• شنبه / ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۳:۰۶
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403020100416
  • خبرنگار : 50035

رئیس اداره حیات‌وحش استان خبر داد

راه‌یابی سگ‌های بلاصاحب به حیات‌وحش همدان

راه‌یابی سگ‌های بلاصاحب به حیات‌وحش همدان
عکس تزئینی است

ایسنا/همدان رئیس اداره تنوع‌زیستی و حیات‌وحش اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان همدان به انتقال سال گذشته بیماری هاری از طریق سگ به شغال حیات‌وحش اشاره کرد که حیوان بیمار به همراه دام محیط‌زیست پیش از انتقال به سایر گونه‌ها اتلاف شد و گفت: عامل اصلی وقوع این موضوع را سگ‌های بلاصاحب می‌دانیم.

علیرضا محمدی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در ایران سگ وحشی به عنوان گونه وحشی نداریم؛ اکثراً سگ‌های ولگرد و بلاصاحب هستند که از سایر کشورها آمده و استفاده شده و به طرق مختلف رها شده‌اند و کم کم به معضل تبدیل شده است.

وی افزود: اگر موضوع سگ‌های ولگرد و بلاصاحب امروز تبدیل به معضل شده و در قدیم کمتر بوده، به خاطر این است که بحث شهرنشینی و در نتیجه تولید پسماند افزایش یافته و غذا به وفور در دسترس و اختیار این گونه‌های بلاصاحب قرار گرفته است.

محمدی، غذا و پناه را عامل شیوع این گونه‌ جانوری دانست و خاطرنشان کرد: مسلماً اگر این دو عامل در اختیار باشد این گونه‌ جانوری تولید مثل کرده و جمعیتش افزایش می‌یابد و به عنوان گونه‌های مهاجم به حساب می‌آیند، گونه‌ای که متعلق به این اکوسیستم نیست و وقتی وارد اکوسیستم ما می‌شود روی همه اجزای اکوسیستم اثر می‌گذارد و چه بسا در رقابت با سایر گونه‌های جانوری موجب حذف گونه‌ای هم شود.

وی تصریح کرد: در سال‌های گذشته یکسری از حیوان‌دوست‌ها به حساب اینکه خدمتی کنند یا از سر دلسوزی و به صورت ناخواسته اقدام به تغذیه سگ‌های ولگرد و بلاصاحب کرده و در طول سال غذا برایشان فراهم کردند و همین امر موجب شد بین دو تا سه مرتبه در سال تولید مثل کنند و افزایش جمعیت داشته باشند، غافل از اینکه عواقب آن به طبیعت و خود ما انسان‌ها برمی‌گردد.

رئیس اداره تنوع‌زیستی و حیات‌وحش اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان همدان یادآور شد: سگ‌های ولگرد و بلاصاحب جزو گونه‌هایی هستند که باعث ایجاد گزش در افراد شده و یا ناقل بیماری همچون هاری بوده‌اند که متأسفانه درمانی ندارد.

وی به ظهور گونه‌های هیبریدی حاصل از آمیزش سگ با شغال (شغال‌توره) یا آمیزش سگ با گرگ(گرگاس) اشاره و مطرح کرد: نسل زاده این گونه‌ها که با دخالت انسان و طبیعت به وجود می‌آید، کاملاً سربه هوا است و حتی به عنوان سگ نگهبان ارزش ندارد و بعد از مدتی توسط افراد رها می‌شود و خود گله گرگ‌ها و شغال‌ها هم آنها را قبول نمی‌کنند بنابراین به ناچار برای رفع نیازهایش به جوامع انسانی برمی‌گردند و مشکلاتی برای انسان ایجاد می‌کنند.

محمدی با اشاره به اینکه باید سعی شود کنترل جمعیت این گونه انجام گیرد به طوری‌ که در بسیاری از کشورها تعدیل جمعیت (کشتار) انجام می‌گیرد اما با توجه به اینکه ما از نظر اخلاقی این موضوع را قبول نداریم، به سمت عقیم‌سازی می‌رویم، به سمن‌های فعال در این حوزه توصیه کرد: به صورت مدیریت شده سعی شود هزینه‌ای که برای خرید مواد غذایی انجام می‌گیرد را به سمت و سوی عقیم‌سازی سوق دهند و شرایط، نیروی متخصص، دامپزشک و هزینه‌های مورد نیاز را تأمین کنند تا جمعیت این گونه به تعادل برسد.

راه‌یابی سگ‌های بلاصاحب به حیات‌وحش همدان

غذارسانی به سگ‌ها جرم‌انگاری نشده

وی با تأکید بر اینکه متأسفانه با غذارسانی به این حیوانات به صورت غیرمستقیم در حق این گونه جانوری خیانت می‌کنیم، اظهار کرد: تاکنون موضوع غذارسانی توسط افراد جرم‌انگاری نشده و این خلأ قانونی وجود دارد به طوری‌ که علاوه بر فرهنگ‌سازی، می‌توان به صورت تکمیلی قوانینی تصویب کرد تا کار نتیجه دهد چرا که صرفاً فرهنگ‌سازی زمانی‌ که درگیر با موضوعی هستیم که به جامعه فشار می‌آورد، مؤثر نخواهد بود.

محمدی با اعلام اینکه آماری از جمعیت این گونه جانوری در سطح استان در دست محیط زیست نیست، یادآور شد: کارگروهی متشکل از دستگاه‌های مختلف نظیر دامپزشکی، بهداشت، شهرداری و محیط زیست وجود دارد که شهرداری دبیر آن است و در جلسات مختلف مباحث مربوط به این موضوع مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

وی تأکید کرد: در بحث کنترل جمعیت این گونه جانوری، بیشترین دقت ما در مناطق تحت مدیریت محیط زیست است به طوری‌که وقتی این گونه وارد مناطق حفاظت شده می‌شود با تعقیب نوزادان حیات‌وحش بر گونه‌ها و حتی حیات‌وحش تأثیر می‌گذارد و حتی ممکن است حمله ‌کنند و علفخواران را از پای دربیاورند. در ضمن بیماری مشترک هاری را ممکن است به سایر گوشتخواران تحت مدیریتی که هیچ گونه واکسیناسیونی انجام نمی‌شود، انتقال دهند و موجب آسیب یا از بین رفتن و انقراض گونه‌های محلی جانوری شوند.

انقراض آهو در منطقه قهاوند و میش‌مرغ در دشت اسدآباد

وی به انقراض و از دست رفتن آهو(گواتردار) در منطقه قهاوند و میش‌مرغ در دشت اسدآباد اشاره کرد و گفت: جمعیت گونه آهو در زنجان به عنوان نزدیک‌ترین همسایه وجود دارد اما در همدان از بین رفته و این به دخالت‌های انسانی در زیستگاه‌ها، دست‌اندازی به اراضی و شکار غیرمجاز و همچنین تغییر اقلیم برمی‌گردد.

رئیس اداره تنوع‌زیستی و حیات‌وحش اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان همدان به انتقال سال گذشته بیماری هاری از طریق سگ به شغال حیات‌وحش اشاره کرد که حیوان بیمار به همراه دام محیط زیست پیش از انتقال به سایر گونه‌ها اتلاف شد و گفت: عامل اصلی وقوع این موضوع را سگ‌های بلاصاحب می‌دانیم.

وی با اشاره به اینکه در تمام دنیا سگی که صاحب و مالکی نداشته باشد حتی اگر نژاددار باشد، به عنوان سگ بلاصاحب تلقی می‌شود، مطرح کرد: این سگ‌ها یا به دست افراد رها شده یا فرار کرده و در طول زمان با توجه به آمیزش و جفت‌گیری سایر نژادها تولید شده و اینک در سطح شهر قابل رؤیت هستند البته در بین آنها یکسری سگ‌ها ارزش استفاده به عنوان سگ‌های نگهبان یا زینتی را دارند که این امر نیازمند مدیریت است.

وی افزود: در بسیاری از شهرها مدیریت این سگ‌ها اتفاق می‌افتد؛ به عنوان مثال در خراسان‌رضوی یا مرکزی طی بازدیدهایی که داشتیم، مشاهده کردیم شهرداری مکان‌هایی در نظر می‌گیرد تا بعد از جمع‌آوری سگ‌ها، مرحله تفکیک را انجام دهد و مواردی وجود دارد که قابل واگذاری بوده و بعضاً متقاضی دارند که بیش از دو، سه درصد نیست و بالای ۹۵ درصد خواهان ندارند.

راه‌یابی سگ‌های بلاصاحب به حیات‌وحش همدان

سگ‌های ولگرد و بلاصاحب را نمی‌شود تربیت کرد

محمدی با بیان اینکه سگ‌های ولگرد و بلاصاحب موجود در سطح شهر نژادشان آنقدر قوی نیست که بشود بعد از تربیت از آنها استفاده کرد، گفت: در حال حاضر انجمن‌های فعال در حوزه حیوانات بی‌سرپرست در استان به صورت مستقل بحث درمان و انتقال این سگ‌ها را انجام می‌دهند و به علت سوءمدیریت این اقدامشان حتی اثر منفی داشته چرا که بحث غذارسانی را در اولویت کاری خود دارند و همین باعث افزایش جمعیت هم شده است.

وی با بیان اینکه هزینه‌های عقیم‌سازی سگ‌ها بیشتر از غذارسانی است به طوری‌ که غذارسانی را می‌توان با استفاده از پسماند مرغداری‌ها یا کشتارگاه‌ها هم انجام داد، مطرح کرد: کار خوبی توسط این سمن‌ها انجام شده و به صورت موقت جایی را تأمین کرده و اقدام به نگهداری حیوانات در مرکز کردند اما به علت عدم رعایت ضوابط مورد نیاز، در آینده موجب ایجاد مشکلات بزرگتری خواهند شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۱ ۱۶:۲۰

سگ و سایر حیوانات نیاز به توجه و محبت دارند ضمنا وظیفه شهرداریها عقیم سازی معقول این زبان بسته ها بوده که کوتاهی میکنند

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۱ ۱۷:۴۸

سلام من درزیباکناردیدم سگهاعقیم کرده اندوپلاک لگوش عقیم نصب بودبهترین ذاه کاراست

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۱۱:۴۷

بله ولی همین سگ وقتی زیاد میشن میشن شکارچی و قاتل بقیه ی حیوانات واقعا میگفتن ترحم بر پلنگ تیز دندان ستم کاری بود بر گوسفندان تورو خدا اینقدر تو طبیعت دخالت نکنید سگ هام بهشون غذا دادن ظلم به حیوانات دیگه هست قدیم به پرنده ها غذا میدادن میگفتن ثواب داره نه به سگ های بیابان که بشن بلای جان حیوانات بومی

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۱ ۱۷:۴۰

بلاخره باید چاره ای کرد وگرنه این باقیمانده بسیار اندک حیات وحش با ارزش ایران توسط سگهای ولگرد نابود میشود هر جا میری تو خیا بان کوچه اطراف شهر پر از انواع سگ شده پیاده رو شهر پارکها پر از فضولات سگ فرهنگ غلطی که رواج پیدا کرده

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۱ ۱۷:۴۱

به هیچ وجه نظرات شما را قبول ندارم . حیوانات همگی مخلوقات خداوند هستند . این تصمیمات اشتباه ماست که باعث اسیر به محیط زیست گونه های جانوری می شود .

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۱ ۱۸:۳۷

سلام. اگر خدایی نکرده یکبار که این سگ های بلاصاحب به خود یا خانواده محترم تون حمله و آسیب جبران ناپذیر وارد کنند نظرات یاد شده رو قبول می کنید.

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۱ ۱۹:۱۵

چراهمه ی نظرات رومنعکس نمیکنید؟

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۱ ۲۰:۰۴

باسلام باید یه فکری به حال این سگهای ولگرد بشه

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۱ ۲۳:۱۰

این سگ ها باید همگی عقیم سازی بشن یاکشته شوند چندین بار به انسان ها مخصوصا بچه ها حمله کردند وباعث مرگشون شدند

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۰۰:۵۸

پس بگین این سگهای زبون بسته کجا باید زندگی کنن؟!! نه توی حیات وحش میتونن باشن و نه توی شهر؟! کلا مثل اینکه فقط با سگهای زبون بسته مشکل دارید! سگها هم مخلوقات خدا هستن و کسی حق نداره حق زندگی رو از اونا بگیره. اگه آدما به این زبون بسته ها حمله نکنن این سگها نه به کسی حمله میکنن و نه هیچ آزاری دارن.

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۱۳:۱۵

یه قانون بزارید هر بچه ای ک توسط این سگ ها زخمی یا کشته میشن از کسانی شکایت بشه ک از سگ های ولگرد طرف داری میکنن و هزینش از این ها گرفته شود

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۰۵:۴۶

سلام بفرستید برا افرادی که پرورش تمساح دارند

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۰۶:۴۷

باید کسی که غذا رسانی میکنه رو جریمه سنگین بشه تا به سیستم حیات وحش لطمه نزنه. بعدشم حیوان وحش خودش باید دنبال غذا باشه مگر جایی که قعطی یا سرما شدید باشه .

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۰۸:۴۱

با سلام ازنظراسلام هر جانور موذی وضرر رسان باید نابود شود عقیم نه ازسطح شهربهطور کامل جمع کنید

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۰۹:۲۷

سگها واقعاا معضل شدن دختر بچه ها و خانمهای بسیاری دیدم که توسط یگهای ولگرد ترسیده و شوکه شده بودتد .باید به هر شکلی از سطح شهر ها جمع بشوند.ببرید ببندید در مکانهایی ک یوزپلنگ زندگی میکند.

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۱۲:۲۴

اگر دولت حمایت کنه عقیم سازی بشه بهتره ولی نه طوری که طی چند سال آینده نسلشون منقرض بشه چون این دفع روستایی ها از دست حیوانات درنده در امان نیستن

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۱۳:۱۷

باید هرکس ک از این سگ ها طرف داری میکنه بیاد هزینه درمان و خسارت جانی بچه های مردمو بده تا دیگه ازشون طرف داری نکنن

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۲ ۲۰:۲۰

باید با کسانی که از طریق غذا دادن به سگ های ولگرد دنبال معروف شدن و شعاف هستند شدیدا برخورد گردد .متاسفانه خیلی از افراد جامعه غافل از خطرات زیست محیطی و صرفا احساسی با غذا دادن به حیوانات باعث زاد و ولد این سگ ها شده و بیماری هاری در کنین افراد جامعه است .اطلاع رسانی توسط نهاد های مردمی بسیار موثر است

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۳ ۱۲:۰۷

دلسوزی بیجا برا سگهای ولگرد ظلم به طبیعته،پس اگر باید سگها حمایت بشن باید به گرگ و خرسها هم غذا رسانی کنیم چون گناه دارن زبون بسته ها

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۴ ۱۷:۰۰

سلام و عرض ادب لطفا پیگیری فرمایید برای رفع این معضل روز افزون در شهر و... چاره ای اندیشیده و شهرها را از این نا امنی سگهای ولگرد و حتی سنگهایی که با صاحبان بی ملاحظه خود در شهر با عث نا امنی واقعی شده اند، رها کنند.

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۰۹:۳۷

باسلام صدا وسیما باید اطلاع رسانی در این خصوص کند ، از طرفی هم شهرداریهای باید به سمت عقیم سازی سگ های ولگرد بروند تا این معضل حل شود.رسانه باید خطر این موضوع به اطلاع مردم برسونه تا آگاهی مردم بالابره.

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۲۲:۵۱

آنهایی که از روی احساسات یا خودنمایی به سگها غذا میدهند آشکارا به محیط زیست لطمه میزنن

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۱۶ ۰۸:۳۲

باید فقط شهرداری عقیم سازی کنه وگرنه روند ادامه داره