• شنبه / ۱۸ آذر ۱۳۹۶ / ۱۲:۲۹
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 96091809344
  • خبرنگار : 71191

نخستین قدم‌ها برای جهانی شدن «ربع‌رشیدی»

نخستین قدم‌ها برای جهانی شدن «ربع‌رشیدی»

«فصل اول پروژه‌ بین‌المللی «ربع رشیدی» تبریز با هدف فراهم کردن مقدمات پیشنهاد ثبت این محوطه‌ باستانی با لایه‌هایی از دوران‌های ایلخانی تا میانه‌ صفوی و قاجار در فهرست جهانی یونسکو و با توجه به رویداد بین‌المللی تبریز ۲۰۱۸ انجام شد.»

به گزارش ایسنا، «بهرام آجرلو»، سرپرست هیأت باستان شناسی و دانشیار باستان شناسی دانشگاه هنر اسلامی تبریز با اعلام این خبر گفت: در فصل اول پروژه‌ی بین‌المللی «ربع رشیدی»، علاوه بر گمانه‌زنی باستان‌شناختی، نمونه‌برداری‌های باستان‌سنجی و آزمایشگاه مواد و مصالح مرمتی، مطالعات ژئورفرنس، ژئوفیزیک، لیزر اسکن سه بعدی و مطالعات مرمتی برج بزرگ جنوبی به روش برداشت رلووه و آندوسکوپی سازه انجام شده است.

وی تاکید کرد: هیأت بین‌المللی ربع رشیدی با مشارکت اداره‌ی کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز و مؤسسه‌ی باستان‌شناسی آلمان در ربع رشیدی  پس از یک وقفه‌ی ده ساله و بر اساس چهار تفاهم‌نامه همکاری متقابل  اولین فصل کاوش و مطالعات بلند مدت بین‌المللی چند جانبه را آغاز کرد.

او فراهم کردن مقدمات برای پیشنهاد ثبت محوطه‌ی باستانی ربع رشیدی تبریز در فهرست میراث جهانی یونسکو تا افق ۱۴۰۴ با توجه به ثبت وقفنامه‌ی ربع رشیدی در فهرست میراث معنوی یونسکو و فراهم کردن مقدمات برای آزادسازی اراضی تحت تصرف غیرقانونی و گسترش محدوده‌ی تحت حفاظت و تملکِ اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، آذربایجان شرقی را از اهداف راهبردی هیأت بین‌المللی ربع رشیدی اعلام کرد .

تبدیل ربع‌رشیدی به پارک موزه گردشگری

آجرلو افزود: معرفی اثر ملی ربع رشیدی در ابعاد جهانی به مناسبت رویداد بین‌المللی تبریز ۲۰۱۸ و تبدیل کاربری اثر در بلند مدت و پس از تکمیل گام به گام عملیات‌های کاوش و مرمت به یک پارک موزه‌ی گردشگری در شهر تبریز نیز چشم‌انداز و دیگر اهداف راهبردی هیأت بین‌المللی ربع رشیدی را تشکیل می‌دهد.

او با بیان این‌که محوطه‌ی باستانی معروف به «ربع رشیدی» یا «رشیدیه» در مجاورت محلات عباسی و یوسف آباد در شمال شرقی تبریز و با وسعت حدود ۱۳ هکتار قرار دارد، افزود:‌ ابعاد واقعی اراضی آن با حساب بخش‌هایی که بیرون از حصار قرار داشته و در چهار دهه‌ی گذشته زیر ساخت و سازهای شهری یا تصرفات غیر قانونی رفته، حدود ۳۰ هکتار است.

به گفته آجرلو به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری،این اثر ملی لایه‌هایی از دوران ایلخانی تا میانه‌ی صفوی دارد و حتی به صورت پراکنده شواهدی از معماری متأخر قاجاری نیز در اینجا گزارش شده است.

دور جدید کاوش‌های باستان شناسی در محوطه ربع رشیدی - نخستین دانشگاه جهان در تبریز – از اردیبهشت ۱۳۹۱ آغاز شد، که در آن زمان اعلام شد با توجه به وسعت محوطه، حداقل ۱۰ فصل کاوش باید در این منطقه انجام شود تا اطلاعات و نشانه‌های بیشتری از آن به دست آید، البته کاوش‌ها در این محوطه باستانی که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده از سال ۸۷ آغاز شده بود. ربع رشیدی شهر بزرگی شامل ۳۰ هزار خانه، ۲۴کاروانسرا و چندین حمام و باغ بوده که از محل درآمد وقف آنها برای خدمات آموزشی و علمی استفاده می شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha