دلمه برگ مو بهانهای برای برپایی یک جشنواره
در میان همه غذاهای محلی از دلمه برگ مو یا همان دلمه برگ انگور نباید غافل شد. اگرچه پختن دلمه برای خانمهای کدبانو، ازجمله پختنیهای سخت به شمار میرود اما خوشمزگی و دلربایی این غذا، باعث میشود، بانوان سختی این کار را به جان خریده و دریکی از روزهای بهاری، عزمشان را جزم کرده و این غذای خوشمزه را تهیه کنند.
یک فعال حوزه گردشگری در خراسان رضوی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: این استان با داشتن تاریخ پرفراز و نشیب و جاذبههای گردشگری فراوان میتواند در هر فصلی مقصدی عالی برای گشت و گذار و سفر باشد.
محمد خلیلی گفت: به جز مهمترین جاذبه گردشگری این استان که وجود بارگاه ولینعمت همه ما امام رضا (ع) در مشهد است؛ خراسان رضوی و شهرستانهای آن میتوانند در هر فصل سال با برپایی جشنوارههای مختلف محصولات کشاورزی و خوردنیهای متنوع و متعدد مثل جشنواره انار، پسته، انگور، انجیر، زعفران، آلو و ریواس در فصول مختلف سال و در کنار آن برپایی جشنواره غذاهای محلی مثل دلمه، آش ماست و روغن شیره، کشمش، سمنو و ... فضایی فراهم کنند تا سیل توریست به شهرهای این استان در همه ایام سرازیر شود و اقتصاد محلی در این مناطق رونق گیرد.
این فعال حوزه گردشگری اضافه کرد: برای شناسایی بیشتر مناطق مختلف استان که دارای جاذبههای متنوع طبیعی، تاریخی و مصنوعی هستند میتوان برنامههای گوناگونی ترتیب دارد.
وی گفت: در خراسان به دلیل تنوع فرهنگی و قومی، غذاها اهمیت زیادی دارند؛ انواع غذاهای سنتی و مدرن به ترکیب سلیقههای مردم در فرهنگ غذایی این استان دیده میشود.
خلیلی اذعان کرد: تنوع بالا و توجه به غذا میتواند به ایجاد گردشگری غذا بینجامد تا غذاهای سنتی منطقه، به عنوان سرمایهای برای رونق اقتصاد محلی منطقه درآیند.
وی افزود: توسعه گردشگری غذا در خراسان رضوی با توجه به پتانسیلهای موجود و تنوع فرهنگی و وجود غذاهای شناخته شده به رونق سایر مدلهای گردشگری کمک میکند.
فعال گردشگری اظهار کرد: در برپایی جشنواره غذا تنها نباید به تهیه و عرضه غذاها محدود شد و در کنار آن میتوان مراسم بازیها و رقصهای آئینی، موسیقی محلی و فروش صنایعدستی محلی را هم برگزار نمود.
وی گفت: فصل بهار در منطقه ترشیز به دلیل وجود باغات انگور، میتواند با برپایی جشنواره دلمه و دعوت از گردشگران و مسافران به خلق درآمد برای مردم منطقه و شناساندن فرهنگ و آداب و رسوم مردم و تولید ثروت و ایجاد اشتغال در حوزه محلی کمک کند.
خلیلی اظهار کرد: گردشگری غذایی یکی از پرجاذبهترین انواع گردشگری در دنیا به شمار میرود و چه بسا برای همه ما اتفاق افتاده که در سفرهایمان خوردن غذاهای محلی آن منطقه بهانهای برای سفر باشد.
وی با تأکید بر ضرورت ثبت ملی برخی غذاهای محلی مثل «دلمه» اعلام کرد: غذاهای محلی و سنتی مناطق مختلف خراسان رضوی که در مناسبتهای مختلف تهیه میشود هرکدام میتواند بهانهای برای برگزاری جشنوارهای باشد تا میزبان مسافران علاقهمند به تجربه سفر به خطه پرجاذبه خراسان رضوی باشیم.
این فعال گردشگری با اشاره به تنوع دستورهای پخت دلمه گفت: در برخی شهرهای خراسان رضوی هم چون فردوس علاوه بر مدل مرسوم پخت دلمه که از برگ درخت انگور برای پوشش مواد غذایی مثل برنج، لپه، سبزیهای معطر و گوشت چرخ کرده استفاده میکنند و این مواد پس از نیمپز شدن داخل برگ انگور قرارگرفته و با مقداری روغن، آب، شکر و نمک که باهم مخلوط شده و روی برگهای پیچیده شده از مواد میریزند و اجازه میدهند یکی دوساعتی روی شعله باشد تا بپزد. مدل دیگری هم این غذای فصلی خوشمزه را تهیه میکنند به طوری که برگهای انگور را خرد کرده و با پیاز و گوشت و لپه نیمپز تفت داده ولا به لای برنج قرار میدهند که این هم خوشمزگی خاص خود را دارد.
اوایل اردیبهشت، بهترین زمان برای چیدن برگ موهای تازه و ترد
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خلیلآباد در گفت وگو با ایسنا گفت: روزهای اوایل اردیبهشت، بهترین زمان برای چیدن برگ موهای تازه و ترد یا همان تاکهای انگور است که با این برگهای تازه میتوان «دلمه» که یک غذای خوشمزه و دلچسب در فصل بهار است را تهیه کرد.
محمد نظامآبادی به برگزاری چندین دوره جشنواره تاک پلو در خلیلآباد همزمان با فصل جمعآوری برگهای تازه انگور برای پخت دلمه و حتی صادرات این برگها به استانهای دیگر اشاره و اظهار کرد: دلمه برگ مو، به عنوان غذای خوشمزه در فصل بهار بر سر سفره اغلب ایرانیها قرار میگیرد و در منطقه ترشیز که فراوانی باغات انگور وجود دارد بهانهای برای توسعه گردشگری غذا میتواند به شمار رود و برای گردشگران، جز محبوبترین جاذبهها باشد.
وی تصریح کرد: برپایی جشنوارههایی ازایندست میتواند یک موقعیت قابل ملاحظه برای آشنایی با فرهنگ، آداب و رسوم مردم منطقه باشد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خلیلآباد خاطرنشان کرد: آب و هوای بهاری این منطقه در این ایام، میتواند یک مقصد عالی برای گشت و گذار و گردش در باغات انگور و خوردن توت در توتستانهای منطقه باشد.
به گفته او میتوان در کنار برگزاری این جشنوارهها، در فصول مختلف سال، صنایعدستی و سوغات دیگر منطقه را به گردشگران عرضه کرد و این غذای محلی بهانهای برای تقویت اقتصاد محلی و محرک توسعه کسب و کارهای محلی شود تا ضمن آشنایی گردشگران با فرهنگ و آداب و رسوم مردم منطقه در این جشنواره جذاب و هیجانانگیز، غذاهای مختلف و خوراکیهای خوب محلی را معرفی و آنان را با فرهنگ و غذاهای سنتی و بومی آشنا کرد.
منطقه ترشیز شامل شهرستانهای کاشمر، بردسکن، خلیلآباد و کوهسرخ به دلیل برخورداری از جاذبههای طبیعی و تاریخی همواره برای گردشگران جذاب هستند، این منطقه با داشتن محصولات متنوع کشاورزی و به تبع آن تهیه غذاهایی با استفاده از این محصولات میتواند در حوزه گردشگری کشاورزی و گردشگری غذا، مقصد سفر گردشگران قرار گیرند.
گردشگری غذا، موضوعی فراتر از سرگرم کردن گردشگران و چشیدن طعمهای مختلف غذا است بلکه این نوع گردشگری میتواند آگاهی افراد را نسبت به فرهنگهای آشپزی محلی مقصد بالا ببرد.
انتهای پیام
نظرات