• چهارشنبه / ۴ خرداد ۱۴۰۱ / ۱۲:۱۲
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1401030403145

عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی فارس مطرح کرد:

نشانه‌ها و راه‌های پیشگیری از بیماری آبله میمونی

نشانه‌ها و راه‌های پیشگیری از بیماری آبله میمونی

ایسنا/فارس عضو هیئت علمی گروه ژنتیک انسانی جهاددانشگاهی استان فارس، با اشاره به اهمیت آگاهی از نشانه‌ها و شرایط انتقال و نحوه پیشگیری از ابتلا به بیماری آبله میمونی، به تشریح این موارد پرداخت.

دکتر حسین جاوید در گفت و گو با ایسنا، ضمن یادآوری اینکه بیماری آبله میمونی، جزو بیماری‌های مشترک انسان و حیوان محسوب می‌شود، گفت: ویروس Monkepox، به عنوان یک ویروس دارای DNA، عامل ایجاد بیماری آبله میمونی‌ست که زیر مجموعه Poxviridae از خانواده ویروس‌های موسوم به Orthopox Virus، همان دسته‌ای که ویروس‌های خانواده آبله یعنی آبله انسانی (Small Pox, Variola) و آبله گاوی (Cowpox)، را شامل می‌شود، قرار دارد.

جاوید گفت: ویروس عامل بیماری آبله میمونی، طی تماس مستقیم بین حیوان، انسان یا مواد آلوده، قابل انتقال بوده و دارای قدرت بیماری‌زایی زیاد است. این ویروس به واسطه قدرت بیماری‌زایی وسیع، می‌تواند از طریق پوست آسیب‌دیده، دستگاه تنفسی و مخاط، فرد سالم را آلوده کند.

این متخصص میکروبیولوژی خاطرنشان کرد: تماس مستقیم عامل بیماری با پوستی که آسیب دیده، حتی اگر آسیب پوست با چشم غیرمسلح قابل دیدن نباشد، با مخاط بینی و چشم فرد یا حیوان بیمار، یا از طریق دستگاه تنفسی، می‌تواند وارد بدن فرد سالم شده و او را مبتلا کند.

او در عین حال اضافه کرد: انتقال بیماری از حیوان به انسان، معمولا از طریق تماس مستقیم، گاز گرفتگی و خراش، مصرف گوشت و تماس با مایعات و مخاط بدن و فضولات و همچنین ترشحات پوستی منتقل می شود. البته عامل این بیماری از طریق تماس غیرمستقیم فرد سالم با وسایل آلوده شده توسط حیوان یا انسان بیمار، می‌تواند وارد بدن شده و افراد را مبتلا کند.

جاوید اضافه کرد: سرایت از انسان به انسان بیشتر از طریق سیستم تنفسی و قطراتی از مخاط دهان و بینی که هنگام صحبت، عطسه و سرفه، پراکنده می‌شود و شاید با چشم غیرمسلح قابل دیدن نباشد، حادث می‌شود.

عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی فارس ادامه داد: تماس مستقیم با ترشحات بدن فرد آلوده، ترشحات ضایعات پوستی نظیر تاول‌ها و وسایل و اشیاء و لباس بیمار، وسایل شخصی و خواب فرد آلوده، می‌تواند موجب ابتلای افراد سالم به آبله میمونی شود.

جاوید با بیان اینکه علائم این بیماری در انسان، شبیه آبله انسانی است، گفت: ابتلا به این بیماری با تب و لرز، سر درد، درد عضلانی و خستگی شدید آغاز می شود و تفاوت اصلی بین علائم آبله میمونی و آبله انسانی وجود تورم شدید غدد لنفاوی یا Lymphadenopathy است که در آبله انسانی مشاهده نمی شود.

به گفته این میکروبیولوژیست، دوره کمون(پنهان) این بیماری ۸ تا ۱۴ روز و در برخی موارد ۵ تا ۲۱ روز است و معمولا ۱ تا ۳ روز بعد از شروع تب، راش های پوستی به خصوص در ناحیه صورت، بروز می کند و در مدت کوتاهی به شکل تاول به تمام نقاط بدن گسترش می یابد و حتی چشم ها را نیز درگیر می کند.

عضو هیئت علمی گروه ژنتیک جهاددانشگاهی استان فارس خاطرنشان کرد که علائم بیماری بین ۲ تا ۴ هفته در فرد مبتلا باقی می ماند و میزان مرگ میری حدود ۱۰ درصد دارد. 

جاوید در خصوص راهکارهای پیشگیری از ابتلا به این بیماری خطرناک، گفت: دوری از حیوانات ناقل، انسان بیمار و اجتناب از دست زدن و تماس با وسایل استفاده شده توسط فرد بیمار اعم از لباس، ظروف، لوازم شخصی و ...، استفاده از ماسک، دستکش و عینک در هنگام مواجهه با افراد یا حضور در محیطهای آلوده و البته تزریق واکسن، در پیشگیری از ابتلا به آبله میمونی، نقش دارد.

این میکروبیولوژیست ضمن یادآوری اینکه حیواناتی که می‌توانند مخزن آبله میمونی باشند، کاملا شناسایی نشده‌اند، گفت: احتمالا جوندگان قابلیت میزبانی ویروس و ایفای نقش میزبانی را دارند، بنابراین باید در دفع این جانوران و مواجه نشدن مستقیم با آنها و فضولات، ترشحات و ... آنها، به شکل جدی حساس بود.

جاوید با اشاره به اهمیت ایزوله کردن انسان یا قرنطینه کامل حیوان آلوده، گفت: واکسن این بیماری تحت عنوان JYNNOSTM، تولید شده و البته نام های دیگری مانند Imvamune و Imvanex نیز معروف و توسط FDA برای پیشگیری از آبله میمونی تائید شده است. 

عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی استان فارس با بیان اینکه تاکنون درمان قطعی برای آبله میمونی، کشف نشده است، گفت: در کشورهای پیشرفته علاوه بر واکسیناسیون از داروی Vaccinia Immune Globulin یا VIG برای کنترل شیوع استفاده شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha