• سه‌شنبه / ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ / ۱۰:۵۳
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1401061511630
  • خبرنگار : 50184

همه مضرات و فواید "دویدن"

همه مضرات و فواید "دویدن"

ایسنا/کرمانشاه پزشک هیات پزشکی ورزشی کرمانشاه گفت: اگر برخی از اصول را رعایت نکنیم، دویدن نه تنها برای بدن مفید نیست، بلکه آسیب های زیادی را هم به آن وارد می کند.  

دکتر تورج خدیری در گفت و گو با ایسنا، به تشریح مهمترین نکات کلیدی برای دویدن پرداخت و اظهار کرد: از زمان‌های دور تاکنون ورزش دو به عنوان مادر ورزش‌ها شناخته شده و افراد زیادی هم در خصوص فواید بسیار این ورزش صحبت می‌کنند.

وی ادامه داد: در برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی علاقه به رشته دو بین مردم بسیار زیاد است، بگونه ای که در تمام فصول و زمان ها در حال انجام این ورزش هستند.

این پزشک ورزشی در ادامه از مهمترین فواید و مضرات این رشته ورزشی گفت و افزود: دویدن می تواند سلامت جسمانی را به افراد هدیه بدهد، چرا که از جمله ورزش های هوازی می باشد که برای سلامتی قلب و عروق افراد مفید است.

وی یادآور شد: طبق تحقیقات به عمل آمده، هر فرد می تواند روزانه بین پنج تا 10 دقیقه ورزش دو را با سرعت متوسط شش مایل در ساعت (9.5 کیلومتر در ساعت) انجام دهد تا میزان خطر ابتلا به سرطان ها، مرگ و میر، سکته های قلبی و بیماریهای مغز و اعصاب مانند پارکینسون و آلزایمر در او بسیار کاهش پیدا کند.

خدیری اضافه کرد: برخی دیگر از مقالات هستند که حدود 2.5 ساعت دویدن در هفته( پنج روز هفته و  هر روز به مدت 30 دقیقه ) را توصیه می کنند تا سلامتی ورزشکاران ارتقاء پیدا کند.

وی با بیان اینکه دویدن باعث تقویت استخوان ها، مفاصل و عضلات بدن می شود، عنوان کرد: با این حال دویدن بیش از حد اثرات منفی زیادی را برای ورزشکار به دنبال دارد، بگونه ای که کل منابع تغذیه ای که در عضلات نهفته شده تخلیه می شود و به جای عضله سازی، عضلات ضعیف و آسیب دیده می شوند، تا جایی که تاندون ها، کف پا، عضلات و زانوها دچار آسیب دیدگی خواهد شد.

این پزشک ورزشی یادآورشد: البته عده ای معتقدند که کلا  دویدن برای زانوها مضر است، اما اینطور هم نیست و مقالات  علمی مختلفی تاکنون در این رابطه منتشر شده که هرکدام از آنها نتایج متفاوتی را در مورد اثرات دویدن ارائه داده اند. برای نمونه تحقیقی وجود دارد که در آن نشان داده افراد 21 ساله ای که هر روز بصورت منظم برنامه دویدن دارند، دو برابر کمتر از دیگران دچار آرتروز زانو می شوند.

وی به اثرات دویدن روی وزن افراد هم اشاره کرد و گفت: دویدن باعث ایجاد یک حس شادی و نشاط در فرد شده و همین مسئله باعث می شود که پس از انجام تمرین اشتهای زیادی پیدا کند، بنابراین اگر این افراد بین دویدن و رژیم غذایی خود یک تعادل ایجاد نکنند، دچار اضافه وزن خواهند شد.

خدیری از احتمال دچار شدن به خطر استرس فراکچرها در افراد بویژه در سالمندان دونده هم خبر داد و افزود: گاها افرادی که دارای سن بالا هستند، به دلیل فشار مضاعفی که به استخوان هایشان وارد می شود، بدون هیچ گونه ضربه ای استخوان هایشان دچار شکستگی می شود که به آن استرس فراکچر می گویند، البته این مسئله بیشتر به دلیل عدم رعایت اصول و نداشتن دانش و مهارت دویدن برای افراد بوجود می آید.

وی با بیان اینکه دویدن فواید روحی و روانی زیادی هم برای افراد دارد، عنوان کرد: دویدن بویژه در محیط آزاد و طبیعت استرس فرد را کاهش می دهد و مقالات علمی هم که در این رابطه و جود دارد، توصیه می کنند که دویدن در فضای طبیعت و پارک ها انجام شود و فرد ورزشکار هم هر بار مسیر دویدن خود را تغییر دهد تا دچار خستگی نشود.

به گفته این پزشک ورزشی، دویدن در تنظیم خواب فرد نیز تاثیر دارد و کمک می کند تا فرد خواب راحت تری داشته باشد.

وی با تاکید براینکه میزان دویدن در افراد مختلف باید متفاوت باشد، عنوان کرد: کسی که در این ورزش مبتدی است، نباید فشار مضاعفی به خود وارد کند، چراکه دچار آسیب دیدگی های متعددی خواهد شد. بنابراین دویدن باید طبق برنامه باشد و افراد بویژه افراد مبتدی برای خود یک برنامه هفتگی تنظیم کنند، بگونه ای که ابتدا با سرعت کم و مدت زمان کمتری این ورزش را انجام دهند و بعد به مرور آن را افزایش دهند.

خدیری  در ادامه این نکته را هم متذکر شد، افرادی که تنها ورزش دویدن را انجام می دهند، به مرور دچار عدم تعادل در عضلات خود می شوند، چراکه در این ورزش بیشترین فشار به عضلات پایین تنه وارد می شود و بالا تنه فشار کمتری می بیند، بنابراین ضروری است که ورزشکاران در کنار این ورزش، یک برنامه کراس ترینینگ و یا ورزش های قدرتی را نیز انجام دهند.

وی در ادامه درخصوص مهمترین ساعت برای دویدن هم گفت: زمان انجام ورزش دو بنا به شرایط آب و هوایی هر منطقه برای افراد مختلف متفاوت است، اما مسئله مهم نوع پوشش برای افراد است که باید متناسب با شرایط آب و هوایی باشد. از طرفی افرادی که می خواهند زیر افتاب تمرین کنند، باید مایعات بیشتری مصرف کرده و از کرم های ضد آفتاب یا کلاه لبه دار استفاده کنند تا در معرض سرطان های پوستی قرار نگیرند.

این پزشک ورزشی با بیان اینکه کفش دونده بسیار مهم است، عنوان کرد: کفه کفشی که برای دو انتخاب می شود باید بگونه ای باشد که کمترین فشار و نیرو را به زانوها وارد می کند.

وی با تاکید براینکه ورزشکاران قبل از شروع به دویدن باید مراحل گرم کردن را به خوبی انجام دهند، یادآورشد: گرفتن گردن رو به جلو و یا شل گرفتن آن حین دویدن هم برای ورزشکاران خطرناک است و اگر فرد دونده در حین دویدن متوجه شد که فشار مضاعفی به یک ناحیه از بدنش وارد می شود، باید ورزش کردن خود را متوقف کند.

خدیری ادامه داد: نوشیدن مایعات حین دویدن هم یک اصل مهم است که ورزشکاران باید حتما آن را رعایت کنند.

وی اظهار کرد: همچنین افراد سالمندی که قصد دارند ورزش دویدن را شروع کنند، پیش از اقدام به این کار باید یک دوره چکاپ کامل را انجام دهند و از سلامت قلبی و عروقی و زانوها و کمر خود مطمئن شوند.

انتهای پیام    

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha