• پنجشنبه / ۱ مهر ۱۴۰۰ / ۱۰:۵۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400070100178
  • منبع : نمایندگی خراسان رضوی

/سینمای دفاع/۲

صلحی که بوی خون می‌داد

صلحی که بوی خون می‌داد

ایسنا/خراسان رضوی «تنگه ابوقریب» ماجرای آخرین روزهای جنگ در تیرماه سال ۱۳۶۷ را روایت می‌کند. روزهای پایانی جنگ میان ایران و عراق که عراقی‌ها به یکی از تنگه‌های استراتژیک‌ ایران، یعنی ابوقریب، حمله می‌کنند.

«تنگه ابوقریب» به نویسندگی و کارگردانی بهرام توکلی و تهیه‌کنندگی سعید ملکان است که در سال ۱۳۹۶ تولید شده است. این فیلم دفاع مقدس توانست در سی‌وششمین دوره جشنواره فیلم فجر جوایز زیادی از جمله بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین چهره‌پردازی، بهترین جلوه‌های ویژه میدانی و بهترین بازیگر نقش اول مرد را به دست آورد و در جایگاه دوم بهترین فیلم از نگاه تماشاگران قرار گیرد. توکلی پیش از این فیلم تجربه‌ای در ساخت فیلم‌های دفاع مقدس نداشت. آثاری همچون «اینجا بدون من» ساخته ۱۳۸۹، «آسمان زرد کم عمق» ساخته ۱۳۹۱، «من دیه‌گو مارادونا هستم» ساخته ۱۳۹۳ در کارنامه کاری این کارگردان دیده می‌شود.

امیر جدیدی جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد را در جشنواره فجر برای این فیلم و فیلم «عرق سرد» به کارگردانی سهیل بیرقی از آن خود کرد. او در کنار بازیگران مطرح دیگر این فیلم همچون حمیدرضا آذرنگ، جواد عزتی و مهدی پاکدل صحنه‌هایی از جنگ ایران و عراق را برای مخاطبان به تصویر کشیدند. جدیدی که با فیلم «آفریقا» ساخته هومن سیدی به سینمای ایران معرفی شد، در فیلم‌هایی همچون «۱۳» محصول ۱۳۹۲، «اژدها وارد می‌شود» ساخته ۱۳۹۴ و «هتریک» اکران شده در سال ۱۳۹۶ ایفای نقش کرده است. او که در نقش حسن را در این فیلم بازی می‌کند، به تازگی در فیلم جدید اصغر فرهادی به نام «قهرمان» هم ایفای نقش کرده که کارنامه کاری او را بیش از پیش پربار می‌کند. در تنگه ابوقریب حسن یک جوان انقلابی، شوخ‌طبع، پرشور و پر از عشق به شهادت است که در کنار مجید، خلیل و عزیز چهار شخصیت اصلی داستان را تشکیل می‌دهند.

تنگه ابوقریب درباره دفاع نیروهای گردان عمار از تنگه ابوقریب است که در آخرین روزهای جنگ به آن منطقه اعزام می‌شوند. حسن، مجید، خلیل و عزیز که عضو گردان عمار هستند، با نوجوانی عکاس برای دفاع از کشور خود در برابر آخرین حملات عراقی‌ها همراه می‌شوند. این تنگه به قدری استراتژیک بود که اگر به دست دشمن می‌افتاد، احتمال شکست در جنگ را برای ایران بسیار بالا می‌برد اما با دفاع رزمندگان تا پای مرگ و به شهادت رسیدن بسیاری از نیروهای ایرانی این اتفاق حاصل نشد. پس از این جنگ قطعنامه ۵۹۸ میان ۲ کشور ایران و عراق امضا شد و به همین دلایل است که فیلم لحظات بسیار مهمی از تاریخ جنگ را بازسازی کرده است.

تنگه ابوقریب شعار نمی‌دهد و تلاش کرده واقعیت‌های جنگ را بیان کند اما در پرداخت شخصیت‌های خود دچار مشکل شده است. جنگ به خودی خود فضا را دراماتیک می‌کند؛ با این حال نیازمند شخصیت‌هایی در داستان هستیم که به عنوان مخاطب بتوان با آنان همراه شد که متاسفانه هیچ یک از شخصیت‌های داستان آن طور که انتظار می‌رود، کمکی به روند داستان و همراه شدن مخاطب برای لحظات دراماتیک نمی‌کنند.

فیلم از لحاظ فنی و جلوه‌های ویژه بسیار موفق عمل کرده و توانسته صحنه‌های جنگ را به خوبی به تصویر کشد. با وجود اینکه ضعف‌هایی در فیلم‌نامه وجود دارد اما فیلم از لحاظ فنی تنگه ابوقریب توانسته موفق عمل کند. بهرام توکلی که فیلم‌های بسیار خوبی را در کارنامه‌ خود دارد و فیلم‌‍نامه‌ آثارش را خود می‌نویسد، ساخت یک فیلم دفاع مقدس برایش تازگی داشت و با وجود نقدهای مثبت و منفی منتقدین درباره فیلم، تنگه ابوقریب یکی از بهترین نمونه‌های سینمای ایران در به تصویر کشیدن صحنه‌های جنگی به‌شمار می‌آید که تماشای آن تجربه لذت‌بخشی را برای مخاطب به همراه خواهد داشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha