• سه‌شنبه / ۷ اسفند ۱۳۹۷ / ۱۰:۴۴
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 97120703457
  • منبع : نمایندگی همدان

آشنایی بیشتر با دوبیتی سرای همدانی

آشنایی بیشتر با دوبیتی سرای همدانی

ایسنا/همدان استان همدان مشاهیر و معارف بسیاری در زمینه های ادبی، فلسفی، اجتماعی و علمی نظیر عین‌القضات و بوعلی‌سینا دارد.

‌به گزارش ایسنا، از مشهورترین شعرای این شهر می‌توان به باباطاهر عریان اشاره کرد، آرامگاه وی در شمال شهر همدان در میدان بزرگی به نام وی قرار دارد. مقبره بابا طاهر نزدیک بقعه امامزاده حارث بن علی واقع است، این بنای تاریخی با شمار ۱۷۸۰ در سال 1367 به ثبت آثار تاریخی و ملی ایران رسیده است‪.

چندین بار این بنا مورد بازسازی قرار گرفته که در طول جریان این عملیات‌ها، لوحی از کاشی فیروزه‌ای رنگ مربوط به سده‌ هفتم هجری به دست آمد که دارای مطالبی ‪به خط کوفی برجسته و آیاتی از قرآن بوده و هم‌اکنون در موزه‌ ایران باستان نگهداری می‌شود.

 احداث بنای جدید در سال ۱۳۴۴ خورشیدی به همت انجمن آثار ملی و شهرداری ‪وقت همدان و توسط مهندس محسن فروغی انجام شده‌ است

یکی از مدرسین دانشگاه بوعلی استان همدان، گفت: باباطاهر همدانی معروف به بابا طاهر عریان، عارف، شاعر و دوبیتی‌ سرای اواخر سده چهارم و اواسط سده پنجم هجری و زاده روستای ایرانه ملایر بوده است.

مهدی شریفیان، عضو هیئت علمی داشگاه بوعلی سینا، در گفت‌وگو با ایسنا، بیان کرد: نام اصلی وی، باباطاهر ایرانه بوده و بابا، لقبی بوده که به پیروان وارسته داده می‌شده و عریان به دلیل بریدن وی از تعلقات دنیوی بوده ‌است. ‪

وی افزود: درباره زندگانی این شاعر عارف اطلاعات دقیقی در دست نیست اما با دقت در رباعیات او می توان به برخی از احوال او پی برد . ‪

به عنوان مثال او در این رباعی فرموده است: "نصیحت بشنو از پور فریدون که شعله از تنور سرد نایو"، متوجه می شویم که نام پدر او فریدون بوده و همچنین گفته شده که بابا طاهر فرزندی به نام فریدون داشته که در زمان حیات او فوت شده است. ‪

وی در خصوص زندگی این شاعر بزرگ توضیح داد: بابا طاهر روزها را در کوه و بیابان می‌گذرانده و شب ها را به عبادت و ریاضت مشغول بوده است.

شریفیان با بیان اینکه، اشعاری از باباطاهر در قالب رباعی و به لهجه لری باقی است، ادامه داد: برخی معتقدند ترانه ‌ها یا دو بیتی های او در بحر هزج مسدس محذوف و به لری سروده شده است و برخی از محققان زبان، اشعار وی را راژی و یا راجی و رازی دانسته اند که از گویش های قدیمی اهالی ری هستند‪ . ‪

وی اظهار کرد: با خواندن اشعار باباطاهر متوجه می شویم که او با سخن بسیار روان و ساده و بی پیرایه خود، نیکوکاری، خیر خواهی و احسان و ترک ظلم و ستم به خلق را به خوبی بیان کرده است.

وی در خصوص دین و مذهب باباطاهر، ذکر کرد: او عشق و ایمان و دلباختگی خود به مذهب شیعه و توسل به ائمه اطهار و تضرع به درگاه خدا را چنان با جاذبه بیان می کند که خواننده از خواندن رباعیات خسته نمی شود .

شریفیان یادآور شد: از باباطاهر مجموعه ای از سخنان او به زبان عربی باقی مانده است که در آن عقاید عرفانی را در علم و معرفت و عبادت بیان کرده و همچنین مجموعه ای شامل سروده های او به زبان لری، از او به یادگار مانده است‪ .

وی عنوان کرد: در مورد سال وفات این شاعر عارف نظریه های مختلفی بیان شده و به طور یقین نمی توان سال وفات او را مشخص کرد.

این مدرس دانشگاه، در خصوص آرامگاه وی اضافه کرد: این آرامگاه در گذشته چندین بار بازسازی شده و طبق روایات به جا مانده در قرن ششم این بنا به صورت برجی آجری و شش ضلعی بوده که در دوران حکومت رضا شاه پهلوی بنای آجری دیگری جایگزین آن شده است.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha