• شنبه / ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۱:۲۰
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1403020100263
  • خبرنگار : 50662

به بهانه روز سعدی؛

وقتی اشعار سعدی به عنوان ضرب المثل بر سر زبان افتاد

وقتی اشعار سعدی به عنوان ضرب المثل بر سر زبان افتاد

ایسنا/خراسان جنوبی استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند گفت: خیلی از ابیات و جملات سعدی به عنوان ضرب‌المثل بر سر زبان مردم گشته و او را به یک شاعر محبوب در نزد عامه مردم تبدیل کرده است که گلستان سعدی یکی از کتاب‌هایی است که در مکتب‌خانه‌های قدیم به دلیل نثر زیبا این کتاب و حکایت‌های موجود آن تدریس شده است.

عباس واعظ‌زاده، در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: یکم اردیبهشت روز نگارش گلستان بوده و این تاریخ از گفتمان سعدی گرفته شده و به نام او نیز ثبت شده است.

وی با بیان اینکه گلستان سعدی آثار برجسته زبان و ادبیات فارسی است که سعدی غیر آن آثار دیگری دارد، گفت: دیوان غزلیات، قصاید و قطعات سعدی که مجموعه اشعار سعدی را در برمی‌گیرد.

 واعظ‌زاده اظهار کرد: کتاب گلستان به نثر بوده و شامل ۸ باب که هر باب آن در قالب یک موضوع حکایت‌های اخلاقی را دربرمی‌گیرد و کتاب بوستان نیز به نظم بوده که در ۱۰ باب و هر باب آن نیز در خصوص یک موضوع اخلاقی بوده است و حکایت‌هایی را به شعر آورده است.

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند تصریح کرد: سعدی از شاعران قرن ۷ هجری بوده که در سال ۶۰۶ هجری قمری در شیراز متولد و درسال ۶۹۰ هجری از دنیا می‌رود و قرن ۷ مصادف با حمله مغول به ایران بوده که سال‌های سختی در ایران گذشته است.

 وی بیان ‌کرد: سعدی بیشتر عمر خود را به سفر گذرانده و حکایت‌های که در کتاب بوستان و گلستان نوشته شده حاصل تجربیات و سفرهای او بوده و با مردم مناطق مختلف و اقوام مختلف سروکار داشته و تجربیاتی نیز کسب کرده است.

واعظ‌زاده در خصوص شهرت سعدی گفت: سرودن غزل عاشقانه، سرودن اشعار تعلیمی و اخلاقی که کتاب بوستان او نماینده این وجه از شعر او است لذا گلستان سعدی برجسته‌ترین اثر منثور زبان و ادبیات فارسی است و شاهکار نثر فارسی بوده که نام او را در جهان ثبت کرده است.

عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند، گفت:سعدی به دلیل آثاری که داشته به عنوان یکی از بزرگترین شاعرو نویسنده ادبیات فارسی در کنار شاعرانی مثل مولوی، حافظ و خیام محسوب می‌شود.

وی بیان کرد: سعدی در قصیده سرایی و شعر مدحی ابتکاراتی دارد که تا قبل سعدی هر کسی شعر مدحی در خصوص شاعران سروده او را تحسین می‌کرده اما سعدی در قصاید خود پادشاه زمان را نصیحت نیز کرده که تا قبل آن کسی این  جرات را  نداشته است.

واعظ‌زاده بیان کرد: خیلی از ابیات و جملات سعدی به عنوان ضرب‌المثل بر سر زبان مردم گشته و او را به یک شاعر محبوب در نزد عامه مردم تبدیل کرده است که گلستان سعدی یکی از کتاب‌هایی است که در مکتب‌خانه‌های قدیم به دلیل نثر زیبا این کتاب و حکایت‌های موجود آن تدریس می‌شده است.
 
استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند خاطرنشان کرد: زمانی که انگلیسی‌ها آمدند هندوستان را مستعمل خود کنند زبان رسمی هندوستان زبان فارسی بود که برای آموزش زبان فارسی غیرفارسی زبانان از کتاب گلستان استفاده شد و انگلیسی‌ها اولین کسانی بودند که گلستان سعدی را به طور چاپی منتشر می‌کنند تا خودشان زبان فارسی را بیاموزند.

انتهای‌ پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha