• دوشنبه / ۱۸ مهر ۱۴۰۱ / ۰۷:۳۹
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1401071808673
  • خبرنگار : 50416

قیمت پایین کشمش؛ گلایه ادامه‌دار باغداران ملایری

قیمت پایین کشمش؛ گلایه ادامه‌دار باغداران ملایری

ایسنا/همدان شهریور اینجا رنگ و بوی دیگری دارد. اراک را که پشت سر بگذاری پس از طی حدود ۸۰ کیلومتر، به شهر زنگنه می رسی؛ شهری که آلبالوهایش زبانزد منطقه و کشور است. سرخی آلبالوهای ناب زنگنه و لواشک های ترش و ملس این شهر، رنگ و لعابی خاص به ملایر بخشیده اما این تنها بخشی از ماجراست.

راهت را که از همانجا به سمت ملایر ادامه دهی، در هر سوی جاده، سفره هایی را می بینی که به وسعت دست های بخشنده و پینه بسته باغداران در حاشیه جاده پهن شده و خوشه هایی زرین بر روی آنها، همچون الماس در صدف می درخشند. اینجا شهر جهانی انگور است. بوی انگور، تیزاب و آب انگوری که بر روی شعله های آتش می جوشد، به رنگ آسمان این دیار تازگی و زندگی بخشیده است.

اینجا از ابتدای شهریورماه همه باغداران و خانواده هایشان در تکاپوی برداشت محصولی هستند که برای به ثمر رسیدن آن، یک سال خواسته ها و آرزوهایشان را مشق کردند تا در زمان برداشت و فروش محصول با حاصل دسترنجشان، به برخی از این آرزوها برسند.

البته زمان برداشت محصول نیز زمانی پرکار برای باغداران است؛ برداشت انگور، تیزاب زدن به آن و پهن کردن، نگهبانی های شبانه کنار سبزه ها و پخت شیره بخش کوچکی از تلاش های شبانه روزی یک باغدار در نخستین ماه پرکار پاییز است.

اما پای درد و دل هایشان که بنشینی گلایه هایی شنیدنی دارند، از قیمت پایین کشمشی که تا در کیسه برود، دست های بسیاری پینه بسته و موهای بسیاری سپید شده است.

به هر یک از درختان انگور که می نگرند ترس و دلهره ای عجیب در وجودشان رخنه می کند، از بی آبی و خشکسالی که ممکن است تا چند صباح دیگر از باغ همسایه، مهمان ناخوانده باغ آنها شود.

از چاه های آبی که دیگر رمقی برایشان نمانده و از آفت هایی که شیره جان درختانشان را نشانه گرفته است.

قیمت پایین کشمش؛ گلایه ادامه‌دار باغداران ملایری

به گفته مدیر جهادکشاورزی شهرستان ملایر، ۱۰ هزار و ۸۲۶ هکتار از سطح زیرکشت باغات این شهرستان، انگور است که از این میزان، ۱۰ هزار و ۶۱۶ هکتار بارور و ۲۱۰ هکتار غیربارور است.

سیدمهدی میرباقری با بیان اینکه به طور متوسط ۲۴ تن انگور از هر هکتار برداشت می شود، پیش‌بینی کرد که امسال ۲۵۴ هزار و ۸۷۴ تن انگور از باغات شهرستان برداشت شود.

وی با بیان اینکه ۷۷ درصد از انگور ملایر به انواع کشمش از جمله آفتابی تیزابی، آفتابی غیرتیزابی، آفتابی دانه دار، کشمش کالیفرنیا و سایه خشک تبدیل می‌شود، گفت: ۱۰ درصد انگور تولیدی شهرستان نیز به شیره انگور، دو درصد به آبغوره، سه درصد به سرکه و باسلوق تبدیل و هشت درصد هم برای مصرف تازه خوری به بازار عرضه می شود.

ما باغداران هیچ وقت نتوانستیم برای محصول خود قیمت تعیین کنیم

محمد غفاری، یکی از باغداران ملایری است که طی سال های ۹۲ و ۹۵ عنوان باغدار نمونه را کسب کرده و در حال حاضر دو هکتار باغ داربستی در ملایر دارد که علاوه بر ۱۱ رقم انگور سنتی ملایر، ۱۵ رقم سرشاخه کاری توسط ایستگاه تحقیقات انگور شهرستان ملایر در باغ او کشت شده و در مجموع ۲۷ رقم انگور در این باغ موجود است.

به گفته غفاری، حدود ۷۰ تا ۸۰ تن انگور از هر هکتار این باغ برداشت می شود اما طی سال های اخیر به علت تغییرات اقلیم، سرمازدگی و خشکسالی میزان برداشت این باغ به نسبت قبل کاهش یافته است.

وی تصریح کرد: سال زراعی ۱۴۰۰-۱۴۰۱، به علت کاهش شدید بارندگی و خشکسالی، نه تنها باغداران ملایری بلکه همه باغداران در سطح کشور با مشکل کاهش محصول مواجه شدند.

غفاری فروش محصول را یکی از چالش های جدی باغداران ملایری دانست و افزود: از زمانی که به یاد دارم و باغدار بودم، ما باغداران هیچ وقت نتوانستیم برای محصول خود قیمت تعیین کنیم.

قیمت پایین کشمش؛ گلایه ادامه‌دار باغداران ملایری

باغدار؛ مطیع امر صادرکننده

وی به ۱۲ هزار هکتار باغ انگور در ملایر اشاره و تصریح کرد: اگر در هر هکتار یک خانواده مشغول به کار باشند، ۱۲ هزار خانوار در شهرستان برای سودآوری ۶۰ کارخانه تلاش می کنند. قیمت کشمش را کارخانه داران و صادرکنندگان تعیین می کنند، پس باغداران مطیع امر صادرکننده اند.

این باغدار با تأکید بر اینکه باید ارگان یا نهادی برای تعیین قیمت کشمش وجود داشته باشد، گفت: کارخانه داران در اتاق دربسته و بدون حضور باغدار قیمت کشمش را تعیین می کنند و باغدار هیچ نقشی در تعیین قیمت ندارد.

گرانی سموم کشاورزی و خشک شدن بسیاری از باغات روستای جوزان

یکی دیگر از باغداران دره جوزان ملایر انگور را تنها محصول روستای جوزان دانست و گفت: تقریباً همه اهالی این روستا و روستاهای دره جوزان به کار باغداری مشغول بوده و از این طریق امرار معاش می کنند.

حسین نصیری فروش کشمش را بزرگترین مشکل باغداران دانست و مطرح کرد: ما باغداران از ابتدای بهار تا ماه مهر با مشکلات بسیار از جمله گرانی کودها و نهاده های کشاورزی باغ را به ثمر می رسانیم اما در آخر این کارخانه دار و برخی دلالان هستند که به سود می رسند.

وی کم آبی و خشکسالی را یکی دیگر از مشکلات باغداران برشمرد و افزود: در حال حاضر باغات دره جوزان دچار آفات شده و به علت قیمت بالای سم این آفات، بسیاری از باغداران توانایی خرید آنها را ندارند و باغهایشان خشک شده است.

قیمت پایین کشمش؛ گلایه ادامه‌دار باغداران ملایری

عرضه و تقاضا قیمت را مشخص می کند

مدیرعامل کارخانه کشمش یاقوت ناب پارس نیز با سابقه بیش از ۱۵ سال کار در حوزه تولید و صادرات کشمش و کسب عنوان صادرکننده نمونه استان طی هفت سال متوالی، اظهار کرد: این سه مجموعه کارخانه، برای ۶۰ نفر به طور مستقیم و ۲۰۰ نفر به طور غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده است.

حسین ابراهیم‌خانی در گفت‌وگو با ایسنا، ادامه داد: این شرکت به کشورهای اروپایی از جمله فرانسه، ایتالیا، لهستان، رومانی، مجارستان، صربستان، لیتوانی، روسیه و اوکراین کشمش صادر می کند.

وی تولید و صادرات این کارخانه را سالانه حدود ۶۰۰۰ تن دانست و گفت: متأسفانه باغداران گمان می کنند که کارخانه دار کشمش فله را ارزان از آنها خریداری می کند و گران می فروشد در حالیکه عرضه و تقاضا قیمت را مشخص می کند.

به علت تورم سالانه و افزایش چند برابری هزینه ها، بازار اروپا را از دست دادیم

به گفته ابراهیم‌خانی، قیمت تمام شده کشمش ایران به علت بازار رقابتی باید از قیمت تمام شده این محصول در کشورهای دیگر تولیدکننده کشمش از جمله ترکیه و ازبکستان، کمتر یا نزدیک به آنها باشد.

وی بیان کرد: به علت تورم سالانه و افزایش چند برابری هزینه های تولیدکنندگان و باغداران، قیمت تمام شده کشمش ایران به نسبت کشورهای دیگر تولیدکننده از جمله ترکیه، هند، شیلی، ازبکستان و آمریکا طی سال های اخیر افزایش یافته است و به همین علت بازار اروپا را از دست دادیم.

به گفته این تولیدکننده، با اینکه در حال حاضر برداشت انگور از بسیاری باغات به اتمام رسیده، هنوز قیمت ثابتی برای خرید فله مشخص نشده و پیگیری برای قیمت‌گذاری این محصول از سوی دولت، سازمان جهادکشاورزی و اتاق بازرگانی انجام نشده است.

قیمت پایین کشمش؛ گلایه ادامه‌دار باغداران ملایری

کشمش کالای لوکس و صادراتی است

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: خرید تضمینی ویژه کالاهای اساسی و استراتژیک مانند گندم است و قیمت آن هر ساله توسط شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی مشخص می شود.

به گفته حجت‌الاسلام احد آزادیخواه، این شورا متشکل از وزیر جهادکشاورزی، نمایندگان مجلس، نمایندگانی از کشاورزان و تشکل های کشاورزی است.

وی با تأکید بر اینکه کشمش جزء کالاهای لوکس و صادراتی محسوب می شود و کالای استراتژیک و اساسی نیست، ادامه داد: عمده کشمش ملایر به کشورهایی از جمله اوکراین و روسیه صادر می شود و خرید این محصول حمایتی است نه تضمینی.

به دنبال تعیین قیمت کشمش در شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی هستیم

وی مطرح کرد: سال گذشته منطقی در شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی ایجاد کردیم که محصولات غیراستراتژیک کشاورزی نیز در این شورا تعیین تکلیف و قیمت گذاری شوند و کشمش سال قبل هم در همین شورا قیمت گذاری شد. امسال هم درصدد هستیم قیمت کشمش در شورای تعیین قیمت محصولات کشاورزی، تعیین شود.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با تأکید بر اینکه محصول امسال کمتر از سال گذشته است بنابراین قیمت کشمش باید بالاتر از آنچه در بازار هست، باشد، به باغداران اطمینان داد که طی روزهای آینده این محصول کشاورزی در شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی تعیین قیمت شود.

به گزارش ایسنا، در پایان امید است با تدبیر ویژه مسئولان ذی ربط و کمک و همکاری تولیدکنندگان، در کنار تقویت گسترش صادرات این محصول و ایجاد سود پایدار برای صادرکنندگان، کشاورزان و باغدارانی که حق بزرگی به گردن این ملت و کشور دارند، به سودی واقعی به اندازه زحمات و تلاش های شبانه روزیشان برسند تا شهر جهانی انگور بیش از پیش خانه ای امن و پرسود برای این قشر زحمت کش باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha