• چهارشنبه / ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۸:۱۱
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401111209954
  • خبرنگار : 71021

نامه یک استاد دانشگاه به استاندار فارس

آغاز شمارش معکوس تخریب خانه‌های تاریخی شیراز

آغاز شمارش معکوس تخریب خانه‌های تاریخی شیراز

یک استاد دانشگاه پس از بررسی و پرس‌وجوهای میدانی از بافت تاریخی شیراز، از آغاز شمارش معکوس برای تخریب تعداد زیادی از خانه‌های تاریخی تا چند روز آینده خبر داد و گفت: در این شرایط سخت زندگی، به ساکنان فرصتی چند روزه برای ترک خانه‌ها داده شده و چنانچه خانه‌ را ترک نکنند آب، برق و گاز آن‌ها قطع خواهد شد.

به گزارش ایسنا، غلامحسین معماریان ـ استاد دانشگاه علم و صنعت و دکتری معماری از دانشگاه منچستر انگلستان ـ با این یادآوری که «پاک کردن بخشی از حافظه تاریخی مردم ایران و شیراز خطایی نابخشودنی و خیانتی بزرگ به تاریخ و فرهنگ کشور عزیزمان ایران است.» در نامه‌ای خطاب به محمدهادی ایمانیه، استاندار فارس نوشت: «مستحضر هستید که در یک سال گذشته بسیاری از متخصصان و اساتید دانشگاه، اعتراض و مخالفت خود را برای طرح‌های تخریب بافت تاریخی شیراز به جنابعالی و دیگر مسؤولان اعلام کرده‌اند.

با وجود طرح تفصیلی بافت تاریخی ابلاغی سال ۱۳۹۶ و طرح موضعی شرق شاه چراغ (ع) سال ۱۴۰۰ تهیه شده توسط مشاور که تخریبی را در این بخش پیشنهاد نداده‌اند، در اردیبهشت ۱۴۰۱ کمیسیون ماده ۵ شهرداری شیراز طرحی را تصویب کرد که بخش‌های قابل توجهی از بافت تاریخی محلات «بیات» و «اسحاق بیک» که از قدیمی‌ترین بخش‌های شیراز قدیم هستند، تخریب خواهند شد.

کمیسیون ماده ۵ با استناد به خط پیشنهادی وزارت میراث فرهنگی، تخریب‌های گسترده‌ای را مصوب کرده است. متاسفانه وزارت میراث فرهنگی که باید حافظ این میراث گرانبها باشد، شریک تخریب‌ها شده و کسب رضایت مسؤولان محلی را بر منافع ملی و فرهنگی مردم ایران و شیراز ترجیح داده است. پس از این‌که خریدهای املاک این محدوده از طرف اداره راه شهرسازی در خرداد ۱۴۰۱ علنی شد، در نامه‌ای خطاب به جنابعالی درخواست شد تا دستور فرمایند مسؤولان ذی‌ربط از پنهان‌کاری دست بردارند و دوستداران فرهنگ این کشور را به بازی نگیرند که هیچ پاسخی دریافت نکردیم. به هر حال در این شرایط نامناسب اقتصادی کشور و معضل کمبود مسکن برای بسیاری از مردم، اداره راه و شهرسازی با صرف میلیاردها تومان، خرید املاک بافت تاریخی و تخریب آن‌ها را در اولویت خود قرار داده است.

آغاز شمارش معکوس تخریب خانه‌های تاریخی شیراز
طبق مشاهدات و پیگیری این استاد دانشگاه، تعداد خانه‌هایی که براساس این خط پیشنهادی تخریب خواهد شد بیش از ۳۵ پلاک است

در تاریخ ۱۱ بهمن ماه ۱۴۰۱ با ده‌ها نفر از دوستداران بافت تاریخی شیراز از محدوده طرح تخریبی مصوب کمیسیون ماده ۵ بازدیدی علمی انجام دادیم. در این بازدید اطمینان یافتم که اعضای کمیسیون ماده ۵ و عاملان تخریب آن در سازمان میراث فرهنگی فاقد علم و آگاهی از ارزش‌های نهفته در این بخش از بافت تاریخی هستند. شاید یکی از دلایل آن عدم درک آن‌ها از کیفیت فضاهای مناسب زندگی انسان‌هایی باشد که قرن‌ها تجلی فرهنگشان را در مکان‌های زیست خود نشان داده‌اند. کوچه‌ها، بازارچه‌ها و تعداد زیادی از خانه‌های ارزشمند در این محلات گوشه‌ای از این مکان‌های با کیفیت هستند که تا چند روز آینده به خاک و آسفالت تبدیل خواهند شد. مسؤولان امضاکننده مصوبه باید مروری بر نحوه تملک تا تخریب خانه‌ها داشته باشند تا شاید به برخی از اعمال و اتفاقات غیرانسانی که واقع می‌شود وقوف یابند. در بازدید از خانه‌های محل طرح تخریب، مشخص شد که از طرف برخی ادارات به خانه‌های این محدوده مراجعه شده است و در این شرایط سخت زندگی، به ساکنان فرصتی چند روزه برای ترک خانه جهت تخریب داده شده است و چنانچه خانه‌ها را ترک نکنند آب، برق و گاز آن ها قطع خواهد شد و ...

جناب استاندار محترم، پاک کردن بخشی از حافظه تاریخی مردم ایران و شیراز خطایی نابخشودنی و خیانتی بزرگ به تاریخ و فرهنگ کشور عزیزمان ایران است. در شرایط خاص امروز کشورمان که دشمنان داخلی و خارجی از هر سو به فرهنگ کهن ایران‌زمین می‌تازند و با توجه به عواقب بسیار منفی آن در سطح ملی و بین‌المللی از آن مقام محترم درخواست دارد تا دستور فرمایند از این اقدام ضدفرهنگی جلوگیری شود و مسؤولان ذی‌ربط برای مرمت، احیاء و استحکام‌بخشی بافت تاریخی تلاش کنند تا محیطی قابل زندگی و با کیفیت برای ساکنین آن‌ها فراهم آید.»

این استاد دانشگاه در خردادماه ۱۴۰۱ نیز در نامه‌ای دیگر به استاندار فارس از طرح خرید «پلاک‌های ثبتی مشخص در بافت تاریخی شیراز» در جریان طرح گسترش شاهچراغ پرده برداشت و درخواست کرد:‌ «اگر حامیان و مجریانی در خفا مشغول اجرای طرح تخریب بافت تاریخی شیراز هستند، دستور دهید آن "طرح پنهان" را کنار بگذارند و ما را با این اقدامات به بازی نگیرند.»

در این زمینه بخوانید: پرده‌برداری از یک اتفاق در بافت تاریخی شیراز

معماریان پیش از آن هم، در بهمن ماه ۱۴۰۰، وقتی طرح گسترش ۵۷ هکتاری شاهچراغ بار دیگر به جریان افتاد، در نامه‌ای به استاندار فارس، ‌توقف این طرح را درخواست کرده و گفته بود: «متاسفانه به نظر می‌رسد نگاه عربستانی تخریب بافت‌های تاریخی و طراحی مجموعه‌های زیارتی، الگویی برای ما ایرانیان شده و این را می‌توان از تجربیات چند دهه گذشته در شهرهای ایران، به‌ویژه مشهد و شیراز مشاهده کرد.»

در این زمینه بخوانید: این طرح را متوقف کنید

در همان نامه بهمن‌ماه خطاب به استاندار فارس، توالی تخریب بافت تاریخی شیراز در چهار دهه اخیر، به این شرح یادآوری شده بود:

۱-تخریب بافت تاریخی شمال مسجد نو با نابودی ده‌ها خانه و ساخت خیابان شهید دستغیب در دهه  ۱۳۶۰

۲-تخریب حدود ۸۰ هزار متر مربع از بافت تاریخی در جنوب بارگاه شاه چراغ به نام بین‌الحرمین در اوایل دهه ۱۳۷۰ و تبدیل آن به پاساژها و هتل و ...

۳-تخریب ۳۵۰۰۰ متر مربع فضای پیرامون مدرسه خان (مدرسه ملاصدرا عالم بزرگ اسلامی) که تبدیل به پاساژ طلافروشی در حریم حفاظتی این مدرسه مهم کم‌نظیر تاریخی شده است.

۴-احداث خیابان ۹ دی در بافت تاریخی به بهانه ایجاد دسترسی به در غرب شاه چراغ و به بهای تخریب ده‌ها خانه تاریخی، در حالی که دسترسی از طریق خیابان و میدان موجود بود و  با ساخت شبستان روی میدان احمدی، راه دسترسی عمومی را بستند و مجموعه را با مشکل مواجه کردند.

۵-طرح ۵۷۰ هزار متری (بیش از نیم میلیون متر مربع) گسترش شاه چراغ (ع) با هدف تخریب بخش‌های بزرگی از بافت تاریخی و ایجاد صحن بزرگ ( به اندازه تقریبی ۶ زمین فوتبال)، قبرستان زیرزمینی و مراکز رفاهی، خرید و ... که در نهایت سرنوشتی مانند پیرامون بارگاه امام رضا (ع) را در پی خواهد داشت که تاکنون بخش‌هایی از آن نیز تخریب شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۲ ۲۰:۱۷

بجای این صحبتا بیاید خیابان احمدی شمالی یا همون احمدی نو کوچه های شماره ۱۲ و ۱۰ و ۸ رو کامل تخریب کنید که شده منبع ساقی مواد مخدر و متکدیان و معتادین با مراجعه حدود هزاران نفر در روز و گرفتن آسایش اهالی این منطقه چرا اینجارو کامل صاف و تخریب نمیکنید همانند قسمت روبرو که قبلاً به همین وضع بود و الان شده به اصطلاح آگاهی مواد مخدر شهید فعال بیاید این سه کوچه رو تخریب و پاکسازی کامل کنید تا شر این از خدا بی خبرها کنده بشه

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۰۷:۴۰

راست میگن به خدا ما آسایش نداریم امنیت نداریم نزدیک آگاهی کل شیرازیم ولی قاچاقچی مواد مخدر علنی داره مواد میفروشه روزی هزارتا آدم میاد اینجا وپلیس میاد رد میشه وهیچ کاری نمیکنه شایدم ازشون حق سکوت میگیرن به داد ما برسید

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۰۷:۵۹

آی کیو،اون دیگه از بی عرضگی مسیولینه که طبق امار رسمی ۶ملیون افغانی که در واقع همه میدونیم حداقل ۹ملیون نفر میشن،به ایران اومدن و به همین نحو پیش برن ما هم میشیم مثل فلسطین واسراییل.حالا دیگه به این بهانه تاریخمون که پشتوانه اعتبار یک کشور هست رو نباید نابود کنیم.باید یه فکری بحال مهاجران افغانی بکنند.

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۲:۳۹

چرا اگر کسی هم از روی دلسوزی واگاهی صحبتی میکند فوری از جاده خاکی می روید خوب به جای تخریب ترمیم صورت بگیرد اتفاقا گردشگران ایرانی وخارجی به این گونه اثار علاقه زیادی دارند الحمدلله شهرداری که بودجه دارد

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۴:۱۲

چه جوری اونجا منبع هست، چون آخه مجتمع انتظامی اونجا هست

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۲ ۲۰:۵۶

این محلات عمدتا جای مهاجرین و بی خانمان ها شده و از نظر اجتماعی مشکلات زیادی دارد آیا امثال این آقای دکتر حاضرند در این محلات به فرض تعمیر خانه ها زندگی کنند؟

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۲ ۲۲:۲۱

مناطق قدیمی شیراز را تخریب مکنید بازسازی کنید از گردشگری حزینه بازسازی بدست میاد یک عده محدود میخواهند تجاری سازی کنند و منافع خود را تعیین واستفاده سو کنند هرگز تخریب نکنید بازسازی شود ازمردم شیراز دراین مورد همه پرسی کنید اکثریت مخالف تخریب است و

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۰۱:۵۰

ماشالله شماها دست بلندی برای تخریب دارید اما امان از یه ذره عرضه برای ساخت اصلا شما امدید که خراب کنید نه اباد

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۰:۵۵

ایشون نفسشون از جای گرم بلند میشه این محلات شده محل اقامت افراد ارازل اوباش که منبع فساد و بی فرهنگی هستند بنظرم بجای این افکار قرون وسطایی کمی به روز باشید و زیبا تر ببینید

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۰۴:۰۳

سلام.خواهشا بگذارید طرح انجام شود تا ما مجاوران حرم ازبلاتکلیفی خلاص شویم آخه سنگ اندازی تاکی؟

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۰۷:۱۳

بشین بینم باااااااا کدام خانه های تاریخی به مشت خانه خراب پر از مار عقرب لانه های فساد پخش موادمخدر شیره کش خونه معتادان است درون خانه های تاریخی که شما ازش نام می برید امنیت آن محله ها رو هم از هر لحاظ به خطر انداختند تخریبشون کنید با معماری جدید سنتی بازسازیشان کنید تا رفع فساد خلافکاری تا امنی در آن محله ها شود .

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۰۷:۵۴

سلام لطفا اونجا رو خراب میکنید حداقل زمین های جبل دراک بیارید تو طرح تا صاحب خونه بشیم

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۰:۱۹

در نظرات خیلی از دوستان گفته شده که این مکان ها جایگاه معتادین و گدایان است...اما اگر شهرداری به جای تخریب ، اقدام به مرمت این بناها کند ، بافت تاریخی شهر میتونه منبع درآمد خوبی با جذب توریست برای مردم باشه ...در یکی از شهر های اروپایی شهردار خانه ای دریافت تاریخی شهر خرید و اقدام به مرمت خانه های تاریخی کرد و اکنون آن بخش شهر از لوکس ترین و گران قیمت ترین محله ها ی شهر می باشد.خیلی از این بنا ها هم اکنون هم به هتل ها کافه ها و فروشگاه های صنایع دستی تبدیل شده اند که بسیار ارز آور و زیبا هستند مردم شیرازو ایران ! اگر این بنا ها تخریب بشه، تاریختان و هویتتان تخریب شده است. متاسفانه شهرداری خود اقدام به ساخت گداخانه در این محله ها کرده و پلیس هیچ گونه نظارتی بر خرید و فروش مواد مخدر در اینجا ندارد...به جای تخریب ، ساقیان را بگیرید ...اگر اینجا ها رو هم تخریب کنید در جای دیگری اقدام به خرید و فروش می کنند

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۱:۳۳

بنظرایجانب طرح نوسازی بافت فرسوده بسیار خوب می باشد.. چون این منطقه از گل وحشت ساخته شده با زلزله کوچکی فروخواهند ریخت.مثل زلزله بم کرمان آنوقت استادان مخالف طرح با هزاران کشته چه جوابی می دهند .آقای استاندار ومسعولین طرح باید کارشان را برای مردم فقیر ادامه بدهند

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۲:۴۲

نظری که داده شد در پاسخ به محمد بود واشتباه به شیرازی داده شد

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۳:۵۸

بافت تاریخی که آدم معمولی جرات نمیکنه ازتوکوچه هاش ردبشه ،وحشت وجود آدم رومیگیره

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۴:۴۰

من یادم میاد یک زن میانسالی کنار فلکه شاهچراغ به مردمی که می‌رفتند زیارت یا آنجا رفت و آمد می‌کردند نفرین و ناسزاگویی می‌کرد که شما پول می‌ریزید داخل حرم و اینها خونه های ما را می‌خرند مفت و مجانی و اجازه فروش به خودمان نمی‌دهند که به قیمت دلخواه بفروشیم جلوی نقل و انتقالات را گرفته اند.حالا من متوجه شدم بعد از سالها

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۶:۵۳

بله آقای دکتر و استاد شما درخانه لاکچری وعده ای مردم فقیر.لای گل وحشت زندگی کنند. وبا یک ذلزله مثل بم.وخوی زیر آوار بروند.مسعولین باید برای باز سازی بافت فرسوده عجله کنند

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۱۶:۵۹

شما که دلت برا تاریخ و فرهنگ شیراز میسوزه بیا یک هفته تو این محله ها زندگی کن تا بفهمی ارامش و اسایش و امنیت اجتماعی و .... یعنی چی،خودم محله سر عدلو میشینم خانه پدریه اتفاقا موروثی اجدادی هست،ولی هر شب جنگ و دعوا سر پارک ماشین،زلزله بیاد مجال پیدا نمیکنی تکون بخوری چه برسه فرار کنی،معتادان که انگار زامبیا تو کوچه هاش دارن پرسه میزنن،بس با خودشون سگ ولگرد اوردن کوچه ها شده پر،اگر واقعا دلت برا فرهنگ شیراز و ایران میسوزه برو زور بزن که ستونهای تخت جمشید که داره تو موزه لئور پاریس خودنمایی میکنه برگردون،ما هم اسایش میخوایم ادم روششششششن فکر

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۲۲:۱۰

سلام. تو رو خدا یه کم هم به مناطق محروم جنوب شهر مثل گردخون توجه کنید و اون رو توی طرح یا جزو محدوده شهر شیراز قرار بدید تا یه کم سر و سامون بگیره. هیچ توجهی به این‌منطقه نمیشه در صورتیکه فاصله خیلی خیلی کم با شیراز داره.

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۳ ۲۲:۱۳

چرا دروغ میگید این عکس مال زمان ساخت بین الحرمین هست که تعدادی خانه تخریب شد الان هم من تو این منطقه زندگی میکنم و همچین خبری نیست

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۵ ۲۰:۰۴

خراب کنید مثل عربها برج بسازید تا از اونا عقب نباشیم دارند دنیاه را می‌گیرند اون وقت آقایان به اصطلاح تحصیل کرده دنبال خونه گلی هستند که چهار تا معتاد داخلشون خونه کردن ....استاندار کارش درسته مرد دنیاه دیده و واقعاً تحصیلکرده هستند لطفاً سنگ اندازی نکنید بذارید ایشون کارشون را انجام بدهند ....تو مو میبینی و آقای استاندار پیچش مو....کجایی...

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۲۵ ۰۰:۱۸

شیراز تنها یک شهر نیست بلکه هویت تاریخ و فرهنگ یک سرزمین کهن است . نگذاریم هویت و اصالت را از ما بگیرند . هر شخصی که فقط یک بار از نزدیک آن خانه ها را دیده باشد باشنیدن این خبر جگرش آتش میگیرد . چرا میراث فرهنگی ساکت است و هیچ اقدامی نمیکند پشت پرده این خیانت چه اشخاصی پنهان هستند؟؟؟؟