• شنبه / ۲۲ آذر ۱۳۹۹ / ۱۱:۰۱
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 99092216488
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

/پژوهش، میان آنچه که باید باشد و نیست/

متناسب نبودن بودجه پژوهشی کشور با تورم

متناسب نبودن بودجه پژوهشی کشور با تورم

ایسنا/اصفهان معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر با بیان اینکه بودجه پژوهشی مصوب کشور متناسب با تورم نیست و کسی افزایش بودجه پژوهشی را در کشور زیاد احساس نمی‌کند، گفت: اکنون وقت آن است که پژوهشگران و نخبگان ما از مرحله کمی انتشار مقالات علمی به مرحله کیفی و تجاری سازی حرکت کنند.

دکتر علی حیدری، روند کلی تحقیقات، پژوهش و فناوری در کشور را از نظر آمار خوب ارزیابی کرد و به ایسنا گفت: اما به دلایلی به‌نظر می‌رسد نتوانسته رسالت اصلی و مورد انتظار خود را به‌ درستی ایفا کند.

وی افزود: پیشرفت‌های خوبی در حوزه تحقیقات و پژوهش و بعضا فناوری رخ داده و ما در حوزه انتشار مقالات علمی، کتاب و توانمندی در علوم هسته‌ای، فضایی، نانو و سلول‌های بنیادی رشد قابل‌ توجه‌ای داشته ایم.

معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر با بیان اینکه اعتقاد به پژوهش و فناوری باید واقعی باشد تا منجر به تحول شود، تصریح کرد: تحقق این موفقیت صرفا با شعار قابل‌ دستیابی نیست.

حیدری چالش مهم پیش روی پژوهش را در خصوص بودجه آن اعلام کرد و گفت: اینکه بودجه پژوهشی مصوب متناسب با تورم نیست و کسی افزایش بودجه پژوهشی را در کشور خیلی احساس نمی‌کند چالش مهمی است. از طرفی این بودجه کم هم درست مدیریت نمی شود و به هدف اصلی خود نمی‌رسد.

به گفته وی سرانه تحقیقات کشور ما کمتر از دو درصد سرانه کشورهای پیشرفته جهان است.

این استاد دانشگاه چالش‌ مهم دیگر را عدم پیوند موثر بین دانشگاه، صنعت و جامعه دانست و اظهار کرد: متاسفانه صنعت و جامعه برای حل مشکلات خود به دانشگاه اعتماد کافی ندارند. اگر بخواهیم شعار سال ۹۹ که جهش تولید عملیاتی و به معنای واقعی محقق شود، جز با پیوند کارآمد صنعت، جامعه و دانشگاه امکان پذیر نیست.

موفقیت پژوهش با شعار قابل دستیابی نیست

حیدری اولویت‌های پژوهشی کشور را رفع نیازهای واقعی و به روز صنایع مختلف، دستگاه‌های اجرایی کشور و آسیب های اجتماعی جامعه از طریق پژوهشگران دانشگاهی و شرکت‌های دانش‌بنیان دانست و خاطرنشان کرد: تعیین اولویت های تخصصی حوزه های مختلف کشور و سپس نظارت بر حسن عملکرد دستگاه های دارنده بودجه پژوهشی در التزام به اولویت های مذکور است.

به گفته وی درحالی که کرونا بخش های مختلف را با چالش مواجه کرده است، آموزش و پژوهش نیز مستثنی نیستند و تاکید کرد: بحران کرونا امور آموزشی و پژوهشی را به ویژه در ابتدای دوران بحران با چالش جدی مواجه کرد.

معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر توصیه کرد: براساس انجام چند مورد تجربه موفق طرح پژوهشی در این ایام کرونا استفاده از ظرفیت و پتانسیل برگزاری جلسات مجازی برخط را پیشنهاد می دهم که امکان پیگیری طرح ها را امکان پذیر خواهد کرد.

حیدری افزود: آموزش به صورت حضوری و چهره به چهره قطعا بسیار تاثیرگذارتر از روش مجازی است و در دوران بحران کرونا دانشجویان در گرفتن مطالب و فهم عمیق دروس از طریق استاد درس با مشکلات جدی مواجه هستند. در این راستا هر چقدر سامانه برگزاری کلاس های مجازی برخط بتواند شرایط تعامل و ارتباط بهتری فراهم کند و از طرفی دانشجویان و اساتید بهتر از پتانسیل و امکانات ویژه این سامانه ها بهره ببرند مشکلات و معضلات دانشجویان و پژوهشگران به حداقل می رسد.

این استاد دانشگاه همچنین توصیه اکید کرد که انجام تحقیقات و تعریف پژوهش ها دقیقا متناسب نیاز واقعی کشور باشد و ظرفیت دانشجویان نخبه در این راستا بکار گرفته شود.

حیدری با بیان اینکه متاسفانه امر پژوهش متناسب نیاز جامعه در کشور ما به خوبی صورت نمی گیرد، تصریح کرد: این موضوع را می توان دلیل اصلی برآورده نشدن انتظارت و اهداف اصلی از پژوهش های صورت گرفته در دانشگاه های کشور دانست.

پژوهشگران از مرحله انتشار کمی مقالات به مرحله کیفی و تجاری سازی حرکت کنند

وی تاکید کرد: اکنون وقت آن است که پژوهشگران و نخبگان ما از مرحله کمی انتشار مقالات علمی به مرحله کیفی و تجاری سازی حرکت کنند و در صورتی که این امر به درستی تحقق یابد، می‌توانیم منتظر جهش دیگری در حوزه علم و فناوری در کشور باشیم.

معاون علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر گفت: برای دستیابی به این امر مهم باید از تحقیقات تکراری و بی محتوا ممانعت کرد و طرح های پژوهشی و تحقیقات دانشگاهی را متناسب نیاز کشور تعریف کرد و بودجه‌های پژوهشی به پژوهشگران و نخبگانی اختصاص یابد که در این راستا گام بر می دارند.

حیدری در خصوص گزارشی از روند پژوهش دانشگاه در دوران شیوع کروناویروس و اقدامات انجام شده گفت: تشکیل کمیته فنی مبارزه با کرونا در ایام قرنطینه، طراحی و ساخت گندزدای حرارتی، مشاوره رایگان پیرامون بحران کرونا، ساخت دستگاه تونل سلامت، برگزاری وبینار شناخت ویروس کرونا و مدیریت استرس در دوران قرنطینه، همایش ملی بتن، محیط زیست و توسعه پایدار و تشکیل و راه‌اندازی گروه پژوهشی «دین، مشاوره و روان درمانی»، وبینار نقش سازمان بهداشت جهانی (WHO) در مدیریت و کنترل بحران شیوع کرونا، از جمله برنامه های انجام شده در این دوران در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر است.

وی اضافه کرد: همچنین مسابقه ملی ایده‌های نو در مواجهه با کرونا، تشکیل کمیته تخصصی ساخت قطعه و جمع آوری نیازهای صنعت و ساخت قطعات سفارشی، تولید کف فرش بتنی از ضایعات گرانیت صنایع سنگ بری، تاسیس گروه پژوهشی "انرژی و محیط زیست" و "ماشین آلات و اتوماسیون صنعتی" به عنوان زیرمجموعه های مرکز تحقیقات سنگ، تاسیس آزمایشگاه تخصصی تجهیزات دندانپزشکی با خرید و نصب دستگاههای کویترون، یونیت های دندانپزشکی واتوکلاو، برگزاری کرسی نظریه پردازی (علمی ترویجی) و برگزاری دوره آموزشی آشنایی با نحوه ثبت و حمایت از شرکت های دانش بنیان نیز از دیگر برنامه ها است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha