• جمعه / ۱۲ شهریور ۱۴۰۰ / ۱۱:۲۶
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1400061208577
  • خبرنگار : 71296

یادداشت

کمبود سیمان نداریم، کمبود ایمان داریم!

کمبود سیمان نداریم، کمبود ایمان داریم!

بنیانگذار صنعت نوین بتن در ایران در یادداشتی با اشاره به هزینه بر بودن تولید سیمان، صادرات هر تن از آن به قیمت ۱۲ تا ۱۴ دلار در دولت قبل را نوعی خیانت دانست.

به گزارش ایسنا، در یادداشت علی اصغر کیهانی آمده است: گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با عنوان "بررسی مشکلات ساختاری صنعت سیمان و دلایل آشفتگی بازار در هفته‌های اخیر" تنها گوشه ای از فاجعه بزرگی است که درباره رانت پنهان نفتی در سالهای اخیر در کشور ما در جریان بوده و تعدادی سودجوی حرفه ای پشت برخی کارخانه ها به تاراج منابع ملی پرداخته اند و از کنار این تاراج، چند دوجین مدیر سود و پاداشهای میلیاردی به جیب زده‌اند.
این گزارش گویای آن است که کشور ما با سرعت سرسام آوری به سمت نابودی منابع و ذخایر معدنی و تاراج انرژی در حرکت است و صد البته این نابودی نه ربطی به آمریکا و دشمنان خارجی که با دستان پرتوان وزرا و مدیران کل و دولتمردان خودمان اتفاق می افتد. مدیرانی که این همه خسارت به مردم و منابع ملی وارد کردند، میلیاردها تومان حقوق و مزایا و پاداش هم می گیرند و زبانشان هم به اصطلاح دراز است.
از نویسنده آلمانی هاینریش بل نقل است که گفته است بعد از هیتلر، آلمانی ها درک کردند که او چه بلایی بر سر کشور و زیربناهای آن آورد. اما یک چیز نابود شده هم بود که فقط روشنفکران فهمیدند و آن خیانت هیتلر به کلمات بود. خیلی از کلمات شریف معانی خود را از دست دادند؛ پوچ شده بودند؛ مسخره شده بودند؛ آشغال شده بودند؛ مثل آزادی، آگاهی، پیشرفت و عدالت. پس از گذشت ۷۰ سال این بار صنعت سیمان تاریخ را به شکل مضحکی تکرار کرده است. چه اینکه درپشت نقابهای ظاهر فریبی بنام توسعه صنعتی، صادرات، پیشرفت، اخذ رتبه نخست صادرات سیمان در جهان، در عمل به تاراج منابع ملی پرداخته شد. فاجعه بار تر از این تشخیص و مشاهده این گمراهی از سوی مدیرانی در مجلس و دولت و سکوت و بی‌توجهی به این رویه نابودکننده و بعضاً همراهی و همدلی بوده که ممکن است در اثر کلاهی بوده که کارخانه های سیمان به سر آنها گذاشته اند.
سیمان یکی از مهمترین مصالح ساختمانی است که در تمام ساخت و سازها و پروژه‌های عمرانی حضور دارد و فاقد جایگزین است. سیمان در مرحله مصرف محصول انحصاری است و در کشور ما تولید این محصول نیز به انحصار پنج سهامدار خصولتی و دستگاه عمومی غیردولتی در آمده است. با مدیرانی که چند دهه است به عنوان پدرخوانده‌های این صنعت در آمده اند و کلیه سیاست گذاریها برای چگونگی و میزان تولید، توزیع و عرضه و فروش و قیمت گذاری آن را با تبانی همدیگر تعیین می کنند. در این میان تنها چیزی که برایشان اهمیتی ندارد، مردم و منافع ملی و محیط زیست است و به تنها چیزی که فکر می کنند، پاداشهای میلیاردی سالانه است. فقط در یک قلم، پاداش پایان سال عضویت در هیئت مدیره یکی از معاونان رییس جمهور سابق در یکی از کارخانه های سیمان ۵۷۰ میلیون تومان بوده است.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی می خوانیم که در چشم انداز برنامه راهبردی صنعت سیمان پیش بینی شده که ایران رتبه نخست تولید سیمان در منطقه و به بزرگترین صادرکننده سیمان دنیا تبدیل شود. عنوان پر طمطراقی که چه بسا وزیر صمت وقت به هنگام امضای این سند، کلی هم به این دستاورد خود مباهات کرده است. صنعت سیمان در مسیر رسیدن به این موقعیت، دست اندازی های وسیعی به منابع ارزی کشور کرده و از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ با بهره مندی از ذخایر ارزی کشور (میلیاردها دلار) ظرفیت تولید سیمان را از ۳۲میلیون تن در سال ۱۳۸۲ به ۸۸میلیون تن در سال ۱۳۹۷ و برنامه دارد تا ۱۲۰ میلیون تن تا سال ۱۴۰۴ افزایش دهد (البته بخشی از سرمایه های توسعه صنعت سیمان نیز در ۳۵ سال گذشته در ذیل فاکتورهای فروش سیمان تحت عنوان "احداث صنعت و "طرحهای توسعه" و "نوسازی کارخانجات" و امثالهم ... فراتر از قیمت مصوب سیمان از جیب مصرف کنندگان سیمان دریافت شده است).
با این حال اوج فاجعه اینجاست که در میان کسانی که چنین چشم اندازی برای صنعت سیمان تصور کرده‌اند، از جمله دلایل اصلی این رویکرد هدف گذاری برای صادرات سالانه بیش از ۳۰ میلیون تن سیمان بوده و دلیل این رویکرد را "ارزان بودن قیمت سوخت و انرژی در ایران" و نیز "فراوانی و ارزانی منابع معدنی در ایران" ذکر کرده اند. آیا افرادی مثل نعمت زاده و جهانگیری که پر ادعا ترین وزیران صنعت بعد از انقلاب هستند، در این حد درک و فهم از مناسبات اقتصادی ندارند که بدانند سوخت و انرژی در همه جای دنیا قیمت مشخصی دارد و اگر انرژی در قالب نفت و گاز و بنزین و مازوت با یارانه در ایران توزیع می شود، در واقع این یارانه به منظور کمک به زندگی و رفاه مردم ایران تخصیص یافته و نه برای آبادانی سایر کشورها؟!
۲۲ دلار انرژی را می سوزانیم تا محصولی تولید کنیم که آنرا به ۱۴ دلار بفروشیم! آیا برای اثبات کج فهمی سندی محکم تر از این هم می توان ارائه کرد؟ آیا آقایان وزرا و وکلا و مدیران کل و مدیران کارخانه های سیمان با اموال شخصی خود نیز چنین می‌کنند؟
نکته جالب اینکه بخش قابل توجهی از این صادرات نه با ارز بلکه با ریال صورت گرفته است؛ یعنی حتی ارز صادراتی نیز به کشور برنگشته است. برابر گزارش مرکز پژوهشها، ارز مورد نیاز صنعت سیمان جهت تامین نیازهای خارجی خود به میزان ۳۰میلیون دلار در سال از محل دیگری تامین شده است. تولید هر تن سیمان یک تن انواع گاز گلخانه ای نیز وارد محیط زیست می‌کند و از محل سیمان صادراتی بطور متوسط سالانه ۱۴ میلیون تن انواع گازهای گلخانه ای به محیط زیست کشور خسارت و آلایندگی وارد شده است. این میزان آلایندگی زیست محیطی برابر ظرفیت پالایش یک میلیون هکتار جنگل است.
واقعاً باید به استعداد مدیران دولتی صنعت کشور و مدیران کارخانه های سیمان در یک دهه گذشته چه گفت؟ ۱.۵ تن منابع معدنی شامل سنگ آهک، خاک رس، سنگ آهن از ذخایر ملی کشور برداشت می کنند و همزمان یک تن گاز گلخانه ای وارد محیط زیست می کنند و با سوزاندن سوختی به ارزش ۲۲ دلار، در نهایت کالایی تولید می کنند که آن را به ازای هر تن ۱۲ تا ۱۴ دلار به کشورهای همسایه می فروشند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۱۱:۳۳

وقتی به جای قانون در دنیای امروز بخوایم ایمان رو که ملاکی شخصی هست جایگزین کنیم که خب خیلی ها ندارن، وضع همین میشه ..ایمان کارکرد خودش رو داره و به کار تنظیم بازار سیمان نمیاد..خیلی واضحه ..چه اصراری دارید چرخ رو دوباره اختراع کنید ...ببینید دنیا چکار میکنه شما هم همون کار رو بکنید

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۲۱:۳۹

احسنت.

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۱۵:۳۳

از این فساد وبی تدبیربها زیاد در کشور داریم باید با همکاری مردم ومسولین ونهادهای نظارتی ریشه های فساد را بخشکانیم

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۱۵:۳۴

عالی بود این مطلب . معلوم است که ایشان یک صنعتگر ملی هست . متاسفانه چنین صنعتگرانی که نگاهشان به مسائل بر پایه حفظ منابع ملی و افشای سو استفاده افرادی از یارانه های انرژی است اگرچه انگشت شمارند ولی خدا رو شکر که هنوز وجود دارند .

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۱۵:۴۱

دیگه بسه مسیولین کی میخواهند ازبه فنا رفتن ذخایرملی جلوگیری کنن دست رانت خواران ومفسدین راباید کوتاه کردباید به فکر پیشرفت وصنعتی شدن باشیم کشوربا این همه ذخایر گاز نفت فلزات گرانبها نبایدهروز عقب گردکند

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۱۶:۳۰

ایمان سالهاست که نیست

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۱۸:۱۰

خدایا خودت به داد ملت ایران برس

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۱۸:۴۶

هی آقا حکایت کجی گردن شتراست دیگر کجاش صافه که گردنش صاف وراست باشه

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۱۹:۳۳

خوب ایمانم ببریدتوبازاربورس.

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۲۰:۰۹

با ایمان قوی ساختمان قوی و استوار میسازیم

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۲۱:۴۰

به عنوان کسی که سرگذشت و زندگینامه بیش از پنجاه صنعتگر موفق ایران را مطالعه کرده ام نویسنده این متن را که آنطور که معلوم است صنعت گر و تولید کننده است باید سمبل واقعی صنعت گران ملی ایران نامید که نگاهشان به مسائل صنعتی ، کارشناسی و علمی و بر پایه منافع ملی واقعی است . ما در طول تاریخ صنعتی شدن ایران افرادی در این حد و پایه حتی به تعداد انگشتان یک دست نداشتیم . کسی که از این متن بر می آید به یارانه انرژی نه به چشم یک رانت که به چشم یک حمایت نگاه می کند و هم زمان به حفظ محیط زیست کشور هم توجه دارد . بدون شک نام کیهانی در کنار نام بزرگانی چون برخورداری و خیامی و ایروانی و لاجرودی ماندگار خواهد بود و حتی می توان و باید گفت که نامش در کنار نام این بزرگان صنعت کشور درخشندگی خاصی هم دارد . خداوند ایشان را پایدار و سلامت بدارد معصومی. مدرس دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی شریف

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۲۲:۲۵

یادت میاد تو دولت قبلی گفتن قیمت سیمان به قیمت اولیه برمیگرده نشد خندیدن ورفتن

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۲ ۲۲:۳۶

این شانزده سال کجا بودی متخصص!؟

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۰۰:۲۴

وقتی هرواحد 100متری نیاز به 20 تن سیمان دارد واز طرفی سالانه بایستی 2میلیون واحد برای ساختمان نوساز وفرسوده در کشور ساخت پس نیاز کشور بین 40 تا 50 میلیون تن سیمان است تازه اگر جمعیت را دراینده دوبرابر بگیریم میشود 80 میلیون تن کافیست درحالی که تولید به بیش از 90 میلیون تن رسیده و صادرات هرتن 12 دلار صرفه ندارد در حالی که هرتن سیب و گلابی و انگور بیش از 1000 دلار است وبا کمترین اب وبیشترین اکسیژن و اشتغال است

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۰۱:۵۸

بازهم خداراشکرکه بالاخره یکنفر درکشوربعدازگذشت 42سال فهمیدکه همه هست ولی ایمان هادراثردروغگویی واختلاس وچپاول ...بباد رفته واین ...

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۰۲:۰۷

کمبودناظر باوجدان ومسئول بالیاقت داریم

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۰۲:۱۳

این همان هایپرابراژدرهای هزاران رنگ هزاران سردهان آتشین اقتصادی هست

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۰۲:۱۷

تو جامعه ای که هیچ کسی کارش رو درست انجام نمیده اگه کسی بخواد کار درست رو انجام بده هم نمیزارن وقتی حتی خود ما مردم به هم رحم نمی کنیم چه توقعی از مقامات میشه داشت به قول شاعردر آن شهری که مردانش عصا از کور میدزدند من از خوش باوری آنجا محبت جستجو کردم

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۰۳:۲۳

هم ایمان داریم هم سیمان داریم تومملکت سامان نداریم.نظارت نیست.مملکت خودش هرجوری که دلش میخواد به دست دلالان اداره میشه و...هرکسی هرجوری که دلش میخواد رفتار میکنه وقیمت تعیین میکنه بدون اینکه از قانون یا ادارات نظارتی واهمه ای داشته باشه فقط وای بحال مردم بیچاره ...

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۰۸:۴۹

ایمان؟ والله اینقدر با این کلمه بازی شده که ایمان کلمه شده

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۰۹:۵۵

ایکاش منتقدان و دلسوازان عزیز همیشه انتقادشون به وقت ودولتهای مستقر باشه شما قبلا این چیزارو ندونستی یا نخواستی بگی

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۱۴:۱۵

..د فکرگنم عنقریبا ایمان را هم وارد بورس کنند بعد از چهل سال متوجه شدم هر پاکت سیمان تحویل سرکار 80هزارخرید شده یه جوان سی و چند ساله چه جوری خونه بسازه. کارشناس دلسوز وطراح ومبتکر زیاد داریم اما گوش شنوا کم....گویا ایمان نام پسر همسایمون بود

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۱۳:۰۷

باایمان میشه خونه بسازیم؟ پس ایمان برای خودتون سیمان راصادرنکنیدبدیدبازارا...

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۳ ۱۴:۱۰

شیرمادرت حلالت خدانابودکنه مدیران فاسدرا

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۴ ۱۴:۳۸

سیمان به ترکیه صادر میشود سد ساخته شود جلو ی اب به این منطقه گرفته شود همینطور در افقانستان سد ساخته شد هزاران نفر اواره شدند

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۴ ۱۴:۳۸

سیمان به ترکیه صادر میشود سد ساخته شود جلو ی اب به این منطقه گرفته شود همینطور در افقانستان سد ساخته شد هزاران نفر اواره شدند