• سه‌شنبه / ۴ تیر ۱۳۹۲ / ۱۰:۵۶
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92040401888
  • خبرنگار : 71021

جن و پری در زنجان!

جن و پری در زنجان!

استان زنجان محل گذر مسافران زیادی است؛ اما کمتر کسی در آن به‌مدت طولانی توقف می‌کند و از رد پای جن و پری در این استان باخبر است.

استان زنجان محل گذر مسافران زیادی است؛ اما کمتر کسی در آن به‌مدت طولانی توقف می‌کند و از رد پای جن و پری در این استان باخبر است.

به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شهرستان ماه‌نشان، جایی که افسانه‌های جن و پری بر دل کوه و دریاچه نشسته‌اند، در 113 کیلومتری شهر زنجان قرار دارد و شاید نامش کمتر به گوش مسافران این استان خورده باشد. می‌گویند ماه‌نشان قدمتی چهارهزار ساله دارد و دلیل این ادعا، دژی قدیمی است که در پای «دودکش جن» بنا شده است.

«دودکش جن» دقیقا همان‌جایی است که ماه‌نشان را شهری افسانه‌یی می‌کند و خیلی‌ها با وجود آن‌که از زنجان گذر کرده‌اند، ولی تا به حال نه آن را دیده و نه درباره‌اش شنیده‌اند. معلوم هم نیست پایه‌ی نام‌گذاری آن چیست، شاید به اعتقادات کهن مردم این خطه برگردد؛ اما در اصل، «دودکش جن» نوعی سنگ قارچی‌شکل است که براثر فرسایش پدید آمده و به مناره‌ای بلند و نازک می‌ماند که سنگ دیگری روی آن قرار گرفته است و در اصطلاح زمین‌شناسی «Hoodoo» نامیده می‌شود.

دودکش جن

«هودو»ها بیشتر در آمریکا دیده می‌شوند، در «برایس کنیون» که تصاویر آن نیز بسیار مشهور است. در غرب رودخانه‌ی می‌سی‌سی‌پی و شرق کوه‌های راکی آمریکا و کانادا هم دیده شده‌اند. در کپه داغ‌های ترکیه هم هستند و مردم داخل آن‌ها زندگی می‌کنند. در بخش فرانسوی کوه‌های آلپ نیز آن‌ها را به نام «خانم‌هایی با موهای درست‌شده» می‌شناسند. «هودو»ها در صربستان و تایوان هم وجود دارند. صرب‌ها حتا این پدیده‌ها را از سال 1959 میلادی تحت حفاظت قرار داده‌اند و برای ثبت در فهرست عجایب هفت‌گانه‌ی جهان جدید، آن‌ها را نامزد کرده‌اند.

در روستای «وردیج» (نزدیک منطقه‌ی وردآورد) در استان تهران هم نمونه‌هایی وجود دارد که به‌خاطر شکل‌ و نوع فرسایش‌شان آن‌ها را «هودو» می‌نامند؛ اما فقط در زنجان آن‌ها را «دودکش جن» نام‌ گذاشته‌اند.

هودوها همیشه پدیده‌ای جذاب برای ژئوتوریست‌ها و زمین‌شناسان بوده‌اند؛ اما گویا وجود نام جذابی مانند «دودکش جن» هم تا کنون نتوانسته‌ علاقه‌مندان به این حوزه را به زنجان بکشاند و این پدیده، دور از اقدامات حفاظتی، در معرض تخریب قرار گرفته است، بویژه دژ کهن پای آن با نام قلعه‌ی «بهستان» که 64 اتاق و دو راه‌پله دارد و ثبت ملی هم شده، اما آنجا نیز به‌دلیل نبود حفاظت کافی در حال تخریب شدن است.

«دودکش جن» را در 20 کیلومتری شهر ماه‌نشان و 120 کیلومتری زنجان می‌توان پیدا کرد.

ماه‌نشان دریاچه‌ای هم دارد که محلی‌ها آن را «پری» می‌نامند، شاید در گذشته اهالی این منطقه، در دریاچه‌ی «خندقلو» پری دیده‌اند که این نام را برای آن برگزیده‌اند.

دریاچه‌ی «پری» در دهستان «اوریاد» در بخش مرکزی شهرستان ماه‌نشان و در 152 کیلومتری مرکز استان قرار دارد و تنها دریاچه‌ی زنجان به‌شمار می‌آید و میان یک دشت وسیع قرار گرفته است و دقیقا حکم سراب را برای این منطقه دارد. دسترسی به دریاچه‌ی «پری» از جاده‌ی ماه‌نشان به روستای سهند سفلی و علیا، قاضی کندی، حسن‌آباد و پری امکان‌پذیر است.

دریاچه‌ی «پری» درست مانند «دودکش جن» تا به حال چندان مورد توجه قرار نگرفته، هرچند گفته شده است اداره‌ی میراث فرهنگی و گردشگری زنجان طرحی برای ساخت سایتی تفریحی در کنار آن دارد؛ ولی تا آن زمان، حفظ این دریاچه برعهده‌ی مسافران و بازدیدکنندگانش است تا مانند نامش به افسانه تبدیل نشود.

انتهای پیام

هودوها در «برایس کنیون» آمریکا

هودوها در وردیج تهران

کپه داغ ترکیه

دودکش جن و قلعه بهستان در کنار آن

دریاچه پری

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۴ ۱۲:۱۱

لطفا بنويسيد آيا راه‌هاي منتهي به درياچه از طريق روستاهاي ذكر شده آسفالت است يا خير. با تشكر

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۴ ۱۲:۱۵

اي كاش ميراث فرهنگي و گردشگري اقدام به تهيه مجموعه كتابي از جاهاي ديدني با آدرس و عكس ميكرد تا علاقه‌مندان ديدن مي‌كردند و اين كتاب توسط رسانه‌ها به مردم معرفي مي‌شد

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۴ ۱۲:۴۶

بي توجهي به آثار باستاني کشور بيداد ميکند. در زماني که کشورها از هر تکه سنگي براي خود قدمت و گذشته مي‌آفرينند ما پاي آرامگاه کورش آب ميبنديم تا شايد ميراث شاهان گذشته از بين بروند. به زنجانيها بگوييد نام جن و پري را از روي آثار باستاني خود برچينند که اين نامها هم نميتوانند چشمان هميشه بسته برخي را باز کنند و تفاوت آثار باستاني و تکه سنگهاي بي ارزش را به آنها بنمايانند

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۴ ۱۶:۳۸

واقعا اين چه کاريه ..... مسئولان يه کار مفيد انجام بدين حق‌الناس که ميگيد اينه .....

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۴ ۲۱:۳۹

ميراث فرهنكي مي بايست براي ثبت اين اثار كارى بكند وقطعا رابطه اي بين اينها وجود دارد

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۴ ۲۱:۵۶

سلام-شهرهاي ديگررا نمي دانم ولي درشهر من تبريز، به لطف شوراي شهروشهردارمنتخب آن تاريخ وفضاي سبزقرباني برج هاو پاساژهاي روزميني وزيرزميني شده اند. دراين ميان ساختمان هاي ارزشمندي تخريب شده اندکه پس ازاعتراض عد? اندکي قول به بازسازي آنها داده شده است. اصولا" ما خودمان آثارباستاني مي سازيم، مردم نگران نباشيدوبرج وپاساژرابچسبيدکه تاريخ وفرهنگ بادهواست!

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۴ ۲۲:۳۲

در زبان زمين شناخت ( زمين شناسي ) فارسي نام اين پديده ها دودکش جن است و نمونه هايي که از فرسايش بادي پيدا مي شوند و کوتاهند تخت ديو خوانده ميشوند.

avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۰۹:۰۰

جالبه.بيشتر به معرفي جاهاي ديدني بپردازيد.مخصوصا که اسمهاي عجيب هم داشته باشد.با معرفي مکانهاي مشابه در ديگر جاهاي دنيا