• چهارشنبه / ۲۳ تیر ۱۴۰۰ / ۰۰:۴۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1400042316367
  • خبرنگار : 71021

تعرض به حریم بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی

تعرض به حریم بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی

ساختمانی شش‌طبقه حریم منظری بقعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی را مخدودش کرده است. حالا پرونده به دادگاه کشیده شده و درخواست تخریب دو طبقه از این ساختمان داده شده است.

الیار عاصمی‌زاده ـ ربیس شواری هماهنگی سازمان‌های غیردولتی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ که این خبر را به ایسنا داد، می‌گوید: حریم منظری مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی با ساخت‌وسازی که مجوز آن را شهرداری اردبیل صادر کرده، نقض شده است. ما حتی نمی‌توانیم از حریم منظری مجموعه‌ای جهانی به عنوان داشته فرهنگیِ ثبت‌شده در یونسکو حفاظت کنیم.

او اظهار می‌کند: اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اردبیل با اقدام حقوقی که داشته مانع از ادامه ساخت این بنا شده است. قطعا ما هم از طریق مراجع تخصصی و اجرایی پیگیر این نقض قوانین خواهیم بود. شهرداری مدعی است که اداره میراث فرهنگی پس از صدور پروانه، نامه فرستاده که استعلام بگیریم، این درحالی است که درست سه روز پس از نامه این اداره  برای توقف پروژه تا ارسال پاسخ استعلام، مجوز ساخت را صادر کرده و در اصل، به درخواست میراث فرهنگی بی‌توجهی کرده است.

علیرضا پوستی ـ عضو شورای شهر اردبیل ـ درباره نقض حریم منظری مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی ـ به ایسنا می‌گوید: شهرداری پروانه ساخت را داده بود، پس از آن اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل اعلام کرد که استعلام باید گرفته می‌شد. معمولا با هر نوع ساخت و سازی در حریم درجه یک آثار تاریخی موافقت نمی‌شود، اما در این پروژه تعرض در این حریم که اتفاق نیافتاده است، حریم منظری نقض شده و موضوع هم به دادگاه کشیده و قضایی شده است.

او اضافه می‌کند: پس از پیگیری‌های حقوقی اداره میراث فرهنگی اردبیل، با حکم دادگاه عملیات ساخت در این ساختمان شش‌طبقه متوقف شد اما در نهایت، پس از بررسی و با حکم دوباره دادگاه، ساخت و ساز ادامه پیدا کرده است.

او درباره تخلف شهرداری و پیگیری شورای شهر اردبیل درباره نقض حریم این اثر جهانی، اظهار می‌کند: با توجه به این‌که ساختمان در حریم درجه یک و دو احداث نشده و فقط حریم منظری را نقض کرده است، مستند به آن‌چه در نامه‌ها وجود دارد، شهرداری تخلفی انجام نداده است. البته باید به ارتفاع ساختمان توجه می‌کرد و زودتر استعلام می‌گرفت، چون طبق قانون در حریم منظری مجموعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی، اجازه ساخت بیشتر از چهار طبقه داده نمی‌شود. شهرداری باید حواسش را جمع می‌کرد. از طرفی، اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان هم باید حساس‌تر می‌بود و سریع‌تر برخورد می‌کرد و جلو پیشرفت این کار را می‌گرفت.

پوستی می‌گوید: موضوع باید در دادگاه و با حکم قاضی پیگیری شود، البته ما هم در شورای شهر رسیدگی می‌کنیم، اما اگر تخریب دو طبقه انتهایی این ساختمان درخواست شده باید با حکم دستگاه قضایی باشد.

این عضو شورای شهر اردبیل معتقد است: در ماجرای این ساختمان شش‌طبقه که در کمیسیون ماده پنج اردبیل مطرح شد، با توجه به حضور نماینده میراث فرهنگی در این کمیسیون، شهرداری و اداره میراث فرهنگی و گردشگری هر دو کوتاهی کرده‌اند و مقصرند.

اما مهدی حیدری‌وند ـ مدیر جدید پایگاه جهانی مجموعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی ـ که پیگیر این پرونده است، برخلافِ اظهارات مطرح‌شده به ایسنا می‌گوید که تخلف شهرداری در این پرونده کاملا محرز بوده و باید دو طبقه این ساختمان از شش طبقه که حریم منظری این مجموعه جهانی را مخدوش کرده است، تخریب شود.

او ماجرا را این‌گونه شرح می‌دهد: اول اردیبهشت‌ماه سال ۹۹ موضوع ساخت این ساختمان مسکونی در کمیسیون ماده پنج قانون شهرداری‌ها مطرح شد که با توجه به حضور نماینده میراث فرهنگی در آن جلسه، از شهرداری خواسته شد که از اداره میراث فرهنگی استعلام بگیرد. در سی‌ویکم اردیبهشت‌ماه ۹۹، کمیسیون ماده ۵ دوباره برگزار شد و حکم قطعی برای ضرورت استعلام تصویب شد. در دو تاریخ ۱۳ و ۲۷ خردادماه ۱۳۹۹ شهرداری در دو نامه مجزا، ولی با یک متن مشترک از اداره میراث فرهنگی درخواست استعلام می‌کند. ما در دو تاریخ ۱۵ خردادماه ۹۹ و دوم مردادماه ۹۹ در دو نامه پاسخ شهرداری را می‌دهیم.

او اضافه می‌کند: در نامه ۱۵ خردادماه ۹۹ به شهرداری اعلام می‌شود که تا تدوین حریم منظری این مجموعه جهانی، منتظر بماند و اجازه بررسی بدهد. ما یکی دو ماه فرصت داشتیم جواب بدهیم، اما شهرداری درست سه روز پس از نامه اول و در تاریخ ۱۸ تیرماه ۹۹ پروانه ساخت را صادر می‌کند، بدون آن‌که منتظر پاسخ استعلام بماند. این‌طور نبوده که شهرداری اول پروانه صادر کند، بعد میراث فرهنگی متوجه شود و دیر اقدام کند. این اظهارنظر درست نیست. تخلف شهرداری در این مورد هم کاملا مشهود است.

حیدری‌وند می‌گوید: پس از آن‌که شهرداری پروانه ساخت می‌دهد، یگان حفاظت میراث فرهنگی نیز متوجه می‌شود طبقات پنجم و ششم هم به این ساختمان درحال اضافه شدن است. اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری در ۲۱ و ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰ در دو نامه دیگر به شهرداری اردبیل صراحتا اعلام می‌کند که برخلاف ضوابط، این ساختمان در شش طبقه و در حریم منظری اثر جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی درحال ساخت است و باید متوقف شود. پس از آن با دستور دادگاه، عملیات ساحتمان‌سازی به مدت دو ماه متوقف شد، اما بعد با حکم دوباره دادگاه آغاز به ساخت کرد. از زمان پیگیری حقوقی، تا کنون در دو طبقه پنجم و ششم هیچ عملیات ساخت‌وسازی انجام نشده و در این قسمت، ساختمان متوقف شده است.

وی بیان می‌کند: بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی اثری جهانی است و فقط به مردم اردبیل یا ایران تعلق ندارد، اما حالا حریم منظری گنبد «الله» زیر سوال رفته است. تنها مانع و مزاحم این بقعه، همین ساختمان شش‌طبقه است که دقیقا از حیاط باغ قابل مشاهده است، درست مثل آن‌چه سال‌ها قبل برای برج‌ جهان‌نما اتفاق افتاد و سرانجام چند طبقه آن را تخریب کردند. مطالبه و درخواست سریع و جدی ما هم این است که دو طبقه انتهایی این ساختمان مطابق با ضوابط تخریب شود.

مدیر جدید پایگاه جهانی مجموعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی با تاکید بر پیگیری حقوقی این نقض قانونی اظهار می‌کند: عملیات ساختمان‌سازی در دادگاه اول متوقف شد، در دادگاه بدوی دوم پس از بررسی‌ها حکم ادامه عملیات ساختمان‌سازی تا طبقه چهارم داده شد و حالا یکی دو هفته دیگر دادگاه سوم برگزار می‌شود و سوای این‌که هزینه تخریب با چه کسی است و مقصر کیست، پیگیری می‌کنیم که دو طبقه این ساختمان تخریب شود، چون این اثر جهانی را که در یونسکو ثبت شده است زیر سوال می‌برد.

مجموعه میراث جهانیِ بقعه و خانقاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی که مقبره شاه اسماعیل و شیخ صفی‌الدین است، به خاطر ارزش‌هایی که دارد، در سال ۱۳۸۹ و در جریان سی و چهارمین نشست یونسکو در برزیل به شماره ۱۳۴۵ در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.

*مستندات و نامه‌نگاری‌های این گزارش در اختیار ایسنا قرار دارد و محفوظ است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۳ ۰۸:۳۱

باید دو طبقه تخریب شود موضوع میراث ملی و جهانی است

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۸ ۲۳:۱۸

اقای عزیزاگه خونه خودتون بود وباتوجه به اینکه ازشهرداری مجوزساخت گرفته بودی وکلی هزینه پای ساختمون ریخته بودی درحالی که به ابادانی شهرکمک میکنی باز همین حرف رومیزدی

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۳ ۰۹:۴۶

وقتی که شوراهای شهر تحت سیطره دلالان و یا آیدای آنها قرار بگیرد وضعیت همین می شود!

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۳ ۰۹:۵۴

ارگ کریمخان در شیراز هم دچار بلند مرتبه سازی دو تا چهار طبقه هتل آسمان شده ولی اراده ای برای تخریب آن وجود ندارد وبه سرعت در حال اتمام است .

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۳ ۱۲:۱۳

شهرداری مادر تخلفات است

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۳ ۱۴:۳۴

با سلام وقتی رییس میراث فرهنگی یک شهر تاریخی ، یک رستوران دار باشد خود بقعه رو تخریب نکردند جای شکرش باقیست!!

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۴ ۱۹:۵۴

سلام آقا ساختمان مورد نظر تمام شد چند روز دیگه بتن میریزن برای طبقه شش میراث فرهنگی نتونست کاری بکنه

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۵ ۰۸:۲۹

اگر میراث مجوز رو نمی‌داد و از نظر محدودیت ارتفاعی که در حریم شیخ صفی بوده که میراث صد در صد اشتباه کرده عمرا و ابدا شهرداری مجوز بده عمرا حالا هر چی میگین بگین مثال ثبت اسناد به کوه سند ۶ دانگ بده به کسی ربطی ندارد مخصوصا شهرداری در ضمن محدودیت ارتفاعی هم دست میراث هستش مجوز بده شهرداری به میراث نمیگه که چرا ۶ طبقه دادی از مدیریت خیلی ضعیف میراثه

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۳ ۱۸:۵۰

چقدر ما بدبختیم از فرهنگ و تاریخمون نمی‌تونیم نگه داری کنیم بعد ادعا داریم اولین کشور تاریخ هستیم شورای شهری که ... و شهرداری که این شورا انتخاب میشه و مدیرانی که با پارت بازی انتخاب میشه نتیجه میشه این باز هم میگم تخریبش نکردند جای شکرش باقیست.

avatar

من دیگه طاقتم تمام شده ازاینکه ایران داره تخریب می شه😥😥 .

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۳ ۲۳:۴۴

خونه سفید هم تو عکسه ک

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۴ ۰۸:۱۴

برادر من آقای بظاهر مسئول میراث فرهنگی چه تعرضی چه کشکی، مگه از بقعه شیخ صفی چیزی هم مونده، یه ظاهر نمادین تمام، برو زندگیتو بچسب

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۴ ۱۰:۵۰

چرا ساخت و ساز در پیرامون مکه و خانه خدا تخلف نیست

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۴ ۱۲:۴۲

کسی مجوز ساخت داده

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۴ ۱۴:۰۶

تا میراث بلامانع نده عمرا و ابدا شهرداری مجوز ساخت بده به ایشون ریشه فساد صد در صد از میراث بوده و ربطی به شهرداری نداره

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۴ ۱۹:۰۹

سلام .آقا ساختمان تمام شد چند روزه دیگه بتن میریزن برای سقف میراث فرهنگی از دستش چیزی بر نمیاد

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۶ ۲۱:۳۶

اول سوال این است که آقای مدیر کل غیر از رستوران داری در کدام اداره یا نهاد سابقه خدمت داره جواب بگه که شهرداری میتواند بدون مجوز پروانه صادر کند آنهم برای آبادانی شهر و زیباسازی یه کوچه قدیمی و خرابه

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۲۸ ۲۳:۳۹

اون هایی که نظرمیدین ایا واقعا رفتین ودیدین که درحریم منظر درجه یک بیشترازده ساختمان شش طبقه ساخته شده است ومیراث فرهنگی برای دادن مجوز به انهاایا چیزی مطالبه کرده است یا کوربوده است

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۲۳ ۰۸:۵۸

این ساختمان خارج از حریم درجه 4 واقع شده است. ضمنا حریم منظر مجموعه نیز تهیه و ابلاغ نشده است. اگر ابلاغ شده ، میراث فرهنگی صراحتا مصوبه را اعلام کند.

avatar
۱۴۰۲-۰۱-۰۳ ۱۰:۰۵

اصلا چیزی از اثار نمی دانند در ایتالیا دور حریم را خاکی نگه می دارند باور پذیر بشه منظور زیرخاکی که کهنه نباشه که مال هزار سال قبل نیست اینا محوطه را سنگ پاساژ، زدند و اخرش نرده میله زدند باز قدیم باغ ساده ای بود که ادم حس می کرد در تاریخ قدم می زنه بغل اثررحلوا فروشی و کبابی می زنند و کل حریم سنگ و جدول... منظور حس و حال از تاریخ ماندن را نداره بدتر از ساختمان بلند اینه که خانه های قدیمی در تخته عالی قاپو کوچه امامزاده صالح نمانده و کوچه اش هم شبیه کوچه ای نیست که از قدیم مانده باشد که بخواهند دعوای ساختمان بلند کنند حریم از هر طرف دشت خلوت امامزاده صدر هم روزبروز به شکل شهر انداخته و ماهیت خراباتی در یک امامزاده هم نمی ذاره بماند