«محمدمهدی جوادیانزاده» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان این که توسعه کشتهای گلخانهای در مناطقی با درجه حرارت و تعریق و تعرق بالا مانند یزد بسیار حائز اهمیت است، استفاده و جایگزینی این روشهای کشاورزی به جای کشتهای روباز را در ارتقاء بهرهوری آب موثر میداند.
وی تاکید میکند: البته هر چند آب منطقهای موافق استفاده از کشاورزی گلخانهای است اما با گلخانهداری به شکل سنتی و غیراستاندارد مخالفیم و معتقدیم این نوع کشاورزی در استان باید به شیوه کاملاً بسته انجام شود و به عبارتی ارتباط گلخانه با خاک و زمین قطع باشد چرا که تنها در این صورت، توسعه کشتهای گلخانهای علاوه بر افزایش محصول، بهرهوری مصرف آب در استان را نیز ارتقا خواهد داد.
مدیر عامل آب منطقهای یزد با بیان این که متاسفانه اکثر گلخانههای استان به شکل سنتی فعالیت میکنند و ارتباط آنها با زمین قطع نشده است، میگوید: این قبیل گلخانهها به عنوان یکی از مراکز بالقوه آلاینده محسوب میشوند و استقرار آنها در مکانهای نامناسب، استفاده بیرویه از سموم، مصرف زیاد کود و استفاده از روشهای نامناسب آبیاری در آنها میتواند محیط پیرامون آنها از جمله منابع آبی و به ویژه منابع آب زیرزمینی را به خطر بیاندازد.
وی با اشاره به حل شدن سمومی از قبیل دیازینون، آکتارا، اتیون، دسیس، انویدور، دارتون، پاراکوات و همچنین کودهای مورداستفاده در گلخانهها شامل کودهای حاوی نیترات و ترکیبات نیتروژندار در آب خروجی از زهکشی گلخانهها، ایزوله نبودن گلخانهها را باعث انتشار این آلایندها میداند و عنوان میکند: این آلایندگیها هنگامی جدیتر نمود خواهد یافت که آبیاری گلخانهها به صورت غرقابی انجام شود که در این صورت زه آب ناشی از گلخانه حجم بیشتری داشته و بهتبع نیز شدت آلایندگی منابع آبی پاییندست افزایش مییابد.
جوادیان زاده ادامه میدهد: متاسفانه اگر چنین گلخانههایی به روی زونهای آب شرب استقرار داشته باشند، این تهدیدات به مراتب جدیتر خواهد بود چرا که سموم و کودهای شیمیایی ناشی از فعالیتهای گلخانهای، ضمن تهنشین شدن در آب، وارد منابع آب شرب میشوند که در این صورت سالمسازی آب بسیار مشکل خواهد شد.
وی یادآور میشود: تهدید دیگری که معمولاً در گلخانههای تازه تاسیس یزد قابل مشاهده است، کشت گیاهانی همانند توتفرنگی است که به آب شیرین با EC پایین نیاز دارد لذا گلخانهداران را ناگزیر به استفاده از آبشیرینکن میکند و این در حالی است که معمولاً پساب آبشیرینکنها که دارای EC یا شوری بالا هستند، در پیرامون گلخانهها رها میشود و به مرورزمان با نفوذ در منابع آب زیرزمینی منجر به شوری آنها میشود.
این مسئول با تاکید بر تاثیر کاربرد بیرویه کودهای آلی و شیمیایی و همچنین آفتکشها بدون در نظر گرفتن اثرات جانبی آنها بر محیط زیست و سلامت انسانها، اظهار میکند: بر همین اساس و برای حفظ کمیت و کیفیت منابع آبی استان باید از استقرار گلخانهها در درون زونهای آب شرب جلوگیری کرد و همچنین گلخانهها را ملزم به استفاده از روشهای نوین آبیاری جهت کاهش زه آب خروجی کرد.
وی همچنین خاطرنشان میکند: جلوگیری از صدور مجوز برای محصولاتی در استان کمآب یزد که نیاز به آب شیرین با EC پایین دارد و نظارت حداکثری ارگانهای ذیربط به منظور مدیریت مصرف سموم و کودهای مجاز از دیگر راهکارهای عملی در راستای حفظ منابع آبی استان است.
مدیر عامل آب منطقهای یزد با تاکید بر این که گلخانهها نباید در شعاع 250 متری اطراف چاهها که محدوده حریم کیفی چاههای آب شرب است ایجاد شوند، تصریح میکند: متاسفانه رعایت نشدن این مهم و صدور مجوز ایجاد گلخانهها بدون استعلام از آب منطقهای در سالهای گذشته، امروز استان را با مشکلات و تهدید کیفی و کمی منابع آب زیرزمینی مواجه کرده است.
جوادیان زاده در پایان با بیان این که شرکت آب منطقهای یزد برای حفظ کمیت و کیفیت منابع آب استان طی دو سال اخیر حدود 91 حلقه چاه غیرمجاز که اغلب در اطراف گلخانهها وجود داشته را شناسایی کرده است، خاطرنشان میکند: متاسفانه طی چند ماه اخیر روند استعلام نهادهای ذیربط از شرکت آب منطقهای به منظور صدور مجوز ایجاد گلخانه، متوقف شده و این درحالی است که براساس مصوبه شورای حفاظت منابع آب استان و شورای حفظ حقوق بیت المال، نهادهای مربوطه قبل از صدور هر گونه مجوز، موظف به انجام استعلام از شرکت آب منطقهای هستند.
انتهای پیام
نظرات