• دوشنبه / ۱۹ دی ۱۴۰۱ / ۰۹:۲۱
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401101912092
  • خبرنگار : 71021

گزارش عوامل اجرایی سد چم‌شیر و باستان‌شناسان

باستان‌شناسان در سد «چم‌شیر» تیشه‌ها را زمین گذاشتند

 باستان‌شناسان در سد «چم‌شیر» تیشه‌ها را زمین گذاشتند
عکس‌ها از سمیه حسنلو، خبرنگار ایسنا

کار باستان‌شناسان در سد «چم‌شیر» تمام شد. سد قرار است تا هفته آینده آبگیری شود. باستان‌شناسان پس از ۴۰ روز کاوش می‌گویند دو سکه مسی ایلخانی فاخرترین اثری بوده که یافته‌اند.

به گزارش ایسنا، با وجود اعلام مخالفت صریح رییس سازمان محیط زیست و معاون میراث فرهنگی در هفته‌های اخیر با آبگیری سد چم‌شیر، اما محمدرضا فاضل، معاون اجرایی سد و نیروگاه چم‌شیر گفت که این سد با مجوز هیأت دولت و سازمان‌های میراث فرهنگی و محیط زیست ساخته شده است.

درحالی که شمارش معکوس برای آبگیری در سد چم‌شیر آغاز شده و زمانی تا غرق شدن محوطه‌های باستانی باقی نمانده است، فاضل در جمع خبرنگاران میراث فرهنگی به بازخوانی مجوزهایی که در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود از سوی دو سازمان محیط زیست و میراث فرهنگی در موافقت با اجرای پروژه چرمشیر داده شده است پرداخت و یادآور شد: نزدیک به ۳۰ سال است که کار مطالعاتی در این منطقه انجام شده است. این سد ساخته می‌شود تا آورده سه ماهه رودخانه «زهره» را ذخیره کند و آب را با کیفیت بالاتر آب به مناطق پایین‌تر انتقال دهد. در واقع، هدف از ساختن این سد ذخیره آب حاصل از بارندگی و انتقال آب با کیفیت و تأمین نیاز آب مناطق پایین دست برای کشاورزی و سپس تامین برق و برای آبزیان و گردشگری است.

او اضافه کرد: درحال حاضر امکان مدیریت حجم زیادی از آب که در طول دو سه ماه زمستان وارد رودخانه زهره می‌شود، وجود ندارد. در واقع سد سازه عظیمی است که جلوی سیلاب‌ها و حجم زیاد آب را خواهد گرفت و با کیفیت بالاتر به مناطق پایین دست هدایت خواهد کرد. هدف دیگر ساخت این سد تولید برق به میزان ۴۸۲ گیگاوات ساعت در سال است که با احتساب قیمت برق در بازار آزاد صادرات، تقریبا سالی ۶۰ و ۶۵ میلیارد دلار درآمد از برق سد چم‌شیر تولید خواهد شد.

فاضل برخلاف نظر کارشناسان محیط زیست درباره شور شدن آب رودخانه زهره با آبگیری آن، تاکید کرد:  به استناد گزارش کارشناسان در طول ۳۰ سال گذشته احداث سد چم‌شیر موجب بهبود کیفیت آب رودخانه زهره می‌شود، از دیگر نتایج مطالعات کارشناسان این بوده که در دراز مدت شاهد انحلال وسیع در سازنده مخزن نخواهیم بود. علاوه‌بر این، گزارش کارشناسان تاکید می‌کند که در مخزن سد چم‌شیر هیچ رخ‌نمون برون‌زد و یا گنبد نمکی وجود ندارد که بر اثر آبگیری و بالا آمدن تراز آب، حل شود و کیفیت آب را پایین آورد.

معاون اجرایی سد و نیروگاه چم‌شیر در ادامه گفت: سال ۱۳۷۷، یعنی حدود ۱۲ سال پیش از آغاز این پروژه توافق‌نامه‌ای با شرکت نفت امضا شد که بر این اساس اعلام شد در این محل سد ایجاد خواهد شد. همچنین آمار چاه‌هایی که در مخزن پلمب باید شوند مشخص شد. مجوزهایی نیز از سازمان‌های محیط زیست و میراث فرهنگی دریافت شده است. ما از سازمان محیط زیست سال ۱۳۸۸ مجوزی دریافت کردیم که عملیات احداث سد چم‌شیر در تنگه چم‌شیر را مورد تایید قرار می‌دهد و الزاماتی را نیز تعیین می‌کند.

او افزود: ما تاکنون ۲۶ جلد گزارش برای محیط زیست فرستاده‌ایم، یعنی هر سه ماه یک بار این گزارش‌ها ارسال شده است و آن‌ها کاملا در جریان کار قرار داشتند.

 باستان‌شناسان در سد «چم‌شیر» تیشه‌ها را زمین گذاشتند

فاضل سپس گفت: اولین اقدام ما با سازمان میراث فرهنگی و پژوهشگاه باستان‌شناسی به سال ۱۳۸۹ برمی‌گردد، در آن سال بررسی‌های اولیه و قراردادی بسته می‌شود تا بررسی و شناسایی اولیه صورت گیرد، عده‌ای از باستان‌شناسان پژوهشکده باستان‌شناسی به منطقه چم‌شیر می‌آیند و سپس تایید می‌شود که مشکلی از بابت اجرای پروژه سد نیست. در واقع میراث فرهنگی به صراحت اعلام می‌کند که با اجرای پروژه سد چم‌شیر موافق است. دو دوره در این محوطه کاوش انجام می‌شود که اخیراً نیز یک تیم ۸۰ نفره با قراردادی به میزان ۶ میلیارد تومان به مدت حدود ۲ ماه کاوش در این منطقه را ادامه می‌دهد. با این شرایط انتظار داریم هیچ مسأله‌ میراث فرهنگی در حوزه آبگیری سد چم‌شیر باقی نماند.

معاون اجرایی سد و نیروگاه چم‌شیر درباره جزئیات بیشتر مجوزی که میراث فرهنگی صادر کرده است، گفت: آقای میراسکندری، رییس وقت پژوهشکده باستان‌شناسی در سال ۱۳۹۰ در نامه‌ای به مجری طرح نوشته است «با توجه به بلامانع بودن آبگیری سد مذکور دستور فرمایید نسبت به تسویه حساب نهایی به شماره حساب … اقدام شود.» بر این اساس آبگیری سد بلامانع اعلام شده است و ما هم هیچ ممانعتی برای کاوش‌های نجات‌بخشی باستان‌شناسی نداشتیم و همه نوع همکاری نیز انجام شده است.

فرزاد مافی، مشاور باستان‌شناسی و میراث فرهنگی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران که در این نشست خبری حضور داشت، برای تکمیل این توضیحات اظهار کرد: برای سد چم‌شیر اولین مکاتبه رسمی با سازمان و پژوهشگاه میراث فرهنگی سال ۱۳۹۰ انجام شد. سال ۱۳۹۱ تیم باستان‌شناس از طریق پژوهشگاه به این منطقه آمدند و بررسی‌های اولیه را انجام دادند، تعدادی محوطه باستانی، شناسایی شد که با استناد به این مطالعات، آن نامه پژوهشکده نوشته شده است. در واقع آن نامه، مجوز آبگیری نیست، بلکه مجوز ساخت سد است.

او با بیان این‌که چم‌شیر نخستین سد در کشور است که مطالعات باستان‌شناسی در آن در چهار مرحله (بررسی و شناسایی باستان‌شناسی، بررسی تکمیلی و گمانه‌زنی و دو مرحله کاوش نجات‌بخشی باستان‌شناسی) انجام شده است، افزود: باستان‌شناسان پژوهشگاه میراث فرهنگی سال ۹۵ گمانه‌زنی و کاوش‌های اولیه را انجام دادند. سال ۹۷ نیز قرارداد انجام کاوش در ۳۰ محوطه باستانی با تأمین بودجه‌ای بالغ بر ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان بسته شد. تیم کاوش با مدیریت آقایان شهرام زارع و به سرپرستی تعدادی از باستان‌شناسان طبق قرارداد کار را شروع کردند. با آن بودجه، ۹ محوطه را کاوش کردند و  ۲۱ محوطه دیگر باقی ماند که طرح توجیهی برای آن ارائه کردند و ما پذیرفتیم و اعلام شد که بر همان اساس، امسال برای ادامه کاوش‌های باستانی در ۲۱ محوطه قرارداد بسته شد.

مافی در پاسخ به این سوالی درباره اشتباه احتمالی در برآورد هزینه و تامین اعتبار موردنیاز برای کاوش در ۳۰ محوطه، اظهار کرد: هر مبلغی که پژوهشگاه میراث فرهنگی برای کاوش‌های باستان شناسی به ما اعلام می‌کرد مکلف به پرداخت آن بودیم شرکت توسعه و منابع آب ایران از نظر قانونی مکلف است مطالعات میراث فرهنگی در حوضه سدها را تامین مالی کند، غیر از این ما یک مسؤولیت اجتماعی داریم که اگر میراث فرهنگی به سراغمان نمی‌آمد، ما همانند سد «سیمره» خودمان از میراث فرهنگی می‌خواستیم که مطالعه را انجام دهد و اما و اگری هم برای تامین بودجه مورد نیاز نداشتیم.

 باستان‌شناسان در سد «چم‌شیر» تیشه‌ها را زمین گذاشتند

محمد حسین عزیزی خرانقی، عضو هیأت علمی پژوهشکده باستان‌شناسی و مدیر و ناظر کاوش‌های نجات‌بخشی سد چم‌شیر نیز در این نشست خبری که در محل سد چم‌شیر برگزار شد، درباره نتیجه کاوش‌های صورت گرفته و دلیل تعلل در کاوش‌ها با توجه به این‌که مطالعات در سال ۱۳۹۰ انجام شده، اما اولین دور کاوش‌ها سال ۱۳۹۷ صورت گرفته و حالا که سد در آستانه آبگیری است، ۲۱ محوطه در دوماه کاوش می‌شود، توضیح داد: پس از گمانه‌زنی در سال ۱۳۹۵ از سوی آقایان زارع و عطایی ۳۰ محوطه حائز اهمیت فرهنگی برای کاوش اعلام شد. کاوش‌ها از ۱۳۹۷ آغاز شد و تا ۱۳۹۹ ادامه داشت که ۹ محوطه کاوش شد.

او ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ با توجه به فشاری که برای اتمام پروژه سد چم‌شیر وارد شد، پژوهشگاه میراث فرهنگی با وزارت نیرو قراردادی را بست که ۲۱ محوطه باقیمانده را کاوش کند. بر این اساس ۱۸ تیم کاوش همزمان در ۲۱ محوطه مستقر شده‌اند که این پروژه از آذرماه ۱۴۰۱ آغاز شد. کار بسیار سخت بود؛ چرا که منطقه در نقطه دور افتاده واقع شده که امکانات محدودی دارد. اکنون ما در مرحله پایان کاوش‌ها هستیم فقط نقشه‌برداری و عکس‌های هوایی و کار روی چند محوطه محدود تا بالا آمدن آب، باقی مانده است.

ناظر کاوش‌های نجات‌بخشی سد چم‌شیر افزود: این کاوش‌ها در سه مسیر انجام شده است. بیشتر محوطه‌ها نیمه یکجانشین و کوچ‌نشین بودند و فقط یک یا دو رج سنگ مشاهده شده است، همراه با سفال‌های ساده که شاخص نبودند. چند محوطه خوب باستانی نیز داشتیم، خوب به این معنی که بقایای معماری و یافته‌های قابل تاریخ‌گذاری با کاربری مشخص، یافته شده باشد.

او اضافه کرد: ۵ محوطه نیز یافته‌های معماری قابل توجه داشته که با بقیه محوطه ها فرق دارد محوطه‌های سنگ‌چین با ملات گچ قدمت بیشتر محوطه‌ها به دوره میانی اسلامی برمی‌گردد. همچنین دو سکه ایلخانی پیدا شده است. بیشتر سفال‌های پیدا شده نیز به قرون اولیه و میانه اسلامی بر می‌گردد.

عزیزی خرانقی درباره آثار شاخص پیدا شده در حوزه آبگیر سد چم شیر با توجه به اظهارات برخی از باستان‌شناسان که قبلاً در این محوطه کاوش کرده‌اند و به سازه‌های ساسانی اشاره‌ای داشته‌اند، گفت: در حال حاضر فقط یک محوطه شاخص مربوط به دوره عیلامی در حال کاوش است که آقای مرتضی حصاری، مسؤولیت آن را بر عهده دارد و تنها تپه باستانی این حوضه به شمار می‌آید. این محوطه در انتهای مخزن قرار گرفته که با توجه به تراز آبگیری با تأخیر زیر آب می‌رود.

او در پاسخ به این سوال که چرا ۱۴۰ محوطه شناسایی شده کامل کاوش نشده‌اند و آیا در این مورد تعلل و یا کوتاهی صورت گرفته است، اظهار کرد: همه محوطه‌ها قابلیت کاوش و بررسی را نداشتند، نیمی از این محوطه و گورستان اسلامی هستند.

مافی، مشاور باستان‌شناسی و میراث فرهنگی شرکت توسعه منابع آب و نیرو گفت: دقتی که به لحاظ کاوش‌های باستان‌شناسی در محوطه‌های چم‌شیر صورت گرفته مثال‌زدنی است با این دقتی که حوضه این سد بررسی شده اگر بقیه سدها نیز بررسی می‌شود تعداد محوطه‌های باستانی حتماً افزایش می‌یافت.

او ادامه داد: این ۳۰ محوطه در ادامه گمانه‌زنی‌های سال ۱۳۹۵ است و تشخیص باستان‌شناسان این بود که ۳۰ محوطه از ۱۴۰ محوطه قابلیت کاوش داشته است.

عزیزی خرانقی، مدیر و ناظر کاوش‌های نجات‌بخشی سد چم شیر درباره تعلل‌های صورت گرفته در کاوش‌ها بیان کرد: تغییر پی در پی مدیریت پژوهشگاه میراث فرهنگی فرهنگی و پژوهشکده باستان‌شناسی می‌تواند یکی از دلایل آن باشد.

او همچنین درباره اشیای تاریخی یافته شده تاکنون از کاوش‌ها، اظهار کرد: همه اشیاء یافت شده از ۲۱ محوطه به امین اموال آثار تاریخی در استان کهگیلویه و بویراحمد تحویل داده شد که بیشترین آثار خرده سفال بودند، علاوه‌بر آن دو سکه مسی ایلخانی یک سنگ قبر هم در گذشته پیدا شده بود که به میراث فرهنگی شهرستان گچساران تحویل داده شد.

در ادامه این سوال مطرح شد که چرا کاوش‌های ۹ محوطه سه سال طول کشید، در حالی که ۲۱ محوطه از آذر تا دی‌ماه کاوش می‌شود به نظر می‌رسد این اتفاق با توجه به فشاری که برای آبگیری سد وجود دارد بیشتر برای توجیه در افکار عمومی صورت گرفته است که فاضل معاون اجرایی سد و نیروگاه چم شیر در پاسخ به این پرسش اظهار کرد: بر اساس قراردادهای که با پژوهشگاه میراث فرهنگی بسته شده است گروه باستان‌شناسی در سال ۱۳۹۷ حدود ۸ محوطه را کاوش کردند، درحالی که برای کاوش ۲۱ محوطه حدود ۸۰ کارشناس به غیر از کارگران ۲۱ محوطه را کاوش می‌کردند. در واقع در مدت محدود از آذر تا دی ماه ۱۴۰۱ حدود ۲۵ درصد ظرفیت باستان‌شناسان کشور در سد چم‌شیر به کار گرفته شد.

عزیزی خرانقی، مدیر و ناظر کاوش‌های نجات‌بخشی سد چم‌شیر اضافه کرد: در این مدت محوطه ها از، ۴۰۰ تا ۶۰۰ متر مربع کاوش شده‌اند.

 باستان‌شناسان در سد «چم‌شیر» تیشه‌ها را زمین گذاشتند

محمدرضا نعمتی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و مسئول واحد مطالعات میراث فرهنگی،طرح های عمرانی و نجات بخشی پس از آن‌که پرسشی درباره این که چگونه مجوز ساخت سد از سوی رییس وقت پژوهشگاه در سال ۱۳۹۰ بلامانع اعلام شده که در آن سال، هنوز بررسی‌ها و کاوش‌های باستان‌شناسی حتی آغاز هم نشده بود، ترتیب زمانی بررسی‌ها و کاوش‌های صورت گرفته را به این شرح بیان کرد: سال ۱۳۹۰ بررسی و شناسایی اولیه صورت گرفت. سال ۱۳۹۵ بررسی تکمیلی از سوی دو باستان شناس آقایان زارع و عطایی انجام شد و در همان سال با حضور ۱۹ کارشناس گمانه‌زنی برای اولین بار صورت گرفت. از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰، نُه محوطه کاوش شد و از آذر تا دی‌ماه ۱۴۰۱، ۲۱ محوطه باقیمانده کاوش شد.

عزیزی خرانقی، مدیر و ناظر کاوش‌های نجات‌بخشی محوطه سد چم‌شیر درباره اظهارات برخی کارشناسان مبنی بر شواهدی از ساسانیان در حوزه آبگیری سد چم شیر بیان کرد: در ۲۱ محوطه‌ای که ناظر در کاوش آنها بودم هیچ محوطه‌ای قطعاً ساسانی نبوده است حتی برخی گفته‌اند آثار هخامنشیان در این حوزه پیدا شده ولی کاوشگران ما شواهد دقیقی در این باره نیافته اند که به این دوره منصوب شود.

مافی، مشاور باستان‌شناسی و میراث فرهنگی شرکت توسعه نیرو و آب نیز اظهار کرد: بسیاری از محوطه‌ها پس از کاوش مشخص شدند که مربوط به دوره اسلامی هستند و هیچ گونه بقایای استقرارگاهی بزرگ و فاخری به ویژه از دوره ساسانی در این حوضه پیدا نشده است. البته اظهار نظر درباره ساسانی بودن برخی محوطه‌ها در حوضه آبگیر سد چم‌شیر اشتباه تیم قبلی نیست، بلکه اگر کاوش‌های آنها ادامه پیدا می‌کرد ممکن بود بر اساس یافته‌ها نظر دیگری بدهند، چه بسا که ما یک قطعه سفال به ظاهر ساسانی پیدا کردیم و چند روز بعد ظرف ایلخانی در همان محوطه پیدا شد.

عزیزی خرانقی، مدیر و ناظر کاوش‌های نجات. بخشی سد چم‌شیر نیز در ادامه این سخنان گفت: این محوطه فقیر است، عموما چون بنای فاخری ندارد سفال شاخص هم ندارد و سفال‌های آن بیشتر کاربری روزانه داشته‌اند. ویژگی این منطقه در واقع آن است که حجم گسترده‌ای از اثرات کوچ‌نشینی کاوش شده است که اگر در شرایط دیگری بودیم ممکن بود باستان‌شناسان در چنین محوطه کاوشی انجام ندهند.

در این میان، فاضل، معاون اجرایی سد و نیروگاه چم شیر با یادآوری این‌که برای آغاز عملیات اجرایی در اینستا مجوز هیئت دولت و سازمان‌های میراث فرهنگی و محیط زیست را داشته‌اند متذکر شد باید درباره ۱۴۰ محوطه‌ باستانی که در حوزه آبگیر سد چمشیر شناسایی شده به درستی اطلاع‌رسانی شود؛ چرا که وقتی نام محوطه باستانی می‌آید تصور مردم بر این است که با یک شهر باستانی روبرو هستند در صورتی که اینطور نبوده است.

مافی، مشاور باستان شناسی و میراث فرهنگی شرکت توسعه نیرو نیز یادآور شد در این ۱۰ سال که مطالعات کاوش‌های باستان‌شناسی در محوطه سد چم‌شیر انجام شده شاید کلا ۷ تا ۸ ماه کاوش صورت گرفته باشد.

عزیزی خرانقی، مدیر و ناظر کاوش های نجات بخشی چم‌شیر در ادامه با بیان این‌که کفایت مطالعات باستان‌شناسی بسیاری از محوطه‌ها که زیر آب خواهند رفت اعلام شده و کاوش فقط در دو محوطه ادامه خواهد داشت که یکی از آن‌ها همان تپه عیلامی است که تا یک ماه دیگر برایی تکمیل کاوش‌ها به زمان نیاز دارد، افزود: بارندگی‌های اخیر کاوش در برخی از این موارد محوطه‌ها را با چالش مواجه کرده است.

فاضل، معاون اجرایی سد و نیروگاه چم شیر نیز با بیان این‌که آبگیری سد چم‌شیر از هفته دیگر آغاز خواهد شد بیان کرد: کاوش این تپه با توجه به تراز آن با تأخیر زیر آب می‌رود بنابراین تا آن زمان، برای تکمیل مطالعات و کاوش فرصت وجود دارد.

او همچنین درباره مخالفتی که رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با آبگیری سد چم شیر داشته و همچنین گله بی‌پاسخ گذاشتن نامه‌های محیط زیست، اظهار کرد: سازمان محیط زیست نامه فرستاد و اعلام کرد یک نماینده برای بررسی موضوعات به سد می‌فرستد که در نتیجه بررسی صراحتا اعلام شد هیچ گنبد رخنمون و برون‌زد نمکی که بر اثر آب گیری انحلال و افت کیفیت آب ایجاد شود، وجود ندارد. براساس گمانه‌زنی‌های که تا عمق ۳۰۰ متری انجام شده، نمک یافت نشده است. تمام مطالعات انجام شده نیز تایید می‌کنند که پروژه سد چمشیر نقش تعدیل‌کننده آب رودخانه زهره را دارد.

معاون اجرایی سد و نیروگاه چم‌شیر تاکید کرد: آن اتفاقی که در ذهن‌تان درباره گنبد و برون‌زدگی گنبد نمکی با آبگیری سد وجود دارد، رخ نمی‌دهد.

فاضل همچنین درباره نگرانی‌های که نسبت به اختلال نفت در آب سد وجود دارد با توجه به حلقه‌های چاه در محل آبکیری سد چم‌شیر، اظهار کرد: در محدوده مخزن دو چاه نفت وجود داشت که پلمپ شده‌اند. همچنین ۸ چاه خارج از مخزن بوده که جمع بندی شرکت نفت بر اساس مذاکرات صورت گرفته آن بود که چاه‌های خارج از مخزن را نیز پلمب کند.

او در پاسخ به این سوال چه تضمینی وجود دارد نفت، آب را آلوده نکند، اظهار کرد: ما یک توافقنامه با شرکت نفت داریم که پلمب و ایمن‌سازی چاه‌ها با این شرکت است و آنها باید در این باره پاسخگو باشند که تا کنون چه اقداماتی انجام داده‌اند. ما با این شرکت در راستای آن‌که نفت در آب آلودگی ایجاد نکند توافق کرده‌ایم.

او سپس با اشاره به انتقادهایی که به آبگیری سد چمشیر شده است، گفت: یکشنبه ۱۸ دی‌ماه در نامه‌ای به استاندارد اطمینان دادیم که به صراحت و صحت این پروژه اعتماد داریم، ولی حالا عده‌ای که رشته‌های نامرتبط‌ هم دارند نظرات دیگری می‌دهند ما در بخش محیط زیست و باستان‌شناسی کار شیک و تمیز انجام دادیم. قبل از شروع کار با سازمان محیط زیست و نفت مذاکره داشتیم و یک دهه است که روی میراث فرهنگی محوطه کار می‌کنیم ما نگران افراد غیرمتخصص نیستیم، نگرانی ما بعضی از مسؤولان هستند که حتی به تیم کارشناسی خود اعتماد نمی‌کنند. ‌نماینده محیط زیست به اینجا درآمده و اعلام کرده که گنبد نمکی وجود ندارد، این نماینده به دعوت ما نیامده بود محیط زیست او را فرستاده بود. اگر قرار باشد وزیر میراث فرهنگی هم نظر کارشناس خودش را نپذیرد این ما نیستیم که باید جوابگو باشیم.

 باستان‌شناسان در سد «چم‌شیر» تیشه‌ها را زمین گذاشتند

در ادامه این سوال مطرح شد که معاون وزیر میراث‌فرهنگی اخیراً به تازگی و با صراحت اعلام کرده است که با آبگیری سد چم‌شیر مخالفت کرده، با این حال باستان‌شناسان در این محوطه کاوش‌ها را در حالی ادامه داده‌اند که اکنون اعلام می‌کنند یافته‌های شاخص فاخری به دست نیاورده‌اند که عزیزی مدیر ناظر کاوش‌های نجات‌بخشی چم‌شیر در این باره بیان کرد: خاص‌ترین یافته ما تاکنون دو سکه مسی ایلخانی بوده، کیفیت و کمیت هر اثر از نگاه باستان‌شناسان حائز اهمیت است. کشور مسؤولانی دارد و این‌طور نیست که ما به عنوان باستان‌شناس نظر خود را بدهیم و اگر اثر فاخر و شاخصی پیدا نکرده باشیم با آبگیری سد اعلام موافقت کنیم.

او در ادامه یادآور شد که در نتیجه کاوش‌ها در حوضه آبگیر سد چم‌شیر تا کنون ۱۴۱ اثر تاریخی به دست آمده است. کاوش‌ها در ۳۰ محوطه نیز بر اساس گمانه‌زنی‌ها انجام شده و این تصمیمی بود که در گذشته گرفته‌اند، ما فقط مطالعات را انجام دادیم. پرسش‌هایی که اکنون درباره سد چمشیر پرسیده می‌شود باید درباره سد سیمره پرسیده می‌شد؛ آثاری در آنجا زیر آب رفته که سال‌ها باید روی آنها مطالعه می‌شد. برای همه ما باستان شناسان تک‌تک این آثار و محوطه‌هایس مهم است، اما در حال حاضر کفایت کاوش در محوطه چم‌شیر اعلام شده است. ما همه آثار را با دقیق و فراغ بال مطالعه کردیم، اما درباره محوطه عیلامی هنوز اطلاعاتمان کامل نشده است. کار باستان‌شناسی ما در سد چم‌شیر به پایان رسیده، اما این که وزیر و معاون میراث فرهنگی درباره آبگیری چه نذری می دهند ما اطلاعی نداریم.

مافی، مشاور باستان شناسی و میراث فرهنگی شرکت توسعه آب و نیروی ایران در پایان این نشست که در محدوده سد چم‌شیر برگزار شد، بیان کرد: اینجا محوطه شاخص دوران تاریخی به لحاظ باستان‌شناسی شناسایی نشده است و کاوش‌های نجات‌بخشی انجام شده و کفایت مطالعات باستان‌شناسی نیز انشاالله اعلام خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۰۹:۴۶

چه عجب غیر ساسانی هم پیدا شد

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۱:۴۳

به دلیل جلوگیری از تکرار فاجعه " سد گتوند " و شور شدن میلیاردها متر مکعب آب پشت سد که خسارات جبران ناپذیر : زیستی،اقتصادی،اجتماعی و ...در پی دارد،ضروری است شخص رئیس جمهور جلوی این پروژه را بگیرد.

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۴:۵۱

شور شدن آب پشت سد؟

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۲:۴۲

هیچ سیلابی در رود زهره نیست که سد بخاهد به بهانه اش ساخته بشه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۳:۱۴

اشتباه پشت اشتباه سد پشت سد نتیجه : بی آبی و خشکی ایران

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۴ ۰۰:۵۸

در واقع سد را برای بهره برداری های خودشان می زنند ،یقین بدانید که در آنجا سرمایه گذاری های هنگفتی برای خودشان انجام داده اند و حالت در پی تأمین آب برای زمین های کشاورزی خودشان اند ،خدا می دونه چقدر طبیعت دستخوش این حرکت خودخواهانه این جماعت خواهد شد

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۳:۵۶

چه تضمینی برای ادعاها و تحقق یا راستی آزمایی این نظرات وجود دارد؟! تمام پروژه های قبلی و مخرب سدسازی علیه میراث و طبیعت کشور هم چنین مجوزها و نظراتی پشت شان بود اما حالا معلوم شده نتایج اش مخرب و منفی است. اما هیچ کس مسولیت اش را نمی پذیرد. مثلا پرورش ماهی آلاینده و ناسالم تیلاپسل مجوز آزمایشی و موقت در ۳ استان را گرفت اما به رغم مخالفت محیط زیست و دانشگاهیان حالا بدون مجوز در کل آب‌های داخلی کشور در حال پرورش و نشر و آلایندگی و تعارض است . آیا کسی دنیال احقاق حقوق عامه و منابع پایدار کشور هست؟! لطفا از سازمان بازرسی کشور نظریه بخواهید

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۴:۲۸

شمااگه نظراتتون کارشناسانه بود وتحقیق وتفحص میکردین وابعادهرکاری رودرنظرمیگرفتین که روزگار دشت وجنگل وبیابون ورودخانه وچشمه ها وتالابه هامون این نبودکه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۷:۳۸

کسانی که مسول این پروژه هستندواصراردرافتتاح ان دارندبایدتک تک انگشت نگاری کنندوتعهدبدهندکه اگردراینده فاجعه ای پیش امدپای این قضیه وایسندواعدام شوندببینم بازهم قبول میکنندیانه من باشم اینجوری ازشان تعهدمیگیرم تااین همه خسران به مملکت واردنشود

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۸:۲۸

بنده کشاورزم یکی ب فکر من کشاورز باشه ک هیچ منبع درامدی جز کشاورزی نداریم و همین الان ک سد ابگیری نشده مشکل اب هست چ برسه وقتی ابگیری بشه و صد در صدم سهمیه ای میشه خواهشمندم ک اب رو از اینی ک هست شور تر نکنید ما در پایین دست سد چم شیر یعنی رودخانه زهره و درجنوب شرق خوزستان هستیم حدودا میتونم بگم میلیونا هکتار زمین کشاورزی منطقه زیدون با وجود ابگیری سد چم شیر تبدیل به دیم میشودو تولید محصول استراتژیک گندم ب مشکل بر میخوره با تشکر

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۶:۵۳

حرف شما درسته شبیه همین سد منطقه ما هم هست اگر جلوی آب اینو برای کشاورزان بگیرن تموم طریقه نون در آوردن کشاورزان عزیز منطقمو ن میگیره کشاورزان عزیز ما راه درآمدشون کشاورزی از بین خواهد رفت یه شکم سیر آن بالا نشستن واسه خودشون چیزی میگن یه مشت به بخرد نه فقط این بلمه دولت های قبلی بی بخرد تر از اینها بودن

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۸:۳۵

اون دوتا سکه رو هم خودشون عمدا انداختن که بگن اثارباستانیه کشور ازتشنگی داره نابودمیشه بزار ابگیری کنن

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۹:۲۲

چرا رو هوا بدون اطلاعات حرف میزنی

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۹:۱۶

دیگه هندیجانی هامنتظر گل الودوسیلاب نباشید چون رودخونه همیشه اب ش زلاله.تابستون وزمستان.

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۹:۳۳

باید قوه قضاییه از تمام کسانی که در این طرح کار کردند و نظر دادن تعهد و ضمانت داشته باشد تا هر آدم بی سوادی برای خوردن بودجه وارد این طرحهای عظیم نشود و سرمایه کشور و محیط زیست را نابود نکند و آن ور آب به خوشگذرانی بپردازد

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۹:۳۶

به نظر من باید اسم تک تک کارشناس هایی که بابت این سد نظر دادن گفته بشه در صورت مشکل های احتمالی که حتما به وجود میاد جوابگو باشن البته قبل از اینکه برن کانادا

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۱۹:۳۵

ما قبول نداریم ......هر کس مسیول این طرح هست باید بیاید جلو تلویزیون و رسماً به مردم توضیح و ضمانت دهد

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۹ ۲۱:۰۹

کل صادرات ایران به پنجاه میلیارد دلار نمیرسه چطور فروش برق این سد میشه ۶۰ میلیارد دلار.معلوم کاسه ای زیر نیم کاسه هست .برای پر کردن جیب خودشون الکی سد میسازن

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۳:۲۶

اون کوه نظر منو هم جلب خودش کرد خیلی جالبه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۰:۴۶

ولی اون کوه پشتی خیلی عجیبه !!!!!!!!!!!!!

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۱:۳۷

سلام از اینن کوها زیاد گچساران است

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۱:۰۰

با سلام خدمت همه دوستان والله ترس ما اینه که این باستان شناسان هم یه گروهی مثل محیط زیستی ها باشند چون از اول شروع ساخت سد خبری نیست الان که میخوان آبگیری کنند و عده ای از مردم را از فلاکت نجات بدهند گروهی پیدا شده که آثار تاریخی و باستانی پیدا شده مسخره نیست 15ساله باستان شناسان خواب بودند تازه بیدار شدن

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۱:۴۱

متاسفانه با اینکه همه متوجه شده اندود ساری یکی از علل کمبود آب شده بازهم بعضی از مسئولین وسازمانهای اقدام به احداث سد می‌کنند.نمیدانم تا کی مافیای سدبازندگی ملت بازی خواهد کرد.چرا کارشناسان حوضه آب‌های زیرزمینی سکوت خواهند کرد؟

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۲:۳۵

این همه وقت و هزینه را صرف زنده ها کنید در جهت کار تولید واشتغال تا نارضایتی کمتر شود‌

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۲:۴۳

حیف شد چند بارندگی خوب از دست رفت و سد آبگیری نشد مردم بی آب شدند نارضایتی بیشتر می شود. دریچه سد را زود تر ببندید.

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۸:۱۸

هیچ کدام از صداهایی که زدن کارشناسی درستی نداره، فقط هدف رسیدن به پول ساخت صد هست و کاری هم به شور شدن و نابودی محیط زیست ندارن مثل صد کتوند

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۹:۳۰

برادر مافی نازنین شما فرمودید مجوز ساخت و احداث سد بوده نه مجوز ابگیری نفهمیدم سد را برای چه درست می کنند جناب مشاور؟ درحالی که امروزه کشورهای دنیا به اندک اندوخته های تاریخی شان می بالند ما هر روز هزاران تپه محوطه و آثار را از بین می بریم،این توجیه حضرتعالی اشتباه است همه خیانت کرده اند که مجوز داده اند،،

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۰:۰۴

میراث فرهنگی میراث کوروش رو نمیتونه نجات بده دنبال میراث کاووس نشده سدسمی‌ره اس مخلطه نکنین میراث فرهنگی بخاطر پست ومقامشو نگهداره گند زد به 3000سال فرهنگ ایران ،،،

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۰:۰۶

این شهر ترا پاتراس کنار کوه گنج هست بزرگترین گنج جهان

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۰:۱۸

چقدر اینجا کارشناس سدسازی و ..... داریم 😁 متاسفم تبدیل شدیم به اون رفیق کوچولو گالیور که فقط میگفت : من میدونم همگی میمیریم 😂 حالا اینجا هم همه میگن من میدونم ! آخه چه میدانید ؟ چون رسانه های اونور آب گفته اند سد چمشیر بده شما هم باید بگویید بده ؟! یکی نظر داده که کشاورزه و بنظر ایشان ساخت سد برای کشاورزی ضرر داره 😯

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۱۸:۲۸

والا همه شدن کارشناس سد سازی ،😐باور کن نصف بیشترشون اصلا چیزی از سد و ذخیره سازی آب حالیشون نیست طوطی وار حرف بقیه رو تکرار میکنن ... رسانه های اون ور هم گ...حالیشون نیست

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۳ ۱۱:۰۶

قشنگ معلومه توام از اون مفت خورا هستی ک دوتا دستت تا آرنج تو جیب مردمه .توام آماده ای سد بهره برداری برسه تا خوشگل جیبت فول بشه.هرکی دشمن دشمن کنه و نمونه حرف مخالف رو بشنوه مطمئنا ی دزده ب تمام معناس

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۳ ۱۱:۲۷

متخصص نیستیم ولی به متخصص های کار درستی اعتماد داریم همونایی که گفتند سد گتوند مشکل داره و همین توجیهات رو آوردن و نتیجش هم دیدیم

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۳:۲۵

یک نفر شون ضمانت نمی دهد که زدن این سد ها چه فلاکت ها وشورزار ها را باعث نشه!! فقط جیب هاشون پر بشه!

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۳:۴۷

شما یه کار و سد سازی و ..... رو تووو این کشور نشون بده که اخرش گندش در نیاد که کارشناسی شده نبوده و همه چیزی رو بهش مرتبطع نابود نکنه. اگه تونستید بگید پس ابگیری این سد هم درسته.

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۵:۰۱

ببخشید ولی اگر قراره کشور مشکل پیدا کنه یا تاریخ یا تمدن کهن ایرانی زیر آب بره با وجود این همه هزینه عقلانی اینه که پول حاصل با تمدن کشور در تضاد نباشه. اگر در تضاده ایران اینقدر معدن و ثروت دارد که با کل سد از بین برود چون تمدن کشور بر همه چیز ارجعیت دارد

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۸:۰۹

از اساتید دانشگاه و مراجع قانونی کمک بگیرن کم نخبه نداریم یک تیم کارشناسی وطن دوست که صلاح و مصلحت همه چیز را در نظر بگیرند و تصمیم نهایی را بگیرن .. نمیشه سرمایه مملکت بخابه. هر نهادی جداگانه نظر میده ..تیم کارشناسی ار همه نهادها می‌دونه مشکل حل کنه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۸:۳۷

بنظر من ۶۰ میلیارد دلار اشتباه نوشته شده و احتمالا ارزش برق تولید شده در نیروگاه برق آبی چم شیر در سال.۶۰ میلیون دلار است

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۲:۴۷

سلام طوریکه صحبت میشود و مدتی است که اخبار این سد بگوش می‌رسد اراضی حاصلخیز زیدون تا هندیجان وامیدیه تبدیل به شوره زار خواهد شد و حدود چندین هزار هکتار زمین ابی تبدیل به زمینهای لم‌یزرع خواهد شد و مشکلات فراوانی درست خواهد کردبرای کشاورزی و محیط زیست منطقه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۲۱:۰۸

عزا عزاست امروز روز عزاست امروز ثروت های این ملت روبه فضاست امروز این فاجعه عظما را به پیشگاه آحاد ملت عزیز عظیم مظلوم غیور دلاور فسادستیز انقلابی شهیدپرور وهمیشه درصحنه ایران اسلامی تسلیت عرض نموده برای سازندگان عقلی صحیح از خداوند منان خاستاریم سانسورنکنیدا

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۰:۵۲

قراره مثل سدگتوندبه خوزستان آب شور تحویل پایین دستی بده

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۶:۵۸

سلام شاید ویروسی یا بیماری در آن زمان بین این شهر باستانی پنهان شده که با این عجله کردنها باعث فاجعه بشه سد ارزشش از انسانها بالاتره

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۷:۵۵

نظر بنده اینست که اون منطقه بعنوان ی منطقه تاریخی و توریستی حفظ و نگهداری بشود و ۲ سکه مسی نگویند بگویند ثروتی برابر با ۱۰ سال بوجه کشور ....

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۸:۰۲

این سد را فقط برای نابودی آثار فرهنگی پیشینیان ساخته اند و برق و آب بهانه است.. ما کسانی را داریم که بجز قیافه هچل هفت خودشان توان دیدن کسی دیگر را ندارند

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۸:۰۳

در حالی که زندگان در خطر مردن از تشنگی هستند عده ای با قصد کارشکنی به فکر آثار باستانی افتاده اند گویا این همه سال فرصت بررسی نبوده است.اگر میراث فرهنگی به فکر تاریخ هست زوم خود را در جاهای دیگر ایران بگذارد،بعضی ها از ادرار خر هم می خواهند سرشیر بگیرند

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۳ ۱۱:۱۲

اره نه اینکه تا حالا سدها جلوی بی آبی رو گرفتن.والا ب خدا قسم زمانی ک سدها خیلی کمتر بودن فراوانی آب هم بود رودخانه ها همیشه سال دراز آب بود و هرگز هم حرف از بی آبی نبود.این سدها تنها منافعش واسه بعضی آقایون هستش و ضررش واسه کل مردم مظلوم ایران.یخورده خرد و عقلتون رو کار بندازین.هیچکس تو راس بفکر من و تو نیست و تا پای منافع خودشون نباشه هیچ کاری نمیکنن

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۱۰:۳۲

عزیران به احتمال قوی اونجا گنج و ثروت فراوانی از دوره ایلخانی بافی مونده این سد و حفاری هم بهانه ای بیش نبوده بدای چپاول ثروت و گنج فراوان اونجا،والسلام ،این پروژه همه به دست چینی های دزد غارتگر انجام شده ،

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۱۵:۴۴

ابگیری نکنید اشتباه بزرگی که جبران نمی شود این همه سد ساختین کجا الان اب داریم ؟کشاورزان ناراضی مردم ناراضی .برای برق از انرژی خورشیدی استفاده کنید از انرژی باد استفاده کنید فقط همش سد می سازید این همه اثار تاریخی از بین میرود

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۲۱:۱۴

دمتان گرم .الحق که راست میگوئید این همه سد ب چ درد خورد برا گنج این سد زدن

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۱۹:۳۲

اختلاس دزدی نیست، برداشتن پول است از طرف کسی برای اهدافی و با دزدی متفاوت است ، سخنان کارشناس شبکه صدا و سیما فرمودند ، بقیه مشکلات و اشتباهات با همین نظر کارشناسی قابل توجیح و تبرئه شدن می‌باشد ، سد و چاه نفت و گمرگ و بانک وسیله‌ای است برای رسیدن به اهداف خود و خدمت به مردم شریف

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۱۹:۳۶

مافیای آب یه بار دیگه دست به برهم زدن اکوسیستم محیط زیست کرده برای جمع کردن دلار از طریق تولید برق و فولاد و...چه خانواده هایی که در اصفهان به خاطر این از هم پاشیده شده..اگه خدا وجود داشته باشه منتظر چوب خدا باشید

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۲۰:۳۴

محل دفینه خیلی بزرگ علامت کوه روبرو

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۳ ۰۹:۴۴

کاملا خواستن دفینه خارج بشه به خاطر شاخص روبرو به خاطر عظیم بودن کار دفینه مجبور به ساخت سد شدند وگرنه نیازی سدی به بزرگی در همچین جایی در کشور بیابانی ساخته بشه چقدر میخاد آب جمع بشه که سد بسازن بار اصلی رو در آوردن قبر هارو دارن میبرن زیر آب. تمام.

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۲۰:۴۱

اره ما باور کردیم که فقط دو سکه معلومه بود باستان شناسان مجبور به رفتن از اونجا شدند زور چین ها چربی

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۲۱:۰۵

لطفاً کوه پشت سر و هم داخل سد نکنید...

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۲۲:۲۹

ترکیه سد زده کل فرات و خشک کرده کسی صداش در نیامد.نمیدنم چرا هر وقت یه سد میخواد ابگیری بشه محوطه باستانی توش سبز میشه.شما بیاین پیش منه تا صدتا محوطه باستانی نشونتون بدم.تو استان من چندتا سد هست که جز خوبی واسه منطقه چیزی نداشته خالا چه برسه پروژه به این بزرگی که قطعا کلی سود واسه کشور و مردم منطقه داره

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۰۰:۲۷

چندین سال پیش نزدیک دهات مایک سدزدندابادی ماازنجاکوچ اجباری داده شددرحالیکه یکی دوکیلومترانطرفتریه رودخانه بزرگ باچشمه سارهای فراوان بوداینهاسدراجلوتراحداث کردندکه فقط باای باران ابگیری میشودتونگوواسه دفینه واثارباستانی بوده الان ان سداستفاده چندانی ندارد

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۰۹:۰۰

متاسفانه تمام این سد ها گفته می‌شود برای منافع مادی یک تعدادی ساخته می‌شود و اصلا به نظرات کارشناسی اهميتی نمی‌دهند چه آینده ای در انتظار کشور ه؟؟؟ نطرات مردم هم ذره‌ای برایشان مهم نیست

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۰:۰۳

یک کاسه ای زیر نیم کاسه هست.. مگه میشه تو یه محوطه باستانی ففط دوتا سکه . اونهم ایلخانی پیدا کرد..بعدا گندش در میاد .اندکی صبر

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۰:۰۴

معنی واقعی کلمه یعنی نابودی خوزستان خوزستانی ک قلب ایران هس خوزستان هم ی زمانی میرسد جواب همه اینا پاسخ بدهد

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۰:۰۸

احداث این سدهای خشک بخاطر کنترل اب خیز داری و استفاده از برق نیست... یک پروژه ساختمانی هست که یه عده بتونند با ساخت و ساز چپاول کنند. یک سفره پر پرکت برای اشخاص خاص. مثل جنگل مصنوعی زیتون که بعد از چند سال هزینه فهمیدند درختان بارده نیستند.

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۰:۱۶

کارشناس های این سد با کارشناس های سد گتوند یکی؟؟ یا سوادشون بیشتره؟

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۴:۴۱

ساختن سد خیلی خوبه نمیزاره آب شیرین هدر بره وبرود داخل دریا

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۵:۰۶

همونایی که دستور میدن و بعد میسازن این سدهارو بعد که فاجعه ای مثل سد گتوند میشه همونا باید رسیدگی و محاکمه کنن پس میبینید که آنچه بجایی نمیرسد فریاد است

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۷:۱۵

فقط نظر مدیران ندانم کار در این پروژه لحاظ شده هم طبیعت هم آثار باستانی را نابود میکنند وآخرش هم با درآمد حاصل از سد سازی به کشوری مثل کانادا میروند

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۹:۳۳

😕یکم عجیبه! سد رو نمیگم ها، اون قلعه کوه پشتشو میگم😐

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۲۳:۳۴

سوال اول، شما گفتید فقط دو سکه مسی ما هم باور کردیم سوال دوم، وقتی هیچ سیلابی در آن منطقه وجود ندارد ساخت سد با این وضعیت کم آبی و فاجعه زیست محیطی کاری احمقانه و دور از عقل و منطق است نتیجه: سالها تجربه نشان داده که مسولان این دولت اول عمل میکنند دوم فکر متاسفانه این اشخاص که کم هم نیستند تیشه به ریشه این سرزمین زدند و تا ویرانه ساختن آن دست بردار نیستند به امید روزی که شر این بی خردان از این مملکت کم شود.

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۲۳:۵۸

یه عاموی داروم اگه ای خبره بخونه صبح زی وا کلند و بیلش ایره سی من او کوه بلندو.عشقش گنجه و هلا یه پچه ندیه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۳ ۰۴:۳۴

به ما هم اول این حرف رو میزدن ی سد برامون ساختن تمام زمینها و خونه هامون همه رفتن زیر اب حتی پول هم بهمون ندادن تمام اثار باستانی نابود شد الان میخوان برای شما اب برای زمینهای کشاورزی بیارن همش دروغه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۳ ۰۷:۵۱

من کارشناس نیستم و این نقل قول از یک استاد جهادگر در خوزستان است. یک استاد باسواد، دلسوز و انقلابی زمین شناسی که (خدا رحمتش کند) سالها قبل ساخت سد گتوند در محل فعلیش را «فاجعه دانست و به سازندگان هشدار داد این سد جانماییش غلط و باید دوراهی لالی عنبل محل دورود کارون و رود حطی یا قبل از رود شور(سور) بعد از گرداب(طوف)گدار شاه. زور گتوندیها بیشتر شد! اساسا سدهای بزرگ اگر تمام مسائلشان با علم روز هم طراحی و ساخته شوند موارد مصیبت بار زیر را بهمراه دارند: ۱- باعث تبخیر فراوان اب سالیانه میشوند ۲- مشکلات ژئوتکتیکی ایجاد میکنند ۳- موجب تولید و یا تشدید زلزله میشوند ۴- اغلب مضر به بقا و پایداری سیستم زیست محیطشان هستند ۵- موجب نشد و فرو روی حجم فراوانی از اب سالیانه میشوند ۶- دارای ریسک سیلاب مخرب درصورت اسیب به سازه سد که فاجعه امیز هستند. بجای این ابر سازه های خطرناک از روشهای سدهای ذخیره ای کوچک چند گانه و نیروگاههای بیشمار ابشاری کف رودخانه ها میتوان استغاده کرد.» ۰۱٫۱۰٫۴

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۳ ۱۸:۲۱

آقای مافی درآخر گفته کفایت مطالعات (اعلام خواهد شد)

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۳ ۱۹:۴۹

انشاالله که سد پر برکتی برای ملت خدا پرست ایران باشد...

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۰۱

اون چیزهایی که باید بیرون میومده رو حتما بیرون آوردن بردن..حالا مگه یک آثار باستانی و فرهنگی حتما باید فقط گنج نسیب مسئولین و غرب کنه نگه داشته بشه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۴ ۰۸:۱۱

۴۸۲ گیگاوات غلط است ، ۴۸۲ مگاوات بنظرم درست تر باشد. چون اگر ایران ۱۰۰ گیگا وات برق تولید کند دیگر کمبود برق نخواهد داشت

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۴ ۱۴:۰۲

در این مکان با قدمت تاریخی کهن فقط دوتا سکه مسی کشف شده که اونم دادنش به کارتون خواب های خیایان منوچهری !!!!! ما مردم هم گوشامون مخملیه و دراز

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۴ ۱۴:۳۱

برای دوکلمه که در آخر آورده شده، این‌همه کبرا صغرا داشت!!؟

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۴ ۱۵:۱۸

بیشتر اون کوه آتشفشان نظر آدم وجلب میکنه تا موارد سد .کدوم قسمت گشور است که کوه آتشفشان داره .

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۴ ۲۲:۵۹

چرا باید زندگی مردم را معطل چند اثر باستانی کرد مگر آنهمه آثار کشف شده کافی نبود که نشان دهد بزرگترین و طولانی ترین تمدن بشر بدست ایرانیان بنا نهاده شده