• یکشنبه / ۱۰ دی ۱۴۰۲ / ۰۹:۴۴
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1402101006333
  • خبرنگار : 50650

فراشبند؛ پایتخت چهارطاقی‌های ایران باستان

فراشبند؛ پایتخت چهارطاقی‌های ایران باستان

ایسنا/فارس وجود چهارطاقی‌های متعدد در فراشبند نه تنها نشان از قدمت تاریخی منحصر به فرد منطقه دارد، بلکه می‌توان از این شهرستان به عنوان پایتخت چهارطاقی‌های ایران یاد کرد.

یکی از شهرستانهای استان فارس، شهرستان فراشبند است که در ۱۷۲ کیلومتری غرب شیراز قرار دارد که از شمال با شهرستان‌های شیراز و کازرون،از غرب با استان بوشهر،از جنوب به شهرستان لار و از مشرق با شهرستان‌های قیر و کارزین و فیروزآباد همسایه است.

فراشبند دارای قدمت ۱۶۰۰ ساله است که آثار تاریخی به‌جای مانده در آن گویای قدمتش است. کمبود منابع و مدارک تاریخی باعث شده است که علی‌رغم قدمت فراوان، کمتر مورد توجه قرار گیرد.

مردم فراشبند همواره بر این عقیده بوده‌اند که شهر مزبور در زمان حکومت بهرام گور به‌وجود آمده و مربوط به دوران ساسانیان است و آثار تاریخی گواه این واقعیت است.

امروز به سراغ معرفی آتشکده فراشبند رفتیم تا نکات بیشتری درباره معرفی آن بیان کنیم. از ویژگی این آتشکده می‌توان گفت که این بنا با استفاده از مصالح سنگ و ملات گچ نیمکوب که از معادن همین منطقه استخراج شده‌اند با کاربری آتشکده با چهار پایه ستون، چهار طاق و یک گنبد (که توسط ایرانیان به عنوان پوشش مدور سقف در دهانه‌های بزرگ و جاهایی که سقف تیر پوش امکان اجرا نداشته ابداع شده) بنا شده و به دلیل وجود چهار طاق به این نام نیز شهرت یافته است.

آتشکده فراشبند از آتشکده‌های معروف استان فارس می‌باشد که یکی از پنج آتشکده‌ای است که به‌وسیله مهر نرسی در منطقه کازرون و فراشبند ساخته شده است. این آتشکده مربوط به دوره ساسانیان است.

شکل بنا گنبدی بیضی شکل است که توسط فیل گوش‌هایی بر روی چهار پایه قرار گرفته است. این آتشکده همانند چهارطاقی‌هایی سرمشهد کازرون است.

این اثر در تاریخ ۱۵ دی‌ماه سال ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۸۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. در اطراف این بنا آثار باستانی دیگری هم وجود دارد که همراه این آتشکده در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌اند.

به گزارش ایسنا، شهرستان فراشبند،چنان آکنده از چهار طاقی‌های دیرینه است که آنجا را «پایتخت چهار طاقی‌های ایران» نام داده‌اند.

بیش از 26 چهار طاقی در فراشبند شناسایی شده است. برخی از آن سازه‌ها تنها بازمانده‌ای از سازه‌هایی هستند که در گذر زمان فروریخته‌اند و بخش ناپایداری از آن‌ها به‌جا مانده است. اما در آن میان، چهارطاقی «نقاره‌خانه» ارزش‌های هنری و مهرازی دیگری دارد و شاخص و برجسته‌تر است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۱۷:۵۰

آثارهای باستانی با ارزشی در منصورآباد یکی از روستا های اطراف فراشبند وجود دارد که هنوز به ثبت نه رسید

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۲ ۰۰:۰۸

بنازم فراشبند

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۲ ۰۴:۲۶

درکل هرجا ک باشد وباشیم اسم دارد حالاجابجا است جاهای قدیمی هنوز زیاد است که نامبردنیست حالا چه قسمت سرحد یاگرمسیر چهار طاق واقعا اسم قشنگ ودیدنی از قدیم تابحال

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۲ ۱۰:۵۹

فراشبند بیشتر از ۱۶۰۰ سال قدمت دارد و این تخمین صرفا برگرفته از اثار ثبت شده هست،وجود اثاری از ،درسته که اثار سلوکی بسیاری به ثبت رسیده ولی دقت کنید اثارساسانی متعددی هم به چشم میاد از جمله همین اتش کده ها که پیشینه ای نزدیک به۱۸۰۰ سال رو نشون میده والبته در محدود نبشته ها هم به عنوان زندان نام برده شده که مربوط به زمان هخامنش بوده و ناگفته هایی بیشتر... (عضو انجمن باستان شناسی)

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۲ ۱۱:۲۸

جالبه که هنوز گنج یاب ها تخریبش نکردن. یا نتونستن

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۶ ۰۸:۰۵

فراشبندی که باوجود پالایشگاه گاز هنوز شبیه یک روستا مانده