• یکشنبه / ۲۲ دی ۱۳۹۸ / ۰۰:۲۴
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 98102116376
  • خبرنگار : 71542

رسانه‌های داخلی چطور اعتماد از دست‌رفته را برگردانند؟

رسانه‌های داخلی چطور اعتماد از دست‌رفته را برگردانند؟

به دنبال سقوط هواپیمای اوکراینی به دلیل شلیک غیرعمد، یک مدرس ارتباطات ضمن انتقاد از عملکرد محافظه‌کارانه رسانه‌های داخلی، گفت: اگر رسانه‌ها می‌خواهند اعتماد مردم را جلب کنند، باید مطالبه‌گر باشند و ابهامات را درباره سقوط هواپیما، با زبان شفاف پیگیری کنند.

حمید شکری‌خانقاه ـ مدرس دانشگاه و کارشناس حوزه ارتباطات ـ در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه در حال حاضر رسانه‌ها در جایگاه مناسبی در مواجهه با افکار عمومی قرار ندارند، گفت: رسانه‌های داخلی درباره‌ی حواشی سقوط هواپیما و گمانه‌زنی‌هایی که از سوی رسانه‌های خارجی و در شبکه‌های اجتماعی مطرح می‌شد، سکوت کردند و حتی حاضر نشدند ادعاهایی مبنی بر سقوط هواپیما در اثر شلیک موشک را حتی به عنوان یک حدس و گمان بیان کنند، در نتیجه رسانه‌ها حالت انفعال به خود گرفتند و حتی به راحتی در بازی کتمان و تحریف گیر افتادند.

رسانه‌های داخلی در چند روز گذشته عقیم بودند

وی ادامه داد: در چنین شرایطی وقتی حقیقت ماجرا علنی شود، رسانه چه تاثیری می‌تواند داشته باشد؟ مردم ناخواسته به سمت رسانه‌های خارجی گرایش پپدا می‌کنند. از نظر من در چند روز گذشته رسانه‌های داخلی به شدت عقیم بودند. چون نمی‌توانستند و نخواستند حدسیات مطرح‌شده در جامعه و رسانه‌های خارجی را در قالب گمانه‌زنی‌ها مطرح کنند. این شرایط به دلیل محافظه‌کاری شدید رسانه‌هاست. اعتماد به رسانه در شرایطی ایجاد می‌شود که بتواند هم‌راستا با افکار عمومی تاثیرگذار باشد. رسانه‌های داخلی از افکار عمومی عقب‌تر هستند برای همین دنباله‌رو رسانه‌های خارجی شده‌اند.

این کارشناس حوزه ارتباطات همچنین با انتقاد از عملکرد غیرشفاف برخی مسوولان کشور، گفت: متأسفانه با مسوولان وظیفه‌شناسی سر و کار نداریم. قطعا در سه روز گذشته مسوولان کشور مسائل زیادی را می‌دانستند و از جزییات اتفاق اطلاع داشتند؛ البته این ماجراها با وجود انکار رسانه‌های داخلی و مسوولان، از دیدها هم پنهان نبود چون در همه رسانه‌های خارجی و شبکه‌های اجتماعی این گمانه‌زنی‌ها که امروز در قالب بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح مطرح شد، از سه روز پیش بیان می‌شد. سیاستمداران، مردم و برخی کارشناسان از قبل این گمانه‌زنی‌ها را مطرح کرده بودند که احتمالا سقوط هواپیما به دلیل شلیک موشک بوده باشد. مسوولان در این سه روز به شکل‌های مختلف این گمانه‌ها را رد می‌کردند اما به یک‌باره همین مسوولان حرف دیگری می‌زنند.

رسانه‌های داخلی سردرگم شده‌اند

شکری در ادامه گفت‌وگو با ایسنا با تاکید بر اینکه فضای کنونی شرایط استرس‌زایی را در جامعه حاکم کرده است و رسانه‌ها سردرگم هستند و نمی‌دانند حالا باید چه کار کنند؟ گفت: رسانه‌ها در موقعیتی قرار گرفته‌اند که اگر هر حرفی بزنند، ممکن است به هم‌سویی با رسانه‌های خارجی متهم شوند.

این استاد دانشگاه به رسانه‌ها توصیه کرد که در شرایط حاضر مطالبه‌گر باشند و از مسوولان بخواهند با زبان شفاف‌تری به این پرسش‌ها پاسخ بدهند، که چرا این ماجرا پنهان شده است؟ چرا با این پنهان‌کاری باعث سلب اعتماد از نظام شده‌اید؟ شایعه یک فرمول دارد. هرچه اطلاعات کمتر و ابهامات بیشتر باشد، شایعه پررنگ‌تر است و بالعکس. دراین شرایط برخی مسوولان به شایعه‌ها دامن زدند.

وی همچنین گفت: این بی‌تدبیری برخی مسئولان است که در ماجرای مهمی مثل سقوط هواپیما در اثر شلیک اشتباه موشک، اطلاعات کافی در اختیار مردم قرار نمی‌گیرد. حتی بیانیه اخیر نیروهای مسلح درباره تایید اصابت موشک به هواپیمای اوکراینی، ابهاماتی دارد و باعث شده شایعات دیگری مطرح شود. باید درباره مسائل فنی این ماجرا شفاف‌سازی کنیم. حتی باید روشن کنیم که مسافران این هواپیما چه کسانی بودند تا جلوی شایعات گرفته شود. زمانی می‌توانیم به این شایعات پایان بدهیم که اطلاعات دقیقی از ماجرا و از جزییات زندگی و کاری حادثه‌دیدگان ارائه دهیم.

ضرورت توجه به ابعاد فنی سقوط هواپیما

این استاد حوزه ارتباطات تاکید کرد که در سقوط هواپیمای اوکراینی به بُعد سیاسی دامن زده شده است و به مباحث فنی کمتر پرداخته شده است. با اینکه در بیانیه نیروهای مسلح تا حدی به بعد فنی اشاره شده اما کافی نیست و هنوز درباره مسائل فنی ابهاماتی وجود دارد.

شکری خانقاه در پایان با بیان اینکه در مباحث مختلف کشور فاقد دیپلماسی رسانه‌ای هستیم، تصریح کرد: برای ارائه اطلاعات هیچ استراتژی در کشور وجود ندارد. گاهی اجازه دهیم به رسانه‌ها در برخی موارد آزادی عمل داده شود تا مردم خوراک خبری خود را از رسانه‌های داخلی بگیرند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۲ ۰۱:۰۳

گاهی اجازه دهیم ؟! زحمت کشیدید

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۲ ۰۲:۰۳

انتقام از آمریکا برای اون جنایتش و احقاق حق رو با اون شکلِ زدنِ موشک به پایگاهشون نمیشه به دست آورد و برای من راضی کننده نیست, دل داغدار هموطنای عزیزمون رو هم فقط خدا میتونه آروم کنه و شاید بشه با انجام کارها و رفتارهایی وسیله‌ای بشیم برای کمک به اونها و درخواست آمرزش کنیم برای همه‌ی کسانیکه که از دست رفتن اما, اعتماد به رسانه‌های داخلی, دوشواری نداره, مثل همیشه, شبکه خبر و مشابهاتش و بقیه‌ی به اصطلاح رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها رو میبینیم و تحلیلاشون رو گوش میکنیم و در آخر همه‌ی اینها رو برعکس میکنیم و به حقیقت پی میبریم - خیلی زودتر از خود منبع خبر و حتی رئیس جمهور

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۲ ۰۹:۲۳

رسانه های داخلی فقط «در چند روز گذشته عقیم» نبوده اند... اصولاً رسانه های ایرانی عقیم هستند. رسانه فرمایشی نمی تواند خلاق باشد.

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۲ ۱۲:۲۵

کدام اعتماد از دست رفته... مثل کبک سرتون و تو برف گذاشتید اصلا اعتمادی نبود ... حتی یکی از شما نخواست تحقیق مستقلی انجام بده و فقط چشم به دهن مسولین هواپیمایی و غیره داشتید و همون حرفها را چاپ کردید واقعا اسم خودتون و خبرنگار و رسانه گذاشتید

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۲ ۱۳:۰۵

«رسانه‌های داخلی چطور اعتماد از دست‌رفته را برگردانند؟»: با شجاعت در صداقت و صداقت در امانت!

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۳ ۰۴:۱۸

ایشون اگه از چیزی به نام رانت اطلاعاتی آگاهی داشت، این حرف‌ها رو نمیزد. اتفاقی که کاملاً مشخصه از پیش برنامه‌ریزی شده بود، با اون ویدیویی که از پیش از برخورد موشک گرفته شده بود (که برنامه‌ریزی‌شده بودن اتفاق رو صد در صد می‌کنه) چطور انتظار داشتید رسانه‌های داخلی خبر داشته باشند؟ ایشون باید می‌دونست که چیزی به نام جنگ رسانه‌ای هم وجود داره که به موجب اون، نمیشه و نباید به هر چیزی که رسانه‌های دشمن میگن اعتماد کرد. پس طبیعیه که در ابتدا احتمال برخورد موشک رد بشه. با توجه به اینکه توی صحنه حادثه هم هیچ مدرکی دال بر برخورد موشک وجود نداشت.