به گزارش ایسنا، امروزه تکنولوژی و صنعت بر اغلب جنبههای زندگی انسان تأثیر گذاشته و در این میان، تغذیه بشر نیز از این قاعده مستثنی نبوده است، "نان" نیز از ابتدا یکی از قوتهای غالب و اصلی آدمی به شمار می رفته و شاید بتوان گفت هنوز هم به همین شکل است.
بو، طعم و مزهی این قوت غالب، از ابتدا برای اکثر ایرانیان اهمیت داشته و میتوان گفت روی کیفیت آن حساس بودند، البته که هنوز هم این حساسیت وجود دارد اما گویا با گذشت زمان، آن طعم و مزهای که از یک نان خوب و لذیذ انتظار میرود، وجود ندارد.
قطعاً علل زیادی میتواند بر کیفیت، طعم و مزهی یک نان تأثیر گذار باشد، احتمالاً شیوه پخت نان نیز یکی از همین عوامل است، تا چند دهه اخیر یک "نان" در تنورهای به اصطلاح سنتی و آمیخته به گل و ریگ پخته میشد اما رفته رفته، ماشینی شدن زندگی انسان بر شیوه پخت "نان" نیز تأثیر گذاشت.
اینکه ماشینی شدن در پخت نان تا چه میزان بر کیفیت، مزه و طعم آن مؤثر است؟ و به طور کلی مزایا و معایب ماشینی شدن پخت قوت غالب نسبت به روش سنتی چیست؟ از سوالهای اساسی است که باید از متخصصان این حرفه پرسیده شود.
هیچ گاه حاضر به کار در نانواییهای ماشینی نیستم
عبدالله تاج زاده، نانوای ۷۰ سالهای که ۵۴ سال است در نانوایی سنتی کار میکند، در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه هیچ گاه حاضر به کار در نانواییهای ماشینی نیستم، عنوان کرد: از زمانی که به خاطر دارم، یک نان سنتی که در تنورهای قدیمی پخت میشد، مزه و طعم بسیار خوب و لذیذی داشت، اما با ماشینی شدن پخت نان، آن کیفیت گذشته در طعم یک نان دیده نمیشود.
وی گفت: کسانی که کیفیت این قوت غالب برایشان اهمیت دارد، به خوبی متوجه میشوند که یک نان سنگکی که به روش سنتی پخته شده به راحتی در غذاهایی مثل آبگوشت آمیخته میشود، در حالی که نان سنگک ماشینی اصلاً به این شکل نیست و آب را مثل نان سنتی به خود نمیگیرد.
این نانوا ادامه داد: تعداد قابل ملاحظهای از نانواهاییهایی که به روش ماشینی نان پختند را میشناسم که پس از یک دوره پخت نان به روش ماشینی، مجدداً به روش سنتی و قدیمی بازگشتند.
رعایت بهداشت در نانوایی، به کارگر بستگی دارد نه شیوه پخت نان
تاج زاده با اشاره به اینکه میزان رعایت بهداشت در یک نانوایی به عوامل و کارگران آن بستگی دارد، بیان کرد: درست است که در پخت نان به روش ماشینی، دخالت دست در مراحل پخت نان کمتر است، اما بارها از نانواییهای مختلف سطح شهر بازدید کردم و از نزدیک کار آنها را دیدهام، در این میان، برخی از نانواییهایی که به روش ماشینی هم پخت میکردند، نکات بهداشتی را آنطور که باید رعایت نمیکردند.
وی گفت: غالب نانواییهایی که به پخت نان مشغول هستند، بر رعایت بهداشت تاکید داشته و ملزم به این کار هستند، اما به طور کلی در بهداشتی بودن یک نان، عوامل انسانی یک نانوایی بیشتر موثرند تا نوع دستگاه و تنوری که نان را می پزد.
معتقدم مزه و طعم نانی که به روش سنتی پخت میشود بهتر است
این نانوا اظهار کرد: در بسیاری از موارد، فرصت کار در نانوایی ماشینی داشتم و یا اینکه پیشنهاد شده است تا دستگاههای جدید و مدرن را به نانوایی ام بیاورم و آن را جایگزین تنور سنتی کنم، اما به هیچ وجه تمایلی به این کار ندارم، چراکه معتقدم مزه و طعم نانی که به روش سنتی پخت میشود با شیوه ماشینی قابل مقایسه نیست.
کارگران نانوایی به میزان سال ۹۳ حقوق میگیرند
تاج زاده با اشاره به پایین بودن میزان حقوق کارگران نانوایی گفت: همه نانواهای باتجربه دوست دارند تا نان خوب به دست مردم برسانند، اما متأسفانه به دلیل پایین بودن میزان حقوق کارگران، اکثر شاطرها و کارگران باتجربه تمایلی به کار در نانوایی ندارند.
وی بیان کرد: ۵ سال است که میزان نرخ نان هیچ تغییر محسوسی نداشته و کارگران نانوایی همچنان به همان میزان سال ۹۳، حقوق دریافت میکنند و هیچ زمان ما نانواها علت این امر را متوجه نشدیم!
در ادامه این گزارش، نظر یکی از نانوایان صنعتی و توضیحات رئیس اتحادیه نانوایان در این خصوص، منتشر خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات