• چهارشنبه / ۶ مرداد ۱۴۰۰ / ۰۰:۰۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 14000506503665
  • خبرنگار : 71626

هشدار درباره طرح جنجالی مجلس

هشدار درباره طرح جنجالی مجلس

عبدالجبار کاکایی در واکنش به مطرح شدن طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی در مجلس، آن را یک تصمیم کلان سیاسی که بازخورد بدی دارد، می‌داند و می‌گوید که این یک عقب‌نشینی بسیار بد است و هر کسی این تصمیم را گرفته، از سر ناآگاهی بوده است.

این شاعر در گفت‌وگو با ایسنا درباره آسیب‌شناسی اجرایی شدن طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی برای حوزه فرهنگ و ادبیات، آن هم با توجه به این‌که در سال‌های اخیر با وجود وضعیت صنعت نشر بخش قابل توجهی از آثار ادبی در فضای مجازی (شبکه‌های اجتماعی خارجی) منتشر می‌شوند، در حدود دو سال کرونایی اغلب محافل ادبی به پلتفرم‌های مجازی کوچ کرده‌اند و این روزها بسیاری از اهالی فرهنگ و ادبیات از فضای مجازی و به‌ویژه پلتفرم‌های مرسوم خارجی برای فعالیت‌های خود استفاده می‌کنند، اظهار کرد: من به موضوع فضای مجازی و نسبت آن با ادبیات خیلی خوش‌بین هستم. غالبا با وجود این نظریه که می‌گویند میزان مطالعه کم شده و موضوع مطالعه در حال به حاشیه رفتن است اما اتفاقا من معتقدم که گردش اطلاعات در این فضا بالاست و تربیت فرهنگی برای استفاده از فضای مجازی هم روزبه‌روز در حال بهتر شدن است.

او در ادامه گفت: استفاده ما از فضای مجازی در سال ۱۴۰۰ به نسبت دهه ۹۰ و ۸۰ خیلی بهتر شده است؛ کانال‌های متعددی به راه افتاده و تبادل اطلاعات صورت می‌گیرد؛ هم در حوزه فرهنگ، هم در حوزه سیاست، هم در حوزه هنر و ... . به اعتقاد من، نسبت فضای مجازی با شهروند ایرانی دارد همانند نسبت دریا و ماهی می‌شود. به قول مولانا که می‌گوید «ماهیان را با یبوست جنگ‌هاست»، این نسبت در حال حاضر برای مردم با فضای مجازی برقرار شده و بدون آن، ادامه حیات‌شان به مخاطره می‌افتد.

کاکایی سپس این طرح را نوعی عقب‌گرد دانست و بیان کرد: من نمی‌دانم این طرح‌ها را چه کسی می‌نویسد و چه کسی مصوب می‌کند. یا چطور می‌خواهند آن را پیاده کنند و با چه ذهنیتی این کار را انجام می‌دهند. اما این رسما نوعی عقب‌نشینی، شبیه به عقب‌نشینی‌هایی است که ما از دوره قاجاریه در مقابل جهان توسعه داشتیم تا حالا. و این به‌جای این‌ است که خودشان را قوی کنند و صفحات مجازی پرقدرت فرهنگی و فکری راه بیندازند و به فکر درمان باشند. 

این شاعر در عین حال به چالش‌های موجود در فضای مجازی نیز اشاره کرد و گفت: در فضای مجازی خیلی اتفاقات دیگر هم می‌افتد، اما راه دارد. این فضا فضایی است آزاد برای عرضه و تبادل اطلاعات و باید در آن حضور پیدا کرد. نه این‌که یک مشت کارمند حق‌الزحمه‌ای را به اسم جنگ نرم راه انداخت تا وارد فضای مجازی شوند و با فحاشی، هتاکی و تهدید بخواهند جلو نظریه‌پردازی، گفت‌وگوها و اظهارنظرهای فضای مجازی را بگیرند.

عبدالجبار کاکایی افزود: به نظر من، این یک عقب‌نشینی بسیار بد و غیرمنطقی است. هر کسی، مقامی و منصبی که این تصمیم را گرفته، از سر ناآگاهی بوده است. جهان مجازی نه تنها الان در اروپا و امریکا بلکه در جهان سوم هم دارد بخشی از حیات معنوی مردم می‌شود. این پروژه‌ها و طرح‌ها هم مثل قطع شدن برق و کمبود آب احتمال دارد همان «شورش‌های خیابانی» را در پی داشته باشد. اما کسانی که این طرح را نوشته‌اند، به این‌جای ماجرا فکر کرده‌اند؟ یا همچنان ساده‌اندیشانه فکر می‌کنند مثل زمانی که دیش ماهواره‌ها را جمع می‌کردند تا زمانی که بعضی سایت‌ها و کانال‌ها را فیلتر کردند و حالا هم که به این صورت پیش می‌روند.

او با بیان این‌که به فضای مجازی بسیار خوش‌بین است و آن را بسیار فضای مفیدی می‌بیند، گفت: حداقل در فضای ادبیات می‌توانم راندمان کاری فضای مجازی را مثبت ببینم. اگرچه در آغاز یک‌سری اتفاقات افتاد که مثل سیلی بود که از کوه پایین آمد و با خودش خار و خاشاک را هم آورد، اما کم‌کم در حال سیال و شفاف شدن است و تبادل اطلاعات و سایت‌های قوی در حال شکل گرفتن هستند. 

این شاعر و ترانه‌سرا اظهار کرد: دفترهای شعر ما در تیراژهای دو یا سه‌هزار جلدی چاپ می‌شد اما حالا بازدیدکننده‌های آثارمان حدود ۴۰، ۵۰ هزار نفر هستند، طبیعی‌ است که برای من به عنوان یک شاعر خیلی خوب است که ارتباطم با این تعداد از افراد اهل مطالعه و خوانش زیاد شده و حتی برای هر کسی که مثل من کار فرهنگی انجام می‌دهد.

تا کنون شرکت‌ها و گروه‌های مختلفی با صدور بیانیه‌ها و به راه انداختن کارزار مخالفت خود را نسبت به این اجرای طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی نشان داده‌اند. عبدالجبار کاکایی در پاسخ به این سوال که واکنش اهالی فرهنگ و ادبیات هم دراین‌باره می‌تواند اثربخش باشد گفت: در حوزه شعر، شاعران صنف ندارند اما در حوزه ادبیات و فرهنگ، باید بیانیه بدهند و مخالفت کنند یا حداقل روشن‌گری انجام شود. آن افرادی که این طرح‌ها را به مجلس می‌برند، با بزرگان و اهالی ادبیات جلسه بگذارند و گفت‌وگو کنند و با مشورت این کار را انجام دهند، چون صدمه این کار به حوزه فرهنگ می‌رسد. نمی‌دانم با کدام فرهنگی نشسته‌اند و بحث کرده‌اند و به نتیحه رسیده‌اند. این تصمیمات تصمیمات کلان سیاسی است و متاسفانه بازخورد بدی دارد.  

پس از واکنش‌های متعدد، طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی که بنا بود در روز دوشنبه (۴ مردادماه ۱۴۰۰) در صحن علنی مجلس شورای اسلامی مطرح شود، از دستور کار مجلس خارج شد؛ با این حال گفته شده که این طرح به جلسات آینده مجلس موکول خواهد شد.

پی‌نوشت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (ششم مردادماه) مجلس درخواست عده‌ای از نمایندگان به منظور بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام رسان‌های اجتماعی را  بررسی کرده و در نهایت با ۱۲۱ رای با این درخواست موافقت کردند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۱۲:۱۳

طرح خوبی است ان شالله اجرا میشه به زودی آمین

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۱۷:۰۹

این چه وضعشهههه

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۱۷:۲۰

شما اگر کشوری مثل کره شمالی و میپسندین خیلی این پیشرفته تر از امروز ما هستند بهتون پیشنهاد مهاجرت به اون کشور و دارم

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۱۸:۱۲

دارن یه کاری میکنن که همه چیز یه سره بشه و این خوبه مردم گرسنه و بیکار و بی برق و آب هم دیگه چیزی واسه از دست دادن ندارن

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۱۹:۲۷

تموم میشه بالاخره

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۲۰:۱۵

انشاالله ریشه همه این عقب ماندگی از بین بره...تو که میای مینویسی انشاالله اجرا بشه طرح خوبیه اگر از جزئیات خبر نداری نظر نده کسی هم مشتاق شنیدن نظر تو نیست...برو تو غار زندگی کن ...

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۷ ۱۰:۴۶

دلت فوش میخواد اره؟ واقعا از ماست که برماست...

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۷ ۱۳:۰۴

تو که از جزیاتش باخبری میگی بد تو چی تو میدونی اصلا طرح چی پس تو هم برو تو کوچه زندگی کن کسی هم نمیخواد نظر تو رو بشنوه از کی تاحالا منتقدان چشم دیدن نظر دیگران رو ندارن ؟ اگه از این طرح چیزی نمیدونی دهنت را ببند ای منتقد جان

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۸ ۱۷:۲۷

اسم خودتو گذاشتی مریم بانو رد گم کنی اصغر؟

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۱۸:۱۰

نمیدانم خوب است یا بد ولی اینکه شبکه های بیگانه انقدر جوش میزندد حتما خبری است.

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۱۹:۰۱

نظرهای مخالفان هم منتشر کنید،

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۲۱:۰۶

واقعا متاسفم

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۲۱:۳۰

مردم ایران سه دسته اند گوشتخواران گیاه خواران مجا زیان که خوراکشان فقط اینترنته

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۶ ۲۲:۴۱

چه ادم صاحب نظری

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۷ ۰۰:۱۳

ایکاش نمایندگان مجلس به فکر زندگی مردم ایران بودند. به فکر اجاره بهای خانه، مستاجران بیچاره، حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، رفاه اجتماعی، فقر، بیکاری، تورم و ...

avatar
۱۴۰۰-۰۵-۰۷ ۱۳:۵۰

این طرح رو باید از لحاظ فنی مورد بحث قرار داد.یه شاعر چه میدونه طرح صیانت یعنی چه؟ در این طرح بارها گفته شده هدف اینه که کانال ها و پیج های این پلتفرم ها سامان داده بشن و معلوم بشه چی رو کی نشر میده.و اینکه کسب و کار این پیج ها و کانال ها تابع قوانین بانک مرکزی بشه.و مثل کاربر به درگاه تقلبی ارجاع داده نشن و جیبشون خالی نشه.همون اتفاقی که برای رشیدی پور افتاد.من صد در صد با این طرح موافق هستم.چون میدونم روزانه چه تعداد پروند در مراجعه قضا داره تشکیل میشه