دکتر«بهادر حاجیمحمدی» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه یک نوع سم سرطانزا سلامت نوزادان تهدید میکند، اظهار کرد: محققان ایرانی آزمایشات مختلفی بر روی شیر ماردان انجام دادند که این نتایج نشان داد شماری از نمونههای شیرمادران ایرانی حاوی سم سرطانزا بوده است.
وی با اشاره به اینکه در مواردی آلودگی شیرمادران بین 1 تا 10 درصد گزارش شده است، گفت: نمونهها از شیرمادران ساکن در شهرهای مختلف نظیر تهران، شهرکرد، همدان، ساری، یزد و اصفهان گرفته شده است.
رئیس مرکز تحقیقات سلامت و ایمنی غذای دانشگاه علوم پزشکی یزد با بیان اینکه آفلاتوکسین یکی از سموم قارچی خطرناک است که توسط نوعی کپک به نام آسپرژیلوس در مواد غذایی تولید میشود، افزود: این سم قارچی که سرطانزاست موجب آسیب شدید به اندامهای کبد و کلیه میشود و بیشتر در انواع دانهها و غلات و خشکبار حضور دارد.
وی تصریح کرد: بانوانی که در مرحله شیردهی به نوزاد قرار دارند در صورتیکه غذاهای حاوی سم آفلاتوکسین را مصرف کنند، طی یک تا سه روز این سم در کبد مادر متابولیزه شده و سپس وارد شیر آنها میشود.
حاجی محمدی در ادامه با بیان اینکه شیر مادران نیز آلوده به آفلاتوکسین خواهد بود و این سم سرطانزا سلامت نوزادان را تهدید میکند، اظهار کرد: نوزادان در برابر سموم شیمیایی بسیار آسیبپذیرتر از بزرگسالان هستند، چون اندامهای آنها تکامل یافته نبوده و قدرت سمزدایی بدن نوزادان بسیار کمتر است.
وی با اشاره به اینکه شیر تنها غذای نوزادان است، تصریح کرد: در صورت آلوده بودن شیر مادران، نسبت دریافت سم به وزن بدن بسیار بالا خواهد بود و خطر مسمومیت مضاعف را در پی دارد.
مدیر گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد با تأکید بر اینکه مادران شیردار باید تنها از خشکبار و مغزیجات تازه تغذیه کرده و اکیداً از خوردن خشکبار کهنه، مانده، دارای شکستگی و یا خلل و فرج پرهیز کنند، گفت: اگر مغزها نظیر پسته، بادام و فندق طعم کهنگی داشته باشند و یا مزه آنها تلخ باشد احتمال آلودگی آنها به آفلاتوکسین زیاد خواهد بود.
وی با بیان اینکه سم آفلاتوکسین تحت شرایطی ممکن است در نانهای خشک وجود داشته باشد و از اینرو بهتر است طی دوره شیرداری از مصرف نان خشک تجاری کهنه و مانده اجتناب شود، اظهار کرد: نان گرم نباید داخل پلاستیک قرار داده شود، چون تعریق نان احتمال رشد کپک و تولید سم آفلاتوکسین را افزایش میدهد بنابراین بهتر است نان در منزل داخل پارچه در محل خشک و خنک و به دور از تابش مستقیم نور قرار داده شود.
حاجی محمدی با اشاره به اینکه انواع میوههای خشک نظیر زردآلو، انجیر، کشمش و توت خشک باید همواره بهصورت تازه و به قدر نیاز تهیه شوند، خاطرنشان کرد: افراد از خوردن میوههای خشک کهنه و مانده اکیداً اجتناب کنند و آنها را برای مدت طولانی در منزل نگهدارند، چون رطوبت باعث رشد کپک و تولید سم آفلاتوکسین در مواد غذایی میشود.
وی با بیان اینکه مادران شیرده اگر هرگونه خرد شدگی، زدگی، و یا شکافتگی غیر طبیعی در بافت میوههای خشک دیدند باید از مصرف آنها خودداری کنند، خاطرنشان کرد: در چنین مواردی احتمال آلودگی به این سم سرطانزا زیادتر است.
این مسئول یادآور شد: پس از اینکه غذای آلوده توسط مادران شیرده به مصرف میرسد این سم حداکثر تا سه روز در شیر آنها وجود خواهد داشت به عبارت دیگر اگر تغذیه مادر با غذای آلوده ادامه پیدا نکند، دیگر این سم سرطانزا در شیر آنان وجود نخواهد داشت.
انتهای پیام
نظرات