• شنبه / ۲۱ آبان ۱۴۰۱ / ۲۲:۰۴
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1401082114718
  • خبرنگار : 50455

جزئیات برگزاری همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز تشریح شد

جزئیات برگزاری همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز تشریح شد

ایسنا/قم همایش ملی فلسفه فقه نظام‌ساز با تأکید بر افکار و آرای شهید آیت‌الله محمدباقر صدر(ره) چهارشنبه 25 آبان‌ماه در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می شود.

حجت الاسلام و المسلمین سید سجاد ایزدهی دبیر علمی همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز در نشست خبری این همایش که امروز ۲۱ آبان با حضور اصحاب رسانه در خبرگزاری رسا برگزار شد، با بیان اینکه از سنت های دیرینه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گرامیداشت سالروز جهانی فلسفه و بزرگداشت مقام فلاسفه و حکما است، عنوان کرد: نوزدهمین سالی است که پژوهشگاه این افتخار را دارد در سالروز جهانی فلسفه همایشی تحت عناوین فلسفه های مضاف برگزار کند.

دبیر علمی همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز با اشاره به اینکه این همایش با موضوع فلسفه فقه نظام‌ساز با تأکید بر افکار و آرای شهید آیت‌الله محمدباقر صدر برگزار خواهد شد، یادآور شد: در همایش های سالروز جهانی فلسفه معمولا از اندیشمندی نیز یاد می شود لذا با توجه به فعالیت ها و آثار گرانبهای شهید صدر که پیشگام در این حوزه هستند این همایش با محوریت مرحوم شهید صدر برگزار می شود.

ایزدهی با بیان اینکه این همایش چهارشنبه ۲۵ آبان‌ماه از ساعت ۱۸ تا ۲۱ برگزار می شود، گفت: اساتید به نامی برای این همایش مقالاتی نگاشتند و ارائه کردند و در روز همایش این مقالات در قالب دو جلد رونمایی می شود.

وی در خصوص عنوان این همایش بیان کرد: انقلاب اسلامی که عمده بنیاد های آن فقهی است و اصولا بر اساس محوریت نظریه ولایت فقیه تبیین شده و داعیه دار و راهبر آن فقیه بوده و بعدها نیز فقها آن را راهبری کردند در سالیان اخیر بحثی را مطرح کردند که آیا فقه در قالب احکام می تواند یک نظامی را اداره کند و مجموعه‌ی احکام توانایی اداره جامعه را دارد و یا آنچه قرار است جامعه را اداره و پیشرانی کند و به سمت تحول ببرد و روزآمدی جامعه را تضمین کند آیا می تواند فقط به احکام اکتفا کند یا این که باید مشتمل بر یک نظامی باشد که آن نظام نیز در تراز اداره جامعه باشد.

دبیر علمی همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز ادامه داد: کسی ادعا نمی کند که فقه فارغ از این که امروزه در تراز جامعه است نظام دارد یا ندارد، چرا که هر دانشی یک نظام پیشینی و منطق متناسب با خود را دارد اما بحث اینجاست که آیا فقه می تواند در تراز نظام سیاسی و اجرایی یک نظام معرفتی پیشینی داشته باشد و به تعبیر مرحوم امام(ره) حکومت فلسفه عملی فقه از گهواره تا گور است، آیا نظام پشتیبانی بر این فقه حکومت می کند و احکام جلوه ها و نمودهای این حوزه نظام معرفتی هستند یا نه این احکام به تنهایی می توانند اداره کنند.

وی افزود: در زمان های گذشته که جامعه تا این میزان پیچیده نبود و شبکه های درهم تنیده بر جامعه حاکم نبود می توانستیم با احکام مجزا جامعه را اداره کرد اما در فضای امروز که موضوعات تخصصی و به هم پیوسته شدند آیا می توان از این احکام یاد کرد که مرتبط با عرصه دیگری از احکام نباشد.

ایزدهی یادآور شد: نگاه همه جانبه و منسجم و هدفمند که همه فقه (احکام) را به مثابه‌ی یک سیستم و نظام و مجموعه‌ی منسجم دارای یک هدف مشخص لحاظ کند که اگر در حوزه فرهنگ کسی حرف می زند در مرحله قبل پیوست های سیاسی، اقتصادی و امنیتی آن را لحاظ کرده و در نهایت یک منطق را پیگیری می کند.

وی اظهار کرد: در حوزه موضوع شناسی هم بحث جدی است که آیا احکام  فقط به تنهایی می خواهند اداره کنند به عنوان مثال در حوزه اقتصاد احکام در خاستگاه بانک ورود می کنند و بانک را اسلامی می کنند یا نه، بانک تا وقتی مبتنی بر اصالت سرمایه و توسعه سرمایه، سرمایه داران است آیا می تواند عدالت را تضمین کند یا اینکه باید در حوزه احکام در مرحله قبل ساختار مشخصی را به بانک ارائه کنیم که متناسب با این احکام باشد نه اینکه احکام را تابع مقوله وارداتی مبتنی بر اصالت سرمایه داشته باشیم و احکام را به انفعال به آن بچسبانیم طبیعتا در این صورت اسلامیت نظام معلوم نیست.

ایزدهی اضافه کرد: فقه نظامند متناسب با نظام اداره جامعه و فقهی در تراز اداره جامعه در عرصه ها مختلف است لذا فقه نظام به معنای این نیست که در گذشته بوده یا نه بلکه با توجه به اقتضای پیچیدگی جامعه امروز و وارداتی بودن بسیاری از موضوعات طبیعتا فقه نمی تواند به صورت انفعالی بیاید این موضوعات را از خاستگاه غیر اسلامی بگیرد.

دبیر علمی همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز یادآور شد: طبیعتا چون نیاز جامعه امروز بحث فلسفه فقه مضاف است در نهایت باید رویکرد مناسب بر این دانش حاکم شود و پژوهشگاه با توجه به این ضرورت یکی از مباحث مهم فلسفه که بحث  فقه مضاف در حوزه نظام سازی باشد را مد نظر قرار داده و سعی کرده جامعه اندیشمندی را درگیر کند.

عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ابراز کرد: این همایش با ارائه مقالات برگزیده و رونمایی از کتاب مجموعه مقالات همایش همراه خواهد بود و آیات رشاد، میرباقری، علیدوست و حجت الاسلام والمسلمین میرمعزی در این همایش به سخنرانی و ارائه مطالب خود خواهند پرداخت.

وی  تصریح کرد: محورهای همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز عبارتند از «محورهای سیاسی شیعه و ظرفیت ساختارسازی در نظام سیاسی مطلوب»، «موضع سیاست جنایی اسلام در مسئله حجاب» و «نظام اقتصادی اسلام؛ چیستی، هستی و امکان استنباط آن.

ایزدهی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام، مرکز جامع علوم اسلامی ولی امر(عج)، پژوهشگاه فقه نظام و خبرگزاری رسا را دستگاه های همکار برای برگزاری این همایش عنوان کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha