• چهارشنبه / ۲۴ آذر ۱۴۰۰ / ۱۵:۲۱
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 1400092419172
  • خبرنگار : 71451

روایتی محرمانه از دفاع مقدس در جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت

روایتی محرمانه از دفاع مقدس در جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت

کارگردان مستند «راکال» گفت:اکثر مصاحبه شوندگان ما عراقی بودند؛ بچه‌هایی که در تیم شنود حضور داشتند باید به زبان عربی آن هم با لهجه شدید عراقی مسلط ‌بودند. چون آن طرف بی‌سیم عراقی‌ها هم مانند ما سعی می‌کردند طوری صحبت کنند که ایرانی‌ها متوجه صحبت‌هایشان نشوند.

به گزارش ایسنا، احمد ابراهیمی که با مستند «راکال» در بخش‌های شهید آوینی و نیمه بلند پانزدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت حضور دارد، درباره این مستند توضیح داد: موضوع این فیلم درباره دفاع مقدس است، اما بخشی از آن که شاید تاکنون شنیده نشده. علتش هم این است که تا حدود ۱۵ سال پیش محرمانه بوده و اسنادش اجازه انتشار نداشته است. موضوع این مستند برمی‌گردد به کتابی که حدود یک سال و نیم پیش توسط مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس و ستاد کل نیروهای مسلح منتشر شد.

وی خاطرنشان کرد: در این کتاب با شخصی به نام آقای علی اسحاقی مصاحبه شده است که در سپاه، کارش مدیریت و فرماندهی ستاد جنگال (جنگ الکترونیک) بوده است. کار اصلی او شنود بوده؛ مکالمات نیروهای عراقی را شنود و تحلیل کرده و به فرمانده‌ها تحویل می‌دادند.

*ورود لیسانسه‌ها به خط مقدم ممنوع!
*
ماجرای «شهادت یک جاسوس»

ابراهیمی با اشاره به اینکه مدت‌هاست با مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس کار می‌کنم، گفت: مرکز تا قبل از این، سلسله فیلم‌های تاریخ شفاهی را در گفتگو با فرماندهان جنگ تحمیلی ضبط و آماده می‌کرد اما از دو سال پیش، نگاه مستندسازی هم به آن اضافه شده است. بعد از اینکه مستند کوتاهی درباره شهید سلیمانی تولید کردیم، این موضوع را به ما پیشنهاد دادند. کتاب را خواندم و دیدم جالب است و جای کار زیادی دارد.

کارگردان مستند «راکال» درباره پرداختن به موضوعی که زمانی محرمانه و امنیتی بوده بیان کرد: با اینکه من این مستند را برای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس می‌ساختم اما کماکان با مشکلات و چالش‌های فراوانی مواجه بودم. به‌هرحال موضوع مهمی است و با اینکه اسناد آن سال‌هاست که از حالت محرمانگی خارج شده اما هنوز وقتی سراغ آدم‌های درگیر ماجرا می‌روید، اولین سوالی که می‌پرسند این است که آیا می‌شود درباره این موضوع صحبت کرد یا نه؟ باید کلی توجیه‌شان کنیم که مشکلی ندارد. اما با این‌حال باز هم نتوانستیم خیلی‌ها را مجاب به صحبت کنیم.

ابراهیمی یادآور شد: تولید این مستند حدود چهار سال طول کشید. فیلم را یک بار ساختیم و تمام شد، اما به دلایلی آن را به طور کامل کنار گذاشتیم و مستند کنونی را از نو ساختیم. اکثر مصاحبه شوندگان ما عراقی بودند؛ بچه‌هایی که در تیم شنود حضور داشتند باید به زبان عربی آن هم با لهجه شدید عراقی مسلط ‌بودند. چون آن طرف بی‌سیم عراقی‌ها هم مانند ما سعی می‌کردند طوری صحبت کنند که ایرانی‌ها متوجه صحبت‌هایشان نشوند. برای همین آقای اسحاقی با عراقی‌هایی کار می‌کردند که اصالتا شیعه بودند یا رگ و ریشه ایرانی داشتند و صدام می‌خواست اعدام‌شان کند و برای همین از عراق گریخته و به ایران آمده بودند.

این مستندساز ادامه داد: این آدم‌ها الان ایران زندگی می‌کنند و قصه پر دردی هم دارند؛ نه عراقی محسوب می‌شوند و نه ایرانی. بسیاری از آنها سن و سال زیادی دارند، اما حتی یک کارت شناسایی ندارند و زندگی برایشان در ایران بسیار سخت است. برای همین حاضر نیستند مقابل دوربین حرف بزنند.

ابراهیمی در پایان با ابراز امیدواری مبنی بر اینکه مستند «راکال» بتواند اثرگذار باشد، گفت: با کمک بسترهایی مانند جشنواره سینماحقیقت، موضوعات مغفول دیده می‌شوند. نسل جدید ما کتاب‌خوان نیستند و برای همین سینمای مستند بهترین مدیوم برای دیده شدن چنین موضوعاتی محسوب می‌شود.

قابل ذکر است مستند «راکال» چهارشنبه، بیست و چهارم آذرماه ساعت ۱۸ سالن ۵ پردیس سینمایی چارسو با حضور سردار علی اسحاقی رونمایی خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha