• جمعه / ۱۴ آذر ۱۳۹۹ / ۰۱:۰۸
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 99091410564
  • خبرنگار : 71548

به انگیزه انتخاب روز ملی موسیقی مطرح شد

به نام شجریان، به کام دیگران

به نام شجریان، به کام دیگران
تصویر آرشیوی

یک آهنگساز و پژوهشگر موسیقی با اشاره به جریان اصرار بر انتخاب زادروز محمدرضا شجریان به عنوان روز ملی موسیقی، اظهار کرد که «شگفتا از اینکه شما اعضای محترم خانه موسیقی چطور بین این‌همه استاد و موسیقیدان فقط یک تن را می‌بینید و لحظه‌ای نمی‌اندیشید که پیشنهاد روز موسیقی به نام یکی از آنها ستم به دیگران است؟!»

به گزارش ایسنا، خانه موسیقی به تازگی با انتشار گزارشی از عملکرد خود برای نام‌گذاری روزی به نام موسیقی، اعلام کرد که در ابتدای مهر ماه با ارسال نامه‌ای به وزیر ارشاد، درخواست کرده که یکم مهر ماه، مصادف با زادروز تولد محمدرضا شجریان، به عنوان روز ملی موسیقی ثبت شود؛ البته این درخواست پیشترها درباره سالروز تولد فارابی هم از سوی این نهاد صنفی مطرح شده بود که در آن زمان به دلیل آنچه از سوی خانه موسیقی «کم لطفی مسئولان دولتی وقت» عنوان شد، در نهایت مورد تصویب قرار نگرفت. 

اما با درگذشت محمدرضا شجریان گزینه‌ای دیگر (تولد استاد آواز ایران) هم برای نام گذاری روز موسیقی، پیش روی اهالی هنر قرار گرفت. این درخواست در روز تشییع پیکر این هنرمند، از سوی متولیان خانه موسیقی اعلام و بر آن تاکید شد.

در ادامه اما نامه‌ای از سوی تعدادی از هنرمندان موسیقی ایران منتشر شد که در آن پیشنهاد شده بود روز مزین به نام «فارابی» به عنوان روز ملی موسیقی اعلام شود که این نامه نیز از سوی خانه موسیقی با واکنش‌هایی همراه و اصل صحت این نامه زیر سوال برده شد.

بر همین اساس، یسنا خوشفکر که مسئولیت جمع‌آوری امضاهای نامه جمعی از اهالی موسیقی به شورای فرهنگ عمومی را مبنی بر انتخاب زادروز فارابی به عنوان روز ملی موسیقی برعهده داشته، در یادداشتی به تشریح این موضوع پرداخته است: 

«در روزهای پایانی آبان ۹۹، در پی هم‌اندیشی با چند تن از فعالان فرهنگی و با توجه به نزدیک شدن به ۴ آذر که بر اساس برخی مستندات تاریخی زادروز فارابی دانشمند بزرگ و موسیقیدان پرافتخار ایرانی و یکی از برجسته‌ترین موسیقی‌دانان جهان در همه دوران‌ها است، تصمیم گرفته شد، به شورای فرهنگ عمومی که رییس آن وزیر فرهنگ و ارشاد وقت است، نامه ای نوشته و با جمع‌آوری امضاء از چند تن از اهالی موسیقی درخواست نامگذاری روز موسیقی به نام فارابی و درج این روز در گاه‌شمار رسمی کشور را مطرح کنیم.

البته از آنجا که اینجانب خود نیز از خانواده موسیقی هستم، مسئولیت گردآوری امضاها را برعهده گرفتم و در کمتر از ۱۰ روز، ۳۰ تن از موسیقیدانان که در بین آنها چند تن از  پیشکسوتان این هنر نیز حضور دارند، با این طرح موافقت کردند و حتی برخی بنده را راهنمایی فرمودند و در جمع‌آوری این امضاها مرا یاری رساندند که از همه آن بزرگواران سپاسگزارم.

این نامه توسط رسانه ها منتشر شد. البته تنها یک تن از امضاءکنندگان به اشتباه نامشان در فهرست بود که در کمتر از ۲۴ ساعت از انتشار خبر، نام ایشان حذف و نام یکی دیگر از هنرمندان شناخته شده موسیقی جایگزین شد.

دو روز پس از انتشار خبر، «خانه موسیقی» در تارنمای رسمی خود ضمن اعتراض به این درخواست،  نامه را زیر سوال قرار داده، امضاها را جعلی و این حرکت را مشکوک خواند! همان شب رسانه بی‌بی‌سی نامه «خانه‌ موسیقی» را منتشر و بر روی واژه «مشکوک» تبلیغ و تلاش در القای دودستگی و اختلاف بر سر روز موسیقی در بین اهالی موسیقی داشت که البته پیشینه‌ این رسانه تفرقه‌انداز از گذشته تا به امروز بر همگان روشن و آشکار است ... بگذریم...

اما و اگرها درباره امضاءها به جایی رسید که سه تن از نوازندگان سرشناس که نامشان در این فهرست قرار دارد (شروین مهاجر، صابر نظرگاهی و صادق چراغی) ناگزیر شدند در صفحه اینستاگرام‌شان در یادداشتی به دفاع از امضای خود بپردازند!

در پاسخ به واکنش خانه موسیقی نخست آنکه، این یک نامه رسمی است که به شورای فرهنگ عمومی نوشته شده، بنابراین آنها باید درباره واقعی بودن یا جعلی بودن امضاها از ما پرسش کنند نه خانه موسیقی! همه هنرمندانی که نامشان در این فهرست آمده به صورت نوشتار یا پیام صوتی این بیانیه را امضا کرده‌اند که در نزد ما به امانت خواهد ماند و اگر از سوی مخاطبِ نامه یعنی شورای فرهنگ عمومی مدارکی دال بر راستی‌آزمایی درخواست شود بی‌درنگ اسناد ارائه خواهد شد. اما از آنجا که این نامه خطاب به خانه موسیقی نیست و اساسا این نهاد و افرادی که در آنجا حضور دارند متولی اهالی موسیقی نیست، ما نیز به آنان پاسخگو نخواهیم بود.‌ اما اگر خانه موسیقی به گفته خودش اسنادی دارد که جعلی بودن امضاها را ثابت کند، حتما این کار را انجام دهند تا پس از آن قانون در میان ما داوری کند.

خواهشمندم اعضای محترم خانه موسیقی این نکته را در نظر داشته باشند که موسیقی ایران به بلندای تاریخ این سرزمین پیشینه دارد و ثبت یک روز به نام این موسیقی چندهزارساله در تقویم ایران باید حساب شده و کارشناسانه صورت گیرد؛ چراکه اگر شتاب‌زده و از روی خودخواهی ‌و بدون در نظر گرفتن  همه جوانب این کار انجام شود، حقوق بسیاری از بزرگان موسیقی به ویژه در این یک صد سال گذشته پایمال خواهد شد.‌ بزرگانی مانند درویش خان، نوآور زمانه خود، وزیری پدر موسیقی نوین ایران که با تلاش او بسیاری از آثار ایران با خط نت ثبت و نگهداری شد، خالقی ادامه دهنده و تکمیل کننده راه وزیری و خالق سرود جاودانه ی «ای ایران»، صبا استاد استادان، تجویدی بهترین آهنگساز صد سال گذشته، همایون خرم، پرویز یاحقی، آهنگسازان برجسته، استاد مسلم تنبک حسین تهرانی که تلاش او در ارتقای ساز تنبک ستودنی است همچنین علی اصغر بهاری که علی رغم همه بی مهری‌ها٬ ساز کمانچه را از خطر نابودی نجات بخشید و آن را به نسل آینده منتقل کرد، حسن کسایی شهنواز نی‌نواز که اگر نبود «نی» به فراموشی سپرده می شد، جلیل شهناز خوشنواز و استاد بداهه‌نوازی٬ فرامرز پایور نوازنده چیره دست سنتور و رهبر آن همنوازی (ارکستر) بی‌نظیر و هماهنگ و دیگر فرهاد فخرالدینی، محمدرضا لطفی، پرویز مشکاتیان، حسین علیزاده، فریدون‌ شهبازیان و اثر جاودانه شور عشق با صدای دلنشین و اثرگذار علیرضا افتخاری و دیگر جلیل عندلیبی کیخسرو پورناظری٬ کامکارها و ... که با آفرینش آثار جاودانه در تاریخ موسیقی ایران همواره ماندگار خواهند بود ...

از سوی دیگر،  نقش خوانندگان بزرگی که در این یکصد سال گذشته با توجه به توانایی و استعداد و آگاهی به ردیف آوازی سهم ارزشمندی در اجرای زیبای آثار و انتقال احساس و سخن آهنگساز به شنونده را داشتند  نیز نباید فراموش کنیم‌ ...

بدیع زاده٬ خواننده و آهنگساز طاهرزاده که شیوه‌ای در آواز خوانی پایه ریزی کرد که قمر از پیروان آن بود .‌.. ظلی بلبل خوش آواز ، بنان صاحب سبک در آواز٬ اقبال آذر که شیوه خاص خود را داشت و در صدسالگی با صلابت آواز می خواند. همچنین ایرج و علی‌اکبر گلپایگانی که ردیف‌دان وبی‌گمان پهلوان آوازند. همچنین خوانندگانی مانند محمدرضا شجریان و شهرام ناظری که بسیاری از آثار فاخر  موسیقی ایران به ویژه پس از انقلاب توسط این دو هنرمند اجرا شده ... خنیاگران نواحی ایران نیز با روش سینه به سینه هر یک سهم به سزایی در پاسداشت موسیقی نیاکان داشته اند که می توان از بزرگانی مانند حسین سمندری، فریدون پوررضا، شیرمحمد اسپندار، مسعود بختیاری، طاهریار ویسی، حاج قربان سلیمانی، شاه میرزا مرادی، غلامعلی پورعطایی، فرج علیپور، علی اکبرمرادی، سهراب محمدی، ولی رحیمی، غلامعلی سرور احمدی، ابوالحسن خوشرو، ناصر وحدتی، محمد اسحاق بلوچ نسب، حبیب الله قادر آتشگر٬ محمدرضا اسحاقی و ... نام برد.

شگفتا از این که شما اعضای محترم خانه موسیقی چطور بین این‌همه استاد و موسیقیدان فقط یک تن را می بینید و لحظه‌ای نمی‌اندیشید که پیشنهاد روز موسیقی به نام یکی از آنها ستم به دیگران است؟!!
به راستی چرا از روز موسیقی به نام فارابی پشتیبانی نمی‌کنید؟! به چه دلیل ما را جریان مشکوک می دانید؟! چطور ممکن است فارابی را شناخت اما با ثبت روز موسیقی به نام او همراه نشد؟! فکر نمی‌کنید این شما هستید که باید پاسخگو باشید نه ما.

نکته پایانی اینکه موسیقی، یک میراث ناملموس است و ثبت روزی در تقویم برای این هنر به کارشناسان میراث نیز  مربوط است در نتیجه ما دوستداران میراث فرهنگی بدون توجه به موج سواری بی‌بی‌سی و همچنین هیاهوی سرگشته‌های فضای مجازی که با هر موج تبلیغاتی به یک سو پرتاب می شوند و گمان می‌برند می‌توانند در همه مسائل ورود و اظهار نظر تخصصی کنند...
با حمایت افراد آگاه به موسیقی و تاریخ و فرهنگ ایران این راه را ادامه می دهیم و تلاش می کنیم چهارم آذر را به عنوان روز موسیقی در گاه‌شمار رسمی ایران به ثبت برسانیم ... ایدون باد ...‌ایدون‌تر».

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۰۳:۰۷

اول میشه خودتون را معرفی کنید .شما چه خدمتی به موسبقی کرده اید یا چه اثری خلق کرده اید که اینقدر طلبکارید . اگر به نام شجریان جفا به دیگران هست پس چرا به نام فارابی جفا به دیگران نیست.در ثانی بگذار بزرگان این هنر مثل علیزاده و موسوی وعندلیبی وکلهر وکامکارودرخشانی و....اظهار نظر کنند.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۲۳:۴۲

انتخاب فارابی مناسب تر هست، در ضمن کسی منکر زحمات استاد شجریان نیست، متن هم منطقی نگارش شده

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۱۰:۱۸

با درود بی کران از خبرگزاری ایسنا برای بازتاب و پیگیری های این موضوع مهم و سپاس ویژه از بانو یسنا خوشفکر ، کنشگر فرهنگی و هنرمند موسیقی،، سخنان نیک و به جایی است و امیدوارم آنهایی که خود را به خواب زده اند بیدار شوند. همچنین زودتر زاد روز دانشمند بزرگ فارابی به عنوان روز ملی موسیقی ثبت شود . پاینده و جاوید باد ایران

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۲۱:۴۹

اگه بخواهیم جای جای ایرانو به نام شخص نام گذاری کنیم، اونقدر شهید در راه میهن و مبارز برای حفظ عزت و تمامیت ارضی ایران داریم که حاجت به خواننده نباشه از امیر کبیر و کوچک جنگلی و ستار خان و رئیسعلی و.... تا شهدایی چون همت، بابایی ، چمران، حججی ، سردار سلیمانی و فخری زاده و امثال اونها اینها کسانی هستند که از جونشنون واسه این مملکت گذشتن، سر دادن ، تکه تکه شدن و...

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۵ ۰۹:۰۳

هرچیزی به جای خود. دفاع از مملکت جای خود وگسترش موسیقی وهنر ایرانی و....هم جای خود.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۶ ۰۱:۴۰

الان میگی یعنی روز ولادت شهید فخری زاده رو بزاریم روز ملی موسیقی خوبه ؟؟مشکلی نداری هر چیزی جای خود دارد کمی فکر کنید

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۱۱:۵۱

شگفتا! کدام از اینها برای یکبار با زبان موسیقائی شان از این مردم دفاع کرده اند و کیان ایران برایشان مهم بوده است جز استاد شجریان ؟ دنیا با شنیدن زبان موسیقی شان یا حتی اسمشان به یاد ایران و عظمت ایران می افتند ؟ جز شجریان مگر بوده است کسی در این سالها که با ابزارش با زبانش در کنار مردم بود و ماند و ماند و ماند و .... رفت ! در پرده آخر فرزندش نوشت : خاک پای مردم ایران .... !!!؟ روز ملی موسیقی را که نه ، که اگر جای جای ایران را به نامش بزنید والله کم است ! روحش شاد ...

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۱۶:۲۶

جای جای ایران؟!!! از خودتون مایه بزارید لطفا.... مثلا اسم پسرتون رو بزارید شجریان حفیظی... شجریان در دل آمریکا چ همراهی با مردم ایران کرد؟

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۱۵:۳۶

افتخاری بهتر از شجریان است . او را در کنار فردوسی بردن اشتباهی فاحش بود.فردوسی کجا ، شجریان با اون همه ظلمی که به نظام اسلامی و رفقای خواننده ی خود زد کجا؟

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۷ ۰۲:۰۳

چه ظلمی کرد؟ چند میلیارد از مال مردم رو خورده بود؟ آخه یخورده انصافم خوبه

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۱۹:۰۱

فارابی و عبدالقادر مراغه ای اعجوبه های موسیقی بودند که گزینه های بهتری از شجریان هستند و شخصیت های برجسته ای در تاریخ موسیقی بودند

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۱۹:۲۷

نکته اینست که استاد شجریان نماینده نام همه کسانی ست که در نامه فوق ذکر شدند. و بنابراین هیچ منعی برای نامگذاری روز موسیقی در زادروز ایشان وجود ندارد.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۱۹:۴۷

به اعتقاد من تمام خواننده های سنتی یه طرف استاد یه طرف نام استاد برازنده چنین روزی میتواند باشد.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۴ ۲۳:۴۷

دوست عزیز، متن منطقی هست، تعصب رو کنار نهیم و منطقی باشیم، روز ملی موسیقی انتخاب میشه و اگر کسی رو انتخاب کنیم از افراد معاصر آیا خالقی، بنان و ...ارجح تر نیستند

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۵ ۰۰:۱۷

اگه دوست داری روز ملی موسیقی رو به نام شما بزنند

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۵ ۰۰:۳۰

با درود و سپاس از بازتاب و پیگیری های ایسنا،،، گرامی حجت که بهتر می بود نام خانوادگی و سمت و فعالیت خویش را نخست می فرمودید، بانو یسنا خوشفکر با آن که جوان هستند در زمینۀ موسیقی ایرانی شناخته شده هستند و یک آلبوم و چندین تک آهنگ در زمینه های ملی میهنی، اجتماعی و غیره تا کنون منتشر کرده اند. همچنین به کار آموزش موسیقی و آواز سال های سال است سرگرم هستند. خوانندگان و افرادی که دیدگاه گذاشته اند و مدعی، می توانند جست و جو و بررسی نمایند. کارنامه هنری ایشان روشن است. آن افرادی که اینجا دیدگاه مخالف گذاشته اند باید بدانند کسی مخالف زنده یاد استاد شجریان نبوده و نیست. اما باید توجه داشت زمانی که از روزی به نام موسیقی و ملی سخن می گوییم ، نمی توان نام یک فرد معاصر را به تنهایی آورد، و فقط باید از بزرگان و دانشمندان ایرانی کهن نام ببریم که شایسته ترین و مستندترین فرد زاد روز دانشمند فارابی است و بس. همچنین استاد شادروان شجریان نماینده کسی نیست که برخی فرموده اند. هرکس نماینده و مسوول کارهای خودش است. بهتر است ملی اندیشیده و دوراندیش و واقع گرا باشیم تا آیندگان ما را نکوهش نکنند. پاینده ایران

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۵ ۰۸:۴۱

استاد شجریان، با اختلاف بسیار زیاد از دیگران شایسته این نامگذاری هستند.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۵ ۱۰:۴۵

فارابی کجا وشجریان کجا!!!!! وقتی هر چیزی بو ورنگ سیاست میگیرد اینطور میشود! شجریان را که بردید ومقبره فردوسی را گورستان کردید حالا دنبال این هستید که موسیقی را هم...

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۵ ۲۰:۲۲

برای این طرز تفکر فقط باید افسوس خورد !

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۵ ۲۳:۲۴

روز ملی باید روزی باشه که مورد قبول و اجماع همه باشه و واقعا ملی باشه نه کسی که اینقدر بر سرش اختلاف هست

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۶ ۰۱:۲۴

محمدرضاشجریان دایره المعارف موسیقی ایران

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۶ ۱۱:۰۲

شما هم خبرهای که دوست دارید و‌مزاقتان خوش می آید را نشر میدهید

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۱۷ ۲۲:۳۳

زنده باد استاد اکبر گلپایگانی جانم به فدایش تا هزار سال دیگر هم هیچ بلبل یا اواز خان دیگر انگشت کوچک اش نخواهد شد بر استادانش استاد