• دوشنبه / ۱۵ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۴:۵۱
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1401011507242
  • خبرنگار : 71660

ناگفته‌هایی از معتمد و مشاور سابق سرهنگ قذافی

ناگفته‌هایی از معتمد و مشاور سابق سرهنگ قذافی

به گفته یکی از معتمدین و مشاوران سابق معمر قذافی، اسرائیل به دنبال جذب این دیکتاتور سابق لیبی به عنوان "واسطه و میانجیگر" برای حل‌وفصل و مذاکره صلح با فلسطینی‌ها پس از جنگ ۲۰۰۷ در غزه بود.

به گزارش ایسنا، به نقل از میدل ‌ایست‌ آی، شیمون پرز، رئیس پیشین رژیم صهیونیستی، به دنبال معمر قذافی، دیکتاتوری سابق لیبی، فردی که سالها توسط کشورهای غربی به عنوان یک فرد طرد شده محسوب می‌شد، بود تا او را به عنوان یک میانجیگر جایگزین حسنی مبارک، رئیس جمهوری پیشین مصر کند تا مذاکرات صلح را که به میزبانی لیبی برگزار می‌شد، هدایت کند.

پرز معتقد بود که قذافی به علت شهرت بالایش در دنیای عرب، فردی عالی و بی‌نقص برای چنین کاری است، زیرا هیچ مرزی بین دو طرف نبود و از طرفی خصومت بین لیبی و اسرائیل مربوط به سرزمین نبود بلکه دشمنی آن‌ها ایدئولوژیک بود.

این اظهارات در کتاب خانم «دعد شرعب»، مشاور و معتمد قذافی و تاجر اردنی آشکار شده است.

شرعب می‌گوید که او چگونه به طور مخفیانه با یک جت شخصی از امان به تل‌آویو رفت؛ جایی که او در یک هتل با پرز دیدار کرد.

او نوشته که از دست دادن با پرز خودداری کرد و به وی گفت: تو هر روز در حال کشتن فلسطینی‌ها در غزه هستی.

پرز در کمال خونسردی به شرعب گفت: اسرائیل می‌خواهد به واسطه امضای برخی از توافقنامه‌ها با فلسطین، مسائل مربوط به غزه را حل و فصل کند. قذافی میانجیگر ایده‌آلی در این خصوص خواهد بود.

به گفته شرعب، پرز به او گفت: ما مشتاقیم به لیبی برویم یا در یک کشور بی‌طرف با قذافی دیدار کنیم.

پس از گفت‌وگو در این خصوص، آن‌ها توافق کردند که اردن مکان خوب و ایده‌آلی برای این دیدار است و بدین ترتیب شرعب در انتهای این جلسه با پرز دست داد. قذافی که نسبت به انتقادات داخلی و اطلاع یافتن مردم لیبی از گفت‌وگو او با اسرائیل نگران بود، با شرط اینکه مذاکرات به طور مخفیانه انجام شود، توافق کرد.

اما شرعب می‌گوید: قذافی نمی‌خواست که چنین قدم پرخطری را بردارد و با اسرائیل بر سر یک میز بنشیند؛ اتفاقی که موجب ناراحتی اکثر مردم لیبی می‌شد.

هیلاری کلینتون و تونی بلر

پس از انتشار کتاب شرعب تحت عنوان "من و سرهنگ: زندگی من با قذافی"، وی در مصاحبه‌های گسترده با میدل ایست آی عنوان داشت که چگونه این دیکتاتوری سابق لیبی او را به صورت مخفیانه به ماموریت‌های مختلف در دور دنیا می‌فرستاد؛ ماموریت‌هایی که او به طور مستقیم با جورج بوش، رئیس جمهوری اسبق آمریکا گفت‌وگو و با عبدالباسط محمد المقرحی، بمبگذار لاکربی در زندان دیدار کرد.

وی توضیح می‌دهد که قذافی که از سال ۱۹۶۹ تا زمان قتل‌اش در ۲۰۱۱ در لیبی حکومت می‌کرد، چگونه به او (شرعب) خیانت کرد و او را بیش از دو سال در حبس خانگی نگه داشت. او می‌گوید که خوش‌شانس بود که هم زمان با بمب‌های ناتو بر طرابلس در جریان قیام مورد حمایت غرب که به حکومت قذافی و زندگی او پایان داد، زنده ماند.

شرعب در ادامه گفت‌وگو با میدل ایست آی (MEE) از هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا انتقاد کرد؛ شخصی که از قذافی بسیار خوشایند صحبت می‌کرد.

وی افزود: کلینتون بسیار علاقه‌مند بود تا با قذافی دیدار کند. او معتقد بود که قذافی شخصیت بسیار کاریزماتیکی دارد.

اما شرعب در کتابش نوشته است که از حرف و شوخ‌طبعی کلینتون که پس از مرگ قذافی گفته بود: «ما آمدیم، ما دیدیم، او فوت کرد»، ناراحت و دلسرد شد.

شرعب گفت: این رفتار سزاوار یک زن سیاستمدار نبود. این نوعی از رفتار و لاف احمقانه است که از فردی مثل دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا توقع داریم. فکر می‌کنم او (کلینتون) بهتر از این حرف‌ها بود.

شرعب در گفت‌وگوی خود سراغ یک رهبر غربی دیگر رفت؛ تونی بلر، نخست وزیر اسبق انگلیس که به عنوان "کرکسی که بر فراز لیبی معلق است" قذافی را در آغوش گرفت.

وی در این باره توضیح داد که بلر با لیبی توافقی را انجام داد تا برای کشورش منفعتی را به همراه داشته باشد؛ سود و منفعتی که منصفانه نبود. قراردادی در خارج از طرابلس در سال ۲۰۰۴ میان هر دو رهبر انجام شد. این قرارداد روابط امنیتی و اطلاعاتی بین کشورها را تثبیت و همچنین معملات تجاری و نفتی را برای شرکت‌های انگلیسی تضمین کرد.

شرعب می‌گوید که او "هرگز به طور کامل به انگیزه‌های بلر اعتماد" نمی‌کرد، گرچه معتقد است که بلر روابط گرمی با قذافی داشت.

شرعب معتقد است که توافق‌ها و معاملات قذافی با غرب نقطه شروعی برای "سقوط قذافی" بود.

وی گفت: قذافی آدم دیگری شده بود. او دیگر آدم قابل درکی نبود. فکر می‌کرد که خودش بالاتر از هر قانون دیگری در جهان است.

به گفته شرعب، قذافی دیگر نه به توصیه‌ها گوش می‌داد و نه به اتفاقات جدی در لیبی توجهی نشان می‌داد.

شرعب از او پرسیده بود: اگر تو بمیری، چه کسی لیبی را مدیریت خواهد کرد؟

قذافی در پاسخ به او گفته بود: هیچ اهمیتی نمی‌دهم. اول خودم پس از آن همه به جهنم. هیچ اهمیتی نمی‌دهم که چه اتفاقی می‌افتد.

"نه فرشته و نه شیطان"

شرعب با این حال از کارهایی که قذافی انجام داده بود، دفاع کرد. او معتقد است که قذافی تحصیلات دختران را ترویج داد و زنان را تشویق و ترغیب کرد که وارد دانشگاه شوند و شغل‌های حرفه‌ای برای خود دست و پا کنند. و همچنین مردم از خدمات بهداشتی و سلامتی رایگان بهره‌مند شدند.

میدل ایست آی از شرعب پرسید که آیا او در حین خدمتش نسبت به "وحشی بودن رژیم قذافی" آگاه بود یا خیر.

شرعب در این خصوص پاسخ داد: هنگامی که من با او کار می‌کردم، در آن زمان هیچ چیز بدی از او ندیدم. من نمی‌گویم که قذافی یک فرشته است یا یک شیطان. فقط می‌گویم که چه اتفاقاتی بر من افتاد.

اما سوال اینجاست که اگر قذافی محبوب بود، چرا اکثر مردم در سال ۲۰۱۱ علیه او شورش کردند و چرا اکثر مردم کشته شدن او را جشن می‌گیرند؟

شرعب گفت: اگر ناتو مداخله نمی‌کرد، اکنون قذافی سر کارش بود. مردم کشته شدن او را جشن می‌گیرند زیرا فکر می‌کردند که می‌توانند آینده‌ بهتری داشته باشند.

او در کتابش نوشته است: مرگ قذافی پوچی عظیمی را با خود آورد. لیبی امروز بسیار خطرناک شده و به کشوری چندپاره و از هم گسسته بدل شده است.

شرعب در نهایت افزود: قذافی قسمتی از تاریخ است. او قسمتی از زندگی من است. نمی‌توانم آن را حذف کنم. من هرگز از کار کردن با او اظهار پشیمانی نمی‌کنم اما این پایان غم‌انگیز بود.

ناگفته‌هایی از معتمد و مشاور سابق سرهنگ قذافی
دعد شرعب در خانه‌اش در لندن

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۰۹:۰۵

هرکس فریب بخوردهمچون بالای هم خودش هم کشورش مهیا میکند

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۰:۰۳

چه سرنوشت عبرت آموزی! تحصیل ودرمان رایگان بدابری زن ومرد...چه میخواستن این مردم؟ قابل تامل

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۸:۵۳

متاسفانه مردم لیبی رو اول غربیها دراب گذاشتند بعد زیرشون رپ روشن کردند..سوختن رو حس نکردند...این روش فریب غرب وامریکا برای کشورهای در حال توسعه است...قذافی بهترین موشکها سیستم هسته ای و.و.و.و. برا لیبی فراهم کرد..اما اخرشهم خودش هم مردمش .شروع به نابودی دستاوردها کردند که فقط تحریم نباشه...عاقبت خودفروشی برا سیری شکم همینه که دیدیم

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۰:۳۸

واقعاً معمر قذافی یک شخصیت نسبتاً خوب ودل سوزبرای لیبی بود ،این را میشود از روی کارهایی که انجام داده دید...

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۱:۳۷

اشتباهات مردم جهل ونادان همینه.قذافی بهترین کشور را برایشان درست کرده بود

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۲:۱۲

این شخص صندوق اسرار قذافی میباشد شاید از اسرار امام موسی اطلاع داشته باشد . لذا وزارت امور خارجه باید دستبکار شود و از ایشان خبرهائی کسب کنند شاید وضعیت این شخص بزرگ جهان اسلام امام موسی صدر معلوم شود

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۲۱:۰۳

مستندی که ایران درست کرده بودمشخص شدکه هم دیپلماتها وهم امام موسی صدر جای دفنشان مشخصه فقط مشخص نیست چرا کسی دنبال اینکارنمیره. البته درمرز لبنان وفلسطین اشغالی

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۰۳:۵۵

خفه

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۲:۱۷

در هر جنگی نام یهود و اسرائیل میتابد و میدرخشد...

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۷:۳۹

هرجاتوطئه ونقشه های پنهان وایجادشرارت هست نام رژیم غاصب ونقشه کش بنام روباه پیراستعمارگر،انگلیس می درخشد،مهمتراین که ایران بایدازاین جعبه سیاه های پرازاطلاعات به نفع خودش بیاره واستفاده کنه که زاویه های ناپیداومخفی زیادی دارندمثل این خانم مشاورقذافی

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۲:۲۰

قذافی کشته شد مردم لیبی فریب خوردند و گرسنه شدند شرکت های نفتی غربی میلیاردها دلار سود کردند و اینده انها تامین شد و خوشحال شدند و کشور لیبی به فنا رفت و به چند قرن قبل بازگشت و این بود داستان انقلاب لیبی...

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۴:۳۹

جهان سوم همینه هیچ وقت خودشون با وضعی که لایق هستند مقایسه نمی‌کنند هیچگاه نمی گن ما چه پتانسیلی داریم و فقط بین بد و بدتر انتخاب می‌کنند ثبات در مدیریت کشور همیشه بهتر از جنگ داخلی هست اما این همه جنایت خفه شدن نخبگان کشور مرگ آزادی و نبود عدالت قابل چشم پوشی هست این خانم حتی جرات نکرد مستقیم جواب بده که نظرش راجب وحشی گری رژیم چیه . انقلاب به سمت مثبت همیشه خوبه ولی باید قبل از انقلاب برنامه آینده و اهداف و...مشخص شده باشد

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۲:۵۷

قذافی حاکم شریفی بود در زمان قذافی همه چیز ارزان بود مردمش در رفاه کامل بودن ولی خوشی زیر شکمشون زد و بدبخت شدن

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۴:۱۴

کتاب حرمسرای قذافی رو بخونید و بعد در مورد شرافت این مرد صحبت کنید.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۴:۵۸

چه حکایت آشنایی🤔😔

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۴:۳۸

نتیجه ی اعتماد مردم لیبی به غرب چیزی جز فقر و فلاکت و خون وآتش و چند پاره گی کشورشان برایشان به ارمغان نداست . این بابد مایه عبرتی باشد برای سایر مردم دنیا

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۵:۱۰

ایران باید سرزمین‌هایی که طی عهد نامه هایی ازش جدا شدن را پس بگیرد و بر جهان حکمرانی کند

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۵:۱۵

غربگرایی پدرملت لیبیرا درآوردن کشورشونو بادست خودشون نابود کردند .دیگه مثل قذافی نخاهن دید.خدا کنه مردم ایران عبرت بگیرند و گول تبلیغات شیاطین ضد بشرغربیرو نخورند

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۵:۲۵

بعضی منتقد قذافی و بعضی هم موافق قذافی هستند و همه هم حق دارند چون که هر کس از دریچه افکار و باورهای خود به موضوع فکر می کند اما فارغ از خوب و بد بودنش که در حیطه توانم برای قضاوتش نیست چه خوب مولایمان امام علی ( ع ) فرمودند که حکومت ظالم بهتر از نبودن حکومت است یعنی حکومت ظالم ممکنه به یه عده ظلم کنه ولی ظلمش عام نیست و به یه عده خاص ظلم می کنه ولی نبود حکومت منجر به مرگ و مرج میشه و همه مردم مورد ظلم و ستمی قرار می گیرند

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۶:۱۳

من تا اونجایی که خواندم همه میگن قذافی برا مملکتش خیلی خوب بوده ،از سطح رفاه گرفته،تا کمک کردن جوانان در ازدواج و وضعیت معیشت مردم،

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۰۱:۲۴

قذافی عالی بود ولی مردم لیبی نادان

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۷:۴۸

اینکه معتمد نیست آرامش دهنده شبهای دیکتاتور قذافی میباشد و آنجا چیزهایی شنیده که نقل میکند !!!!!

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۹:۱۰

سلام عاقبت اعتماد به غرب همینه این که ی عدیه ای فکر میکنن ایادی غرب بفکرحقوق بشر یا دلسوز مردمند سخت در اشتباهند انها بفکر منافع خودشونن بفکر فروش اسلحه وتهجیزات نظامی تابرای خودشون زندگی بهتری بسازند . خاک برسر حاکمان قاره اسیا که باهم متعدنیستن که اگه بودن غربی ها از گشنگی میمردن.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۲۱:۲۱

به نظرمن قذافی دیکتاتورنبودمردزرنگ باهوشی بود ملت کشورش خوشی زده بود زیردلشان بله بعدازقذافی داریم میبینیم درلیبی چه میگذردفقرتاگلوی ملت لیبی رسیده

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۲۱:۵۳

این یکی از زنهای یارو بوده ،ناکث فقط دنبال دخترای خوشکل بود

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۲۱:۵۴

واقعا اینکه گفتن آمریکا شیطان بزرگ کاملا درست.همیشه همه رو به جون هم میندازه،تکه تکه و تفرقه اندازه.حتما جنگهای داخلی سوغاتش .الان همین جنگ اوکراین،نتیجه اش چی شده همبستگی اوکراینی ها باهم.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۲۲:۱۳

البته تا قزافی بود مملکت بهتر بود الان که صاحب نداره مردم تحت فشار اقتصادی قرار دارن

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۰۰:۳۱

اگر امروز لیبی گرفتار بدبختی و سیاهی شده علتش اعتماد به غربیهاست .قذافی اگر درمقابل غربیها تعظیم نمیکرد امروز لیبی دربدبختی غوطه ور نبود .هرکسی راه قذافی را برود قبرخود را بادست خودکرده است

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۰۰:۵۵

هرکشوری با اروپاییان ودراس آمریکا نزدیک بشه عاقبتش نابودی است..

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۰۰:۵۵

صددرصد برده ی جنسی قذافی بوده و پاداش بردگی اش را با یک پست گرفته است...شک نکنید.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۰۲:۰۶

قضافی مرد شریفی بود

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۰:۵۶

وضعیت اشتعال وکساورزی و چاه های ژرف برای بدست آوردن آب در صحرا و.... کارهایی بودند که استعمارگران نمی خواستند مردم لیبی وآفریقا ازآن برخوردار باشند. این بود که با عنوان دیکتاتوری وهزاران برچسب نادرست اون رو به دست مردم خودش ساقط کردند. وبایدچقدر مردم بگردند تا آن امنیت و رفاه رو مگر در خواب ببینند.