• یکشنبه / ۱۶ شهریور ۱۳۹۹ / ۱۴:۱۳
  • دسته‌بندی: ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • کد خبر: 99061611773
  • خبرنگار : 71541

پیام‌رسان‌ بومی، عامل بازدارنده در برابر حملات است

پیام‌رسان‌ بومی، عامل بازدارنده در برابر حملات است

وزیر ارتباطات با بیان اینکه کسانی که کلمه مجعول اینترنت ملی را به کار می‌برند، خائن هستند، گفت: شبکه ملی اطلاعات مادر همه شبکه‌ها و اینترنت هم یکی از خدمات این شبکه است. خدمات پایه‌ای مانند موتورهای جست‌وجو، ایمیل و پیام‌رسان، عامل بازدارندگی در برابر حملات دشمن به کشور است.

به گزارش ایسنا، مراسم افتتاح مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات با هدف حمایت از خدمات پایه و ایجاد زیرساخت‌ها برای ارائه‌دهندگان این خدمات، امروز در پردیس ارتباطی بومهن با حضور محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات-، حمید فتاحی -رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت-،‌ سیدابوالحسن فیروزآبادی -رئیس مرکز ملی فضای مجازی-، عزت‌اله اکبری -رئیس کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی- و برخی اعضای حقیقی شورای عالی فضای مجازی برگزار شد.

این مرکز داده در فاز نخست با ۱۰۰۰ سرور قدرتمند، پشتیبان خدمات کاربردی از جمله پیام‌رسان‌ها و موتورهای جست‌وجوی بومی و تولیدکنندگان محتوا، و محرک اقتصاد دیجیتال خواهد بود. این مرکز در فاز نخست، با تعداد ۱۰۰ رک و بااستعداد ۵۰۰ سرور در بخش خدمات پیام‌رسان و ۵۰۰ سرور در حوزه خدمات موتورهای جست‌وجو آماده بهره‌برداری است و به‌گونه‌ای طراحی‌شده که ظرفیت آن با توجه به نیاز کاربران و با توجه به شکل‌گیری مدل اقتصادی خدمات و همچنین با توجه به پیشرفت سایر حوزه‌های زیرساختی مثل حوزه‌های ابری و خدمات میزبانی قابل افزایش است.

هزینه ۴۰۰ میلیارد تومانی برای پیام‌رسان‌ها عدد بزرگی نیست

محمدجواد آذری جهرمی دراین مراسم با اشاره به اخبار منتشرشده در خصوص هزینه ۴۰۰ میلیارد تومانی برای پیام‌رسان‌ها اظهار کرد: دیروز خبری منتشر شد مبنی‌بر اینکه ما ۴۰۰ میلیارد تومان برای پیام‌رسان‌ها در دیتاسنتر مادر شبکه ملی اطلاعات هزینه کرده‌ایم. از ابتدای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات که ظرفیتی حدود ۶۸۴ گیگابیت‌برثانیه داشت، تا امروز که به ظرفیت ۲۰ هزار گیگابیت بر ثانیه رسیده، ۲۰ هزار میلیارد تومان هزینه شده است.

وی ادامه داد: راه‌اندازی ۲۳ هزار کیلومتر فیبر نوری و چهار مرکز ملی تبادل اطلاعات برای ایجاد شبکه‌ای ارتباطی پایدار، از دیگر اقدامات صورت‌گرفته است. حدود دو سال گذشته برای یک پروژه امنیتی در شبکه ملی اطلاعات، هزار میلیارد تومان هزینه شد و بخش خصوصی نیز برای شبکه دسترسی ۱۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه کرده است. باید توجه داشت ۴۰۰ میلیارد تومانی که برای پیاده‌سازی دیتاسنتر مادر شبکه ملی اطلاعات صرف شده، برای داشتن پایداری و استقلال شبکه، عدد بزرگی نیست.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اظهار کرد: فرض کنید یک روز صبح از خواب بیدار شوید و ببینید شرکت خارجی تصمیم گرفته است به ما خدمات پیام‌رسان یا موتور جست‌وجو ندهد. در آن زمان شما از ما مسئولان نمی‌پرسید که زندگی ما چه می‌شود؟ این موضوع بعید نیست چرا که همین حالا هم بسیاری از شرکت‌های خارجی به‌دلیل تحریم‌ها به استارت‌آپ‌های حوزه پرداخت بانکی، نقشه، خدمات ابری و اپلیکیشن‌های ما سرویس نمی‌دهند. به همین دلیل ما مصمم هستیم شبکه مستقل ایجاد کنیم تا درصورت تحریم زندگی مردم فلج نشود.

آمریکا از بزرگ شدن اقتصاد دیجیتال ما نمی‌گذرد

آذری جهرمی با بیان اینکه در سه سال اخیر حجم اقتصاد دیجیتال ما از ۲.۵ به ۶ درصد رسیده است،‌ افزود: ما اکنون با کشوری مانند آمریکا مواجه هستیم که حتی در شرایط کرونا هم اجازه وارد کردن دارو را به ما نمی‌دهد و مشخص است که از بزرگ شدن اقتصاد دیجیتال ما نیز نمی‌گذرد و به راحتی می‌تواند برای ما تحریم وضع کند. ما در شرایط اقتصادی سختی هستیم،  برای اعتبار ۴۰۰ میلیارد تومانی دیتاسنتر شبکه ملی اطلاعات، من بالغ بر ۲۰ بار پله‌های سازمان برنامه را طی کرده‌ام اما معتقدم این شبکه ضامن رشد اقتصادی جوانان کشور است.


وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه کسانی که کلمه اینترنت ملی را به کار می‌برند، خائن هستند، اظهار کرد: نباید لفظی مجعول را برای شبکه‌ای که مادر زیرساخت های ارتباطی و اطلاعاتی کشور است، به کار ببریم. امروز با داشتن شبکه ملی اطلاعات، سهمگین‌ترین حملات به گیت‌وی ما وارد می‌شود و شبکه همچنان کار می‌کند. ما تأکید داریم شبکه ملی اطلاعات ضامن رشد اقتصاد دیجیتال در کشور و خدمات پایه‌ای که روی این شبکه ارائه می‌شود، ضامن بازدارندگی در حملات دشمن است.


آذری جهرمی با اشاره به اظهاراتی مبنی‌بر تلاش برای راه‌اندازی سرویس‌هایی مانند گوگل، بیان کرد: ما قصد نداریم یک مدل سرویس بین‌المللی را که سالهاست کار می‌کند، درست کنیم. بلکه می‌خواهیم نیاز حداقلی مردم را روی شبکه داخلی برآورده کنیم. مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات از خدمات پایه شبکه ملی که شامل پیام‌رسان‌ها، موتور جست‌وجو و ایمیل می‌شود، حمایت می‌کند.


ارائه خدمات توسط سه ایمیل و پیام‌رسان روی مرکز داده

وی افزود: در حال حاضر سه ایمیل بومی چاپار، ایران‌میل و رشد ارائه خدماتشان را روی این مرکز شروع کردند و سه پیام‌رسان نیز برای ارائه کیفیت بالای خدمات در این مرکز مستقر شده‌اند. دیگر بهانه سخت‌افزاری برای ارائه این خدمات وجود ندارد و باید روی موضوعات نرم‌افزاری تمرکز کرد. اکنون از ۲۳ جزء زیرساختی شبکه ملی اطلاعات، ۲۰ جزء آن مستقر شده و سه جزء به استقرار نرسیده است. برای مثال مرکز امنیت یکپارچه شبکه ملی اطلاعات یکی از اجزایی است که تا دو هفته دیگر توسط سازمان فناوری اطلاعات پیاده‌سازی می‌شود.


وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه مطابق با زمان‌بندی و چارچوب معماری شبکه ملی اطلاعات پیش می‌رویم، اظهار کرد: پیام‌رسان‌ها تنها برای اینکه بخواهند رشد کنند، تنها نیازمند سرور، رک و پهنای باند نیستند و نیاز به خدمات نیز دارند. باید امکان پرداخت داشته باشند، خدمات دولت الکترونیکی، بخشی از خدمات رسانه‌ای، حمایت‌های حقوقی و قضایی روی آنها ارائه شود و در غیر این صورت، نمی‌توانیم از پیام‌رسان‌ها انتظاری داشته باشیم. بنابراین از دستگاه‌ها تقاضا داریم خدماتشان را به این کسب‌وکارها بدهند تا آنها بتوانند نیاز داخلی ما را پوشش دهند.


آذری جهرمی در ادامه خاطرنشان کرد: حرکت جدی از سمت وزارت ارتباطات، مرکز ملی و سایر دستگاه‌ها برای تقویت خدمات پایه شبکه ملی اطلاعات آغاز شده است. همچنین ستاد کل نیروهای مسلح اعلام آمادگی کرده که در حوزه موتور جست‌وجو و پیام‌رسان‌ها به ما کمک کنند، برای اینکه در خدمات حیاتی روی پای خودمان بایستیم.


نباید از بابت قطع اینترنت نگران باشیم

وی با بیان اینکه نباید از بابت قطع اینترنت و محدود کردن شبکه‌های خارجی نگران باشیم، گفت: دشمن ما می‌خواهد ما عرصه بین‌المللی را خالی کنیم و حضور جریان‌ساز نداشته باشیم. مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات، ظرفیت پذیرش خدمات پایه آموزشی را نیز دارد و ما آمادگی خود را برای کمک به وزارت علوم و دانشگاه‌ها و وزارت آموزش و پرورش برای ارائه زیرساخت خدمات پیشرفته در آموزش مجازی اعلام کردیم.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: نامگذاری این مرکز به نام سردار شهید سلیمانی پیام ویژه‌ای برای حرکت و ایستادگی در مسیر استقلال و حفظ عزت مردم ایران است و با همدلی به‌وجودآمده تا پایان دولت ۱۰۰ درصد پروژه‌های مربوط به تکمیل شبکه ملی اطلاعات را به سرانجام می‌رسانیم.

به دنبال ایجاد گوگل بومی هستیم

همچنین سیدابوالحسن فیروزآبادی -دبیر شورای عالی فضای مجازی - در این مراسم، اظهار کرد: مدل اقتصادی مناسبی در لحظه شروع به کار پیام‌رسان‌ها، موتور جست‌وجو و ایمیل به عنوان خدمات پایه شبکه ملی اطلاعات وجود ندارد و به نوعی بومی‌سازی این خدمات در کشور اقتصادی نیست. همین دلیل راه‌اندازی دیتاسنتر به عنوان زیرساخت اصلی ارائه این خدمات می‌تواند کمک بزرگی به تقویت این بخش کند.


وی با بیان اینکه ما در بومی‌سازی خدمات پایه شبکه ملی اطلاعات به دنبال ساخت خدمات از ابتدا نیستیم، توضیح داد: آنچه ما پیش‌بینی می‌کنیم، نوع بومی‌شده این خدمات است. برای مثال در بحث موتور جست‌وجو ما به دنبال ساخت گوگل نیستیم که 80 زبان را پوشش می‌دهد، بلکه به دنبال ساخت گوگل ملی هستیم تا حدود ۷۰ سرویسی که این شرکت به روی ما بسته را به به کاربران خود ارائه دهیم و بتوانیم خلا موجود را پر کنیم.


رئیس مرکز ملی فضای مجازی با تاکید بر ایجاد استقلال در فضای مجازی، گفت: در حوزه پیام‌رسان‌ها، طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی، باید نیازهای ارتباطات و اطلاعاتی شهروندان مسیریابی شود و برای این کار باید حداقل‌هایی را در این زمینه داشته باشیم و در کنار آن می‌توانیم از مزایای پیام‌رسان‌های خارجی‌ هم استفاده کنیم. پیام‌رسان‌ها مدل‌های مختلفی مانند ویترینی، رسانه‌ای و ارسال پیام دارند که شاید نه توان ملی‌مان اجازه ایجاد همه این مدل‌ها را دهد و نه ضرورتی داشته باشد.

حمایت از سه پیام‌رسان تا رسیدن به پنج میلیون کاربر

فیروزآبادی در ادامه با بیان اینکه ما حداقل به پیام‌رسانی نیاز داریم که خدمات مردم را در حوزه کیف پول و استفاده از سایر خدمات حمل‌ونقلی ارائه کند، افزود: نمونه‌هایی از این پیام‌رسان‌ها در کشورهایی مانند چین و کره جنوبی پیاده‌سازی شده است. ما نیز باید پلتفرمی داشته باشیم که در شروع یک پیام‌رسان باشد و در ادامه خدمات عمومی و کاربردی کاربران را فراهم کند. در این زمینه حمایت از سه پیام‌رسان را تا رسیدن به ظرفیت پنج میلیون کاربر در دستور کار قرار دادیم.


وی خاطرنشان کرد: اگر بخش خصوصی نیرومند و شرایط اقتصادی مناسبی داشتیم، شاید نیاز به حمایت اولیه از پیام‌رسان‌ها تا رسیدن به پنج میلیون کاربر هم نبود، کما اینکه در بخش خصوصی در حوزه‌هایی مانند خرده‌فروشی و حمل‌ونقل حمایتی نکردیم و اینها به ظرفیت‌هایی تا 25 میلیون هم رسیدند. حالا از دولت به طور عام و از وزارت ارتباطات به عنوان مجری پروژه شبکه ملی اطلاعات خواستیم از خدمات‌دهندگان پایه شبکه ملی حمایت کند. راه‌اندازی دیتاسنتر مادر شبکه ملی اطلاعات که از دیتاسنترهای های‌تک محسوب می‌شود، به نوعی حمایتگر کسانی خواهد بود که قصد دارند خدمات پایه عمومی و پرکاربرد داشته باشند.

دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه این مرکز داده نباید تنها یک مرکز هاستینگ با تکنولوژی متوسط باشد، خاطرنشان کرد: این مرکز می‌تواند پیشران تمامی تکنولوژی و پلتفرم‌های مورد نیاز کشور باشد. وزارت ارتباطات قدرت تکنولوژیکی دارد تا این ظرفیت را برای ساماندهی، مدیریت و خلق خدمات برای توسعه کسب‌وکارها فراهم کند. البته این مطالبه مرکز ملی فضای مجازی نیست و یک مطالبه دوستانه است و ما انتظار داریم برای ورود بخش خصوصی به بومی‌سازی خدمات پایه در شبکه ملی اطلاعات انگیزه ایجاد شود و این مرکز آغاز یک مرکز ابری پیچیده برای توسعه کسب‌وکارها باشد.

درخواست تسهیل موانع دست‌وپاگیر قانونی

حمید فتاحی - مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت - نیز در این مراسم بیان کرد: پس از صدور فرمان پنج ماده‌ای رهبر معظم انقلاب در زمینه تسریع در اجرای شبکه ملی اطلاعات و تصویب سند معماری این شبکه، موضوع حمایت از خدمات پایه و ایجاد زیرساخت برای ارائه‌دهندگان این خدمات در دستور کار قرار گرفت.


معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: طی این مدت‌زمان کم، تیم‌های مربوط به ایجاد این زیرساخت‌ها در شرکت ارتباطات زیرساخت فعال شدند و هم‌اکنون شاهد بهره‌برداری از دیتاسنتر مادر شبکه ملی اطلاعات برای ارائه خدمات پایه و پلتفرم‌هایی که در این شبکه فعال می‌شوند، هستیم. در این زمینه با برخی موانع به دلیل تحریم و بودجه مواجه بودیم و از کمیسیون صنایع نیز می‌خواهیم که موانع دست‌وپاگیر قانونی را برای توسعه اهداف مد نظر در شبکه ملی اطلاعات تسهیل کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha