• شنبه / ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ / ۰۰:۲۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401012010014
  • خبرنگار : 71021

نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا

نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
خنجر هخامنشی که به اصالت آن شبهه وارد شده است

موزه «گتی ویلا» در لس‌آنجلس آمریکا نمایشگاهی از آثار ایران‌باستان را درحالی برگزار کرده است که برخی باستان‌شناسان ایرانی به اصالتِ بعضی از آثار آن شُبهه وارد کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، این نمایشگاه با عنوان «ایران‌باستان، جهان کلاسیک» با نمایش حدود ۲۰۰ شی‌ء تاریخی از هخامنشیان تا ساسانیان و تمدن‌های هم‌دوره با آن‌ها در یونان و روم از ششم آوریل (چهارشنبه ۱۷ فروردین‌ماه) در موزه گتی‌ویلا در شهر لس‌آنجلس آمریکا برپا شده است. آثار به نمایش گذاشته‌شده از موزه‌های ایالات متحده آمریکا، اروپا و خاورمیانه، از جمله متروپولیتن، موسسه شرق‌شناسی شیکاگو، لوور و برلین و همچنین مجموعه‌های خصوصی گردآوری شده است.

موزه گتی ویلا برگزاری این نمایشگاه را از این منظر بااهمیت دانسته که ایران باستان، که از لحاظ تاریخی به نام «پرشیا» شناخته می‌شود، به مدت بیش از یک‌هزار سال (حدود ۵۵۰ پیش از میلاد تا ۶۵۰ پس از میلاد) بر غرب آسیا مسلط بود، با سه سلسله بومی ـ هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان ـ که امپراتوری‌هایی با ابعاد و پیچیدگی بی‌سابقه را کنترل می‌کردند. رقبای نظامی اصلی آن‌ها در آن دوران، یونانیان و رومیان باستان بودند که با این وجود، در بسیاری از جنبه‌های معماری، مذهب و فرهنگِ درباری، تبادلات فعالی با یکدیگر داشتند، همان‌طور که در آثار هنری آن‌ها نشان داده شده است.

این نمایشگاه که در سه بخشِ هخامنشیان، پس از هخامنشیان (از زمان حمله اسکندر مقدونی به ایران در حدود ۳۳۰ قبل از میلاد) و امپراتوری ساسانی برگزار شده است، قصد دارد با نمایش این گنجینه، تبادلات گسترده ایران باستان با یونان و روم را بررسی کند. آثاری که در معرض دید قرار گرفته‌اند، بیان واضحی از هویت سیاسی و فرهنگی این تمدن‌ها هستند که نشان می‌دهند چگونه هر یک از این تمدن‌های ابرقدرت تصویر خود را ساخته و بر رقبای خود چه اثرگذاری‌ای داشته‌اند.

جفری اسپایر، متصدی ارشد آثار باستانی در موزه گتی، گفته است: بسیاری از اشیاء قابل توجه ایران باستان که حدود ۱۲۰۰ سال را در بر می‌گیرند، برای نخستین بار در ایالات متحده به نمایش گذاشته شده‌اند.

تورج دریایی ـ تاریخ‌دان و استاد ایران‌شناسی دانشگاه کالیفرنیا ـ که در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه حضور داشته است، نیز با انتشار تصاویری از آثار به نمایش گذاشته‌شده اشاره کرده که برخی از آن‌ها، از جمله خنجر (آکینَکَه) زرین منسوب به اردشیر اول هخامنشی برای نخستین‌بار دیده می‌شوند.

نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا

برخی باستان‌شناسان، پژوهشگران تاریخ و زبان‌شناسان اما با توجه به نامعلوم بودن محل و زمان کشف بعضی از این آثار، از جمله خنجر طلایی هخامنشی در اصالت آن‌ها شبهه وارد کرده‌اند.

سهیل دلشاد ـ پژوهشگر خطوط باستانی ـ در حساب کاربری خود در توئیتر به کتیبه این خنجر اشاره کرده و با خوانش خطوط آن که در سه سطر و به سه خط و زبان فارسی باستان، عیلامی هخامنشی و بابلی هخامنشی است، نوشته است: «این‌که کتیبه چرا به اردشیر اول نسبت داده شده احتمالا به دلیل املای نام اردشیر در نسخه‌های عیلامی و بابلی و تفاوت این املا در کتیبه‌های اردشیر دوم باشد. از همین‌رو هنوز برای اثبات اصالت این اثر تا به دست آمدن نتایج بررسی‌های بیشتر زود است و نیازمند مطالعات دقیق‌تر است.» او همچنین یادآور شده که «غیر از چند استثناء عمده کتیبه‌های کوتاه اردشیر اول به چهار زبان نوشته شده است.»

نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا

مهرداد ملک‌زاده ـ باستان‌شناس و پژوهشگر تاریخ ـ نیز درباره خنجر منسوب به اردشیر اول هخامنشی که گفته شده است برای نخستین بار در نمایشگاه «ایران‌باستان و جهان کلاسیک» رونمایی شده است، در صفحه اینستاگرام خود نوشته است: «یک اثر جعلی دیگر هخامنشی‌گون؛ نقوش این نیام بیش از حد شلوغ و اغراق‌شده است. مقایسه کنید با تیغ و نیام نوع آکیناکس که در نقش‌برجسته بار عام تخت جمشید نقش شده و در عین پرکاری و نفاست، دارای سَبک و متانت خاصی است. به نظرم جعل‌کننده تلاش کرده هرچه عناصر نگاره‌شناختی دوره هخامنشی را می‌شناسد روی این نیام اجرا کند. خط میخی پشت آن هم بسیار ناشیانه به نظر می‌رسد.»

نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا

شروین فریدنژاد ـ تاریخ‌دان و استاد ایران‌شناسی دانشگاه فرای برلین آلمان ـ نیز در این‌باره در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشته است: «هرچند برگزارکنندگان نمایشگاه عجالتا اصالت اثر را تایید کرده‌اند، اما تا انجام بررسی‌های بیشتر و در دسترس قرار گرفتن اطلاعات و داده‌ای دقیق‌تر برای تایید جداگانه اصالت هم خنجر و هم کتیبه‌هایش باید اندکی صبر کرد.»  

به جز خنجر منسوب به اردشیر اول هخامنشی، به اصالت چند ظرف دیگر در ارتباط با دوره‌های هخامنشی و ساسانی که در این موزه به نمایش گذاشته شده، نیز شبهه وارد شده است.

نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
جام سیمین با کتیبه سلطنتی، هخامنشی، ۴۶۵–۴۲۴ قبل از میلاد از موزه هنر متروپولیتن که به اصالت کتیبه آن شبهه وارد شده است

نمایشگاه ایران‌باستان و جهان کلاسیک قرار است تا ششم اگوست برابر با ۱۷ مرداد در موزه گتی ادامه داشته باشد. گتی ویلا در سال ۲۰۱۸ مشابه چنین نمایشگاهی را برای مصر با عنوان «فراتر از نیل؛ مصر و جهان کلاسیک» برگزار کرده بود.

در ادامه تصاویری از برخی آثار به نمایش گذاشته‌شده در موزه گتی را مشاهده می‌کنید.

نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
پلاکی با نقش شیر بالدار از جنس طلا، هخامنشی، ۵۰۰–۳۳۰ قبل از میلاد، از مؤسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
کتیبه منسوب به خشایارشاه، هخامنشی، ۴۸۶–۴۶۵ قبل از میلاد. جنس سنگ آهک. از موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
نقش‌برجستۀ شیر و گاو در نبرد، هخامنشی، ۳۵۹–۳۳۸ قبل از میلاد، جنس سنگ آهک، از موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
مُهری منقش به پادشاه ایرانی در حال نبرد با سرباز یونانی، هخامنشی، حدود ۴۵۰ قبل از میلاد. موزه گتی
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
ریتون یا جامی با سر شیر از جنس نقره با تذهیب و منبت، اشکانی، حدود ۱۰۰ سال قبل از میلاد، موزه گتی
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
ریتون یا جامی با سر غزال از جنس نقره، ساسانی، ۳۰۰–۴۰۰ میلادی. از موسسه اسمیتسونیان در واشنگتن
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
کاسه نقره‌ای با نقش زن ساسانی، حدود ۳۰۰ میلادی، از موزه هنر متروپولیتن نیویورک
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
بشقاب نقره، شکار شاه و قوچ، ساسانی، حدود ۴۵۹–۴۹۶ میلادی از موزه هنر متروپولیتن نیویورک
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
بشقاب نقره با نقش هراکلس و گراز، ساسانیان، ۴۰۰-۶۰۰ میلادی، از مجموعه George Ortiz ژنو

نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا

نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
سکه‌ طلا ضرب‌شده به نقش شاپور اول، ساسانی، حدود ۲۴۰–۲۷۲ میلادی، از کلکسیون Lyle Engleson/Goldberg
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
سکه نقره با نقش میترادات دوم شاه اشکانی، ۱۲۴/۲۳–۸۸/۸۷ قبل از میلاد،  از کلکسیون Lyle Engleson/Goldberg
نمایش گنجینه بحث‌برانگیز ایران‌باستان در آمریکا
کماندار، هخامنشی، ۵۲۲–۴۸۶ قبل از میلاد، آجر لعابدار، از موزه لوور فرانسه

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۱۰:۱۵

بر به کشتی های بادبان از کف تيغ هامان زنگ خوردو کهنه و خسته کوس هامان جاودان خاموش. تيرهامان بال بشکسته

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۰:۱۳

بسیار زیبا و بجا

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۴:۵۳

سلام

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۲۱:۰۴

ایکاش این گنجینه باارزش وقیمتی که به گذشته پر افتخار ایران مربوط هست در موزه کشور عزیز خودمون بود ومردم از دیدنَش ‌لذت میبردن.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۰ ۲۳:۵۲

بهتر اونجان هم بهتر ازشون مراقبت میکنن هم که کسی بالا نمی کشه

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۴:۱۵

شنیده هات رو جار نزن

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۰۳:۰۲

هخامنشیان حکومتی ایرانی نبودن اگر بودن چرا ۷۰هزار ایرانیرو قتل وعام کردن. یهودیان برای ایرانیها تاریخ جعل میکنن چرا آثار تخت جمشید درزمان پهلوی دستکاری شده. در ضمن فارسی باستان همان زبان تاجیکی ودری هست ودر ضمن کلمه فارس رو پارس عوضی نگیرید که اصلا به هم ربطی ندارن. واقعیت را بنویسید مردم بدونن

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۵:۱۴

متاسفم برای خودمون که در خاک خودمون آنقدری اجازه تدریس و مطالعه در رابطه با نیاکانمان و اجدادمان وجود نداره و هر شخصی باتوجه به اندک مقاله ای که باب میل و گرایش‌های خودشه خونده، ادعاهاشو و القاعاتشو محکم از خود بیان میکنه باعنوان واقعیت.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۵:۳۸

زبان دری اولین بار تو ایران بوده تاجیک اون زمان بخشی از ایران بوده همه اینا متعلق به ایرانیان بوده هیچ جا و هیچ منبع معتبری درباره قتل عام ایرانیان توسط هخامنشیان ننوشته هخامنش تمدن پارسی و ایرانی بوده این ساخته ذهن معیوب پانترک است

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۶:۱۶

منم قبول دارم تاریخ ایران کلا ساختگی هستش کلمه پارس و فارس هم با هم متفاوت هستن قبول دارم مقبره کوروش یک عبادتگاه یونانی بوده قبول دارم خیلی از چیزها جعلی بوده تا ملتهای داخل ایران نتونن تاریخ و تمدن واقعی خودشون رو بدونن.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۸:۳۶

ترکی؟

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۹:۱۳

اول میگی یهودیا برای ایرانیا تاریخ جعل میکنن بعد با استناد به یکی از همون تاریخهای جعل شده یعنی قتل عام ایرانیان توس یهودیان نتیجه میگیری هخامنشیان ایرانی نبودن!!!!! واقعا که خیلی تباهی ،بیچاره اونایی که اسیرحرفای امثال تو میشن ،ضمنا وجود تاریخ صرفا با داشتن دوجین کتاب تاریخی اثبات نمیشود بلکه مهمتراز کناب تاریخی داشتن وجود داشتن آثارباستانی مربوط به آن دوره است

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۲۳:۳۷

داداش حالت خوبه؟ مطمئنی نیازی به دکتر نداری؟

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۲ ۱۳:۴۶

درود آیا شما تحت فشار و تحمیل از سوی جریانی هستین که اینگونه بدون کوچکترین دانش آماتوری نظرات تاریخی صادر میفرمایید؟! این داستان تخیلی کشتار ۷۰ هزار ایرانی کجا اومده؟! در همون مصحف قوم خود برگزیده پندار تاریخ..قوم سنگ جمع کن تاریخ...چرا به تاریخ و مهملات اونها شک و تردیدی ندارین..در کدام سند تاریخی..کتیبه ..لوح و...چنین چیزی آمده..با توجه به کامنت شما...قطعا به یکی از جریانهای ایرانستیز مثل جریلن صهیونیستی پانتورکیزم وابستگی دارین

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۰:۴۳

خب کارشناسان مابهتره به این مسئله بپردازن که چراباید فرهنگ ما سر از اونطرف دنیا دربیاره و اینجا کسی خریدار فرهنگ اصل ایرانی نیست!!! بعد واسه اصل بودن و تقلبی بحث کنند

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۱:۱۰

اینهارابه ایران میدم یکی لطفاجواب بده

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۴:۱۸

جالب بود ممنون

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۱۶:۱۷

در این آثار زنان حجاب خاص خود را دارند اما در نقاشی های غرب زدگاخ زنان دوران باستان حجاب ندارند و این اوج تحریف است

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۲۰:۵۸

سلام اینا رو ول کنید بچسبید به این که چرا خیلی از آثار و اشیائ تاریخی ما در کشور های خارجی هست و غارت و قاچاق شده اول اینکه قوانین بسیار غلط در رابطه با این موضوع هست هرچیزی که منع بشه قاچاق میشه ای کاش کسی که عرضه و پیدا کردن اشیائ تاریخی رو داره دولت بنام اون که کشف کرده و از او به نصف قیمت بخره هیچ وقت تاریخ ما غارت و قاچاق نمیشد این همه پول تو کشور ما هست یه بودجه ای هم سالانه به این کار اختصاص میافت ...

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۱ ۲۳:۰۴

چه کسی از آقا زاده ها این آثار با ارزش را از کشور خارج یا کار چاق کنی کرده که خارج کنند؟؟!!!

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۲ ۰۱:۲۵

امریکا خودش که هویت نداره مگه اینکه سرمردمش را باهویت ایران گرم کنه

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۲ ۰۴:۱۹

دلم می‌سوزد برای ادم های متوهم و حقیری که همیشه خود را کوچک می‌بینند و حسادت می‌کنند به بزرگانی که دنیا را اداره می‌کردند و ای نشان دهنده بی هنری و نا توانیست

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۲ ۰۹:۱۱

خیلی خوب با دستگاه های امروزی تراش خوردند کشف و ساخت شون مبارک باشه شمشیرش کپی باز پرنسس اف پرشیاست :)

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۲ ۱۰:۱۶

سلام روی اون خنجر خون هست شاید متوجه نشید، من به ابن کار ها علاقه زیادی دارم

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۲ ۲۱:۴۶

تفاوت های عجیب و اشتباهات نوشتاری زیادی بر روی خنجر هست و این اصلا نمیتونه اصالت اون را به اثبات برسونه متاسفانه جعلیات را گاها برای صرفا گرفتن امتیاز از ایران درست میکنند.و قطعا این خنجر جعلی هست

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۲ ۲۳:۲۳

سلام.به همه عزیزان توصیه میکنم اول اطلاعات عمومی در خور داشته باشن بعد نظر بدن.بهتون توصیه میکنم اول کتابهای بالا صدسال قدمت رو مطالعه کنین مثل شاهان ایران،تمدن هخامنشیان که اصلا توبازار نیستن.خریدو فروششون قانونی نیست.اصلا همچین خنجری وجود نداره.خنجر مورد علاقه شاهان هخامنشی اغلب از جنس نقره ومفرق بوده واز روکش طلا تزئین میشدن

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۵ ۰۳:۱۳

دوست عزیز حتی اگر هم این خنجر جعلی باشه و مال زمان هخامنشیان نباشه، حداقل اصلش وجود داشته. چون دقیقا این خنجر روی حکاکی های پارسه وجود داره. کافیه توی اینترنت یه سرچی کنید تا کتیبش رو ببینید

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۱:۲۳

حالا خیلی ها مثل چندتای پایین میگن ایرانی ها از اول و قبل حمله اعراب به ایران عرب بودن.بسی جای تاسف داره برای این افراد.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۲:۲۸

خیلی زیبا بودن ، کاش میشد پرایدمو بدم فقط یک بشقابشو بگیرم 🙏🙏🙏🌹❤️

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۳:۰۶

عیلامی وبابلی هخامنشی؟؟؟؟؟!!!!!!خنده دار هست...بابلی وعیلامی قبلتر از هخامنشیان هست..وزبان فارسی باستان هم نداریم..همه عیلامی وبابلی هست...

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۳:۵۴

متاسفانه مثل همیشه دشمنان داخلی تاریخ باشکوه و با عزت ما ایرانی ها بر تبل مخالفت میکوبند که آثار تاریخی بجای مانده از بزرگان ایران زمین را جعلی جلوه بدهند تا با فریب افکار عمومی مانع از علاقه مندی مردم ایران نسبت به تاریخ باشکوه و با عزت قبل از اسلام بشوند که مبادا تاج و تخت جعلی و غیر ایرانی خودشان به خطر بیوفتد اما از آثار مصر و یونان و روم دیگر کشورها حسابی تبلیغ میکنند لعنت خداوند متعال بر دشمنان تاریخ باشکوه و با عزت ایران زمین و در نهایت زنده باد اسلام و اسلام پاک و واقعی

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۱۴:۳۵

من از مسئولین محترم مربوطه معذرت خواهی میکنم اخه آدم بعضی وقتا یک رفتار و حرفها در مورد تاریخ ایران میشنوه که باعث دلخوری و ناراحتی میشه و آدم ناخواسته از کوره در میره و حرفهایی میزنه که نباید بزنه

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۲۳ ۲۱:۲۴

ازشکل ونقشهای زیادحکاکی شده وتازگی خنجرمشخصه قلابییه.