• چهارشنبه / ۳۰ آبان ۱۳۹۷ / ۱۵:۴۸
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 97083015457
  • منبع : نمایندگی قم

رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم تاکید کرد:

لزوم رصد روش‌های پژوهشی قرآنی در دنیا

لزوم رصد روش‌های پژوهشی قرآنی در دنیا

ایسنا/قم رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه گفت: باید روش‌های جدید تحقیقی و دیدگاه‌های جدید که در زمینه مطالعات قرآنی در دنیا عرضه می‌شود، رصد شود.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد واعظی، امروز در مراسم رونمایی از دایره المعارف قرآن کریم در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: قرآن کریم اصلی‌ترین منبع معرفت دین است و وظیفه اصلی حوزویان پرداختن به قرآن کریم و روایات است.


وی افزود: تک نگاری‌ها مقدور آحاد اهل علم است ولی کارهای جمعی و بزرگ و فعالیت های علمی باید توسط مجموعه های علمی انجام شود؛ از جمله دانش نامه‌ها، دایره المعارف ها و تفاسیر قرآن اگر توسط موسسات انجام شود توان پشتیبانی علمی لازم را نیز فراهم می کند.

واعظی اظهارکرد: در مرکز معارف اسلامی دفتر تبلیغات که یکی از پژوهشکده‌های این پژوهشگاه است فعالیت‌های گسترده ای انجام شده است؛ از جمله این فعالیت‌ها می توان به تفسیر راهنما، فرهنگ قرآن و دایره المعارف قرآن کریم اشاره کرد که در این زمینه دایره المعارف کودکان و نوجوانان نیز در حال انجام است.

وی گفت: یکی از ضعف‌های فعالیت‌های پژوهشی حوزه که اخیر در دفتر تبلیغات در این زمینه فعال شده‌ایم این ضعف است که نسبت به آنچه که امروز در محافل آکادمیک دنیا و توسط مستشرقین انجام می‌شود نظارت و رصد کافی نداریم.

وی اظهارکرد: در این زمینه تاکیدات بسیاری داشته‌ایم و دفتر تبلیغات در این زمینه فعالیت‌های خود را شروع کرده است؛ نباید منتظر باشیم که حتما یک کتابی منتشر شود تا از این فعالیت‌ها اطلاع یابیم؛ باید با روش‌های جدید تحقیقی و دیدگاه‌های جدیدی که در زمینه مطالعات قرآنی عرضه می‌کنند آشنا شویم.

رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم بیان کرد: باید با این تحقیقات آشنا باشیم تا غافلگیر نشویم؛ برخی از فعالیت‌های آنها کاملا متغایر با نگاه رسمی و سنتی ما بوده است و به همین خاطر باید با ورود جدی به این عرصه فعالیت اثربخشی داشته باشیم؛ اگر در این زمینه به روز باشیم و مقاله به مقاله با آنها پیش برویم می‌توانیم واکنش های جدی و متناسب را ارایه کنیم.

واعظی اظهارکرد: ضعف در تعامل علمی در عرصه بین‌الملل از جمله ضعف‌های دیگر حوزه است؛ متاسفانه تولیدات علمی گسترده حوزه ما با جهان اسلام و مراکز غربی به اشتراک گذاشته نمی‌شود تا تعامل علمی صورت گیرد؛ باید هرآنچه که پیرامون قرآن کریم انجام می‌شود، در تعامل علمی با جهان اسلام و حتی علمی جهان باشد.

وی گفت: عرضه دستاوردهای قرآن پژوهانه ما در عرصه بین‌الملل ضعیف است و باید جبران شود؛ این عرضه هم در جهان اسلام و هم در جهان غرب ضعیف بوده است.

واعظی تصریح کرد: نکته دیگر، بحث مرجعیت علمی قرآن است؛ در کلام و نظر، همه بیان می‌کنند که قرآن باید در شاخه‌های علمی مطالعات علمی مرجعیت داشته باشد ولی در بحث مدل‌سازی نسبت به این بحث‌های روشی و فرهنگ سازی سوال این است که چگونه کلام و فقه و شاخه های مطالعات اسلامی ما عملا و به شکل برجسته‌ای باید این مسله را هویدا کنند؟.

رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: نکته دیگر، بحث جدی گرفتن چالش‌های عرصه نواندیشی اسلامی است که متوجه اسلام می‌شود؛ در زمینه نواندیشی جهان عرب، قرآن‌پژوهان و نواندیشانی در حوزه شمال آفریقا فعالیت می‌کنند و رهاوردهایی نیز داشته‌اند؛ کانون توجه این افراد قرآن است و با طرح مباحثی کاملا متفاوت و نگاه‌هایی متفاوت با نگاه های سنتی و دارج و رایج، این نگاه های جدید را مطرح می‌کنند؛ در این زمینه پیشنهاد می‌کنیم که برخی از این مباحث می‌تواند قالب های مدخلی به خود بگیرد که از جمله آن‌ها می توان به تاریخمندی قرآن و تاریخمندی فهم و تفسیر قرآن اشاره کرد.

وی گفت: نکته دیگر، عرضه مناسب دستاوردهای پژوهشی در حوزه مطالعات قرآنی برای عموم جامعه است؛ اگر کار پژوهشی به هر دلیل خوانده نشود گویی تولید نشده است؛ اگر توان و تلاش لازم را برای خوانده شدن در لایه‌های مختلتف انجام ندهیم گویی اصلا آن کار را انجام نداد‌ه‌ایم.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha