• چهارشنبه / ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ / ۱۰:۰۷
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 98111611506
  • خبرنگار : 50022

اینجا ممکن بود یک دریاچه ارومیه دیگر باشد

اینجا ممکن بود یک دریاچه ارومیه دیگر باشد

ایسنا/البرز برای چند لحظه این صحنه را در ذهن خود مجسم کنید، یک شوره‌زار خشک که با کوچکترین وزش باد خاک و نمک آن به هوا بلند می‌شود و چند کیلومتر آن طرف تر بر روی اراضی کشاورزی می‌نشیند و به مرور زمین‌های سبز و زنده را کم رمق و بی  رونق می‌کند، با وزش باد شدیدتر همین گرد و غبارهای آغشته به نمک تا پایتخت هم می‌رسد و در راه خود چشم و نفس میلیون‌ها انسان را می‌سوزاند و تنگ می‌کند.

این صحنه می‌توانست فراتر از یک تصور بلکه یک واقعیت باشد اگر امروز تالاب صالحیه‌ وجود نداشت؛ تالابی که از سال ۹۴ احیا و در طول این چند سال با چنگ و دندان حیات آن حفظ شد تا آن صحنه ابتدایی در حد یک تصور باقی بماند. اما هنوز قدر این تالاب دانسته نمی‌شود و مشکلاتی دارد که باید حل شود، از کانال زهکش ۴۲ کیلومتری تا شترهای سرگردانی که ۱۲ ماه سال مشغول تخریب هستند.

به گزارش ایسنا، در همین خصوص برای بازدید از آخرین وضعیت تالاب صالحیه با محیط زیست البرز همراه شدیم.

فردین حکیمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز در این بازدید به خبرنگاران گفت: این تالاب حدود ۶۲ هزار هکتار مساحت دارد که نصف آن در حوزه البرز و نصف دیگر در حوزه قزوین قرار دارد.

همین که تالاب آبگیری شد ۳۰ گونه پرنده به صالحیه آمدند

حکیمی افزود: این تالاب در ابتدا به این شکل نبود، ما از سال ۹۴ بحث آبگیری آن را پیگیری کردیم و همان روان آب‌هایی که از رودخانه کردان بدون استفاده به سمت رودخانه شور می‌رفت را به این سمت هدایت کردیم، بعد از اینکه آب در این منطقه جمع شد ظرف یک هفته بیش از ۳۰ گونه پرنده در این نقطه حضور پیدا کردند.

وی با بیان اینکه از همان سال ۹۴ تقریباً این تالاب شکل گرفت افزود: حالا تالاب صالحیه به جایی رسیده که در طول سال شاهد حضور نزدیک به ۸۰ گونه پرنده مهاجر و کنار آبزی است و البته ادامه حیات آن به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز با اشاره به اینکه از سال ۹۴ تالاب صالحیه با وجود اینکه کم آب شده اما دیگر خشک نشده است، گفت: این تالاب هم به لحاظ ارزش زیستگاهی و هم به لحاظ گردشگری و ... یک ظرفیت خوب است، اما موضوعی که باید روی آن مانور دهیم مرز مشترک بین مناطق گرد و غبارخیز و تالاب است که سازمان حفاظت هم اهمیت زیادی برای آن قائل است، بر همین اساس چند برنامه انجام و چند برنامه هم در حال انجام داریم که یکی از موضوعاتی که انجام شده لایروبی رودخانه منتهی به تالاب بود که ۱۳ کیلومتر لایروبی انجام شد و اقدام بعدی بوته کاری ۳۵ هکتار از اراضی شرق تالاب بود.

حکیمی افزود: دو پروژه هم مشترک با قزوین انجام شد یکی مطالعات تعیین نیاز آبی و برنامه دیگر مطالعه برنامه عمل احیا تالاب است که انجام شد؛ موضوع سوم تعیین مرز میان ملی و مستثنیات برای جلوگیری از سواستفاده افراد سودجو است؛ مطالعات تعیین حریم بستر تالاب هم باید انجام شود.

وی از راه‌اندازی یک پایشگاه آنلاین تالاب با استفاده از دوربین خبر داد و گفت: این پایشگاه باید تقویت شود، در کنار آن سایت پرنده نگری هم از برنامه های اصلی ماست؛ البته ما به هیچ وجه به دنبال این نیستیم که پای مردم را از اینجا قطع کنیم.

کانال زهکش یکی از تهدیدات تالاب صالحیه است

این مسئول در ادامه کانال زهکشی که در حوزه این تالاب وجود دارد را یکی از عوامل اصلی تهدید آن دانست و گفت: امیداوریم با پیگیری قضایی بتوانیم نقاطی از این کانال که ۴۲ کیلومتر طول دارد و ۲۰ کیلومتر آن در حوزه استان البرز است را مسدود کنیم چون این زهکش آب تالاب را می‌کشد و بدون استفاده از محدوده خارج می‌کند اما اگر یک نقطه آن مسدود شود آب تالاب به مناطق جنوبی می‌رود.

حکیمی از آب منطقه‌ای البرز هم به خاطر همکاری در آبگیری تالاب صالحیه طی دو سال اخیر قدردانی کرد و گفت: وضعیت آبگیری در سال جاری خوب بوده است.

شترهای سرگردان باید ساماندهی شوند

وی در ادامه یکی دیگر از تهدیدات حوزه تالاب صالحیه را شترهای سرگردان در این منطقه اعلام کرد و گفت: حدود ۱۰۰۰ شتر در این محدوده حضور دارد، این جای تاسف است چون از یک طرف منابع طبیعی در این منطقه پروژه بیابان زدایی انجام می‌دهد ولی توسط شترها تخریب می‌شود. این خیلی با عقل جور در نمی‌آید ما موضوع را پیگیری کرده‌ایم  اما جهاد کشاورزی همراه نبوده است، البته تأکید ما بر حذف شترها از این منطقه نیست بلکه ساماندهی مد نظر ماست چون این شترها در ۱۲ ماه سال در این منطقه حضور دارند و معدود بوته‌هایی هم که هست را از بین می‌برند.

جریمه شهرک‌های صنعتی متخلف صرف احیا تالاب می‌شود

حکیمی در خصوص تهدید فاضلاب سه شهرک صنعتی سپهر، هشتگرد و نظرآباد برای تالاب هم گفت: سه مدیر این شهرک پیشتر به دادگاه معرفی شدند و در کنار پیگیری راه‌اندازی تصفیه خانه این شهرک‌ها موضوع جریمه هم به مدیران شهرک ها ابلاغ شد تا صرف احیا تالاب شود.

وی افزود: در حال حاضر جریان فاضلاب به صورت خیلی کم و محدود به سمت تالاب ادامه دارد اما امید داریم با اقداماتی که از سوی این سه شهرک انجام شده مشکل فاضلاب صنعتی تا پایان سال رفع شود.

حکیمی با بیان اینکه تأکید ما بر تأمین یک منبع پایدار آب برای تالاب است افزود: به همین دلیل موضوع انتقال فاضلاب شهری نظرآباد بعد از تصفیه به تالاب را دنبال می‌کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز خاطرنشان کرد: به طور کلی اگرچه تالاب همچنان با شرایط ایده‌آل فاصله داشته و جای بهبود دارد اما تا اینجای کار رسانه‌ها و دوستداران محیط زیست زحمات زیادی برای حفظ آن کشیده‌اند و اگر بخواهیم می‌توانیم به وضعیت ایده‌آل برسیم، ما هم به عنوان دستگاه متولی اقداماتی انجام داده‌ایم.

این مسئول در خصوص وضعیت تالاب الله آباد قزوین هم گفت: تالاب الله آباد که در کنار تالاب صالحیه است وضعیت چندان خوبی ندارد و با توجه به شوری بالای خاک، استان البرز را تهدید می‌کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha