• پنجشنبه / ۲۹ شهریور ۱۳۹۷ / ۱۶:۴۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 97062914492
  • منبع : نمایندگی خراسان رضوی

کرنش عَلَم‌ها در «فدیشه»

ایسنا/خراسان رضوی روستای فدیشه سال‌هاست که در یک آئین سنتی و مذهبی میزبان عزاداران امام سوم شیعیان است، یکی از مراسمی که در این روستا در روزهای عاشورا برگزار می‌شود، مراسم «علم‌خبری» است. در این مراسم میزبانان با علم‌ها به استقبال عزادارنِ مهمان از روستاهای مجاور می‌روند.

به گزارش ایسنا، امروز همانند سال‌های پیشین روستای فدیشه با برگزاری مراسم مختلف از جمله علم‌خبری و اجرای تعزیه و شبیه‌خوانی میزبان مهمانان بسیاری بود. روز عاشورا جمعیت گسترده‌ای در روستای فدیشه جمع می‌شوند تا شاهد این مراسم باشند.

«ساخت علم نیشابور» به‌عنوان میراث معنوی و ناملموس کشور ثبت شده، علم نیشابوری پیشینه تاریخی دارد و قدیمی‌ترین عَلَمی که هم‌اکنون شناخته شده مربوط به 110 سال پیش می‌باشد؛ روستای فدیشه نیز عَلمی با قدمت 100 ساله دارد. اما خودِ مراسم «علم‌خبری» نیز به طور جداگانه به ثبت رسیده است.

در ادامه درباره چند و چون این مراسم که در روستای فدیشه و برخی دیگر از روستاهای نیشابور برگزار می‌شود با معاون اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیشابور گفت‌وگویی داشته‌ام.

«عباس شیخی» در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا خاطرنشان کرد: این مراسم در روستاهای مختلف نیشابور برگزار می‌شود اما روستای محور در روز تاسوعا سوقند و در روز عاشورا، فدیشه است. عَلَم نیشابور خود یک علم خاص است که به ثبت رسیده و از دوران آل‌بویه پیشینه تاریخی دارد.

وی در تشریح مراسم «علم‌خبری» گفت:  مردم روستای هدف که در روز عاشورا «فدیشه» است، به استقبال مجاوران خود می‌روند و دسته‌های عزاداری از روستاهای اطراف با علم‌های مربوط به روستای خودشان وارد می‌شوند، قدمت برخی علم‌ها به صد سال هم می‌رسد، وقتی عزاداران به آن روستا می‌رسند، مردم روستای هدف با علم‌هایشان به استقبال دسته‌های عزاداری روستاهای اطراف می‌آیند و در ورودی روستا مرثیه‌هایی در شان و مقام امام حسین و یارانش خوانده می‌شود.

این کارشناس ارشد پژوهش هنر ادامه داد: بعد از آن  روستاهای میزبان، علم‌ها را به صورت 45 درجه خم م‌ کنند و به این شکل به مهمانان خوشامد می‌گویند و در واقع علم‌ها حالت کرنش و تعظیم را به خود می‌گیرند و این مراسم با نوحه‌های مختلف همراه است که توسط مداحان میزبان و میهمان خوانده می‌شود.

شیخی گفت: در نهایت عزاداران جمع می‌شوند که  در واقع یک آیین اتحاد است؛ اتحاد بین روستاهای منطقه که اگر احیانا درباره مسائل مختلف از قبیل آب یا تقسیم اراضی و... اختلاف دارند؛ کدورت‌ها رفع شود. 

معاون اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیشابور، افزود: این مراسم سال‌هاست که در روستاهای نیشابور می‌افتد ولی حدود سال 90 بود که «عَلم خبری» به ثبت رسید و سال 95 نیز ساخت علم نیشابوری ثبت گردید.

وی تصریح کرد: این مراسم در ظهر عاشورا اتفاق مهمی است که نشان اتحاد و یکپارچگی مردم منطقه است و جزء مراسم مذهبی و سنتی، و یک آئین کهن محسوب می‌شود که ریشه در فرهنگ مردم شناسی آن منطقه دارد.

شیخی یادآور شد: برای این مراسم، مردم از شهرهای دیگر نیز می‌آیند و جمعیت گسترده‌ای وارد این روستا می‌شوند، سال‌های پیش تا 25 هزار نفر را گزارش داده‌اند که البته با ثبت آن و افزایش شهرت این مراسم انتظار می‌رود این جمعیت گسترده‌تر نیز بشود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha