• چهارشنبه / ۳۰ آبان ۱۳۹۷ / ۱۰:۵۶
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 97083015112
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

بررسی دلایل افزایش نرخ ارز در همایش آخرین تحولات اقتصاد ایران

بررسی دلایل افزایش نرخ ارز در همایش آخرین تحولات اقتصاد ایران

ایسنا/اصفهان یک اقتصاددان تحریم های آمریکا را عامل اصلی افزایش نرخ ارز ندانست و گفت: نباید تمام نوسانات نرخ ارز پای تحریم‌ها نوشته شود.

به گزارش ایسنا، مرتضی ایمانی‌راد در همایش بررسی و تحلیل آخرین تحولات اقتصاد ایران، اظهار کرد: در برخی از کشورها جناح راست افراطی روی کار آمده و تلاش می‌کند که نظام اقتصادی جهان را به هم بزند و نمونه آن در آمریکا، ایتالیا، انگلیس، برزیل قابل مشاهده است.

وی تنظیم تعرفه، افزایش هزینه دولت و بی توجهی به سازمان تجارت جهانی  را از ویژگی بارز این دولت ها بر شمرد و تصریح کرد: نرخ بیکاری آمریکا به 3.8 درصد رسیده است که در طول 25 سال گذشته بی نظیر بوده و بورس نیویورک جهش اقتصادی بی نظیری در طول تاریخ آمریکا داشته است.

عضو هیات علمی سازمان مدیریت صنعتی افزایش قیمت دلار در بین ارزهای موجود را نشان از تقویت اقتصاد آمریکا عنوان کرد و گفت: کاهش سایر ارزها در برابر دلار در شرایطی کنونی طبیعی است و ریال نیز از این شرایط مستثنی نیست.

وی با تاکید بر این نکته که تحلیل وضعیت گذشته فایده چندنی ندارد، گفت: اقتصاددانان باید با مستندات به پیش بینی آینده بپردازند تا فعالان اقتصادی بر اساس این پیش بینی ها بتواند استراتژی تعیین کنند.

ایمانی راد احتمال را یکی از اصول مهم پیش بینی و مدیریت یک بنگاه خواند و افزود: یک فعال اقتصادی به جای قطعیت همواره با احتمال کار می کند  هنر مدیریت هنر کار با احتمالات است.

وی به تحلیل نوسانات شدید نرخ ارز طی یک ساله در اقتصاد ایران پرداخت و اظهار کرد: کمبود درآمدهای ارزی و افزایش تقاضا عامل افزایش نرخ ارز در اقتصاد ایران بوده است.

عضو هیات علمی سازمان مدیریت صنعتی تصریح کرد: برای پنجمین بار طی 30 سال گذشت شاهد جهش نرخ ارز هستیم و هر بار این جهش تکرار می شود دولت ها رفتار مشابه نسبت به آن دارند.

وی تحریم های آمریکا را عامل اصلی افزایش نرخ ارز ندانست و گفت: اقتصاد ایران مانند انبار باروت بود که تحریم ها نقش یک جرقه و محرک را ایفا کرد و نباید تمام نوسانات نرخ ارز پا تحریم ها نوشته شود.

ایمانی راد خاطرنشان کرد: طی 6 ماه نخست سال نرخ رشد تولید قابل توجه نبود و در 6 ماه دوم احتمال منفی شدن دارد، زیرا  اقتصاد ایران با رکود تورمی روبرو شده است.

وی با ارایه مدل رهبر و پیرو در اقتصاد ایران، گفت: طی بررسی های انجام شده بر نوسانات نرخ ارز  تاثیر آن بر اقتصاد ایران این مدل برامد که هر وقت نرخ ارز در اقتصاد  ایران تغییر کند تمام مولفه های اقتصادی را همرا ه با خود تغییر می دهد و نقش ارز در اقتصاد آن مانند یک رهبر است. 

 این اقتصاددان توضیح داد: زمانی که نرخ ارز بالا می رود اغلب کالا و خدمات افزایش پیدا می کند و این رفتار طی چهار دوره جهش ارزی قابل مشاهده است.

وی با انتقاد از سیاست گذاران اقتصادی بویژه دولت در کم اهمیت شمردن ارز در معادلات اقتصادی، مدعی شد: دولت ارز را به عنوان یک موولفه اثرگذار در اقتصاد ایران به رسمیت نمی شناسد و با  بخش نامه های  متعدد بازار خرید و فروش آزاد ارز بازار سیاه تلقی می کند، دولت باید قیمت بازر ارز آزاد را به رسمیت بشناسد و داد و ستد آن را آزاد بگذارد.

ایمانی راد ایران را  سرزمین فرصت ها برای کسانی دانست به ارز خارجی دسترسی داشته باشند و  تهدیدی برای کسانی است که به ارز دسترسی ندارند و ابراز عقیده کرد: قیمت اقتصادی دلار بین 7 تا  8 هزار تومان است که به دلیل تحریم ها به بالای  12 هزار تومان رسیده است و اگر سیگنال مذاکره  به وجود آید به زیر 10 هزار تومان کاهش پیدا می کند، اما دیگر دلار 5 هزار تومان نخواهد شد.

عضو هیات علمی سازمان مدیریت صنعتی به بنگاه‌های اقتصادی توصیه کرد که بخشی از هر فعالیت اقتصادی را به صادرات کالا و خدمات اختصاص دهند و گفت: انتقال بخشی از واحدهای تولیدی به سایر کشورها و دریافت درآمد ارزی می تواند به سودآوری و ادامه حیات بنگاه کمک کند.

وی روند افزایش دلار طی یک سال گذشته را ناشی از سفته بازی و خرید فروش دلالان ارز در چهارراه ها دانست و گفت: کاهش شدید عرضه ارز و درآمدهای ارزی عامل افزایش قیمت است.

ایمانی راد سرمایه‌گذاری در بورس در شرکت هایی سودده است که توانایی صادرات دارند و به خصوص شرکت هایی که مواد اولیه آنان عمدتا  از داخل تامین شود.

وی با اشاره به اینکه فعالان اقتصادی عمدتا با کمبود نقدینگی مواجه هستند، گفت: در سال 97 و 98 صورت های مالی باید به طور ماهیانه به ویژه به صورت جریان وجوه نقد تهیه شود.

این استاد اقتصاد، داشتن فعالیت هابی بین المللی شامل ایجاد دفتر نمایندگی در خارج از کشور، اعزام نیروی کار متخصص به خارج از کشور را یکی از رویکردهای مهم بنگاه های اقتصادی در شرایط کنونی برشمرد و گفت: تشکیل سرمایه گذاری مشترک با سرمایه گذاری خارجی می تواند به تامین مالی بنگاه ها کمک کند.

وی تمرکز شرکت های تولیدی بر کالاهای وارداتی و تولید آن را خواستار شد و گفت: در شرایطی که قیمت ارز افزایش یافته فرصت مناسبی برای تولیدکنندگان داخلی است.

جهش ارزی سال های 96 و 97  بزرگترین جهش ارزی 27 سال گذشته است

پژوهشگر مرکز مطالعات اقتصادی بامداد با بیان اینکه جهش ارزی سال های 96 و 97  بزرگترین جهش ارزی 27 سال گذشته است، گفت: وجود بحران بانکی، ورشکستگی صندوق های بازنشستگی بر جهش بالای ارزی تاثیرگذاشته است.

به گزارش ایسنا، سیامک قاسمی  در همایش بررسی و تحلیل آخرین تحولات اقتصاد ایران، اظهار کرد: قیمت بازار آزاد ارز قیمت اصلی دلار است.

وی با تشریح جهش های ارزی در سال های 71، 77، 91 و 96، گفت: در سال 71 بدهی های دولت در فایناس پروژه ها، در سال 77 کاهش بهای نفت به بشکه ای 7 دلار و در سال 91 و 96 کاهش درآمدهای نفتی و تحریم از جمله عوامل جهش ارزی در اقتصاد ایران بود.

این پژوهشگر اقتصادی جهش سال گذشته و جاری را بزرگترین چالش ارزی کشور طی 27 سال گذشته برشمرد و گفت: وجود بحران بانکی، ورشکستگی صندوق های بازنشستگی بر جهش بالای ارزی تاثیرگذاشته است.

وی تاکید کرد: دولت باید اجازه دهد ارز به عنوان یک شاخص اقتصادی همراه با سایر شاخص ها از جمله تورم، نوسان داشته باشد و با درآمدهای ارزی فقط به دنبال ثابت ماندن قیمت ارز نباشد.

قاسمی درآمدهای نفتی و مشتقات نفتی،کالای غیرنفتی،سرمایه گذاری خارجی را منابع  ارزی و سرمایه گذاری در خارج ایرانیان، نقل و انتقالات ارزی، ارز مسافری و واردات کالا و خدمات را مصارف ارزی برشمرد و گفت: تقاضای سفته بازی، حفظ ارزش پول، خروج سرمایه و قاچاق از دیگر مصارف ارزی است که به دلیل اختلال در بازار شاهد افزایش این تقاضا هستیم.

وی افزود: تا توازن تقاضا و عرضه ارز به بازار بازنگردد نمی توان انتظار تعادل داشت و دولت باید زمینه عرضه ارز از محل صادرات را تقویت کند.

نتیجه گیری آخرین تحولات بازار مسکن ایران

قاسمی با بیان اینکه قیمت ها در بازار مسکن به تبعیت از بازار ارز در طی ماه های آخر افزایش یافته است، افزود: این افزایش به دلیل بالا رفتن قیمت ارز  و نه تغییرات در ساختار و نیروی های بازار مسکن است.

وی گفت: افزایش قیمت مسکن در دوره هایی که اقتصاد ایران وارد رکورد تورمی شده همزمان با کاهش شدید درآمدهای نفتی، عدم افزایش قابل توجه اجاره و کاهش ارزش افزوده ساخت در تولید ناخالص داخلی بوده است.

ارز دو نرخی عامل ایجاد رانت است

نایب رییس اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این همایش به بررسی نقش ارز در اقتصاد ایران پرداخت و گفت: اغلب کالا و خدمات طی 40 ساله گذشته چند هزار برابر شده است، اما نرخ دلار 2 هزار برابر شده است. از قیمت هر متر زمین زمین تا حداقل حقوق گرفته تا قیمت کالای مصرفی چندین هزار برابر شده، ولی ارز کمترین رشد را داشته است. 

مصطفی رناسی خواستار تک نرخی شدن ارز و شناور شدن قیمت آن شد و افزود: ارز دو نرخی عامل ایجاد رانت می شود.

وی هم‌چنین گفت: دلار 13 هزار تومان فقط تهدید برای اقتصاد ایران نیست، بلکه فرصت برای تولید و ایجاد اشتغال است.

نائب رییس اتاق بازرگانی اصفهان تحلیل شرایط اقتصادی را عامل موثر در تصمیم گیری مدیران بنگاه های اقتصادی دانست و اظهار کرد: ارز به عنوان یکی از مولفه مهم و تاثیرگذار بر اقتصاد ایران باید مورد توجه بنگاه های  اقتصادی قرار گیرد. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha