• یکشنبه / ۴ اسفند ۱۳۹۸ / ۰۹:۰۴
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: 98120402537
  • منبع : نمایندگی آذربایجان غربی

مسجد آل یعقوب خوی؛ جا مانده از دوران سلطان صاحبقران

مسجد آل یعقوب خوی؛ جا مانده از دوران سلطان صاحبقران

ایسنا/آذربایجان غربی مسجد آل یعقوب در سال ۱۳۳۲ ه. ق به دستور سردار حسین‌علی‌خان افشار در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار بنا شد.

شهرستان خوی در ۱۴۱ کیلومتری ارومیه قرار گرفته و  نزدیکترین شهر به آن، سلماس در ۴۷ کیلومتری آن واقع و  بنای مسجد آل یعقوب در مرکز این شهرستان واقع شده، این بنا در تاریخ ۲۵ اسفند ۷۹  توسط اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌غربی با شماره ۳۲۵۵ به ثبت رسیده است.

این مسجد در سال ۱۳۳۲ ه. ق به دستور سردار حسین‌علی‌خان افشار در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار همزمان با احداث مسجد جامع روستای اغل‌بیگ توسط معماران محلی بنا شده که کتیبه سنگی واقع در بالای سردر ورودی گنبدخانه در ایوان ستون‌دار گویای قدمت آن است.

در این بنا تاکنون هیچگونه عملیات حفاری و گمانه زنی صورت نگرفته است و این بنای باارزش هم‌اکنون در دست اداره‌کل اوقاف و امور خیریه استان بوده و تولیت آن را امور مساجد در اختیار دارد.

مسجد آل یعقوب از بسیاری جهات با مساجد نواحی دیگر فرق می‌کند، اولین و در عین حال بارزترین خصوصیت این بنا سازه آن بوده و ساختار سازه‌ای بنا از نوع باربر است، قوس‌های سه مفصلی  بدون آنکه دو نیمه آن دچار تغییر شکل خمشی گردند در برابر تغییرات حرارتی و نشت‌های نابرابر آزاد است، پشت‌بندها رانش را از ستون‌های داخلی به خارجی بیشتر و در امتداد آن به سازه مغازه‌های اطراف کمتر، منتقل می‌کنند، قوس‌ها به نوبه خود بارها را بیشتر به وسیله فشار به زمین منتقل می‌کنند و خیز بیشتر قوس رانش را کم می‌کند.

رانش متناسب با کل بارها و طول دهانه است و با خیز قوس نسبت معکوس دارد، .برای به حداقل رساندن رانش یک دهانه مشخص، قوس باید دارای سبک‌ترین حالت ممکن بوده و بلندی خیز قوس تا بالاترین حد ممکن که از لحاظ اقتصادی قابل اجرا باشد، برسد.

به گزارش ایسنا، این بنا از زمان ساخت به عنوان مسجد جامع  مورد استفاده بوده است و هم‌اکنون نیز  بعد از گذشت سالیان زیاد به بقای خود ادامه می‌دهد و خوشبختانه ساختار کلی این مسجد سالم مانده و از مهمترین اقداماتی که برای این بنا باید صورت پذیرد، دادن کاربری مناسب به آن است.

هرگونه دخل و تصرف اعم از مرمت و ساماندهی محوطه بنا در تمام یا بخشی از آن بدون صدور مجوز از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ممنوع است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha