• سه‌شنبه / ۸ بهمن ۱۳۹۸ / ۱۶:۳۱
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 98110806106
  • منبع : روابط عمومی برنامه

در اکران مستند «مستشرق» چه گذشت؟

در اکران مستند «مستشرق» چه گذشت؟

فیلم مستند «مستشرق» ساخته مسعود طاهری که با مشارکت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تهیه شده، با حضور «فیلیپ تیه‌بو» سفیر فرانسه و جمعی از فیلسوفان و اندیشمندان، در ایوان شمس روی پرده رفت.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، این فیلم که عصر روز گذشته 7 بهمن ماه به نمایش درآمد به زندگی و افکار «هانری کُربَن» فیلسوف اسلام‌شناس فرانسوی می‌پردازد.

قبل از نمایش مستند مستشرق، فیلیپ تیه‌بو سفیر فرانسه در تهران ضمن خوش‌آمدگویی به حضار، اظهار کرد:برای من افتخار بزرگی است که در جمع شما افراد نخبه، فیلسوف، دانشگاهی و دوستداران هانری کربن فیلسوفی که پلی فرهنگی میان ایران و فرانسه است، هستم.

وی ادامه داد: همچنین مفتخر بودم که امروز در کتابخانه ملی ایران و برای رونمایی از سردیس فیلسوف بزرگ "شهاب‌الدین سهروردی" حضور داشته باشم. مراسمی که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، حجت‌الله ایوبی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در تهران و اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در آن حضور داشتند.

تیبو درباره فعالیت‌های هانری کربن توضیح داد: این فیلسوف تمامی آثار سهروردی را به فرانسه ترجمه کرد و او را به غربی‌ها شناساند. آثار هانری کربن علاوه بر روشنگری تاریخ ایران، به فرهنگ این کشور هم می‌پردازد. آثار او تصویری مجسم از گفتگوی فرهنگی در کشورهای مختلف است.

وی با بیان این که در آثار کربن شاهد تلاقی متفکران اروپایی و ایرانی هستیم، تصریح کرد: از سال 1947 که کربن به ایران آمد، نه تنها یک مستشرق بود بلکه در وهله اول فیلسوف محسوب می‌شد و دانش وسیع او در زمینه فلسفه اسلام باعث ‌شد نقاط تلاقی دو فرهنگ و فلسفه ایرانی- اسلامی و غربی را پیدا کند و به مخاطب خود بشناساند.

به گفته سفیر فرانسه پل فرهنگی ایجاد شده توسط هانری کربن میان ایران و اروپا باعث بنیانگذاری کتابخانه‌ای ایرانی در فرانسه شده که سابقه‌ای هفتاد ساله دارد و امروزه بیشتر از 100 عنوان کتاب را در خود جای داده است.

وی با تاکید بر این که هدف اصلی هانری کربن معرفی و شناساندن میراث معنوی ایران به دنیا بوده است، گفت: او این تعهد و رسالت بزرگ را با نگارش کتاب‌هایی چون اسلام ایرانی به سرانجام می‌رساند، اما برای انتقال این فرهنگ تلاشی به اندازه یک عمر نیاز است. روحیه گفتمانی که هانری کربن مدنظر داشته همان چیزی است که ما امروز به آن نیاز داریم. وظیفه ما ادامه زندگی بخشیدن به این گفتمان فرهنگی و ادامه این مسیر میان متفکران ایرانی و اروپایی است.

تیه‌بو پیرامون مستند «مستشرق» هم اظهار کرد: شخصیت‌هایی که در این فیلم صحبت می‌کنند، از پیروان هانری کربن هستند. تشکر ویژه‌ای از مسعود طاهری دارم که با اثر خود تصویر دوباره‌ای از هانری کربن به ما ارائه داد و سه‌گانه‌ای درباره‌ی فرهنگ ژاپن، ایران و اروپا خلق کرد.

پس از نمایش فیلم هم که با حضور علاقمندان فلسفه و هنر همراه بود، مسعود طاهری ضمن قدردانی از حضور فیلسوفان، اعضای سفارت فرانسه و علاقمندان حاضر در سالن گفت: «مستشرق» در واقع قسمت دوم یک تریلوژی است که با ایزوتسو شروع شد و با دکتر نصر پایان می‌یابد که امیدوارم بتوانم بخش سوم این پروژه را هم بسازم.

وی ادامه داد: طی این 5، 6 سال اخیر تنها سفارت فرانسه با ما خوب و مهربانانه رفتار کرد که از آنها تشکر می‌کنم.

طاهری ادامه داد: وقتی در فیلمی درباره‌ی اندیشه صحبت می‌کنیم، این فیلم دیگر مستند پرتره نیست. من در «مستشرق» سعی کردم ضمن رعایت اصل بی‌طرفی، به تمام سوال‌ها درباره‌ی هانری کُربنپاسخ بدهم؛ اما ملاحظاتی را هم رعایت کردم.

این مستندساز افزود: فیلم مستند مشتری ندارد، اما وقتی سمت فلسفه می‌آید، طرفدارای محدودی پیدا می‌کند. ساخت این فیلم بسیار دشوار بود و اگر پافشاری من نبود، تصاویر آخر شایگان اصلاً گرفته نمی‌شد؛ ضمن این که فیلم گرفتن از کریستین ژامبه هم واقعاً کار دشوار و تقریباً غیرممکنی بود.

مسعود طاهری در پایان، ضمن انتقاد از انتظار محافل هنری و دانشگاهی پیرامون نمایش رایگان آثار مستند گفت: من تاکنون این حرف را نزدم، اما حداقل انتظار دارم که اهالی علم و دانشگاه به این نکته احترام بگذارند.

در این برنامه، چهره‌هایی چون: دکتر کریم مجتهدی، دکتر مهدی محقق، استاد سیدعبدالله انوار، حجت‌الاسلام سیدهادی خامنه‌ای، دکتر محمود احمدی‌نژاد، حجت‌الاسلام محمدجواد حجتی‌کرمانی، حجت‌الاسلام بهمن شریف‌زاده، دکتر انشاءالله رحمتی، دکتر سیدحسن عرب، دکتر احسان شریعتی، دکتر رضا کوهکن، فیلیپ تیه‌بو، خانم پوژو (رایزن فرهنگی فرانسه)، دکتر شهین اعوانی، علی‌اکبر جوانفکر و... حضور داشتند.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha