• دوشنبه / ۷ خرداد ۱۳۹۷ / ۰۰:۳۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 97030603048
  • خبرنگار : 71021

بی‌اعتبارترین و قدرتمندترین پاسپورت‌های جهان

گذرنامه ایرانی چقدر معتبر است؟

گذرنامه ایرانی چقدر معتبر است؟

(مخاطبان محترم با عرض پوزش، برخی رقم‌های محتوای این گزارش در ساعت ۱۵:۰۵ روز دوشنبه براساس گزارش جدید ماه می میلادی جایگزین شده است).

جنگ، منازعات سیاسی و مهاجرت، آزادی سفر را در جهان آنچنان تحت تأثیر قرار داده که گذرنامه برخی کشورها را فاقد اعتبار کرده و بعضی دیگر را به اوج رسانده،همچون گذرنامه آلمان که پس از پنج‌ سال صدرنشینی تنزل پیدا کرد و جایگاهش را به ژاپن و سنگاپور بخشید و یا پاسپورت آمریکا که روزی داشتن آن آمال بسیاری از مردمان جهان بود، اما اکنون اعتبارش تحت تاثیر رییس‌جمهور این کشور درحال سقوط است.

به گزارش ایسنا، مؤسسه «هنلی پاسپورت ایندکس» با انتشار تازه‌ترین رده‌بندی گذرنامه‌ها، قدرتمندترین و ضعیف‌ترین پاسپورت‌های جهان را معرفی کرد.

مهم‌ترین شاخص در تعیین این رتبه‌ها، تعداد کشورهایی است که می‌توان بدون ویزا و یا با ویزای فرودگاهی به آن‌ها سفر کرد که بر این اساس گذرنامه‌های ژاپن با امکان سفر آزاد به ۱۸۹ کشور، معتبرترینِ جهان شناخته شده است و درحالی‌که تا سه ماه پیش سنگاپور با آن هم‌رده بود اکنون در کنار آلمان و در جایگاه دوم این فهرست قرار گرفته که اتباع آن امکان سفر بدون ویزا و یا با ویزای فرودگاهی به ۱۸۸ کشور را دارند. گذرنامه آلمان نیز بعد از پنج سال که در مقام نخست این فهرست قرار داشت در رتبه‌بندی جدید، یک پله تنزل پیدا کرد و در جایگاه دوم این رده‌بندی قرار گرفت. اتباع آلمانی نیز امکان سفر بدون ویزا به ۱۸۸ کشور را دارند.

رتبه سوم قدرتمندترین گذرنامه با امکان سفر بدون ویزا به ۱۸۷ کشور مشترکا از آن فنلاند، فرانسه، ایتالیا، کره جنوبی، اسپانیا و سوئد است.

اتریش، لوکزامبورگ، هلند، نروژ، پرتغال، انگلستان و ایالت متحده امریکا نیز با امکان سفر آزاد به ۱۸۶ کشور موفق شدند رتبه چهارم این فهرست را بدست آورند.

ایالت متحده آمریکا در یک سال گذشته تغییرات قابل توجهی را در این جدول تجربه کرده است. گذرنامه این کشور سال گذشته جزو سه رتبه نخست این جدول بود که تا در نخستین رده‌بندی پاسپورت‌های قدرتمند سال ۲۰۱۸ دو پله سقوط کرد و به جایگاه پنجم رسید، اما سه ماه بعد با آزاد شدن ویزا در بیشتر کشورها و با جابه‌جایی رنکینگ‌ها، گذرنامه ایالت متحده نیز بار دیگر یک پله صعود کرد. بنا بر اعلام «پاسپورت ایندکس» از زمان انتخاب دونالد ترامپ، اعتبار گذرنامه آمریکا دچار افت شده است..

اما ضعیف‌ترین و یا به عبارتی بی‌اعتباترین گذرنامه با امکان سفر بدون ویزا و یا با ویزای فرودگاهی به ۳۰ کشور مشترکا به کشورهای عراق و افغانستان تعلق گرفته است که رتبه ۱۰۰ این جدول را بدست آورده‌اند.

ایران که تا ماه فوریه ۲۰۱۸ همراه با بنگلادش، کوزوو و لبنان با امکان سفر آزاد به ۳۸ کشور رتبه ۹۷ این فهرست را به‌دست آورده‌ بود پس از گذشت سه ماه در تازه‌ترین رده‌بندی پنج پله صعود کرد و به رتبه ۹۲ این جدول دست یافت که البته گذرنامه‌ آن همچنان جزو کم‌اعتبارها به شمار می‌آید و هشت پله تا آخرین رتبه فاصله دارد.

ایران در رتبه‌بندی جدید با امکان سفر آزاد به ۴۳ کشور در کنار کنگو و کره‌شمالی قرار گرفته است.

گذرنامه‌های کشورها هر سال از سوی مؤسسه «هنلی و شرکا» براساس شاخص «آزادی سفر» رده‌بندی می‌شوند. تعیین این رتبه‌ها با همکاری انجمن بین‌المللی حمل و نقل هوایی و براساس اطلاعات رسمی پایگاه‌ داده جهانی و با تجزیه و تحلیل قوانین ویزا در قلمروهای جهانی و کشورها، انجام می‌شود که آخرین رده‌بندی منتشر شده در ۲۲ می نیز با تغییراتی روبرو بوده است که تحت تاثیر آزادتر شدن قوانین ویزا در بیشتر کشورها بوده است. بر این اساس گذرنامه آلمان نیز پس از پنج سال اوج به رتبه دوم این جدول سقوط کرده است.

اوکراین، گرجستان و چین که رتبه‌های ۳۸ و ۴۹ و ۶۸ قدرتمندترین گذرنامه را به‌دست آورده‌اند، در فهرست سال ۲۰۱۸ به ترتیب ۲۰، ۱۹ و ۱۷  پله صعود کرده‌اند. این جهش رتبه‌ای تحت تاثیر تعامل مثبت در ویزا با اتحادیه اروپا بوده است. قدرتمند شدن ویزای گرجستان که همزمان با تغییر مواضع آمریکا در برجام اتفاق افتاد، در کنار دیگر مزیت‌های اقتصادی و سیاسی این کشورِ نزدیک به ایران، باعث شده مهاجرت ایرانی‌ها و سرمایه‌های آن‌ها به گرجستان در یک سال اخیر با رشد قابل توجهی همراه باشد.

بنگلادش نیز از دیگر کشورهایی بوده که از سال ۲۰۰۸ بیشترین تنزل را تجربه کرده و تا کنون ۲۴ رتبه را از دست داده است. اما گذرنامه امارات متحده عربی بیشترین جهش را در یک دهه اخیر داشته که ۳۴ رتبه ارتقاء یافته است.

اتباع کشورهای عراق، افغانستان، سوریه، سومالی، پاکستان، یمن، سودان، فلسطین، اریتره و نپال همچنان بی‌اعتبارترین‌های پاسپورت‌ها جهان را دارند. در رده‌بندی اوایل سال ۲۰۱۸ کشور افغانستان آخرین رتبه را بدست آورده بود که اکنون عراق به انتهای این فهرست رفته است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۰۰:۴۱

با پاسپورت ایران فقط میتوان سفر عتبات عالیات رفت

avatar
۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۰۷:۵۲

با دعای خیر مردم و تلاش بیشتر مسوولان رتبه اول را از افغانستان غاصب پس میگیریم..مرگ بر امریکا..مرگ بر اسراییل

avatar
۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۱۳:۱۵

ماشالا آنقدر مسوولان توانمند هستند که نیازی به دعا گو ندارند....

avatar
۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۱۲:۱۸

مچکریم؛ هم بابت تبدیل ارزش ریال... و هم بابت ارزش گذرنامه

avatar
۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۱۲:۵۶

این دسیسه استکبار جهانی و در راس آن آمریکای جهان خوار به لطف الهی خنثی می شود ...

avatar
۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۱۳:۳۷

دهه 50 گذرنامه ایرانی رتبه چندم بود...

avatar
۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۲۲:۳۰

گذرنامه ایرانی یکی کاغذباطله ادارات باقی کشورها فرقی نداره تو جهان الان

avatar
۱۳۹۷-۰۴-۰۱ ۲۱:۳۴

بنده