• چهارشنبه / ۸ تیر ۱۴۰۱ / ۰۰:۴۴
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1401040705062
  • خبرنگار : 71573

حذف ادبیات از کنکور؛ آلزایمر فرهنگی 

حذف ادبیات از کنکور؛ آلزایمر فرهنگی 

سعید اسلام‌زاده با بیان این‌که بخشی از ماجرا حذف درس‌های عمومی از کنکور، منافع اقتصادی حاصل از کلاس‌های کنکور و کتاب‌های آموزشی است، می‌گوید: حذف ادبیات از کنکور فقط تسهیل در روند کار دلالال آموزش در کنکور است و نتیجه‌ای جز آلزایمر فرهنگی برای نسل‌های بعدی ندارد.

این فعال فرهنگی و مجری رادیو و تلویزیون در پی تصمیم حذف درس‌های عمومی از کنکور ۱۴۰۲ در یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داده، نوشته است: «بیست و پنج سال پیش، زمانی که در یکی از مدارس تهران، ادبیات فارسی درس می‌دادم، پژوهشگری با پرسشنامه وارد دفتر مدرسه شد. تحقیق او درباره کیفیت کتاب‌های درسی و شناخت دانش آموزان از ادبیات بود. طبیعتا پاسخ من به بسیاری از پرسش‌ها منفی بود. مدیر مدرسه گفت چرا اینقدر بدبینی؟ گفتم بدبین نیستم. آینده را نگاه می‌کنم. 

گروهی در سازمان سنجش تصمیم گرفته‌اند که ادبیات و دروس عمومی را از کنکور حذف کنند. طبیعی است که با گردش مالی در کلاس‌های کنکور که عمدتاً به ریاضی و فیزیک و شیمی و زیست مربوط است، ادبیات و درس‌های این‌چنینی جایگاهی ندارد. 

اما فکر می‌کنید چرا ادبیات حذف می‌شود؟ آیا تصمیم‌گیران به فرهنگ و هنر ایران علاقه ندارند؟ گمان نمی‌کنم. به نظرم بخشی از ماجرا، منافع اقتصادی حاصل از کلاس‌های کنکور و کتاب‌های آموزشی است. 

از سوی دیگر می‌دانیم که کنکور بار روانی فوق‌العاده سنگینی برای خانواده و جوانان دارد. انرژی جوانی که می‌تواند در راه مفیدتری صرف شود، خرج کنکوری می‌شود که با شیوه‌های دیگر انتخاب دانشجو اتفاقاً نتیجه بهتری دارد و دست کم دانش‌آموزان ما هم با سوادتر بار می‌آیند. 

تعارف نداریم که هر آنچه به نام علم و دانش و آگاهی می‌شناسیم در ۴ سال دبیرستان به بهانه پدیده وحشتناکی به نام کنکور به باد هوا می‌رود. همه می‌دانیم که برای موفقیت در کنکور شما نیاز به سواد و خلاقیت ندارید. فقط باید تکنیک تستزنی را بدانید. اهمیت ندارد که سعدی و مولانا و امام محمد غزالی چه گفته‌اند. باید بلد باشی با تکنیک‌های تست‌زنی گزینه درست را انتخاب کنی. فکر می‌کنم سؤالات هم با همین هدف طراحی می‌شوند. آزمون بزرگ کنکور در این سال‌ها به نفع بی‌سوادی عمومی جامعه دانشجویان ما برنده بوده است.  

در نظام آموزشی که در زمان اوج توان یادگیری انسان، او را به بسته‌های آموزشی عادت می‌دهد که هیچ خلاقیت و توان دانش‌سنجی ندارد، در نهایت باید به خروجی دانش‌آموز و دانشجویی فکر کنیم که بدون سواد و دانش در زمینه تخصصی رشته خود، صرفاً قدرت بالای تست‌زنی دارد تا بتواند رتبه تک رقمی در کنکور کسب کند. 

آنچه بیست و پنج سال پیش درباره کتاب‌های ادبیات فارسی گفتم، که البته دیگر واژه ادبیات هم از آن حذف شده، ناظر بر این مسأله بود که کتاب‌های فارسی از ادبیات خالی شده‌اند. متن‌های سست از نظر زبان و نثر و نداشتن جذابیت برای نسل جوان، کتاب فارسی را صرفاً به عنوان کتاب امتحانی که خیلی هم اهمیت ندارد برای دانش‌آموز تصویر می‌کند. 

خلاصه آن‌که تعجب نکنید اگر ادبیات فارسی از کنکور حذف شود. شاید اگر همه تلاش دبیرستان‌ها برای فرستادن دانش‌آموز به دانشگاه نبود، می‌گفتم که بودن یا نبودن ادبیات در کنکور اهمیت چندانی ندارد. اما حذف ادبیات از کنکور، یعنی در طول سال‌های دبیرستان، درس ادبیات فارسی بی‌بخارترین درس خواهد بود که نه معلم و نه دانش‌آموز رغبتی به حضور در کلاس نخواهند داشت. چرا که در کنکور تأثیری ندارد. این مسأله تبعات جانبی فراوانی دارد که می‌توان یک یک آن‌ها را برشمرد و درباره آن‌ها حرف زد. 

تجربه تدریس در دبیرستان‌ها به من نشان داده که ضعف اصلی دانش‌آموزان در دروس فنی و ریاضی و حتی علوم انسانی، به دلیل ضعف در ادبیات و درک متن است. دانش‌آموزانی که پس از دوازده سال درس خواندن از نوشتن چند خط متن ساده فارسی عاجزند و نمی‌تواند متن ساده درس را روخوانی کنند و بفهمند. حالا اگر ادبیات را از کنکور حذف کنیم، یعنی پشت‌پا زده‌ایم به بخش بزرگی از فرهنگ. یعنی دانش‌آموزانی بدون حافظه تاریخی و فرهنگی تحویل جامعه می‌دهیم. یعنی تا چند سال آینده هیچ دانش‌آموزی نمی‌تواند دو خط فارسی بخواند و بنویسد. 

واقعیت این است که ما منتظر حذف کنکور بودیم اما حالا با حذف درسی که پایه فهم همه دروس است مواجه شده‌ایم. آقایان تصمیم گیر در وزارت علوم! حذف ادبیات از کنکور فقط تسهیل در روند کار دلالال آموزش در کنکور است و نتیجه‌ای جز آلزایمر فرهنگی برای نسل‌های بعدی ندارد. ادبیات هر سرزمینی مهم‌ترین دانش و دستاورد آن ملت است، این حذف، یعنی فراموشی ادبیات فارسی در دبیرستان‌ها.»

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۴-۰۸ ۰۹:۲۹

تو نهایی که ادبیات هست اصلا چی میگید

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۰۸ ۱۰:۲۵

دوست عزیز انگار مصوبه رو نخوندی ادبیات و تمام دروس عمومی و تخصصی نقش قطعی 40 درصدی در معدل دارند که این نشون میده کلاسا چندان هم خالی نخواهد شد و فقط کلاسهای کنکور خالی میشن

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۰۸ ۱۲:۵۹

با سلام و احترام، اتفاقا حذف دروسی همچون ادبیات از کنکور، البته این درس تنها از کنکور رشته های ریاضی و تجربی حذف می‌شود و نه رشته انسانی، فرصت بسیار مغتنمی برای معلمین عزیز و نیز دانش آموزان فراهم می‌کند تا بدون دغدغه یادگیری نکات تستی و کنکوری، با تمرکز و آرامش هرچه بیشتر به آموزش و فراگیری مطالب درسی بپردازند.

avatar
۱۴۰۱-۰۶-۱۱ ۱۵:۳۰

ینی ما انسانیا ادبیات رو باید بزنیم تو کنکور؟؟پس واسه ما چی حذف شده؟؟

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۰۸ ۱۴:۳۹

حرف درستی زده اید نسلی بدون پشتوانه فرهنگی

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۱۰ ۱۰:۰۰

عمومی حذف بشه هم واسه دانش اموز بده هم واسه مملکت

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۲۱:۳۱

حالا همه گیر مملکت دروس عمومیش بود؟

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۱۰ ۱۴:۲۴

این طرح فقط به نفع آموزش و پرورش و موسسات آموزشی کنکور هست وباعث خالی شدن جیب دانش آموزان و افزایش تبعیض در جامعه وسرخورده شدن قشر ضعیف میشه و از طرفی باعث بیسوادی دانش آموزان در درس هایی مانند ادبیات وزبان هم خواهد شد ودرسال های آینده با معلمان و پزشکانی مواجه خواهیم شد که زبان بلد نیستند درحالی که زبان تو رشته ای مثل پزشکی خیلی مهم تر از فیزیک و ریاضی هست درکل این یک طرح برای افزایش درامد موسسات کنکوری هست وقطعا آموزش وپرورش سود کلانی ازترمیم معدل خواهد داشت ومردمی که پول نان ندارن باید جیب های خالی شون خالی تربشه این طرح آینده خیلی ها رو نابود میکنه خدا کنه لغو بشه

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۱۰ ۱۵:۲۵

ولی در معدل اثر دارد، ومعدل هم در کنکور اثر دارد اینقدر موضوع را پیچیده نکنید ای کاش می گذاشتید یک کار مفیدی صورت بگیرد

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۱۴ ۱۱:۴۱

سلام ما کارزاری را در این زمینه ثبت کرده ایم. با این لینک می‌توانید به آن سر بزنید و اگر تمایل داشتید از آن حمایت کنید https://www.karzar.net/46596

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۱۵ ۰۳:۵۸

ادبیات درسی است که در فن بیان تاثیر به سزایی دارد و ما را با آثار نویسندگان داخلی وخارجی آشنا می کند. در ادبیات داستانی شما با سرگذشت انسان ها و سختی هایی که کشیدند آشنا میشوید. حذف ادبیات : حذف ادب وفرهنگ ازجامعه وقتی فرهنگ وادب از جامعه ای حذف شد ادبیات آن جامعه بیشتر به سمت افراد جاهل و به زبان ساده‌تر چاله میدانی گرایش پیدا می کند.

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۱۵ ۱۴:۰۴

سلام،حذف دروس عمومی بی نهایت ضربه میزنه ب دانش آموزهم ازلحاظ اعتقادی چون پایه واساس دین ماهمین دینی هست هم ازلحاظ اینکه یه دانش آموزی ک تودروس تخصصی مشکل داره تاحدودی میتونه بادروس عمومی جبران بکنه امااگه ایناحذف بشه چکارکنه؟توروخدااینکارونکنین ودروس عمومی روحذف نکنید،بزاریدهمه چی مثل قبل پیش بره

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۱۶ ۰۲:۰۱

جالب است که در دانشگاه های فرانسه موارد بسیاری اتفاق می افتاد که استاد، حتی در دروس فنی، یا رشته های علوم پایه، دانشجویی را بلند کرده و از او می خواهد، مثلا فعلی را به یکی از زمان های مورد استفاده , مثلاً « ماضی بعید » صرف کند. ادبیات یک کشور اصلا قابل چانه زنی نیست. لطفا نگذارید این ثروت کهن ایران عزیزمان قربانی شود.

avatar
۱۴۰۱-۰۵-۰۴ ۰۸:۴۶

حذف ادبیات یعنی به نوعی فراموشی این بیت فردوسی بسی رنج بردم دراین سال سی عجم زنده کردم بدین پارسی