• سه‌شنبه / ۱ آذر ۱۴۰۱ / ۰۲:۲۴
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1401090100012
  • خبرنگار : 71626

آشنایی با زبان‌ها و لهجه‌های ایرانی/۱۵

چرا فارسی از زبان‌های ایرانی دیگر پیشی گرفت؟

چرا فارسی از زبان‌های ایرانی دیگر پیشی گرفت؟

در میان همۀ زبان‌های ایرانی تنها یک زبان است که در همۀ مراحل شناخته و بررسی شده و از آثار فرهنگی برخوردار بوده و آن فارسی است.

به گزارش ایسنا، زبانی که به آن سخن می‌گوییم و می‌نویسیم زبانی است آسان و توانا و زیبا با پیشینه‌ای بسیار کهن و روشن. 

زبان ملی کنونی ما حتی در روزگاران باستانی به‌عنوان زبان رسمی فرهنگی در ایران به‌کار می‌رفته است. 

شمار گویش‌هایی که در آبادی‌ها و شهرها یا شهرستان‌ها و استان‌های ایران به آنها سخن گفته می‌شد کم نبود ولی ایرانیان هوشیار روشن‌بین که به همبستگی و یگانگی ملی خویش هموار سخت دلبستگی دارند و آن را نه‌تنها بسیار گرامی بلکه مقدس می‌شمارند از دیرباز دریافته بودند که یک ملت راستین بافرهنگ نیازمند زبان یگانه‌ای است که نه فقط برای گفت‌وگوهای روزانه بلکه برای بیان همۀ اندیشه‌ها و خواسته‌های گوناگون فرهنگی و فنی و صنعتی توانایی داشته باشد تا ارتباط و تفاهم را همیشه به آسانی میان آنان برقرار دارد. به سبب همین دریافت بود که فارسی بر زبان‌های ایرانی دیگر برتری و پیشی گرفت و آرزوها و اندیشه‌های والا و دانش و هنر ایرانیان به آن نوشته و سروده شد در ترجمه فارسی تفسیر طبری که یکی از کهن‌ترین نوشته‌های موجود فارسی است چنین آمده است: 

«این کتاب نبشته به زبان تازی و به اسنادهای دراز بود و بیاوردندسوی امیرسید مظفر ابوصالح منصور بن نوح پس دشخوار آمد بروی خواندن این کتاب و عبارت کردن آن به زبان تازی و چنان خواست که مر این را ترجمه کند به زبان پارسی پس علماء ماوراءالنهر را گرد کرد و این از ایشان فتوی کرد که روا باشد که ما این کتاب را به زبان پارسی گردانیم گفتند روا باشد. 

خواندن و نبشتن تفسیر قرآن به پارسی مر آن کس را که او تازی نداند از قول خدای عزوجل که گفت و ماارسلنا من رسول‌الابلسان قومه گفت من هیچ پیغامبری را نفرستادم مگر به زبان او آن زبانی کایشان دانستند و دیگر آن بود کاین زبان پارسی از قدیم بازدانستند از روزگار آدم تا روزگار اسمعیل پیغامبر. همه پیغامبران و ملوکان زمین به پارسی سخن گفتندی و اول کس که سخن گفت به زبان تازی اسمعیل پیغامبر بود و پیغمبرما صلی‌الله علیه از عرب بیرون آمد و این قرآن به زبان عرب بر او فرستادند و اینجا بدین ناحیت زبان پارسی است و ملوکان این جانب ملوک عجم‌اند». (رسم‌الخط این نوشته که به‌نظر می‌رسید ایراداتی دارد، حفظ شده است.)

می‌دانیم که مردم ماوراءالنهر گویش‌هایی داشتند و یکی از آنها به نام سغدی، چند سده در نوشتن به‌کار رفته و آثار ادبی داشته است ولی تفسیر طبری به فرمان پادشاه سامانی در آن سرزمین به زبان فارسی برگردانیده شد که زبان همگانی ایرانیان بود و هست و نه به سغدی که زبان یک دسته از آنان بود. 

نه تنها شهریاران سامانی یا صفاری و پادشاهان ایرانی دیگر بلکه همۀ ایرانیان فارسی را بسیار بزرگ و گرامی می‌داشتند. 

زبان‌شناسان در فرگشت یعنی تحول زبان‌های ایرانی در درازای تمام تاریخ سه مرحله تشخیص داده و آنها را باستانی و میانه و نوین نامیده‌اند. در میان همۀ زبان‌های ایرانی تنها یک زبان است که در این هر سه مرحله شناخته و بررسی شده و از آثار فرهنگی برخوردار بوده است و آن فارسی است. تقریباً همه زبان‌های ایرانی دیگر را فقط در یک مرحله و در یک دورۀ کوتاه می‌شناسیم. 

چون فرهنگ هر ملت ماحصل اندیشۀ آنان و به‌کار بستن آن در زندگانی است و زبان وسیلۀ بیان اندیشه و بلکه خود وسیله اندیشیدن است پس هر زبانی آیینه فرهنگ مردمی است که به آن سخن می‌گویند. فرهنگ عالی بی‌زبان پرورده و زبان پرورده جدا از فرهنگ عالی به وجود نمی آید. به همین دلیل فارسی آیینه فرهنگ ایرانی و گواه پروردگی و والایی آن است. 

اگر ایرانیان فارسی را از میان گویش‌ها و زبان‌های بسیار برگزیدند، اینک فارسی است که از هوش و دانش و هنر والا و کوشش دیرین و پیگیر آنان در راه پیشبرد فرهنگ و دانش سخن می‌گوید. 

منبع: بخشی از مقالۀ زبان فارسی نوشتۀ صادق کیا، هفت هنر، زمستان ۱۳۴۹، شمارۀ ۵.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۱ ۰۹:۲۰

با سپاس از متن بسیار زیبا و روشنگرانه ی شما.زنده باد ایران و ایرانی

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۱ ۱۰:۱۰

زبان فارسی پیشی گرفت یا حدود صد سال است زبان سایر اقوام را در ایران نابوذ میکنید .چرا اصل پانزده اجرا نمیشود

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۱ ۱۴:۳۰

زبان قدیم اکثر مناطق ایران تاتی بوده

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۱ ۱۸:۲۸

زبان فارسی نه توی گرامر نه زیبایی برتری به هیچ زبان دیگه ایران نداره زبانی ک عربی و تورکی ازش بگیری باید با برگ درخت اتش درست کرد با دود ان به هم دیگه بفهمونیم چی میخاد مخاطب .این حاصل افکار فاشیستی غالب هست که در پی از بین بردن زبانهای دیگه برآمده نه برتری

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۱ ۲۲:۵۹

چون صوت قران است فارسی. صدای خداوند ومحسوب است... فارسی درجهت اسان شناختی خداست.. که روان واسان است... بله.. وصاحب است... جانان فارسی....

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۱ ۲۳:۲۵

چون در کشور فقط زبان فارسی فرهنگستان دارد و سالانه دهها ميليارد براش هزینه می شود.

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۲ ۰۹:۳۱

الان زبان افقانستان پشتو شد بزودی زبان ایران هم از فارسی درخواهد امد

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۲ ۲۰:۴۱

اول از این، عده عای شما کاملا بی اساس و تحریف شده و دروغه، این زبان اسمش دری و وارداتی از هرات کشور افغاتستانه، که توسط محمود افغان و سامانیان از شرق به مرور وارد ایران شده، پس الکی اسمشو فارسی منقرض شده نزارید زبان باستانی مردمان این سرزمین، تورکی بوده، ماساژت ها، اوراتورها و مانناها و سومریان همگی تورکی باستانی و بیش از ۱۰هزار سال در ایران امروزی قدمت دارد، تورک ها مالکان اصلی این سرزمین موسوم به ایران هستند، وتورکی سومین زبان قدرتمند و زنده ی دنیاست، ولی زبان دری بیش از نیم آن عربی، ۲۵/ در صد تورکی و مابقی تندی و اروپاییست،

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۲ ۲۰:۴۹

زبان تحمیلی به زور هم تعریف صاحبانش را داره فارسی کجا ترکی کجا انصاف هم خوب چیزیه زبان ترکی بهترین زبان ایرانه

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۲ ۲۱:۵۶

زبان ترکی خیلی خیلی از زبان فارسی عربی کهن تره

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۳ ۱۶:۲۴

دوست عزیزی که این مطلب رو نوشتی برو کمی مطالعه بکن و ببین زبان های دیگری چون ترکی و ..... قدمت چند صد هزار ساله دارند و فارسی ساخته شده ی از بین این زبان هاست.... هیچ گاه نمیتوان گفت فارسی کامل ترین زبان است... تاریخچه زبان فارسی را از دانشنامه فرهنگ زبان دنیا بررسی بفرمایید که این زبان ساخته غربی هاست .....التماس تفکر و روشن فکری دارم

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۴ ۰۰:۵۲

ایران به این جغرافیا معنی نداشته و اسم گذاری بر سلجوقیان و سایرین که اکثرا ترک بودن درست نیست بلکه پارسی هم زبانی بود کم سو ولی با جدا شدن بلاد اصلی شمال از هم که باید گفت کشور در ان سو مانده و این مختصر جنوبی که ایران نامیدن و تا قبل پهلوی هم ریاست ان باز با ترکها بودجزیی از کشوری بوده که بعدا ایران نامیدید ان زمان نبود زمان سلجوقیان ایرانی نمی گفتن ترکی حرف میزدن بعد از ایت تقسیمات حکومت به دست پارسها افتاد و بعد از پهلوی فارسی تک زبان شد دروغ و تاریخ سازی نکنید

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۴ ۰۷:۲۰

زیادی هم پیشی نگرفته 12میلیون فارس40میلیون تورک چگونه پیشی گرفته درحالی که زبان فارسی از زبان افغانی تشکیل شده

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۵ ۱۴:۳۳

درود بر شما بسیار ممنونم از گفتار های ارزشمندتون.

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۷ ۱۳:۲۰

از اقوام ایرانی هستم ولی عاشق زبان ملیم هستم .فارسی عزیز .قند پارسی

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۷ ۲۱:۴۹

لطفاً از نظر علمی فارسی برسی شود تا بهانها از بین برود