• جمعه / ۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ / ۱۵:۰۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 97020704101
  • خبرنگار : 71191

قول مسئولان خوزستانی‌ها برای "ارجان" و "چگاسفلی"

قول مسئولان خوزستانی‌ها برای "ارجان" و "چگاسفلی"

مسئولان میراث فرهنگی و شهری خوزستان و بهبهان در شرایطی دور یک میز نشستند و در مورد برطرف کردن مشکلات و موانع برخی روستاهای این منطقه مانند "ارجان" و "چگاسفلی" صحبت کرده‌اند که هنوز روشی برای برطرف کردن مشکلات آنها اعلام نکرده‌اند.

به گزارش ایسنا، یک بار اعلام می‌کنند که طرح نقشه‌برداری و مستندسازی هوایی محوطه باستانی "ارجان" در دست انجام است و بار دیگر با برگزاری جلسه‌ای به فکر برطرف کردن مشکلات و موانعی هستند که دلیل‌اش را وجود محوطه تاریخی "ارجان" و "چگاسفلی" می‌دانند، ان‌هم در شرایطی که به گفته‌ی باستان‌شناس این محوطه‌ی تاریخی در سال‌های گذشته؛ «بیش از ۲ درصد از محوطه ارجان باقی نمانده و ۹۸ درصد آن توسط سدسازی، شهرداری، وزارت آب و نیرو، وزارت نفت، کارخانه سیمان و... ویران شده است. »

با این وجود، دو روزگذشته، فرهاد عزیزی مدیرکل امور پایگاه‎های سازمان میراث فرهنگی، علیرضا ایزدی مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان، عباس مقدم مدیر پایگاه میراث فرهنگی ارجان و چگاسفلی و عضو هیات علمی پژوهشکده باستان‎شناسی سازمان میراث فرهنگی، محمد حری فرماندار بهبهان و نیز نمایندگان تام‎الاختیار اداره‎کل بنیاد مسکن و همچنین شرکت گاز استان؛ نشستی را با هدف برطرف کردن مشکلات ایجاد شده برای روستاهای منطقه برگزار کردند.

علیرضا ایزدی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان در این جلسه اظهارکرد: براساس توافقی که بین سازمان میراث فرهنگی و شرکت گاز استان خوزستان صورت گرفت، با رعایت ضوابط، مشکل روستای تاریخی چگاسفلی به زودی حل می‌شود. در واقع به این نتیجه رسیدیم تا بر مبنای کار کاشناسی صورت گرفته، مشکلات گاز روستاهای منطقه مرتفع شود.

وی همچنین با اشاره به راه‎اندازی پایگاه میراث فرهنگی در "ارجان" و "چگاسفلی" و حضور عباس مقدم به عنوان مدیر این پایگاه؛ اظهار کرد: براساس تصمیم سازمان میراث فرهنگی قرار است که در دو محوطه "ارجان" و  "چگاسفلی" امسال دو فصل کاوش جدید آغاز شود و شروع جدی فعالیت‎های ارجان در حوزه شهرستان بهبهان نیز دنبال شود.  

عباس مقدم، مدیر پایگاه میراث فرهنگی ارجان و چگاسفلی نیز با اشاره به یافتن راه حل مناسب برای گازرسانی به مردم منطقه، بر حفظ مواریث فرهنگی کشور و استان از جمله محوطه‎های باستانی و گورهای کشف‎شده در منطقه براساس ضوابط عرصه و حریم تاکید کرد.

او همچنین با بیان این‎ که باتوجه به ویژگی‎های ارجان، این محوطه باید به ثبت جهانی درآید، افزود: خوشبختانه این شهر یکی از سالم‎ترین شهرهای تاریخی ایران است و بر همین اساس این کیفیت را دارا است که زودتر به ثبت جهانی برسد.  

مقدم با بیان این نکته که در سال ۹۴، هشت گور دسته جمعی و منفرد در چگاسفلی به دست آمد که در این هشت گور در مجموع ۱۰۲ نفر تدفین شده بودند، اظهار کرد: این نشان از مقدس و آئینی بودن این شهر در گذشته  دارد که مردم مردگان خود را به این شهر آورده و دفن می‎کردند.  

عضو هیات علمی پژوهشکده باستان‎شناسی سازمان میراث فرهنگی بیان کرد: بررسی‎ها نشان داد اگرچه گورهای هشت‎گانه همگی متعلق به یک دوره بوده‌اند، اما تفاوت‌هایی داشته‌اند. تفاوت در چهره‌ی تدفین‎ها نیز به احتمال زیاد ریشه در تفاوت در اقوام مختلفی بوده است که به منظور تدفین از نقاط مختلف به این گورستان‎ها آورده شده بودند.  

او وجود اولین گور آجری دنیا در چگاسفلی را یکی از نشانه‌هایی دانست که باید این محوطه‌ی تاریخی در فهرست میراث جهانی به ثبت برسد و گفت: ثبت جهانی شدن یک محوطه تاریخی، ضوابطی دارد؛ بر این اساس باید روستاهایی که در اطراف محوطه تاریخی با معیارهای خاص امروزی به وجود آمده است، به نحوی برداشته شوند.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی ارجان و چگاسفلی برای انجام این کار پیشنهادِ همکاری با بنیاد مسکن را مطرح کرد تا تدبیری برای جابجایی این روستا در پنج سال آینده فرآهم شود، به گونه‌ای که روستائیان  از آن منطقه دور نشوند.

او با بیان این‎که روستای حاضر باید با کمک مشاورین به صورت یک روستای بوم‎گردی طراحی شوند، نیز افزود: اگر قرار است روستا جابه‎جا شود این موضوع باید با طراحی خاصی انجام شود تا مکان جدید جایی برای ساکنانِ روستا و گردشگران از شرایط اقامت در آن‎جا منتفع شوند.
 
حری، فرماندار بهبهان نیز در این جلسه با تاکید بر ضرورت توجه به مطالبه بر حق مردم در زمینه گازرسانی به روستای چگاسفلی، گفت: مردم روستا در این زمینه نگران و خواستار تعیین تکلیف خود هستند. ما قطعاً با تعامل با میراث فرهنگی کمک می‌کنیم تا موانع پیش‎رو در این زمینه برطرف شود.  

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha