• چهارشنبه / ۱۹ آذر ۱۴۰۴ / ۱۳:۲۸
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1404091912762
  • خبرنگار : 50975

معاون امور جنگل منابع طبیعی: حفاظت از جنگل‌های زاگرس نیازمند همکاری همه‌جانبه است

معاون امور جنگل منابع طبیعی: حفاظت از جنگل‌های زاگرس نیازمند همکاری همه‌جانبه است

ایسنا/چهارمحال و بختیاری معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تأکید بر اهمیت اقدامات پیشگیرانه و مدیریت پایدار، گفت: جنگل‌های زاگرس سرمایه‌ای حیاتی برای کشور هستند و حفاظت از آن‌ها نیازمند همکاری همه‌جانبه دولت، جامعه محلی و سازمان‌های مردم‌نهاد است.

رسول اشرفی‌پور امروز ۱۹ آذر در همایش مدیریت پایدار جنگل‌های زاگرس به بررسی وضعیت جنگل‌های زاگرس و دغدغه‌های مرتبط با این بوم‌سازگان مهم پرداخت.

معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اهمیت جنگل‌های زاگرس، گفت: سطح جنگل‌های زاگرس حدود ۶ میلیون هکتار است و این جنگل‌ها با ارائه خدمات اکوسیستمی منحصر به فرد، نقش حیاتی در کشور دارند. این جنگل‌ها مسئول تنظیم ۴۰ درصد چرخه آب کشور هستند و منشأ بسیاری از رودخانه‌های مهم مانند کارون و زاینده‌رود محسوب می‌شوند. همچنین تنوع زیستی بی‌نظیری دارند و حدود ۳۶ میلیون واحد دامی در این مناطق پرورش می‌یابند. بیش از ۱۰ میلیون نفر نیز به‌طور مستقیم به این جنگل‌ها وابسته هستند.

اشرفی‌پور در ادامه با بیان ضرورت مدیریت صحیح و علمی این منابع طبیعی، افزود: علیرغم اقدامات خوبی که در گذشته در زمینه احیا، مدیریت و بهره‌برداری از منابع طبیعی زاگرس انجام شده، لازم است نگاهی جامع و اکوسیستمی به جنگل‌های زاگرس داشته باشیم. از سال ۱۴۰۳ و بر اساس سیاست‌گذاری‌های دولت سیزدهم، تدوین سند مدیریت پایدار و جامع برای جنگل‌های زاگرس در دستور کار قرار گرفت.

وی در توضیح جزئیات این سند، گفت: اولین مولفه این سند، انجام وظایف حاکمیتی سازمان منابع طبیعی بر عرصه و اعیان جنگل‌هاست. در کنار آن، تقویت فعالیت‌های احیا و توسعه جنگل‌ها و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین برای حفاظت از منابع طبیعی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. آموزش‌های مردمی و همکاری با همیاران طبیعت برای مقابله با تهدیداتی مانند آتش‌سوزی‌ها نیز بخشی از برنامه‌هاست.

معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، بر اهمیت همکاری با جامعه محلی و تشکل‌های زیست‌محیطی تأکید کرد و گفت: ما الگوی جنگلداری اجتماعی را پیش می‌بریم و برای سال ۱۴۰۴، چهار سایت پایلوت در استان‌های چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه، فارس و کردستان با وسعت حدود ۱۵۶ هزار هکتار انتخاب شده است. هدف از این پایلوت‌ها، کاهش عوامل تخریب، تقویت تاب‌آوری اکوسیستم‌ها و سکونتگاه‌های انسانی و ارتقای معیشت جوامع محلی است.

وی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت فعلی زاگرس و خطرات آن، توضیح داد: عوامل انسانی و طبیعی هر دو در تخریب بوم‌سازگان زاگرس نقش دارند، اما فشار عوامل انسانی بیشترین تاثیر را داشته است. تغییرات اقلیمی نیز فشار مضاعفی ایجاد کرده و آمار بلندمدت نشان می‌دهد که میانگین دمای بوم‌سازگان زاگرس طی ۳۰ سال گذشته حدود ۸ درجه سانتی‌گراد افزایش یافته است. برای حفاظت از جنگل‌های زاگرس، نخستین گام کاهش فشار انسانی و کنترل عوامل تخریب محلی است.

فعالیت ۴۳۰ تشکل محیط‌زیستی در زاگرس 

محمد الموتی، دبیر شبکه تشکل‌های محیط‌زیست و منابع طبیعی کشور نیز با بیان اینکه هم‌اکنون ۴۳۰ تشکل مردم‌نهاد در ۱۲ استان زاگرسی کشور فعال هستند، گفت: پراکندگی این تشکل‌ها در استان‌ها متفاوت است و اعضای آن‌ها ارتباط مستقیم با مسائل جنگلی دارند.

دبیر شبکه تشکل‌های محیط‌زیست و منابع طبیعی کشور افزود: اعضای این تشکل‌ها به دلیل توانمندی و تجربه ارزشمند در حوزه مدیریت جنگل و مباحث زاگرسی، حلقه واسط مؤثری میان مردم و جنگل‌ها ایجاد کرده‌اند.

وی با تأکید بر ضرورت بازنگری در نقش تشکل‌ها گفت: بازتعریف این پیوند با توجه به تغییرات عمده‌ای که در دهه اخیر رخ داده، ضروری است و تمامی تلاش‌ها در همین راستا دنبال می‌شود.

الموتی تصریح کرد: ما وارد دوره‌ای شده‌ایم که مسائل تغییر اقلیم و تغییر سبک زندگی به‌صورت جدی خود را نشان می‌دهد اما برنامه‌ریزی‌ها متناسب با این تحولات پیش نرفته و عقب‌تر بوده‌ایم.

به گفته وی، نگاه اصلی تشکل‌های مردم‌نهاد در استان‌های زاگرسی آن است که بتوانند نقشه پیوند دوباره مردم با جنگل‌های زاگرس را ترسیم کنند

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha