• یکشنبه / ۱۸ مهر ۱۴۰۰ / ۰۱:۵۰
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 00061782955
  • خبرنگار : 71656

عکس هایی تکان دهنده از یک بحران جهانی

عکس هایی تکان دهنده از یک بحران جهانی
تصویری از نجات بافتگان حادثه جزیره لامپدوسا

عکاسی، هنری که با ثبت اتفاقاتی که در گوشه و کنار دنیا رخ می‌دهد، نقش مهمی را در پررنگ شدن و انتقال آنها به دیگران ایفا می‌کند. پناهجویی یکی از هزاران اتفاقی است که به مدد عکاسی، بحران آن را برای مردم دنیا ملموس تر از قبل شده است. در ادامه این گزارش، نگاهی خواهیم داشت بر آثار عکاسان مختلف از سراسر دنیا که با دوربین خود سعی در نشان دادن جدی بودن بحران پناهجویی دارند.

به گزارش ایسنا، در دنیای پست مدرن امروزی که همه چیز به سمت ایماژ یا همان تصویر حرکت می کند، هنر عکاسی مهم‌ترین رسانه تلقی می‌شود که قابلیت بالایی در انتقال اخبار و تأثیرگذاری عاطفی بر مخاطب دارد و همین ویژگی است که باعث می‌شود یک تصویر گاه گویاتر از هزاران کلمه‌ای باشد که در وصف آن نوشته می‌شود.

حدود هشت سال قبل (سوم اکتبر سال ۲۰۱۳) در همین روزها، جزیره لامپدوسا واقع در کشور ایتالیا ۳۶۰ پناهجو را در درون آب‌هایش به خاک سپرد. حادثه ای تلخ که انتشار تصاویر آن جهان را تکان داد. به همین مناسبت نگاهی داریم بر تصاویری از عکاسان مختلف در سراسر دنیا که تلاش کرده اند بحران پناهجویی را به تصویر بکشند. برخی از این عکس ها قدرت خبری بیشتری دارند و برخی دیگر قدرت تأثیرگذاری عاطفی.

اولین عکسی که مشاهده می‌کنید مربوط به پدر افغان و فرزندش است که در آن پدری افغان زیر باران کودک خود را در فرودگاهی در هند در آغوش گرفته است و با نگاهی ملتمسانه، به جهتی خارج از کادر نگاه می‌کند. این عکس که به یک اندازه از قدرت خبری بالا و تأثیرگذاری عاطفی برخوردار است، در مکانی به ثبت رسیده و در زمانی منتشر شده که اتفاقات اخیر افغانستان را به یاد مخاطب می‌اندازد. سیف الله صمدیان، عکاس و مستندساز در گفت‌وگویی با ایسنا درباره این عکس گفته بود: «اینکه این عکس فتوشاپ باشد یا نه، مهم نیست؛ مهم تأثیر گذاری عاطفی و قدرت خبری بالایی است که این تصویر را به یکی از تکان دهنده‌ترین تصاویر از خیل بی شمار پناهجویان امروز جهان تبدیل کرده است.»
 


تصویر بعدی که شاید بارها آن را دیده باشید مربوط به یک کودک سوری است که امواج دریا جسد او را به ساحل رسانده بود. این تصویر که از قدرت خبری بسیار بالایی به منظور انتقال حوادثی که برای پناهجویان رخ می‌دهد، برخوردار است، در زمان خشم و ناراحتی گسترده‌ای را در میان افکار عمومی ایجاد کرد و باعث شد تا بار دیگر بحران پناهجویان برای مردم دنیا پررنگ‌تر شود.


عکسی که در پایین‌تر مشاهده می‌کنید، اثری از سام فلپس است. این عکس از مادربزرگ ۷۰ساله ای که در مدرسه‌ای در جمهوری آفریقای مرکزی پناه گرفته بود، ثبت شده است. عکاس می گوید: مادربزرگ در حالی که وسایل خانواده خود را محاصره کرده بود، فریاد زد که آن‌ها توانستند قبل از اینکه ستیزه جویان ضد شورش چند هفته پیش خانه‌ها را تخریب کنند، پا به فرار بگذارند.»
 


فردریک نوی، عکاس که از ورود پناهجویان آفریقای مرکزی عکاسی کرده است، درباره اثرش که تصویر آن را در پایین‌تر مشاهده می‌کنید، این چنین می‌گوید: «چند هفته پیش به کامرون رفتم تا از ورود پناهجویان آفریقای مرکزی که از خشونت در کشورشان فرار کرده‌اند، عکاسی کنم. عکسی که انتخاب کرده‌ام برای من نمادی از وضعیت بد پناهندگان است. کودک آفریقایی بر روی یک پادری خوابیده است و اگرچه گرسنگی او آشکار است اما همچنان باوقار به خواب رفته است.»
 



سباستین ریچ، عکاس و فیلمبردار بریتانیایی در شرح عکسی که تصویر آن را در پایین‌تر مشاهده می‌کنید، این چنین می‌گوید: «در اردوگاهی در شهرستان مابان، سودان جنوبی یک دختر جوان حدودا هفت ساله هنگامی که از زندگی روزمره عکس برداری می‌کردم، مرا دنبال می‌کرد. هر از چند گاهی با دستان نرم کوچکش از مچ دستانم می‌گرفت. به پایین که نگاه کردم او را با دقت در حال تماشای چندین پروانه دیدم. محمد، مترجمم به من گفت که او می‌گوید اردوگاه به قدری کثیف است که می‌خواهد پروانه‌ها را از آغوش شما بیرون بکشد و آن‌ها را در جیب خود بگذارد تا بال‌هایش تمیز و نرم باقی بماند.»
 


اندرو مک کانل که تصویر یک پناهنده ۱۰۲ ساله اهل سوریه را ثبت کرده است، در توضیح این تصویر می‌گوید: «سعدا یک زن انعطاف پذیر است. او در سنین جوانی هفت فرزند خود و شوهرش را از دست داد. اکنون اما این زن که کشور خود را از دست داده است، حتی وقتی بمب گذاری در محل زندگی‌اش آغاز شد، به زندگی خود ادامه داد.»


تصویری که در پایین‌تر مشاهده می‌کنید اثری دیگر با موضوع پناهندگان است که توسط فیل بهان به ثبت رسیده است. او درباره این عکس می‌گوید: «چیزی که بلافاصله توجه من را به خود جلب کرد، سن این زن بود. نام او رسول است و در سن ۷۵ سالگی به دلیل خشونت‌های فرقه‌ای در ایالت راخین برمه مجبور به ترک خانه‌اش شد. پس از عکس گرفتن از او با خودم فکر کردم چگونه کسی در این سن با چنین شرایطی کنار می‌آید؟»
 


از زمان آغاز درگیری ها در سوریه، تعداد افرادی که در این کشور نیاز به کمک دارند، همواره یک روند افزایشی را طی کرده است و این در حالی است که بیشتر جمعیت این افراد را کودکان تشکیل می‌دهند. تصویری که در پایین‌تر مشاهده می‌کنید، مویسس سامان، عکاس از ملاقات با خانواده‌هایی که از درگیری‌ها جان سالم به در برده‌اند، به ثبت رسانده است.
 

* تعدادی از این تصاویر از بخش فرهنگی سایت بی بی سی برداشته شده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۸ ۱۲:۵۰

تا زمانی که کارتل های بین المللی تولید و فروش سلاح در جهان فعالیت می کنند ، این وضعیت ادامه خواهد داشت. متاسفانه اکثریت جنگها نیز در کشور توسعه نیافته در جریان می باشد...

avatar

حقیقتن هیتلر درست گفته بود درود بر روح او کارتل تسلیحاتی منفور

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۸ ۲۰:۴۷

بچه بیا پایین سرمون درد گرفت

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۸ ۲۰:۵۳

بنظر بنده ک این موضوع هیچ ربطی ب فروش و قاچاق اسلحه یا اینا نیست چون ما کشورهای خاورمیانه ک دینو ربط دادن ب سیاست ک این حال روزمان هست (چرا کشورهای تولید کننده سلاح این اتفاق نمیفته)

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۸ ۲۱:۱۲

و اینکه همه این جنگ ها رو کشور های سرمایه داری راه میندازن

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۸ ۲۳:۳۹

کاملا درسته طمع بشرتمومی نداره

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۹ ۰۰:۱۹

دقیقا

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۸ ۱۶:۱۴

لعنت بر آمریکا 😡😡

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۸ ۱۷:۰۸

خدایا ...... خدایا......خدایا.....‌.خدایا...............: تا کی ظالمان ، باید ظلم کنند ؟!

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۸ ۱۸:۵۶

تا زمانی که یک سری کشور های پرقدرت و شرور به فکر در آمد زایی باشند و کشور های فقیر را چور و چپاول کنند وضعیت همین هست . به قول معروف اختلاف افکنی کن و حکومت کن!

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۸ ۲۱:۵۸

واقعا برای غرب زده هایی که هنوز هم از این گرگ های درنده حمایت می کنند متاسفم

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۹ ۰۱:۱۴

فقط میتونم بگم آقاجانم بیاد دنیا پرازعدل الهی میشه دیگه نه گرسنه آیی گرسنه میمونه نه فقیری فقیرمیمونه نه بی سرپناه بی سرپناهی میمونه نه کودکی مظلومانه کشته میشه نه مظلومی بی دفاع کشته میشه نه هیچ کجایی جنک میمونه همه چیز تحت امرالهی دست آقاجانم تموم میشه همه چی به عدالت الهی تحت فرمان آقاجانم دنیا روزبه روز زیباترمیشه انشالله.

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۹ ۰۲:۳۶

بحراااااااان ترو خدا انقد کاسه ی داغتر از آش نشین تو مملکت خودمون هزار تا بحران هست هرکی نشناسه فکر میکنه مملکت گل و سنبله جدیدترینش همین کلاه گذاشتن سر ملته واسه راه ندان چهار تا خانوم به استادیوم خودشون رو مسخره ی دنیا کردن بحران نادیده گرفتن نصف جمعیت یک کشوره انداختن این فکر تو ذهن هزاران دختر که برم تغییر جنسیت بدم فاجعه داره با چراغ خاموش میاد

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۹ ۱۸:۴۹

توف تواین بشریت که خداازبدنیا آوردنش پشیمان است بخاطریک وجب خاک توسرکله هم میزنن

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۹ ۱۹:۵۸

عزیزان لطفا به فکر سیستان بلوچستانی ها و جنوب شهری های کشور خودمان باشید که دقیقا همین عکس ها با همین وضیعت رو میشه ازشون گرفت و جای تاسف داره دیگه تو کشور ما که غرب زده و تحت سلطه امریکا نیستیم پس چرا انقدر بدبختیم؟؟؟

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۱۹ ۲۲:۲۳

طبق آیه قرآن کسانی که خود را از یاد خدا به کوردلی بزنند شیطان دمساز آنها خواهد شد. ازجمله مصادیق کوردلی، این است که قدر امنیت و مردان میدانمان را نمیدانیم، قدر نعمتها و امنیت غذاییمان را نمیدانیم و مهمتر از همه در برابر درد و رنج انسانها چنان بی تفاوتیم که انگار هیچ مسئولیتی در قبالشان نداریم