• شنبه / ۲۷ دی ۱۳۹۹ / ۱۴:۰۳
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 99102720169

علت فرود نیامدن پرندگان مهاجر در تالاب گمیشان

علت فرود نیامدن پرندگان مهاجر در تالاب گمیشان

ایسنا/گلستان تالاب بین‌المللی گمیشان به‌عنوان یک ذخیره‌گاه ژنتیکی با ارزش پرندگان مهاجر زمستان گذران در امتداد سواحل جنوب شرقی دریای خزر، در این سال‌ها حال و روز خوبی ندارد و سال‌به‌سال شمار پرندگان مهاجر در آن کمتر می‌شود.

تالاب بین‌المللی گمیشان با وسعت بیش از ۲۰ هزار هکتار به‌صورت نوار نسبتاً باریک با جهت شمالی جنوبی، در شمال غربی گرگان و در غرب و شمال گمیشان واقع شده و یکی از تالاب‌های موردعلاقه پرندگان مهاجر بوده است.

این تالاب یک تالاب ساحلی است و تحت تأثیر نوسانات سطح دریای خزر و تابع پس‌روی و پیش روی آب آن است. در سال‌های اخیر پس‌روی آب دریای خزر و برخی عوامل دیگر باعث شده که بخش زیادی از تالاب خشک شود.

همه‌ساله گونه‌های مختلف پرندگان از قبیل کشیم، پلیکان، ‌ قو، باکلان، بوتیمار، اگرت، حواصیل، کفچه توک، غاز، تنجه، آنقوت، سنقر تالابی، عقاب دریایی دم سفید، چنگر، چوب پا، آبچلیک‌ها، آوست، طاووسک، خروس کولی، تلیله، گیلانشاه‌ و انواع اردک‌ها مانند سرسبز، سیاه کاکل، فیلوش، خوتکای سفید، نوک پهن، ارده‌ای، گیلار، بلوطی، ‌تاجدار، میرگوس، سرسفید، مرمری و خوتکا، تالاب گمیشان را برای زمستان گذرانی یا زادآوری انتخاب می‌کردند ولی با شروع روند خشک شدن تالاب، شمار پرندگان تالاب سال‌به‌سال، کم و کمتر می‌شود.

رئیس اداره نظارت بر حیات‌وحش محیط زیست گلستان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: امسال وضعیت آبگیری در تالاب‌های استان به غیر از تالاب بین‌المللی گمیشان مناسب است و به همین خاطر در این تالاب‌ها شاهد افزایش حضور پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی هستیم.

محمود شکیبا گفت: متأسفانه بخش زیادی از تالاب گمیشان خشک شده و همین مسئله باعث کاهش زیاد جمعیت پرندگان زمستان گذران در این تالاب شده است.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان در خصوص خشک شدن تالاب گمیشان، گفت: منبع اصلی تأمین آب تالاب گمیشان، دریای خزر است. البته بخشی از آب این تالاب از رودخانه‌های گرگانرود و اترک نیز تأمین می‌شود.

 وحید خیرآبادی بیان کرد: از سال ۱۳۹۱ با آغاز افت تراز آب دریای خزر، سطح آب در تالاب گمیشان نیز رو به کاهش رفت.

وی خاطرنشان کرد: البته ایجاد کانال آبرسان به مجتمع پرورش میگو گمیشان هم در تشدید سرعت خشک شدن این تالاب، مؤثر بوده است.

مدیرکل محیط زیست گلستان نیز در این خصوص با اشاره به اینکه مطالعه حق‌آبه تالاب گمیشان توسط مهندس مشاور انجام شده است، گفت: طرح احیا و علاج بخشی تالاب گمیشان تهیه و به دبیرخانه ستاد ملی هماهنگی مدیریت تالاب‌های کشور ارائه شده است.

محمدرضا کنعانی کمیت، کیفیت و تعیین محدوده تالاب را مهم‌ترین چالش‌های احیای تالاب گمیشان دانست و افزود: این تالاب، یک تالاب ساحلی است و نیاز است که اقداماتی در جهت تأمین بخشی از آب تالاب از طریق دریای خزر انجام گیرد.

وی بیان کرد: زهکش‌ها و کانال‌ها باید ساماندهی شوند تا زه‌آب اراضی کشاورزی به سمت تالاب گمیشان هدایت شود.

مدیرکل محیط زیست گلستان در خصوص تعیین محدوده تالاب، گفت: بر اساس تکالیف قانونی، محدوده و حریم تالاب گمیشان باید توسط وزارت نیرو مشخص شود.

معاون دریایی و تالاب‌ها سازمان حفاظت از محیط زیست اردیبهشت‌ماه امسال در نشست مشورتی حل مشکلات تالاب گمیشان و طرح‌های توسعه آبزی‌پروری وابسته به آن، با تأکید بر اینکه حفاظت از تالاب بین‌المللی گمیشان و تأمین نیاز آبی این تالاب باید در اولویت برنامه‌های ملی و استانی باشد، گفت که برای حفاظت از این تالاب نباید از هیچ‌گونه کمکی، مضایقه و کوتاهی شود.

احمدرضا لاهیجان زاده گفت که به دلیل اهمیت اجرای پروژه‌های شیلاتی در بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی منطقه و مطابقت ماهیت این پروژه‌ها با کاربری اراضی منطقه، دستگاه‌های مختلف ضمن لحاظ ملاحظات قانونی در بهره‌برداری پایدار از طرح‌های توسعه، مشارکت و همکاری کنند.

به گزارش ایسنا، احیای تالاب گمیشان علاوه بر مهیاکردن شرایط حضور مجدد پرندگان مهاجر در این تالاب و خلق مناظر خیره‌کننده، باعث تلطیف هوای مناطق مسکونی پیرامونی تالاب و رفع خطر ریز گردها می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha