• شنبه / ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۰۰:۲۴
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1402022314314
  • خبرنگار : 50210

برای کاهش معضل زباله گردی؛

به ساعت ۲۱ بازگردیم

به ساعت ۲۱ بازگردیم

ایسنا/مرکزی معضل زباله گردی در واقع یک معادله چند مجهولی است، که البته چند مجهولی بودنش به معنای عقب نشینی از رفع این مشکل نیست و راه حل هایی برای حداقل کاهش آمار این معضل پیشنهاد می شود که شنیدنی است و اجرایی شدنش همراهی مردم و مسئولان را می طلبد.

تصویر فرو رفتن یک فرد در سطل زباله، مسلما آزاردهنده بوده و قطعا از بین بردن زمینه های این اتفاق مستلزم برنامه ریزی و چاره اندیشی سیاستگزاران است، اما آنگونه که رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک می گوید، با بازگشت مردم به یک عادت مطلوب در حوزه مدیریت شهری می توان این معضل و عواقب ناشی از آن را کاهش داد و در ساماندهی این وضعیت به مسئولان کمک کرد.

شهرداری به تنهایی نمی تواند مشکل را حل کند

مهدی فدوی در گفت و گو با ایسنا، با تاکید بر اینکه مسئله زباله گردها یکی از موضوعات مغفول مانده در سراسر کشور است و شهرداری به تنهایی نمی تواند کاری کند، افزود: در جلساتی با معاون پیشگیری دادگستری کل استان مرکزی مسئله بارها بررسی و پیگیری شده است و حتی خیرمند درخواست تهیه یک برنامه برای ساماندهی زباله گردها کرد، اما رسما به وی اعلام کردم که طبق ماده ۱۶ قانون مدیریت پسماند هرگونه جداسازی و انتقال پسماند ممنوع است.

۹۰ درصد زباله گردها معتادند/درآمدها به ۲۰ میلیون می رسد

وی تصریح کرد: شهرداری به تنهایی امکان مدیریت مسئله زباله گردها را ندارد، باید در کنار مدیریت شهری، دادگستری و دیگر ارگان ها وارد میدان شوند و اگر به دنبال مدیریت این مسئله هستیم، تنها راه حل، جمع شدن کامل زباله گردهاست.

وی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد این زباله گردها در شهر اراک معتاد به مواد مخدر هستند، گفت: سازمان مدیریت پسماند در سال های اخیر راهکارهایی داشت، اما به نتیجه نرسید. دو سال پیش در زمان ورودم به سازمان مدیریت پسماند، حدود ۸۰ پاکبان بازنشست شدند، پیشنهاد دادم که زباله گردها شناسایی و به عنوان پاکبان وارد سیستم خدمات شهری شوند، اما شناسایی ها و پیگیری ها نتیجه بخش نبود، چراکه درآمد زباله گردی از پاکبانی بسیار بیشتر است و برخی از این زباله گردها که معتاد نباشد، ماهانه بیش از ۲۰ میلیون تومان درآمد دارند و قطعا به پاکبانی راغب نمی شوند.

طرح های ساماندهی شکست خوردند

فدوی ادامه داد: حتی زمانی که امکان جمع آوری و جذب آنها به سیستم خدمات شهری میسر نشد، به سراغ ساماندهی رفتیم و درصدد تعیین محدوده برای هر کدام با لباس متحدالشکل برآمدیم و طرح را به صورت پایلوت در شهر صنعتی اراک اجرایی کردیم، اما موفق نبودیم و حتی در مواردی، درگیری بین زباله گردها ایجاد شد.

وی با تاکید بر لزوم تدبیر لازم برای مدیریت و ساماندهی یا جمع آوری زباله گردها در کشور، گفت: بارها به دستگاه قضا و معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اعلام کرده ام که اگر اجازه دهید، زباله گردها را جمع می کنم، اما عنوان شد که اگر این افراد جمع شوند دست به دزدی می زنند. ما به عنوان شهرداری و سازمان مدیریت پسماند، دغدغه انجام وظایف خود را داریم و مسلما عواقبی که در نتیجه جمع آوری زباله گردها عنوان می شود، به شهرداری ارتباطی ندارد.

مقاومت مردم در مقابل جمع آوری مخازن زباله

فدوی اظهار کرد: اگر بتوانیم عادت مردم درخصوص بیرون گذاشتن زباله در یک ساعت مشخص را به قبل بازگردانیم، شاید اتفاق خوبی رخ دهد. اگر امروز گفته می شود که در شهر شیراز تعداد زباله گردها بسیار کم است به این دلیل است که در این شهر مخزن زباله وجود ندارد، اما از سال ۹۰ این مخازن وارد شهر اراک شدند و مردم هر ساعتی که می خواهند زباله خود را بیرون می گذارند. اگر مردم مجددا به مانند گذشته زباله های خود را در ساعت ۲۱ بیرون بگذارند، جمع آوری و مدیریت پسماند سامان یافته تر انجام می گیرد.

وی با اشاره به جمع آوری مخازن زباله به صورت آزمایشی در شهرک جام جم اراک، گفت: متاسفانه اجرای این طرح در این منطقه، باعث درگیری مردم با سازمان مدیریت پسماند شد، چراکه مردم عادت کرده اند در ساعات مختلف شبانه روز زباله ها را در مخازن بگذارند.

فرصت ۹ ساعته برای جمع آوری زباله ها کافیست

رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک در پاسخ به این سوال که اگر مردم زباله را در ساعت ۲۱ بیرون بگذارند، سازمان توان جمع آوری این زباله ها در کل شهر در بازه زمانی مناسب را دارد یا خیر بیان کرد: اگر زباله ساعت ۲۱ درون مخازن قرار گیرد، مامورین پسماند تا ۶ صبح مخازن را خالی می کنند و قطعا صبح که برسد زباله ای در شهر وجود ندارد که افراد بتوانند زباله گردی کنند و حداقل سیما و منظر شهر در ساعات روز شکل مناسبی به خود می گیرد و اطراف مخازن، بهم ریختگی و بیرون ریختگی زباله وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه فرهنگ مردم در حوزه مدیریت پسماند به هیچ عنوان درست نیست، گفت: اگر حوالی ساعت ۶ صبح، گشتی در شهر بزنید، شهری عاری از زباله و مخازن را خالی می بینید، اما از ساعت ۷ صبح مجددا شرایط شهر تغییر می کند، مردم در زمان رفتن به سرکار زباله های خود را بیرون می گذارند و ساعت ۸ صبح مجددا مخازن زباله پر می شود که در این شرایط مسلما زباله گردها هم فعال می شوند و این اتفاق حاصل فرهنگ نادرست رایج در این حوزه است.

شهرداری نمی تواند با زباله گرد معتاد برخورد کند

فدوی با بیان اینکه شهرداری و سازمان مدیریت پسماند در این حوزه بارها تلاش کرده اند اما به نتیجه نرسیده اند و باید همه دستگاه ها به مسئله ورود کنند، تصریح کرد: قطعا شهرداری و سازمان پسماند امکان و توان برخورد با زباله گرد معتاد را ندارند، حتی طی بررسی های صورت گرفته زباله گردهای معتادی شناسایی شده اند که در قبال فروش زباله و ضایعات خود، مواد مخدر دریافت می کنند، اما قطعا امکان ورود شهرداری و مداخله به این موضوع وجود ندارد به همین دلیل، مدیریت و ساماندهی زباله گردها در اراک همکاری بین بخشی نیاز دارد.

وی تاکید کرد: متاسفانه تعداد زنان معتاد زباله گرد نیز افزایش یافته و این امر صرفا به مسائل و مشکلات اقتصادی آنها باز می گردد.

رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک تاکید کرد: اگر مردم در بیرون گذاشتن زباله خود در ساعت مشخص با سازمان همکاری داشته باشند، حداقل می توان قدری این شرایط را مدیریت کرد.

به گزارش ایسنا، شاید نتوان مهار کامل زباله گردی در شهر اراک و حتی کشور را رقم زد اما حداقل می توان با راهکارهایی تاحدودی شرایط را تحت کنترل درآورد. سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک اعلام می کند اگر مردم در ساعت ۲۱ زباله خود را بیرون بگذارند، می توان زباله گردی را سامان داد، قطعا با اطلاع رسانی درست به شهروندان، همکاری لازم را در این زمینه شاهد خواهیم بود، البته به موازات این اقدام باید با حضور دستگاه های مرتبط و مسئول برای ساماندهی زباله گردها که عموما معتاد هستند چاره اندیشی کرد تا کار به دزدی و دیگر جرایم نکشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha