه موضوع جداگانه است.مشوولین برن اینجاشو درست کنن اگر نگران وحشت مردم هستن