• چهارشنبه / ۲۸ اسفند ۱۳۹۸ / ۰۳:۱۵
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98122721074
  • خبرنگار : 71038

اردشیر پشنگ:

ترور شهید سلیمانی شوکی برای سیاست خارجی ایران در منطقه بود

ترور شهید سلیمانی شوکی برای سیاست خارجی ایران در منطقه بود
تصاو

یک کارشناس مسائل عراق، می‌گوید: در سال 1398 شاهد ترور سردار سلیمانی توسط آمریکایی‌ها در عراق بودیم و این یک مساله بزرگی نه‌تنها در روابط تهران-بغداد بلکه در روابط منطقه‌ای ایران و همچنین روابط تهران و واشنگتن بود.

اردشیر پشنگ، در گفت‌وگو با ایسنا، در پاسخ به سوالی در مورد مهم‌ترین تحولات رخ داده بین ایران و عراق در سال گذشته، با بیان اینکه در سال 1398 شاهد ترور سردار سلیمانی از سوی آمریکایی‌ها در عراق بودیم و این یک مساله بزرگی نه‌تنها در روابط تهران و بغداد بلکه در روابط منطقه‌ای ایران در خاورمیانه و همچنین روابط تهران و واشنگتن بود، افزود: در سال 1398 برخلاف پیش‌بینی‌ها افزایش تنش میان ایران و آمریکا و همچنین برخی تحولات در منطقه خلیج فارس رخ داد از جمله جنگ نفتکش‌ها، حمله به تاسیسات نفتی آرامکو، سرنگونی پهپاد آمریکایی در ایران و حمله به سفارت آمریکا در عراق که منجر به این شد که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا به صورت مستقیم و صریح دستور ترور سردار سلیمانی یک مقام عالی رتبه ایران را در جریان سفر به عراق بدهد.

ترور سردار سلیمانی در بغداد، باعث وارد شدن شوک به سیاست منطقه‌ای ایران شد 

وی با بیان اینکه ترور سردار سلیمانی یک شوک به سیاست منطقه‌ای ایران وارد کرد، اظهار کرد: در بررسی این موضوع نکته‌ای که باید توجه داشت انتخاب بغداد پایتخت عراق به عنوان محل ترور سردار سلیمانی است. این موضوعی قابل تأمل است و این بیانگر این است که بخش عمده‌ای از تنش‌ها و رقابت‌ها در منطقه بین ایران و آمریکا در عراق در حال رخ دادن است.

خودروی حامل شهید سردار سلیمانی پس از ترور
خودروی حامل سردار سلیمانی پس از ترور در مسیر فرودگاه بغداد

شعارهای ضد ایرانی در جریان برخی تجمعات عراقی‌ها باید ریشه یابی شود

این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه در سال گذشته شاهد وقوع برخی اعتراضات و تظاهرات‌ها در داخل عراق بوده‌ایم، ادامه داد: سمت و سوی برخی از این اعتراضات در بغداد و شهرهای شیعه‌نشین به نحوی بود که شاهد شعارهایی از سوی تظاهرکنندگان علیه برخی از کشورهای خارجی از جمله ایران بود.

پشنگ با بیان اینکه این موضوع نشان می‌دهد که دستکم بخشی از جامعه عراق حضور نیروهای خارجی و منطقه‌ای را در عراق برنمی‌تابد، افزود: دولت عراق با مشکلات عمده‌ای از نظر ارائه خدمات‌رسانی به مردم این کشور، کارآمدی و همچنین فساد روبه‌رو است و این مسائل همه دست به دست هم داده که متحدان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای دولت بغداد از سوی برخی از مردم این کشور به عنوان شریک ناکارآمدی دولت بغداد محسوب شوند.

وی با اشاره به برخی از شعارهای مطرح شده در جریان تعدادی از تظاهرات‌های مردم عراق علیه ایران گفت: باید دستگاه سیاست خارجی ایران این موضوع را بررسی کند که چرا ایران در چنین وضعیتی قرار گرفت چنان که شاهد حمله برخی از تظاهرات کنندگان عراقی به اماکن دیپلماتیک ایران در این کشور بودیم.

حمله به سرکنسولگری ایران در نجف 

تحریم‌های آمریکا مانع روابط اقتصادی آزاد و فعال میان ایران و عراق شده است

این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه آمریکایی‌ها در راستای فشار حداکثری به ایران و تلاش برای فلج کردن اقتصاد ایران سعی کردند مناسبات اقتصادی ایران با کشورهای خارجی از جمله عراق را به حداقل ممکن برساند، تصریح کرد: در همین چارچوب فشارهای زیادی را در زمینه بازارهای مالی و بانکی به عراق وارد کردند و همین موضوع باعث شد که تا حدی روابط اقتصادی ایران و عراق متاثر شود. چنانکه ایران در حال حاضر طلب‌های کلانی در زمینه گاز  و برق از عراق دارد ولی تحریم‌های بانکی و مشکلات به وجود آمده در این زمینه باعث شده پول‌هایی که ایران به آن احتیاج دارد بلوکه شود و دست ایران به آن نرسد.

در جریان تحولات عراق، تهران سعی کرد، با صدای اصلی در این کشور همراهی کند 

پشنگ با بیان اینکه مهمترین تحولی که بین ایران و عراق در سال 1398 رخ داد این بود که تنش‌های منطقه‌ای بین ایران و آمریکا به مرزهای جغرافیایی عراق رسید، ادامه داد: علی‌رغم این تحولات، تهران و بغداد تلاش کردند حتی‌الامکان با کمترین تنش روابط خود را به پیش ببرند و در همین چارچوب شاهد این بودیم که ایران در سال گذشته بیشترین حمایت را از دولت آقای عادل المهدی که یک دولت میانه‌رو بود، انجام داد و تلاش کرد این دولت همچنان در مسئولیت امور باقی بماند.

این کارشناس مسائل غرب آسیا همچنین با اشاره به اینکه در جریان تحولات عراق، تهران سعی کرد به نوعی با صدای اصلی در عراق همراهی کند، گفت: ولی وضعیت در عراق، وضعیت پیچیده‌ای است و بحران‌ها در این کشور انباشته، عمیق و متعدد هستند و به مانند یک انبار باروت است.

او همچنین به روابط ایران و اقلیم کردستان عراق در سال گذشته اشاره کرد و گفت: سه سال پس از برگزاری رفراندوم استقلال در این منطقه، سال گذشته شاهد یک رابطه باثبات‌تر بین ایران و اقلیم کردستان بودیم، به نحوی که می‌توان گفت روابط این دو، شیب رو به بالایی داشته که این موضوع در بُعد اقتصادی جلوه‌گر است.

وی خاطرنشان کرد: طرفین سعی کرده‌اند که با کمترین تنش ممکن، سال 1398 را پشت‌سر بگذارند و با وسواس و دقت زیاد این روابط را تنظیم کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha