• پنجشنبه / ۲۴ مهر ۱۳۹۹ / ۲۲:۲۰
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 99072418428
  • خبرنگار : 50167

یک مسئول در دانشگاه علوم‌پزشکی استان زنجان عنوان کرد:

افزایش آگاهی و آموزش؛ کلید پیشگیری از خودکشی

افزایش آگاهی و آموزش؛ کلید پیشگیری از خودکشی

ایسنا/زنجان مسئول سلامت روان دانشگاه علوم‌پزشکی استان زنجان گفت: افزایش آگاهی و تلاش برای آموزش نیروهای ارائه‌دهنده خدمت می‌تواند نقش به‌سزایی در کاهش میزان خودکشی و پیشگیری از آن داشته باشد.

شهره نصر شامگاه امروز (۲۴ مهرماه) در کارگاه یک ‌روزه مدیریت انعکاس اخبار خودکشی و رسانه که در مرکز همایش‌های بین‌المللی روزبه زنجان برگزار شد، با اشاره به روند افزایشی میزان خودکشی طی سال‌های ۹۴ تا ۹۷ در کشور و اینکه سالانه حدود ۶ تا ۸ درصد بوده و در سال گذشته این روند افزایشی، متوقف شده است، اظهار کرد: افزایش آگاهی و تلاش برای آموزش نیروهای ارائه‌دهنده خدمت، می‌تواند نقش به‌سزایی در کاهش میزان خودکشی داشته باشد.

وی در رابطه با عوامل خطر خودکشی، افزود: افکار خودکشی، احساس درماندگی، ناتوانی در کنترل خشم و تکانه‌ها، سابقه آسیب رساندن به خود، ابتلا به یک بیماری جدی، سابقه مشکلات روانی، فقدان و از دست دادن یکی از عزیزان، شکست عاطفی، سابقه اقدام به خودکشی در نزدیکان، ناتوانی در سازگاری با محیط‌های جدید، مشکلات مالی، سستی اعتقادات مذهبی، احساس ناامیدی و عصبانیت شدید، از جمله عوامل خطر خودکشی است.

این مسئول، در رابطه با عوامل خطرساز محیطی خودکشی، تصریح کرد: مشکلات و شکست‌های تحصیلی، بیکاری و مشکلات مالی، مشکل در روابط اجتماعی یا از دست دادن جایگاه اجتماعی، دسترسی آسان به وسایل مرگ‌بار، بروز خودکشی‌های محلی که اثر سرایتی دارد و شکست در روابط عاطفی نیز از جمله عوامل خطرساز محیطی خودکشی به شمار می‌رود.

مسئول سلامت روان دانشگاه علوم‌پزشکی استان در رابطه با اثرات وقایع ناگوار در خودکشی، ادامه داد: درک احساس شکست و موفق نشدن به مدت طولانی، مرگ یا از دست دادن نزدیکان، مشاجره شدید، بازداشت شدن، زندانی یا محکومیت قضایی، از دست دادن عمده دارایی‌ها و شبکه اجتماعی (مهاجرت، سیل یا زلزله)، تغییر اخیر در یک رابطه مهم (طلاق، شکست عاطفی) و تشخیص اخیر یک بیماری مزمن، لاعلاج یا صعب‌العلاج، از جمله اثرات وقایع ناگوار در خودکشی است.

نصر در رابطه با برخی از باورهای نادرست در مورد خودکشی، اظهار کرد: افکاری مانند «انگیزه‌های خودکشی به راحتی ایجاد می‌شود»، «خودکشی بدون هشدار قبلی صورت می‌گیرد»، «کسانی که در مورد خودکشی بحث می‌کنند به آن اقدام نمی‌کنند»، «فقط افراد متعلق به طبقه خاص خودکشی می‌کنند»، «سئوال کردن فرد در رابطه با خودکشی اشتباه است»، در رابطه با خودکشی نادرست است.

وی با تاکید بر اینکه باید با خانواده‌های سوگوار که یکی از اعضای خانواده خود را به دلیل خودکشی از دست داده‌اند، همدلانه برخورد کنیم، افزود: ارتباط خوب با همدلی، گوش کردن به صحبت‌های این خانواده‌ها و افرادی که دچار رنج شده‌اند، تاثیر بسیار مثبتی دارد.

این مسئول، با بیان اینکه آخرین آمار رسمی اعلام شده از طرف سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۸، میانگین ۱۰۶ فوت در هر یک‌صد هزار نفر جمعیت جهان را نشان می‌دهد، تصریح کرد: میزان اقدام به خودکشی در جهان، ۲۰ تا ۳۰ برابر میزان فوت ناشی از آن بوده و میزان اقدام به خودکشی در زنان بالاتر و میزان فوت در مردان بالاتر است، گفتنی است در کشورهای با درآمد بالا، ۲۵ درصد فوت ناشی از خودکشی شامل زنان می‌شود و در کشورهای پردرآمد، متوسط و پایین، ۴۰ درصد موارد فوت ناشی از خودکشی زنان هستند.

مسئول سلامت روان دانشگاه علوم‌پزشکی استان در رابطه با فاکتورهای منفی عوامل محیطی موثر در بحث خودکشی، ادامه داد: محیط ناامن (خانه و جامعه)، فقر و مشکلات اقتصادی، کاهش میزان سرمایه اجتماعی، دسترسی به روش‌های مهلک، تغییرات آب و هوایی، سابقه خودکشی در نزدیکان و انتشار مدیریت نشده اخبار خودکشی در رسانه‌های جمعی، از جمله فاکتورهای منفی عوامل محیطی موثر بر بحث خودکشی است.

نصر در رابطه با فاکتورهای مثبت عوامل محیطی موثر در بحث خودکشی، اظهار کرد: ثبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در جامعه، زمینه حمایت اجتماعی (خانواده، دوستان، جامعه)، زمینه مساعد مشارکت اجتماعی، احساس عدالت اجتماعی، نشاط اجتماعی، دسترسی مناسب به خدمات سلامت روان و آموزش‌های مهارت زندگی، از جمله فاکتورهای مثبت در بحث خودکشی است.

وی در رابطه با همه‌گیر شناسی خودکشی در ایران، افزود: فوت ناشی از خودکشی بر اساس آمار رسمی سازمان پزشکی قانونی در سال گذشته ۶.۲ درصد در هزار نفر بوده و بالاترین میزان فوت ناشی از خودکشی در سال گذشته در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، کرمانشاه، لرستان و گیلان است.

این مسئول با بیان اینکه اقدام به خودکشی در سال گذشته بر اساس آمار سازمان ثبت وزارت بهداشت ۱۲۳ در صد در هزار نفر بوده و میزان اقدام در زنان بالاتر از ۶۳ درصد، میزان فوت در مردان بالاتر از ۶۶ درصد بوده است، خاطرنشان کرد: میزان فوت ناشی از خودکشی در ایران به ترتیب در سال گذشته (۶.۲ درصد)، سال ۹۷ ( ۶.۲ درصد)، سال ۹۶ (۵.۸ درصد)، سال ۹۵ (۵.۵ درصد) و در سال ۹۴ (۵.۱ درصد) است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha